stdClass Object ( [id] => 1357954 [title] => Hrana, biljke, običaji, obrazovanje, kultura, ova Hvaranka sve pokriva! Napisala je 15 knjiga, ima i svoj ‘sveti gral‘ [alias] => hrana-biljke-obicaji-obrazovanje-kultura-ova-hvaranka-sve-pokriva-napisala-je-15-knjiga-ima-i-svoj-sveti-gral [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Malo je toliko svestranih žena kao što je to Marica Buratović iz Staroga Grada. Rodom iz Zastražišća, krševitog dijela otoka Hvara zvanog Plame, radila je kao učiteljica punih 40 godina. Ona je i spisateljica i čakavska pjesnikinja, žena koja poznaje biljke, posebno one ljekovite, i to u dušu, žena koja zna kako podignuti vrijednost tradicionalne kulinarske i duhovne baštine, ali i žena koja zna kako sačuvati stari, izvorni jezik i običaje. Kažemo vam, malo je takvih.

Teta Marica, kako je brojni na Hvaru zovu, dobitnica je Osobne nagrade Grada Staroga Grada 2020., a kao članica Društva hrvatskih književnika dio otočnog blaga pospremila je u čak 15 svojih knjiga.

Nedavno joj je tiskana i "Zastražišće Žerãvice ditinstva i mladosti", a već je napisala novu "Hvarski težački jelovnik", koja je pisana na dijalektu, a prevedena je na književni i engleski jezik. Mnogi se stoga dive ne samo njezinu stvaralaštvu, već neumornom i razigranom duhu koji ju je cijeli život tjerao da istražuje neka nova područja. Ne čudi zato što nas je zaintrigirala njezina životna priča, koja se granala u raznim smjerovima.

---

image

Sa Susreta pjesnikinja otoka Hvara ‘Jazik naših materih‘

Vilma Matulić
---

Jedna ste od najdugovječnijih hvarskih učiteljica...

– Odgojila sam deset naraštaja učenika. Otišla sam u mirovinu s 40 godina radnog staža. Prvih pet godina radila sam u Zastražišću, kratko u Gdinju i jednu školsku godinu u Poljicima. U Osnovnoj školi "Petar Hektorović" u Starome Gradu obrazovala sam i odgojila devet naraštaja djece. Mnogi učenici i roditelji su mi prijatelji, zovu me po modernu "uči", a roditelji "naša šera meštra". Naravno, na svakom koraku se divim njihovim životnim uspjesima i onda s ponosom kažem: "To je moj učenik, ja sam ga učila." Radila sam kao učiteljica razredne nastave, predavala u svom razredu, te vodila literarnu i novinarsku grupu učenika viših razreda. Izdavali smo školski list "Ruzmarin", sudjelovali na mnogim smotrama i osvajali nagrade. Sve nagrađene literarne radove učenika tiskali smo u knjizi "I ča je ča ni!".

Ne sramiti se jezika svojih majki

Kakva su djeca bila prije deset, trideset, četrdeset godina, a kakva su danas?

– Ovako ću vam reći – promijenilo se obiteljsko ozračje kao glavni čimbenik oblikovanja dječjeg ponašanja i općenito poimanja svijeta. Nove tehnologije udaljile su djecu od stvaralačkih, kreativnih i slobodnih igara u prirodi. Djeca žive u virtualnom svijetu. Ona su zbunjena, često ne znaju što je dobro, što nije. U školama ih se s velikim trudom i marom uči o običajima, tradiciji, kuhanju, pripremanju kolača, a u moje vrijeme to se prenosilo s ljubavlju s majke na kćer ili s oca na sina, a danas...

Da danas učite djecu i mlade, koji biste im životni savjet dali?

– Da se nakon školovanja vrate na otok, da ožive dobrosusjedske odnose, da čuvaju gomile, trime, kućice i kolnike, trude svojih predaka – težaka, da se ne srame govoriti jezikom svojih majki. Važno je i da zapamte ovo – vrlina je ljubiti svoje, a poštovati tuđe.

