StoryEditorOCM
OtociLJUBAV JE NA KORČULI

Glamurozno vjenčanje unuke ‘Jamesa Bonda‘ u srcu Dalmacije, njezin djed bio je veliki Titov prijatelj, imamo i slike

Piše Dora Lozica
1. rujna 2023. - 10:04

Margareth MacLean, unuka sir Fitzroyja MacLeana, poznatog svjetskog diplomata, vojnika i književnika, navodno engleskog špijuna i velikog prijatelja Josipa Broza Tita za kojeg se smatra da je bio inspiracija Ianu Flemingu za lik planetarno popularnog Jamesa Bonda, udala u Korčuli, omiljenoj rezidenciji njezina djeda Fitzroya i bake lady Veronice MacLean.

U organizaciji otočne agencije za organizacije vjenčanja "Korčula Dream Wedding" iza koje stoji novinarka i PR stručnjakinja Edita Drušković, Margareth MacLean sudbonosno "da" izrekla je na bajkovitom dalmatinskom otoku. Njezin je odabranik Amerikanac Dustin Helgeson, rođeni Njujorčanin, inače marketinški stručnjak, a osim bliskih članova obitelji, sretnom događaju su prisustvovali mladi umjetnici i dizajneri iz New Yorka koji su se, kako otkriva Edita, oduševili Korčulom te su najavili svoj povratak dogodine.

Prezime MacLean Korčulanima je i više nego poznato. Njezin djed je u rujnu 1943. bio upućen u tada okupiranu Jugoslaviju kako bi se uvjerio u važnost i snagu partizanskog pokreta te se ubrzo sprijateljio s Titom kojeg je zavoljela i njegova supruga lady Veronica iako u svojim memoarima ističe kako je bio "diktator i surovi komunist".

image
@paparelaweddings/

Prijateljstvo s vođom antifašističkog pokreta raslo je od 1943. do 1945., koliko je Fitzroy Maclean kao šef savezničke misije boravio pri Vrhovnom štabu Narodnooslobodilačke vojske, a produžilo se i nakon rata, sve do Titove smrti.

U tjednima nakon kapitulacije Italije, tijekom rujna i listopada 1943., MacLean se s partizanskim vodstvom probijao iz središnje Bosne prema dalmatinskom zaleđu i obali, a zatim je brodicom je stigao do Korčule gdje je organizirao dopremanje britanske vojne pomoći, ali se i nepovratno zaljubio u starogradsku jezgru.

Krajem 60-ih, lady Veronica i sir Fitzroy odlučili su kako ljeta više ne mogu provoditi u hladnoj i vlažnoj Škotskoj, a Dalmacija, odnosno Korčula im se nametnula kao logično rješenje. Odlučili su kupiti palaču Boschi u srcu grada, postojao je samo "mali" problem.

Tadašnji jugoslavenski zakoni nisu dopuštali strancima kupovanje nekretnina, ali Tito je svojem ratnom drugu bez puno kompliciranja izišao u susret, izmijenio je zakon na 24 sata pa su MacLeanovi postali vlasnici palače i to su sve do danas.

Ljubav prema Korčuli su supružnici prenijeli i na članove svoje obitelji koji i danas ljeta provode na škoju. Njihov nećak James MacLean, stric je mladenke Margareth, a i sam se prvi put oženio u Korčuli.

Stariji se Korčulani i danas sjećaju tog vjenčanja, Jamesova prva odabranica bila je Sarah Jansen čiji je očuh bio uspješan i bogat biznismen, a majka influencerica ondašnjeg kova poznata po najluđim londonskim zabavama.

image
@paparelaweddings/

Posebnim zrakoplovnim letom iz Londona u Dubrovnik tada je stiglo oko stotinu uzvanika, pridružilo im se još dvjestotinjak Korčulana, a svadbeno je slavlje trajalo tri dana. Mladence je vjenčao glasoviti don Ivo Matijaca, cijeli je grad slavio s njima, pila se travarica i vina s otoka, jeli su žrnovske makarune i pršut uz nezaobilazne tradicionalne otočne kolače, hotel "Korčula" bio je rezerviran samo za uzvanike, a Ave Maria vježbala se tjednima.

Korčulani se s osmijehom prisjećaju kako se umjesto svadbene glazbe u crkvi u jednom trenutku zaorila partizanska koračnica. Dan nakon vjenčanja pjevala im je i klapa "Moreška", a britansko visoko društvo sedam je dana uživalo u otočnim raskošima. Skoro duže nego taj brak Jamesa MacLeana koji je trajao kratko, no sjećanja na svadbenu zabavu traju još uvijek.

Zanimljivo je kako se središnja svadbena zabava tada održala u hotelu "Bon Repos" koji se danas zove "Aminess Port 9", a u njemu je održano i vjenčanje Margareth MacLean. Iako je odabrala isti hotel kao i njezin otac te isti grad kao i njen slavni djed, Margarethino je vjenčanje bilo kudikamo romantičnije i skromnije.

Ceremonija vjenčanja održana je na terasi "Trepoce" u staroj jezgri nakon čega su uzvanici uživali u svečanosti u hotelu "Port 9". Za svaki je detalj bila zadužena agencija "Korčula Dream Wedding", a kako doznajemo, mladenci su bili i više nego zadovoljni.

image
@paparelaweddings/
image
@paparelaweddings/
image
@paparelaweddings/
image
@paparelaweddings/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:26