stdClass Object ( [id] => 1333675 [title] => Kako je don Ferdinand spasio od smrti 600 Žirjana; Nacisti su divljali po selu, on je kleknuo pred oficira i zavapio... [alias] => kako-je-don-ferdinand-spasio-od-smrti-600-zirjana-kleknuo-je-pred-nacista-i-rekao-uzmite-moj-zivot-njih-postedite [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Otok Žirje najudaljeniji je napučeni otok šibenskog arhipelaga, a da je tome tako, zaslužan je, između ostalih, i jedan - Slovenac. Točnije slovenski svećenik don Ferdinand Kolednik, koji je prije 80 godina spasio Žirje kakvo danas poznajemo, i sve Žirjane. Ne samo one koji su tada na otoku obitavali - njih 600-injak - nego i sve one koji su se poslije Drugog svjetskog rata na otoku rodili.

Bez njega i njegove žrtve, povijesni žirajski rodovi i prezimena bili bi, u pogromu najstrašnijeg svjetskog sukoba, kao u biblijskom Armagedonu, zbrisani s lica zemlje, kao da ih nikada nije bilo. Za Žirjanina Edija Dodiga, pasioniranog istraživača otočke povijesti o tome nema ni najmanje sumnje, pa je tu činjenicu upisao i u govor koji je pročitao u župnoj crkvi Uznesenja Marijina na otoku Žirju, 22. listopada ove godine, na misi služenoj don Ferdinandu u spomen.

Ugradili dušu i život

"U našoj župi, od njenog osnivanja do danas, služilo je više od 70 župnika. Nekoliko njih ostavilo je dubok trag na ovom otoku, ugradivši u njega svoju dušu, život ili zdravlje, i bez kojih ovaj otok ne bi bio ovakav kakav je danas. Jedan od njih bio je i don Ferdinand Kolednik, čovjek koji nam je svojom žrtvom omogućio da danas uopće budemo ovdje i da dišemo ovaj zrak. U neku ruku, on bi se mogao nazvati i ocem čitavog otoka", nadahnuto je napisao Dodig o svećeniku koji je rođen 24. svibnja 1907. u Mariboru, u Sloveniji, u tadašnjoj Austro-Ugarskoj monarhiji, stotine kilometara daleko od otoka za koji će ga sudbina neraskidivo vezati.

---

image

Fascinantna priča stara 80 godina neće biti zaboravljena, zahvaljujući i Ediju Dodigu

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Sa šest godina ostaje bez oca, koji gine u željezničkoj nesreći, s mlađim bratom koji je imao samo dvije godine, i tri sestre u dobi od 8, 11 i 14 godina. Sljedeće godine majka ga šalje u salezijansku školu, gdje ostaje do svoje 15 godine, nakon čega ide kod francuskih cistercita, i na koncu na Sveučilište u Zagreb.

Svećenik postaje 1932. godine, a 1933. godine - dakle, prije točno 90 godina - prvi put odlazi na službu župnika u Žirje, gdje ostaje dvije godine. Sa Žirja ide u Francusku, u pastoralnu službu, kao kapelan među radnike, sve do početka rata i njemačke okupacije Francuske 1940. godine. Tada se vraća u Šibenik i postaje vikar katedrale Svetog Jakova u Šibeniku, a početkom rujna i župnik na Žirju, po drugi put.

Za vrijeme njegove službe, u tim ratnim vremenima, bilježi se i to da u njegovoj župi nitko nije bio ubijen, ni mještanin, ni talijanski vojnik, što je bilo veliko postignuće za jednog ratnog župnika, navodi Dodig. Jer, i tada, 1941. – 1945. Žirje je važni vojni toponim, kao uostalom i 50. godina poslije, za vrijeme Domovinskog rata, 1991 – 1995. u kojima su "topovi sa Žirja" odigrali važnu ulogu u Rujanskom ratnom podvigu, u kojem je obranjen Šibenik i spriječeno razdvajanje Hrvatske na dva dijela.

Tenkovi Kninskog korpusa tzv. JNA, pod komandom zloglasnog - tada još pukovnika - Ratka Mladića sa šibenskog su mosta pobjegli zahvaljujući - između ostalog - i salvama koje su sa Žirja upućivane iz istih onih talijanskih topova "Ansaldo" od 90 mm, s kojima je fašistička Italija sve do kapitulacije u rujnu 1943. godine čuvala ne samo svoj garnizon na otoku, nego i cijeli srednji Jadran, djelujući s njega kao s nepotopivog bojnog broda.

---

image

Topovi su sa Žirja prašili po neprijatelju i 1991.
Srđan Vrančić
/cropix

Srđan Vrančić/Cropix
---

Povijest se ponovila

Povijest se na Žirju ponavljala kao u Brešanovim djelima, pa su tako Talijani odlazeći sa Žirja 1943. postupali jednako onako kako je i jugovojska s istih ovih položaja bježala 1991. Skidajući nišanske sprave s topova, i bacajući ih u more, nadajući se da će ih tako onesposobiti, i spriječiti protivnike da ih koriste protiv dojučerašnjih vlasnika. Ali, uzalud i utaman. Jer, i partizani su 1943. postupili jednako kao i hrvatski branitelji skoro 50 godina kasnije.

Tukli su i bez nišanskih sprava po njemačkim vojnim brodovima s utvrđenih topničkih položaja na Veloj Glavi, predstavljajući ozbiljnu prijetnju plovilima nacističke "Kriegsmarine". Baš kao i Nebojša Peraić, koji je sa Zečeva, bez nišanskih sprava, i bez poslužitelja, sam puneći sličan top i ciljajući odoka, skoro potopio razarač bivše JNA.

Nijemci su tada, 1943. godine, vidjevši da je vrag odnio šalu, i da su partizani koji su zauzeli talijanske položaje na otoku Žirju, ne samo problem u smislu sigurnosti plovidbe, nego i još veći kao eventualni mostobran u slučaju anglo - američkog iskrcavanja na Jadranu, i otvaranja druge fronte u Europi, riješili da poduzmu ozbiljan vojnički pothvat - Desant na Žirje.