U kulturi djelujete ustrajno i dugi niz godina, a neka od vaših djela imaju važnost koja nadilazi hvarske gabarite. Neki naslovi baš su odjeknuli...

Moje knjige su od mjerodavnih stručnjaka dobro ocijenjene i kao takve prihvaćene ne samo u Starome Gradu, već na cijelom otoku Hvaru. Mislim da su tome još više pridonijela moja istraživanja i prikupljanja iskustava naših otočana, jer smo tako otrgnuli od zaborava mnoge vrijedne crkvene i svjetovne običaje te ih pospremili u knjige za buduće naraštaje. Prepoznala sam tako vrijednost i značenje višestoljetne tradicije izrade tradicijskog kolača medenjaka koji sam imenovala kao "starogrojski paprenjok". Napisala sam prepoznatljivu i rado čitanu knjigu, a recenzent je bio poznati hrvatski književnik i gastronomski stručnjak Veljko Barbieri. Knjiga je poslužila kao predložak da se umijeće pripreme toga kolača uvrsti na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

---

image

Ljekovito bilje, kojeg na škoju ima u izobilju, po Marici je Božji dar i sveto se odnosi prema njemu

Željana Škarpa
---

Suautorica ste knjige "Ljekovito bilje otoka Hvara u kuhinji i pripravcima naših nonih". Kako je došlo do tog naslova?

– Preko svojih unuka Andree i Leone, volonterki u Dnevnom boravku za starije u Starome Gradu, aktivno sam se uključila u istraživački projekt "Ljekovito bilje na otoku Hvaru i njegova upotreba". Uz voditeljicu Dnevnog boravka Željanu Škarpa suautorica sam knjige i u nju sam ugradila svoje bogato iskustvo življenja na otoku, svoje pjesničke i spisateljske radove na tu temu. Knjiga je svojedobno i poslužila Gradu Starome Gradu kao promotivna publikacija za festival "Divlje cvijeće Europe".

O maslini napisala čak 44 pjesme

Kad biste neku biljku trebali izdvojiti kao svojevrsni "sveti gral", neku koja nam donosi višestruke benefite u životu, koja bi to bila?

– Ljekovito bilje, kojeg na škoju ima u izobilju, po meni je Božji dar i sveto se odnosim prema njemu. Često sam biljem ublažavala i liječila mnoge zdravstvene tegobe. Posebno ga koristim u pripremi jela. U ustima još osjećam sirup od kadulje i zaprženog šećera koji mi je majka spremala za prehladu. Po mojemu mišljenju, svatko bi u svojoj kući trebao imati ruzmarin i ruzmarinovo ulje. Može se koristiti kao lijek, dodatak hrani i za uljepšavanje. Dugo godina njegov mi pripravak jako dobro služi za jačanje i boju kose.

Neke od biljaka ste i "opjevali", konkretno govorimo o maslini.

– Posjet prastaroj maslini u Zastražišćima u blizini ranokršćanske crkvice sv. Barbare potaknuo me da u samo 10 dana napišem čak 44 pjesme na temu maslina. Knjigu sam naslovila "Maslini jazikon matere".

---

image

Maričin rad uvijek je podržavao akademik Tonko Maroević

Petar Botteri
---

Kako se poezija uvukla u vaš život, koliko ste zbirki pjesama do sada objavili?

– Baveći se učeničkim literarnim radovima, usporedo sam stvarala i svoje čakavske stihove pisane govorom rodnog sela. Do sada sam objavila četiri zbirke čakavske poezije: "Škrok u sarce", "Vijezi", "Medajuni" i "Maslini jazikon matere".

Nadahnuće ste često znali pronalaziti u starim običajima, ali i u duhovnim motivima.

