StoryEditorOCM
OtociŠOKIRANI RODITELJI

Na djecu u dalmatinskom vrtiću trošilo se 5 kuna za četiri obroka: ‘Mališanima je bilo normalno da blitva nije zelena!‘

Piše Dora Lozica
15. ožujka 2024. - 10:07

Prozivanje ravnateljice predškolske ustanove “Korčula” od strane predstavnika oporbenog HDZ-a na sjednici Gradskog vijeća Korčule nastavila se i u široj javnosti.

Raspravu je potaknuo Andrija Fabris (HDZ), aktualni vijećnik i bivši gradonačelnik, koji je raspravljao i o izvješću o radu Dječjeg vrtića za 2023. te o planu i programu rada za ovu godinu koje je Ingrid Marelić prvi put predstavljala kao ravnateljica te gradske institucije.

Bivša čelnica vrtićke ustanove Julijana Prižmić i Upravno vijeće (UV) našli su se u nizu međusobnih prijepora, a članice UV-a o tom razdoblju govore:

– U vrtiću su se nezakonito provodili redoviti programi i dodatni programi sporta i ranog učenja engleskog jezika koji nisu imali zakonom propisanu suglasnost Agencije za odgoj za obrazovanje i Ministarstva obrazovanja na što je resorna administracija upozoravala tadašnju ravnateljicu čak i pisanim putem.

Upozoravali smo na lošu prehranu na koju se trošilo pet kuna dnevno po djetetu za sva četiri obroka, kao i odbijanje angažiranja nutricionista iako je novac za tu namjenu bio osiguran od strane Grada. Anegdota s djevojčicom koja je svojim roditeljima objasnila kako više voli jesti blitvu u vrtiću, nego kući, jer je blitva u vrtiću puno manje zelena, bila bi smiješna da nažalost ne oslikava kvalitetu vrtićke prehrane u to vrijeme.

Povećani troškovi

Istovremeno, zbog nelogičnog rasporeda rada odgojiteljica, putni troškovi su se povećavali, a za roditelje je posebno bolna bila činjenica o samovoljnom donošenju odluka o trajanju boravka njihovih kćeri i sinova koji zahtijevaju dodatnu njegu. Ne zaboravimo ni listu čekanja za upise i neosnovana odbijanja zahtjeva, kao ni nezakonito provođenje natječaja za zapošljavanje radnika u vrtiću, o čijem provođenju često niti Grad kao osnivač ustanove nije bio obaviješten – tvrde članice UV-a.

Sve se to događalo tijekom šestogodišnjeg mandata tadašnjega gradonačelnika Fabrisa, kada su godišnja izvješća o radu pedagoške ustanove “Korčula”, koja je na sjednicama Gradskog vijeća podnosila tadašnja ravnateljica, bila prihvaćena bez obzira na to što su sadržavala i podatke o vrtićkim programima koji se nisu provodili ili nisu imali suglasnost Ministarstva.

Nakon izbora i preuzimanja vlasti od strane SDP-a i koalicijskih partnera, prije nešto manje od tri godine, utemeljen je novi saziv UV-a čiji su članovi u želji da se problemi riješe, a nezakonitosti isprave, pokušali surađivati s ravnateljicom Prižmić koja je u konačnici otvorila bolovanje do isteka svojeg mandata.

Na čelo ustanove je nakon drugog provedenog natječaja, kao jedina prijavljena kandidatkinja, izabrana Ingrid Marelić, dojučerašnja odgojiteljica, koja i sama nije bila zadovoljna uvjetima rada u vrtiću i načinom na koji se on vodi, pri čemu ni Statut institucije nije bio usuglašen s novim zakonom, što je rezultiralo propustima oko provedbe nadmetanja za vodeću dužnost.

Dolazak na dužnost ravnateljice vrtića u tom trenutku nije bio niti lak, niti primamljiv posao. Suradnici svjedoče da je Marelić zasukala rukave i u manje od godine napravila kvalitetan posao. Usuglasila je pedagoške programe sa zakonom, podigla je uvjete rada i usluga djeci - korisnicima na bolju razinu.

Konkretno, u vrtiću su povećani kapaciteti za jasličku skupinu te prvi put u dugo vremena ne postoji lista mališana koji nisu upisani. Zaposlene su tri nove odgojiteljice čime je prvi put omogućeno da se vrtići u mjestima izvan grada Korčule ne zatvaraju u slučaju bolesti “teta”, a djeca s razvojnim poteškoćama dobila su asistente.

Na neodređeno vrijeme je zaposlena i zdravstvena djelatnica koja je u suradnji s nutricionisticom znatno doprinijela poboljšanju kvalitete prehrane mališana za koje je osiguran i dodatan novac. Nova ravnateljica započela je i intenzivnu suradnju s gradskom upravom i ustanovama kako bi se čim prije pripremili i prijavili projekti za povećanje kapaciteta područnih vrtića, ali i središnje zgrade, a trenutno se radi na sanaciji ili proširenju svih područnih vrtića.

Kopiranje izvješća

Ravnateljica Marelić je izvješće o radu iznijela na sjednici Gradskog vijeća, ali ne bez kritike vijećnika Fabrisa koji je, među ostalim, pronašao dvije manjkavosti u Planu i programu rada Dječjeg vrtića za 2023. – 2024. godinu, i to ne u dokumentima koji su se našli na vijećničkim klupama.

Naime, vrtićka čelnica je pomoć pri sastavljanju izvješća potražila od kolegice iz Dječjeg vrtića “Ploče”, koji je po dijelu značajki, poput postojanja većeg broja područnih odjeljenja, sličan korčulanskom. Marelić je kopirala njihovo izvješće, ubacila je svoj dio, ispravila dva sporna zatipka i predala dokument pred vijećnike.

Lokalni zastupnik Fabris je marljivo odradio svoj posao pa je na internetskoj stranici korčulanske ustanove pronašao drugi, sličan dokument, u kojem je na jednome mjestu ravnateljica ostavila naziv vrtića “Ploče”, umjesto “Korčula”, a na drugom pojam “psihologinja”, umjesto “pedagoginja”.

– Bila sam šokirana što se pojedini vijećnici osvrću na formalne propuste unatoč rezultatima u mojih šest mjeseci na dužnosti ravnateljice. Da, poslužila sam se dokumentom drugog vrtića koji je javno dostupan s formom propisanom Nacionalnim kurikulumom.

U općim dijelovima takvi se dokumenti poklapaju, tipizirani su, ali nisam jedina. Za takvom praksom posegnula je i moja prethodnica kojoj je poslužio dokument Dječjeg vrtića “Cvrčak” iz Solina – ističe Marelić.

Za Ingrid Marelić je nesretna činjenica da je njezin suprug Stojan gradski vijećnik vladajućeg SDP-a, kojeg ne čujemo često na sjednicama, na čemu bi lokalna stranačka organizacija definitivno trebala poraditi ponajprije radi građana i birača.

Upravo će oporbeni HDZ-ovci isticati bračni odnos ravnateljice i vijećnika kao razlog njezina imenovanja, što je tema o “vezama” i stranačkim postavljanjima na brojne funkcije, o kojoj bi, kazat će vladajući, baš HDZ-ovci najmanje smjeli govoriti.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 05:09