- Prema dostupnim podacima, napravili su to 19. listopada 1943. godine, sa šest brodova, no bez uspjeha. Povlače se na Kaprije, tuku topovima po Žirju, i čekaju pojačanje, koje je došlo sutradan. Tog dana, napadaju ponovno Žirje, sa znatnim snagama i s čak 12 brodova i nakon šest sati žestoke borbe, uz znatne žrtve, uspijevaju se iskrcati na sjeverozapadu otoka, najverojatnije u Mikavici, koja je u ‘mrtvom kutu‘, zaklonjena, pa je topovi koji brane Žirje ne mogu dohvatiti.

Partizani su prisiljeni na uzmak, skupljaju se na jugu otoka, i evakuiraju se za Vis. A njemački se brodovi privezuju u Muni, u kojoj je i danas otočko pristnište. Ljuti i bijesni zbog snažanog otpora, Nijemci okupljaju oko 16 sati istog dana kompletno stanovništvo otoka na Srcelima - glavni otočki trg, ‘srce sela‘, odatle mu i naziv Srcela - s namjerom da ih sve strijeljaju. Za kaznu i odmazdu! Ne bi bilo prvo selo kojem se to dogodilo! - veli Dodig i citira nam Roka Dobru, kojem je tada bilo samo 13 godina i koji se tada nalazio među tih 600 mještana koje su Nijemci tog dana skupili u selu.

Njegov zapis je u grupi "Iz Žirja si ako" objavila njegova kćer Zrinka Dobra Opačić.

---

image

Don Ferdinand (lijevo) sa župljanima

Privatni album
---

Sprovedeni u Šibenik

"Nijemci su lupali po vratima naših kuća, naređujući nam da izađemo. Tko nije bio u stanju, tome bi razbili vrata, i prijeteći mu puškom, tjerali vani. Nisu gledali i štedjeli ni starce, ni djecu, nikoga!", piše Roko, ističući kako im je spasitelj bio mjesni župnik. Bio je Slovenac i znao je nekoliko jezika, među njima i njemački - navodi Dobra.

Pričalo se kasnije kako je rekao Nijemcima da je on dugogodišnji župnik na otoku, koji je upoznao kršćanske duše na otoku Žirju, i njihovu dobrotu, koje ne bi mogle ni mrava zgaziti, a kamoli na koga pucati.

"Oni koji su to radili, nisu sa Žirja, došli su na ovaj otok, i s njega su pobjegli!", rekao je don Ferdinand.

- On pada pred njemačkim oficirom na koljena i moli ga, na njemačkom jeziku, da poštedi selo - navodi Dodig događaje koji su se među mještanima prepričavali kao usmena predaja punih 80 godinja, od 1943. pa sve do današnjih dana.

U svakom slučaju, župnik je spasio Žirjane, jer je njemački oficir, zapovjednik, donio odluku da ih pusti, a zauzvrat je kao taoca zadržao samog župnika i još 28 Žirjana, koje je sproveo u Šibenik. Na koncu je sve njih pustio, a zadržao samog Kolednika, koji je sproveden u logor. I koji se, očito, žrtvovao za spas Žirja i Žirjana.

- O njegovoj se žrtvi i činu znalo malo i gotovo ništa izvan samog Žirja, jer u poslijeratno vrijeme, u socijalističkoj Jugoslaviji - mišljenja je Dodig - nije baš bilo popularno hvaliti čin jednog svećenika, pa je tako ostao gotovo nepoznat široj javnosti. Koja je o njemu čula nešto više tek prije dvije godine, kada su mu zahvalni Žirjani i njihovi potomci, Savez Slovenaca u Hrvatskoj i Udruga "Ruža Hrvatska" Žirje, postavili skromnu spomen ploču na mjestu na kojem je pao na koljenima pred silom, njemačkim oficirom, nudeći sebe zauzvrat za živote mještana.

Prema dostupnim podacima, u koncentracijskom logoru - najvjerojatnije Dachauu, ali Dodig nije siguran - je jedva preživio, pa je tako ostalo zabilježeno da je 23. travnja 1945. godine bio osuđen na smrt, i prema njegovim riječima, samo ga je Božja providnost spasila od vješala. Tamo je bio i mučen, zbog čega je prošao i brojne operacije nakon rata.

---

image

Otvaranje spomen ploče don Ferdinandu
 

Šibenska biskupija
---

Život u Francuskoj

Živio je u Francuskoj, gdje služi kao kapelan kod izbjeglica, do kraja pedesetih, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Austriji osniva skromni hospicij "Domus Christi" u kojem osim svećenika, odsjedaju i izbjeglice od komunističkih režima. Umro je 1. rujna 1981. u dobi od 74 godine - rezimira svoj referat Dodig, umirovljeni pomorac i hrvatski branitelj, koji svoje umirovljeničke dane, kako vidimo, ne provodi mirujući, nego baveći se bogatom poviješću svog otoka. Ili bolje reći, otoka svoje majke, s obzirom da je Dodig zatonsko prezime.

Istražio je vlastito obiteljsko stablo, svoje pretke, a kako je to raspetljao, raspetljao je i ostale obitelji, pa tako sada svim mještanima koje to zanima, pomaže da nađu vlastite pretke i rekonstruiraju rodoslovno stablo - od korijena pa do lista.

Kolednik je veli, bio godinama, nakon rata, u kontaktu sa svojim nekadašnjim župljanima, Žirjanima, iako ga život nakon toga nikad više nije doveo nazad na otok. Koji, interesantno je to, ne samo Kolednik, nego i njegovi sunarodnjaci Slovenci i danas, kao turisti obožavaju.