– Prikupljala sam, istraživala i bilježila svjetovne i vjerske običaje, pogotovo u božićnom vremenu, koji su objelodanjeni u knjizi "Vrijeme od Božića na otoku Hvaru", a pristupila sam i proučavanju crkvene povijesti župa, stavljajući u fokus – zvona. Tako je nakon desetogodišnjeg pisanja knjige i asistiranja ton-majstoru pri snimanju zvonjenja zvona crkava otoka Hvara, prikupljanja slikovnog materijala... nastala i knjiga "Zvona moga škoja", za koju su mnogi istaknuli da je to svojevrsna monografija zvona otoka Hvara.

---

Posveta 100. obljetnici Bune težaka

Uskoro će naša sugovornica predstaviti i knjigu “Zastražišće Žerãvice ditinstva i mladosti”.

– U toj knjizi nije oslikan samo nekadašnji život Zastražišća, već je zabilježen i sadašnji trenutak življenja u mjestu. Nataložene emocije prema rodnom selu probudile su moja sjećanja i ona su pretočena u knjigu.

To je zapravo bogato ilustrirana monografija. Posvetila sam je 100. obljetnici Bune težaka u Zastražišćima (1924. – 2024.). Predstavljanjem knjige ujedno ćemo proslaviti i 100. obljetnicu Bune težaka. O knjizi će govoriti recenzenti dr. Mladenko Domazet i moji Zastražišćani, novinarka i spisateljica Nera Karolina Barbarić te teolog, pjesnik i spisatelj Nikola Kuzmičić.

---

---

Organizira Susrete pjesnikinja

Naša sugovornica je i idejna začetnica i organizatorica tradicionalnih Susreta pjesnikinja u Starome Gradu, koji se ove godine održavaju jubilarni, dvadeseti put.

– Da se ne zaboravi govorenje materinjim jezikom, pozvala sam 2004. godine hvarske pjesnikinje na Susret pjesnikinja, na tragu Gracioze Lovrinčeve, Hektorovićeve suvremenice čiji nas duh povezuje svih ovih 20 godina. Susret je postao prepoznatljiva kulturna manifestacija, a istaknula bih svesrdnu višegodišnju podršku preminulog akademika Tonka Maroevića.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Marica Buratović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 574 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => STARI GRAD (574) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Marica Buratović 574 574 2 0 6533 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-15 12:19:21 [created_by] => 3184 [created_by_alias] => Mirko Crnčević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-24 10:17:38 [modified_by] => 3184 [publish_up] => 2024-01-24 10:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hrana, biljke, običaji, obrazovanje, kultura, ova Hvaranka sve pokriva! Napisala je 15 knjiga, ima i svoj 'sveti gral' page_title=Hrana, biljke, običaji, obrazovanje, kultura, ova Hvaranka sve pokriva! Napisala je 15 knjiga, ima i svoj 'sveti gral' [metakey] => Marica Buratović, Hvar, Knjige, učiteljica, ljekovito bilje, pjesnikinja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/15\/26438644.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/26376846.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/26376869.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/26376875.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/26378236.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Andrea Buratovi\u0107","Andrea Buratovi\u0107","Vilma Matuli\u0107","Petar Botteri","\u017deljana \u0160karpa"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U svojim knjigama bavila se raznim temama<\/p>","","

Sa Susreta pjesnikinja otoka Hvara \u2018Jazik na\u0161ih materih\u2018<\/p>","

Mari\u010din rad uvijek je podr\u017eavao akademik Tonko Maroevi\u0107<\/p>","