Potvrđuje nam to i Anton Dobra, poznati turistički radnik s otoka Žirja, kod kojeg su baš Slovenci najčešći gosti, s kojima se već i sprijateljio, pa im on nakon ljeta uzvraća posjet u "Deželu", planinareći sa suprugom po slovenskim gorama i goricama. I ne samo Dobra, nego i drugi, jer da nije Slovenaca, na Žirju bi, veli i Dodig, bilo 50 posto turista manje! Možda i u tome postoji "neka tajna veza" kao i ova, koju iz tame zaborava, nakon punih osamdeset godina, iznosimo na svjetlo dana. Nakon kojeg je, praktički cijelo Žirje, ono koje nije otišlo u partizane, otišlo u zbjeg u El Shatt. Ali, to je već neka druga, i ne samo žirajska priča.

---

image
Šibenska biskupija
---

---

Kolednik je sa Žirja spasio i Talijane

Don Ferdinand Kolednik nije spasio samo Žirjane, nego je nakon kapitulacije Italije, 8. rujna 1943. s otoka Žirja spasio i Talijane. U kojima je, očito, sukladno svom kršćanskom nauku, gledao samo ljude, tada u nevolji, a ne samo bivše okupatore i fašiste.

Dodig je došao do članka iz novina objavljenih u Luganu 1973. godine, u kojem sam Kolednik opisuje kako mu se tog dana obratio pukovnik Enrico Varangolo, zapovjednik vojnog odjela na Žirju, s molbom da pomogne vojnicima stacioniranima na otoku. I zapravo zarobljenima usred Jadrana!

Don Ferdinad tada organizira konvoj od dvadesetak brodova, koje su vozili domaći ribari, sa Žirja, i koji sa par stotina Talijana stiže u Anconu, na drugu stranu Jadrana, 11. rujna!

Prema dogovoru između župnika i pukovnika, domaći ribari vraćaju se nakon toga nazad, kući pod “bijelim zastavama”.

Tako je žirajski župnik zaključio rat na “svom otoku” bez žrtva, nije stradao nitko ni od Žirjana, ni od Talijana. Kojima bi sudbina sigurno bilo drugačija da su se do Italije izvlačili kopnom, preko krajeva u kojima je njihova vojska bila manje pitoma nego je to na Žirju bio slučaj.

---

---

Njemačke žrtve - tajna

Što se Nijemaca tiče, tu su podaci ili mišljenja oprečna. Dok s jedne strane ima mišljenja da je “desant na Žirje” bio puno buke ni za što, odnosno da u partizanskom bombardiranju Nijemci nisu izgubili ni jedan brod, te da praktički nisu imali žrtava, s obzirom da su topovi bili bez nišanskih sprava, neki drugi “hagiografski” izvori dotle napominju da su pri zauzimanju Žirja napadači imali “dosta žrtava” čak 30 mrtvih (!) pa da i odatle dolazi njihova spremnost na odmazdu nad stanovnicima.

Što je prava istina, teško da će se ikad saznati, što je i razumljivo. Jer ni danas, u informacijsko svevideće doba, ne možemo znati stvaran broj žrtava u Ukrajini, pa čak ni to tko je bombardirao bolnicu u Gazi?

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PASTIROVA ŽRTVA  [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => PASTIROVA ŽRTVA  2 0 9703 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-25 15:01:42 [created_by] => 3232 [created_by_alias] => Zdravko Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-26 12:06:49 [modified_by] => 3232 [publish_up] => 2023-10-26 12:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kako je don Ferdinand spasio od smrti 600 Žirjana; Kleknuo je pred nacista i rekao: 'Uzmite moj život, njih poštedite!' [metakey] => Žirje, dinand kolednik, edi dodig, Drugi svjetski rat [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25928582.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25915208.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25915203.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25370005.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/25\/22048038.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25915410.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25915312.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25915311.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25928580.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Niksa Stipani\u010dev\/Cropix, privatni album","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","Privatni album","\u0160ibenska biskupija","\u0160ibenska biskupija","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Edi Dodig: U neku ruku, on bi se mogao nazvati i ocem \u010ditavog otoka<\/p>","

Don Ferdinand umro je 1. rujna 1981. u dobi od 74 godine - isti\u010de Edi Dodig, umirovljeni pomorac i hrvatski branitelj<\/p>","

Fascinantna pri\u010da stara 80 godina ne\u0107e biti zaboravljena, zahvaljuju\u0107i i Ediju Dodigu<\/p>","

Pogled na \u017dirje koje je spasio njegov pastir
\n\u00a0<\/p>","

Topovi su sa \u017dirja pra\u0161ili po neprijatelju i 1991.
\nSr\u0111an Vran\u010di\u0107
\n\/cropix<\/p>","","

Otvaranje spomen plo\u010de don Ferdinandu
\n\u00a0<\/p>","","

Don Ferdinand (lijevo) sa \u017eupljanima<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_25928582_1920.jpg":"1920x1080","k_25928582_1280.jpg":"1280x1280","k_25928582_1024.jpg":"1024x1024","k_25928582_640.jpg":"640x640","k_25928582_480.jpg":"480x480","k_25928582_340.jpg":"340x340","k_25928582_220.jpg":"220x220","o_25928582_1280.jpg":"1280x853","o_25928582_1024.jpg":"1024x682","o_25928582_640.jpg":"640x426","o_25928582_480.jpg":"480x320","o_25928582_340.jpg":"340x226","o_25928582_220.jpg":"220x146","h_25928582_1280.jpg":"1280x854","h_25928582_1024.jpg":"1024x683","h_25928582_640.jpg":"640x427","h_25928582_480.jpg":"480x320","h_25928582_340.jpg":"340x227","h_25928582_220.jpg":"220x147","pp_25928582_1280.jpg":"1280x1628","pp_25928582_1024.jpg":"1024x1303","pp_25928582_640.jpg":"640x814","pp_25928582_480.jpg":"480x611","pp_25928582_340.jpg":"340x432","pp_25928582_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1239","hd_25915208_1920.jpg":"1920x1080","k_25915208_1280.jpg":"1280x1280","k_25915208_1024.jpg":"1024x1024","k_25915208_640.jpg":"640x640","k_25915208_480.jpg":"480x480","k_25915208_340.jpg":"340x340","k_25915208_220.jpg":"220x220","o_25915208_1280.jpg":"1280x826","o_25915208_1024.jpg":"1024x660","o_25915208_640.jpg":"640x413","o_25915208_480.jpg":"480x309","o_25915208_340.jpg":"340x219","o_25915208_220.jpg":"220x141","h_25915208_1280.jpg":"1280x854","h_25915208_1024.jpg":"1024x683","h_25915208_640.jpg":"640x427","h_25915208_480.jpg":"480x320","h_25915208_340.jpg":"340x227","h_25915208_220.jpg":"220x147","pp_25915208_1280.jpg":"1280x1628","pp_25915208_1024.jpg":"1024x1303","pp_25915208_640.jpg":"640x814","pp_25915208_480.jpg":"480x611","pp_25915208_340.jpg":"340x432","pp_25915208_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1344","hd_25915203_1920.jpg":"1920x1080","k_25915203_1280.jpg":"1280x1280","k_25915203_1024.jpg":"1024x1024","k_25915203_640.jpg":"640x640","k_25915203_480.jpg":"480x480","k_25915203_340.jpg":"340x340","k_25915203_220.jpg":"220x220","o_25915203_1280.jpg":"1280x896","o_25915203_1024.jpg":"1024x716","o_25915203_640.jpg":"640x448","o_25915203_480.jpg":"480x336","o_25915203_340.jpg":"340x238","o_25915203_220.jpg":"220x154","h_25915203_1280.jpg":"1280x854","h_25915203_1024.jpg":"1024x683","h_25915203_640.jpg":"640x427","h_25915203_480.jpg":"480x320","h_25915203_340.jpg":"340x227","h_25915203_220.jpg":"220x147","pp_25915203_1280.jpg":"1280x1628","pp_25915203_1024.jpg":"1024x1303","pp_25915203_640.jpg":"640x814","pp_25915203_480.jpg":"480x611","pp_25915203_340.jpg":"340x432","pp_25915203_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1210","hd_25370005_1920.jpg":"1920x1080","k_25370005_1280.jpg":"1280x1280","k_25370005_1024.jpg":"1024x1024","k_25370005_640.jpg":"640x640","k_25370005_480.jpg":"480x480","k_25370005_340.jpg":"340x340","k_25370005_220.jpg":"220x220","o_25370005_1280.jpg":"1280x806","o_25370005_1024.jpg":"1024x645","o_25370005_640.jpg":"640x403","o_25370005_480.jpg":"480x302","o_25370005_340.jpg":"340x214","o_25370005_220.jpg":"220x138","h_25370005_1280.jpg":"1280x854","h_25370005_1024.jpg":"1024x683","h_25370005_640.jpg":"640x427","h_25370005_480.jpg":"480x320","h_25370005_340.jpg":"340x227","h_25370005_220.jpg":"220x147","pp_25370005_1280.jpg":"1280x1628","pp_25370005_1024.jpg":"1024x1303","pp_25370005_640.jpg":"640x814","pp_25370005_480.jpg":"480x611","pp_25370005_340.jpg":"340x432","pp_25370005_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_22048038_1920.jpg":"1920x1080","k_22048038_1280.jpg":"1280x1280","k_22048038_1024.jpg":"1024x1024","k_22048038_640.jpg":"640x640","k_22048038_480.jpg":"480x480","k_22048038_340.jpg":"340x340","k_22048038_220.jpg":"220x220","o_22048038_1280.jpg":"1280x844","o_22048038_1024.jpg":"1024x675","o_22048038_640.jpg":"640x422","o_22048038_480.jpg":"480x316","o_22048038_340.jpg":"340x224","o_22048038_220.jpg":"220x145","h_22048038_1280.jpg":"1280x854","h_22048038_1024.jpg":"1024x683","h_22048038_640.jpg":"640x427","h_22048038_480.jpg":"480x320","h_22048038_340.jpg":"340x227","h_22048038_220.jpg":"220x147","pp_22048038_1280.jpg":"1280x1628","pp_22048038_1024.jpg":"1024x1303","pp_22048038_640.jpg":"640x814","pp_22048038_480.jpg":"480x611","pp_22048038_340.jpg":"340x432","pp_22048038_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25915410_1920.jpg":"1920x1080","k_25915410_1280.jpg":"1280x1280","k_25915410_1024.jpg":"1024x1024","k_25915410_640.jpg":"640x640","k_25915410_480.jpg":"480x480","k_25915410_340.jpg":"340x340","k_25915410_220.jpg":"220x220","o_25915410_1280.jpg":"1280x1706","o_25915410_1024.jpg":"1024x1365","o_25915410_640.jpg":"640x853","o_25915410_480.jpg":"480x640","o_25915410_340.jpg":"340x453","o_25915410_220.jpg":"220x293","h_25915410_1280.jpg":"1280x854","h_25915410_1024.jpg":"1024x683","h_25915410_640.jpg":"640x427","h_25915410_480.jpg":"480x320","h_25915410_340.jpg":"340x227","h_25915410_220.jpg":"220x147","pp_25915410_1280.jpg":"1280x1628","pp_25915410_1024.jpg":"1024x1303","pp_25915410_640.jpg":"640x814","pp_25915410_480.jpg":"480x611","pp_25915410_340.jpg":"340x432","pp_25915410_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25915312_1920.jpg":"1920x1080","k_25915312_1280.jpg":"1280x1280","k_25915312_1024.jpg":"1024x1024","k_25915312_640.jpg":"640x640","k_25915312_480.jpg":"480x480","k_25915312_340.jpg":"340x340","k_25915312_220.jpg":"220x220","o_25915312_1280.jpg":"1280x720","o_25915312_1024.jpg":"1024x576","o_25915312_640.jpg":"640x360","o_25915312_480.jpg":"480x270","o_25915312_340.jpg":"340x191","o_25915312_220.jpg":"220x123","h_25915312_1280.jpg":"1280x854","h_25915312_1024.jpg":"1024x683","h_25915312_640.jpg":"640x427","h_25915312_480.jpg":"480x320","h_25915312_340.jpg":"340x227","h_25915312_220.jpg":"220x147","pp_25915312_1280.jpg":"1280x1628","pp_25915312_1024.jpg":"1024x1303","pp_25915312_640.jpg":"640x814","pp_25915312_480.jpg":"480x611","pp_25915312_340.jpg":"340x432","pp_25915312_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x864","hd_25915311_1920.jpg":"1920x1080","k_25915311_1280.jpg":"1280x1280","k_25915311_1024.jpg":"1024x1024","k_25915311_640.jpg":"640x640","k_25915311_480.jpg":"480x480","k_25915311_340.jpg":"340x340","k_25915311_220.jpg":"220x220","o_25915311_1280.jpg":"1280x720","o_25915311_1024.jpg":"1024x576","o_25915311_640.jpg":"640x360","o_25915311_480.jpg":"480x270","o_25915311_340.jpg":"340x191","o_25915311_220.jpg":"220x123","h_25915311_1280.jpg":"1280x854","h_25915311_1024.jpg":"1024x683","h_25915311_640.jpg":"640x427","h_25915311_480.jpg":"480x320","h_25915311_340.jpg":"340x227","h_25915311_220.jpg":"220x147","pp_25915311_1280.jpg":"1280x1628","pp_25915311_1024.jpg":"1024x1303","pp_25915311_640.jpg":"640x814","pp_25915311_480.jpg":"480x611","pp_25915311_340.jpg":"340x432","pp_25915311_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25928580_1920.jpg":"1920x1080","k_25928580_1280.jpg":"1280x1280","k_25928580_1024.jpg":"1024x1024","k_25928580_640.jpg":"640x640","k_25928580_480.jpg":"480x480","k_25928580_340.jpg":"340x340","k_25928580_220.jpg":"220x220","o_25928580_1280.jpg":"1280x853","o_25928580_1024.jpg":"1024x682","o_25928580_640.jpg":"640x426","o_25928580_480.jpg":"480x320","o_25928580_340.jpg":"340x226","o_25928580_220.jpg":"220x146","h_25928580_1280.jpg":"1280x854","h_25928580_1024.jpg":"1024x683","h_25928580_640.jpg":"640x427","h_25928580_480.jpg":"480x320","h_25928580_340.jpg":"340x227","h_25928580_220.jpg":"220x147","pp_25928580_1280.jpg":"1280x1628","pp_25928580_1024.jpg":"1024x1303","pp_25928580_640.jpg":"640x814","pp_25928580_480.jpg":"480x611","pp_25928580_340.jpg":"340x432","pp_25928580_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7801472 Threads: 1 Questions: 1637535891 Slow queries: 4866288 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111437735 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/kako-je-don-ferdinand-spasio-od-smrti-600-zirjana-kleknuo-je-pred-nacista-i-rekao-uzmite-moj-zivot-njih-postedite-1333675 [printLink] => /dalmacija/otoci/kako-je-don-ferdinand-spasio-od-smrti-600-zirjana-kleknuo-je-pred-nacista-i-rekao-uzmite-moj-zivot-njih-postedite-1333675?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 367421 [name] => žirje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zirje [link] => /tag/zirje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 734658 [name] => dinand kolednik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-26 10:48:19 [main_article_id] => 0 [alias] => dinand-kolednik [link] => /tag/dinand-kolednik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 734659 [name] => edi dodig [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-26 10:48:19 [main_article_id] => 0 [alias] => edi-dodig [link] => /tag/edi-dodig ) [3] => stdClass Object ( [id] => 366037 [name] => Drugi svjetski rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drugi-svjetski-rat [link] => /tag/drugi-svjetski-rat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PASTIROVA ŽRTVA  [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je don Ferdinand spasio od smrti 600 Žirjana; Nacisti su divljali po selu, on je kleknuo pred oficira i zavapio... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3232 [name] => Zdravko Pilić [username] => zdravko.pilic [email] => zdravko.pilic@sibenski-list.hr [password] => $2y$10$O9PdHlnaSAYt.zgbdLNsvOn1lgGMDn41TfLgk3P3lwFbgzHJrnk36 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zdravko-pilic-3232 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1750 [gender] => m [description] => [image] => 1750.png [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1750.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25928582.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Niksa Stipaničev/Cropix, privatni album [mainImageDesc] =>