Ljekovito bilje, kojeg na \u0161koju ima u izobilju, po Marici je Bo\u017eji dar i sveto se odnosi prema njemu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26438644_1920.jpg":"1920x1080","k_26438644_1280.jpg":"1280x1280","k_26438644_1024.jpg":"1024x1024","k_26438644_640.jpg":"640x640","k_26438644_480.jpg":"480x480","k_26438644_340.jpg":"340x340","k_26438644_220.jpg":"220x220","o_26438644_1280.jpg":"1280x853","o_26438644_1024.jpg":"1024x682","o_26438644_640.jpg":"640x426","o_26438644_480.jpg":"480x320","o_26438644_340.jpg":"340x226","o_26438644_220.jpg":"220x146","h_26438644_1280.jpg":"1280x854","h_26438644_1024.jpg":"1024x683","h_26438644_640.jpg":"640x427","h_26438644_480.jpg":"480x320","h_26438644_340.jpg":"340x227","h_26438644_220.jpg":"220x147","pp_26438644_1280.jpg":"1280x1628","pp_26438644_1024.jpg":"1024x1303","pp_26438644_640.jpg":"640x814","pp_26438644_480.jpg":"480x611","pp_26438644_340.jpg":"340x432","pp_26438644_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26376846_1920.jpg":"1920x1080","k_26376846_1280.jpg":"1280x1280","k_26376846_1024.jpg":"1024x1024","k_26376846_640.jpg":"640x640","k_26376846_480.jpg":"480x480","k_26376846_340.jpg":"340x340","k_26376846_220.jpg":"220x220","o_26376846_1280.jpg":"1280x1706","o_26376846_1024.jpg":"1024x1365","o_26376846_640.jpg":"640x853","o_26376846_480.jpg":"480x640","o_26376846_340.jpg":"340x453","o_26376846_220.jpg":"220x293","h_26376846_1280.jpg":"1280x854","h_26376846_1024.jpg":"1024x683","h_26376846_640.jpg":"640x427","h_26376846_480.jpg":"480x320","h_26376846_340.jpg":"340x227","h_26376846_220.jpg":"220x147","pp_26376846_1280.jpg":"1280x1628","pp_26376846_1024.jpg":"1024x1303","pp_26376846_640.jpg":"640x814","pp_26376846_480.jpg":"480x611","pp_26376846_340.jpg":"340x432","pp_26376846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_26376869_1920.jpg":"1920x1080","k_26376869_1280.jpg":"1280x1280","k_26376869_1024.jpg":"1024x1024","k_26376869_640.jpg":"640x640","k_26376869_480.jpg":"480x480","k_26376869_340.jpg":"340x340","k_26376869_220.jpg":"220x220","o_26376869_1280.jpg":"1280x960","o_26376869_1024.jpg":"1024x768","o_26376869_640.jpg":"640x480","o_26376869_480.jpg":"480x360","o_26376869_340.jpg":"340x255","o_26376869_220.jpg":"220x165","h_26376869_1280.jpg":"1280x854","h_26376869_1024.jpg":"1024x683","h_26376869_640.jpg":"640x427","h_26376869_480.jpg":"480x320","h_26376869_340.jpg":"340x227","h_26376869_220.jpg":"220x147","pp_26376869_1280.jpg":"1280x1628","pp_26376869_1024.jpg":"1024x1303","pp_26376869_640.jpg":"640x814","pp_26376869_480.jpg":"480x611","pp_26376869_340.jpg":"340x432","pp_26376869_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1464x1528","hd_26376875_1920.jpg":"1920x1080","k_26376875_1280.jpg":"1280x1280","k_26376875_1024.jpg":"1024x1024","k_26376875_640.jpg":"640x640","k_26376875_480.jpg":"480x480","k_26376875_340.jpg":"340x340","k_26376875_220.jpg":"220x220","o_26376875_1280.jpg":"1280x1335","o_26376875_1024.jpg":"1024x1068","o_26376875_640.jpg":"640x667","o_26376875_480.jpg":"480x500","o_26376875_340.jpg":"340x354","o_26376875_220.jpg":"220x229","h_26376875_1280.jpg":"1280x854","h_26376875_1024.jpg":"1024x683","h_26376875_640.jpg":"640x427","h_26376875_480.jpg":"480x320","h_26376875_340.jpg":"340x227","h_26376875_220.jpg":"220x147","pp_26376875_1280.jpg":"1280x1628","pp_26376875_1024.jpg":"1024x1303","pp_26376875_640.jpg":"640x814","pp_26376875_480.jpg":"480x611","pp_26376875_340.jpg":"340x432","pp_26376875_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1201x1600","hd_26378236_1920.jpg":"1920x1080","k_26378236_1280.jpg":"1280x1280","k_26378236_1024.jpg":"1024x1024","k_26378236_640.jpg":"640x640","k_26378236_480.jpg":"480x480","k_26378236_340.jpg":"340x340","k_26378236_220.jpg":"220x220","o_26378236_1280.jpg":"1280x1705","o_26378236_1024.jpg":"1024x1364","o_26378236_640.jpg":"640x852","o_26378236_480.jpg":"480x639","o_26378236_340.jpg":"340x452","o_26378236_220.jpg":"220x293","h_26378236_1280.jpg":"1280x854","h_26378236_1024.jpg":"1024x683","h_26378236_640.jpg":"640x427","h_26378236_480.jpg":"480x320","h_26378236_340.jpg":"340x227","h_26378236_220.jpg":"220x147","pp_26378236_1280.jpg":"1280x1628","pp_26378236_1024.jpg":"1024x1303","pp_26378236_640.jpg":"640x814","pp_26378236_480.jpg":"480x611","pp_26378236_340.jpg":"340x432","pp_26378236_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7793370 