Edi Dodig: U neku ruku, on bi se mogao nazvati i ocem čitavog otoka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25928582.jpg [title] =>

Edi Dodig: U neku ruku, on bi se mogao nazvati i ocem čitavog otoka

Niksa Stipaničev/Cropix, privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25915208.jpg [title] =>

Don Ferdinand umro je 1. rujna 1981. u dobi od 74 godine - ističe Edi Dodig, umirovljeni pomorac i hrvatski branitelj

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25915203.jpg [title] =>

Fascinantna priča stara 80 godina neće biti zaboravljena, zahvaljujući i Ediju Dodigu

Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25370005.jpg [title] =>

Pogled na Žirje koje je spasio njegov pastir
 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/22048038.jpg [title] =>

Topovi su sa Žirja prašili po neprijatelju i 1991.
Srđan Vrančić
/cropix

Srđan Vrančić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25915410.jpg [title] => Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25915312.jpg [title] =>

Otvaranje spomen ploče don Ferdinandu
 

Šibenska biskupija ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25915311.jpg [title] => Šibenska biskupija ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25928580.jpg [title] =>

Don Ferdinand (lijevo) sa župljanima

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Otok Žirje najudaljeniji je napučeni otok šibenskog arhipelaga, a da je tome tako, zaslužan je, između ostalih, i jedan - Slovenac. Točnije slovenski svećenik don Ferdinand Kolednik, koji je prije 80 godina spasio Žirje kakvo danas poznajemo, i sve Žirjane. Ne samo one koji su tada na otoku obitavali - njih 600-injak - nego i sve one koji su se poslije Drugog svjetskog rata na otoku rodili.

Bez njega i njegove žrtve, povijesni žirajski rodovi i prezimena bili bi, u pogromu najstrašnijeg svjetskog sukoba, kao u biblijskom Armagedonu, zbrisani s lica zemlje, kao da ih nikada nije bilo. Za Žirjanina Edija Dodiga, pasioniranog istraživača otočke povijesti o tome nema ni najmanje sumnje, pa je tu činjenicu upisao i u govor koji je pročitao u župnoj crkvi Uznesenja Marijina na otoku Žirju, 22. listopada ove godine, na misi služenoj don Ferdinandu u spomen.

Ugradili dušu i život

"U našoj župi, od njenog osnivanja do danas, služilo je više od 70 župnika. Nekoliko njih ostavilo je dubok trag na ovom otoku, ugradivši u njega svoju dušu, život ili zdravlje, i bez kojih ovaj otok ne bi bio ovakav kakav je danas. Jedan od njih bio je i don Ferdinand Kolednik, čovjek koji nam je svojom žrtvom omogućio da danas uopće budemo ovdje i da dišemo ovaj zrak. U neku ruku, on bi se mogao nazvati i ocem čitavog otoka", nadahnuto je napisao Dodig o svećeniku koji je rođen 24. svibnja 1907. u Mariboru, u Sloveniji, u tadašnjoj Austro-Ugarskoj monarhiji, stotine kilometara daleko od otoka za koji će ga sudbina neraskidivo vezati.

---

image

Fascinantna priča stara 80 godina neće biti zaboravljena, zahvaljujući i Ediju Dodigu

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Sa šest godina ostaje bez oca, koji gine u željezničkoj nesreći, s mlađim bratom koji je imao samo dvije godine, i tri sestre u dobi od 8, 11 i 14 godina. Sljedeće godine majka ga šalje u salezijansku školu, gdje ostaje do svoje 15 godine, nakon čega ide kod francuskih cistercita, i na koncu na Sveučilište u Zagreb.

Svećenik postaje 1932. godine, a 1933. godine - dakle, prije točno 90 godina - prvi put odlazi na službu župnika u Žirje, gdje ostaje dvije godine. Sa Žirja ide u Francusku, u pastoralnu službu, kao kapelan među radnike, sve do početka rata i njemačke okupacije Francuske 1940. godine. Tada se vraća u Šibenik i postaje vikar katedrale Svetog Jakova u Šibeniku, a početkom rujna i župnik na Žirju, po drugi put.

Za vrijeme njegove službe, u tim ratnim vremenima, bilježi se i to da u njegovoj župi nitko nije bio ubijen, ni mještanin, ni talijanski vojnik, što je bilo veliko postignuće za jednog ratnog župnika, navodi Dodig. Jer, i tada, 1941. – 1945. Žirje je važni vojni toponim, kao uostalom i 50. godina poslije, za vrijeme Domovinskog rata, 1991 – 1995. u kojima su "topovi sa Žirja" odigrali važnu ulogu u Rujanskom ratnom podvigu, u kojem je obranjen Šibenik i spriječeno razdvajanje Hrvatske na dva dijela.

Tenkovi Kninskog korpusa tzv. JNA, pod komandom zloglasnog - tada još pukovnika - Ratka Mladića sa šibenskog su mosta pobjegli zahvaljujući - između ostalog - i salvama koje su sa Žirja upućivane iz istih onih talijanskih topova "Ansaldo" od 90 mm, s kojima je fašistička Italija sve do kapitulacije u rujnu 1943. godine čuvala ne samo svoj garnizon na otoku, nego i cijeli srednji Jadran, djelujući s njega kao s nepotopivog bojnog broda.

---

image

Topovi su sa Žirja prašili po neprijatelju i 1991.
Srđan Vrančić
/cropix

Srđan Vrančić/Cropix
---

Povijest se ponovila

Povijest se na Žirju ponavljala kao u Brešanovim djelima, pa su tako Talijani odlazeći sa Žirja 1943. postupali jednako onako kako je i jugovojska s istih ovih položaja bježala 1991. Skidajući nišanske sprave s topova, i bacajući ih u more, nadajući se da će ih tako onesposobiti, i spriječiti protivnike da ih koriste protiv dojučerašnjih vlasnika. Ali, uzalud i utaman. Jer, i partizani su 1943. postupili jednako kao i hrvatski branitelji skoro 50 godina kasnije.

Tukli su i bez nišanskih sprava po njemačkim vojnim brodovima s utvrđenih topničkih položaja na Veloj Glavi, predstavljajući ozbiljnu prijetnju plovilima nacističke "Kriegsmarine". Baš kao i Nebojša Peraić, koji je sa Zečeva, bez nišanskih sprava, i bez poslužitelja, sam puneći sličan top i ciljajući odoka, skoro potopio razarač bivše JNA.

Nijemci su tada, 1943. godine, vidjevši da je vrag odnio šalu, i da su partizani koji su zauzeli talijanske položaje na otoku Žirju, ne samo problem u smislu sigurnosti plovidbe, nego i još veći kao eventualni mostobran u slučaju anglo - američkog iskrcavanja na Jadranu, i otvaranja druge fronte u Europi, riješili da poduzmu ozbiljan vojnički pothvat - Desant na Žirje.

- Prema dostupnim podacima, napravili su to 19. listopada 1943. godine, sa šest brodova, no bez uspjeha. Povlače se na Kaprije, tuku topovima po Žirju, i čekaju pojačanje, koje je došlo sutradan. Tog dana, napadaju ponovno Žirje, sa znatnim snagama i s čak 12 brodova i nakon šest sati žestoke borbe, uz znatne žrtve, uspijevaju se iskrcati na sjeverozapadu otoka, najverojatnije u Mikavici, koja je u ‘mrtvom kutu‘, zaklonjena, pa je topovi koji brane Žirje ne mogu dohvatiti.

Partizani su prisiljeni na uzmak, skupljaju se na jugu otoka, i evakuiraju se za Vis. A njemački se brodovi privezuju u Muni, u kojoj je i danas otočko pristnište. Ljuti i bijesni zbog snažanog otpora, Nijemci okupljaju oko 16 sati istog dana kompletno stanovništvo otoka na Srcelima - glavni otočki trg, ‘srce sela‘, odatle mu i naziv Srcela - s namjerom da ih sve strijeljaju. Za kaznu i odmazdu! Ne bi bilo prvo selo kojem se to dogodilo! - veli Dodig i citira nam Roka Dobru, kojem je tada bilo samo 13 godina i koji se tada nalazio među tih 600 mještana koje su Nijemci tog dana skupili u selu.

Njegov zapis je u grupi "Iz Žirja si ako" objavila njegova kćer Zrinka Dobra Opačić.

---

image

Don Ferdinand (lijevo) sa župljanima

Privatni album
---

Sprovedeni u Šibenik

"Nijemci su lupali po vratima naših kuća, naređujući nam da izađemo. Tko nije bio u stanju, tome bi razbili vrata, i prijeteći mu puškom, tjerali vani. Nisu gledali i štedjeli ni starce, ni djecu, nikoga!", piše Roko, ističući kako im je spasitelj bio mjesni župnik. Bio je Slovenac i znao je nekoliko jezika, među njima i njemački - navodi Dobra.

Pričalo se kasnije kako je rekao Nijemcima da je on dugogodišnji župnik na otoku, koji je upoznao kršćanske duše na otoku Žirju, i njihovu dobrotu, koje ne bi mogle ni mrava zgaziti, a kamoli na koga pucati.

"Oni koji su to radili, nisu sa Žirja, došli su na ovaj otok, i s njega su pobjegli!", rekao je don Ferdinand.

- On pada pred njemačkim oficirom na koljena i moli ga, na njemačkom jeziku, da poštedi selo - navodi Dodig događaje koji su se među mještanima prepričavali kao usmena predaja punih 80 godinja, od 1943. pa sve do današnjih dana.

U svakom slučaju, župnik je spasio Žirjane, jer je njemački oficir, zapovjednik, donio odluku da ih pusti, a zauzvrat je kao taoca zadržao samog župnika i još 28 Žirjana, koje je sproveo u Šibenik. Na koncu je sve njih pustio, a zadržao samog Kolednika, koji je sproveden u logor. I koji se, očito, žrtvovao za spas Žirja i Žirjana.

- O njegovoj se žrtvi i činu znalo malo i gotovo ništa izvan samog Žirja, jer u poslijeratno vrijeme, u socijalističkoj Jugoslaviji - mišljenja je Dodig - nije baš bilo popularno hvaliti čin jednog svećenika, pa je tako ostao gotovo nepoznat široj javnosti. Koja je o njemu čula nešto više tek prije dvije godine, kada su mu zahvalni Žirjani i njihovi potomci, Savez Slovenaca u Hrvatskoj i Udruga "Ruža Hrvatska" Žirje, postavili skromnu spomen ploču na mjestu na kojem je pao na koljenima pred silom, njemačkim oficirom, nudeći sebe zauzvrat za živote mještana.

Prema dostupnim podacima, u koncentracijskom logoru - najvjerojatnije Dachauu, ali Dodig nije siguran - je jedva preživio, pa je tako ostalo zabilježeno da je 23. travnja 1945. godine bio osuđen na smrt, i prema njegovim riječima, samo ga je Božja providnost spasila od vješala. Tamo je bio i mučen, zbog čega je prošao i brojne operacije nakon rata.

---

image

Otvaranje spomen ploče don Ferdinandu
 

Šibenska biskupija
---

Život u Francuskoj

Živio je u Francuskoj, gdje služi kao kapelan kod izbjeglica, do kraja pedesetih, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Austriji osniva skromni hospicij "Domus Christi" u kojem osim svećenika, odsjedaju i izbjeglice od komunističkih režima. Umro je 1. rujna 1981. u dobi od 74 godine - rezimira svoj referat Dodig, umirovljeni pomorac i hrvatski branitelj, koji svoje umirovljeničke dane, kako vidimo, ne provodi mirujući, nego baveći se bogatom poviješću svog otoka. Ili bolje reći, otoka svoje majke, s obzirom da je Dodig zatonsko prezime.

Istražio je vlastito obiteljsko stablo, svoje pretke, a kako je to raspetljao, raspetljao je i ostale obitelji, pa tako sada svim mještanima koje to zanima, pomaže da nađu vlastite pretke i rekonstruiraju rodoslovno stablo - od korijena pa do lista.

Kolednik je veli, bio godinama, nakon rata, u kontaktu sa svojim nekadašnjim župljanima, Žirjanima, iako ga život nakon toga nikad više nije doveo nazad na otok. Koji, interesantno je to, ne samo Kolednik, nego i njegovi sunarodnjaci Slovenci i danas, kao turisti obožavaju.

Potvrđuje nam to i Anton Dobra, poznati turistički radnik s otoka Žirja, kod kojeg su baš Slovenci najčešći gosti, s kojima se već i sprijateljio, pa im on nakon ljeta uzvraća posjet u "Deželu", planinareći sa suprugom po slovenskim gorama i goricama. I ne samo Dobra, nego i drugi, jer da nije Slovenaca, na Žirju bi, veli i Dodig, bilo 50 posto turista manje! Možda i u tome postoji "neka tajna veza" kao i ova, koju iz tame zaborava, nakon punih osamdeset godina, iznosimo na svjetlo dana. Nakon kojeg je, praktički cijelo Žirje, ono koje nije otišlo u partizane, otišlo u zbjeg u El Shatt. Ali, to je već neka druga, i ne samo žirajska priča.

---

image
Šibenska biskupija
---

---

Kolednik je sa Žirja spasio i Talijane

Don Ferdinand Kolednik nije spasio samo Žirjane, nego je nakon kapitulacije Italije, 8. rujna 1943. s otoka Žirja spasio i Talijane. U kojima je, očito, sukladno svom kršćanskom nauku, gledao samo ljude, tada u nevolji, a ne samo bivše okupatore i fašiste.

Dodig je došao do članka iz novina objavljenih u Luganu 1973. godine, u kojem sam Kolednik opisuje kako mu se tog dana obratio pukovnik Enrico Varangolo, zapovjednik vojnog odjela na Žirju, s molbom da pomogne vojnicima stacioniranima na otoku. I zapravo zarobljenima usred Jadrana!

Don Ferdinad tada organizira konvoj od dvadesetak brodova, koje su vozili domaći ribari, sa Žirja, i koji sa par stotina Talijana stiže u Anconu, na drugu stranu Jadrana, 11. rujna!

Prema dogovoru između župnika i pukovnika, domaći ribari vraćaju se nakon toga nazad, kući pod “bijelim zastavama”.

Tako je žirajski župnik zaključio rat na “svom otoku” bez žrtva, nije stradao nitko ni od Žirjana, ni od Talijana. Kojima bi sudbina sigurno bilo drugačija da su se do Italije izvlačili kopnom, preko krajeva u kojima je njihova vojska bila manje pitoma nego je to na Žirju bio slučaj.

---

---

Njemačke žrtve - tajna

Što se Nijemaca tiče, tu su podaci ili mišljenja oprečna. Dok s jedne strane ima mišljenja da je “desant na Žirje” bio puno buke ni za što, odnosno da u partizanskom bombardiranju Nijemci nisu izgubili ni jedan brod, te da praktički nisu imali žrtava, s obzirom da su topovi bili bez nišanskih sprava, neki drugi “hagiografski” izvori dotle napominju da su pri zauzimanju Žirja napadači imali “dosta žrtava” čak 30 mrtvih (!) pa da i odatle dolazi njihova spremnost na odmazdu nad stanovnicima.

Što je prava istina, teško da će se ikad saznati, što je i razumljivo. Jer ni danas, u informacijsko svevideće doba, ne možemo znati stvaran broj žrtava u Ukrajini, pa čak ni to tko je bombardirao bolnicu u Gazi?

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Niksa Stipaničev/Cropix, privatni album Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Srđan Vrančić/Cropix Privatni album Šibenska biskupija Šibenska biskupija Privatni album
Niksa Stipaničev/Cropix, privatni album

Edi Dodig: U neku ruku, on bi se mogao nazvati i ocem čitavog otoka

Nikša Stipaničev/Cropix

Don Ferdinand umro je 1. rujna 1981. u dobi od 74 godine - ističe Edi Dodig, umirovljeni pomorac i hrvatski branitelj

Nikša Stipaničev/Cropix

Fascinantna priča stara 80 godina neće biti zaboravljena, zahvaljujući i Ediju Dodigu

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Pogled na Žirje koje je spasio njegov pastir
 

Srđan Vrančić/Cropix

Topovi su sa Žirja prašili po neprijatelju i 1991.
Srđan Vrančić
/cropix

Šibenska biskupija

Otvaranje spomen ploče don Ferdinandu
 

Privatni album

Don Ferdinand (lijevo) sa župljanima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/kako-je-don-ferdinand-spasio-od-smrti-600-zirjana-kleknuo-je-pred-nacista-i-rekao-uzmite-moj-zivot-njih-postedite-1333675 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5da3f9cc85ec5fee078c7317b644e401bcce1670 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+don+Ferdinand+spasio+od+smrti+600+%C5%BDirjana%3B+Nacisti+su+divljali+po+selu%2C+on+je+kleknuo+pred+oficira+i+zavapio...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fkako-je-don-ferdinand-spasio-od-smrti-600-zirjana-kleknuo-je-pred-nacista-i-rekao-uzmite-moj-zivot-njih-postedite-1333675 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fkako-je-don-ferdinand-spasio-od-smrti-600-zirjana-kleknuo-je-pred-nacista-i-rekao-uzmite-moj-zivot-njih-postedite-1333675 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PASTIROVA ŽRTVA  [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
OtociPASTIROVA ŽRTVA 

Kako je don Ferdinand spasio od smrti 600 Žirjana; Nacisti su divljali po selu, on je kleknuo pred oficira i zavapio...

Piše Zdravko Pilić
26. listopada 2023. - 14:06

Otok Žirje najudaljeniji je napučeni otok šibenskog arhipelaga, a da je tome tako, zaslužan je, između ostalih, i jedan - Slovenac. Točnije slovenski svećenik don Ferdinand Kolednik, koji je prije 80 godina spasio Žirje kakvo danas poznajemo, i sve Žirjane. Ne samo one koji su tada na otoku obitavali - njih 600-injak - nego i sve one koji su se poslije Drugog svjetskog rata na otoku rodili.

Bez njega i njegove žrtve, povijesni žirajski rodovi i prezimena bili bi, u pogromu najstrašnijeg svjetskog sukoba, kao u biblijskom Armagedonu, zbrisani s lica zemlje, kao da ih nikada nije bilo. Za Žirjanina Edija Dodiga, pasioniranog istraživača otočke povijesti o tome nema ni najmanje sumnje, pa je tu činjenicu upisao i u govor koji je pročitao u župnoj crkvi Uznesenja Marijina na oto...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 16:55