Threads: 10 Questions: 1568858492 Slow queries: 4785738 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111721803 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/hrana-biljke-obicaji-obrazovanje-kultura-ova-hvaranka-sve-pokriva-napisala-je-15-knjiga-ima-i-svoj-sveti-gral-1357954 [printLink] => /dalmacija/otoci/hrana-biljke-obicaji-obrazovanje-kultura-ova-hvaranka-sve-pokriva-napisala-je-15-knjiga-ima-i-svoj-sveti-gral-1357954?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 615045 [name] => Marica Buratović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-13 08:02:14 [main_article_id] => 0 [alias] => marica-buratovic [link] => /tag/marica-buratovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 418430 [name] => Hvar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hvar [link] => /tag/hvar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679265 [name] => Knjige [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knjige [link] => /tag/knjige ) [3] => stdClass Object ( [id] => 233430 [name] => učiteljica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uciteljica [link] => /tag/uciteljica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 363519 [name] => ljekovito bilje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ljekovito-bilje [link] => /tag/ljekovito-bilje ) [5] => stdClass Object ( [id] => 624268 [name] => pjesnikinja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-29 19:25:04 [main_article_id] => 0 [alias] => pjesnikinja [link] => /tag/pjesnikinja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Marica Buratović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [City] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 574 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => STARI GRAD (574) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrana, biljke, običaji, obrazovanje, kultura, ova Hvaranka sve pokriva! Napisala je 15 knjiga, ima i svoj ‘sveti gral‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3184 [name] => Mirko Crnčević [username] => mirko-crn-evi [email] => mirko-crn-evi@sd.hr [password] => $2y$10$AsMxLAGfIyblCEZCDofnse7HyLoVj48aPwmPBsauixTy6WxsPVSni [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirko-crncevic-3184 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1702 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fc1599a05eda5429b66186aedb85cfc?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/26438644.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Andrea Buratović [mainImageDesc] =>

U svojim knjigama bavila se raznim temama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/26438644.jpg [title] =>

U svojim knjigama bavila se raznim temama

Andrea Buratović ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/26376846.jpg [title] => Andrea Buratović ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/26376869.jpg [title] =>

Sa Susreta pjesnikinja otoka Hvara ‘Jazik naših materih‘

Vilma Matulić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/26376875.jpg [title] =>

Maričin rad uvijek je podržavao akademik Tonko Maroević

Petar Botteri ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/26378236.jpg [title] =>

Ljekovito bilje, kojeg na škoju ima u izobilju, po Marici je Božji dar i sveto se odnosi prema njemu

Željana Škarpa ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Malo je toliko svestranih žena kao što je to Marica Buratović iz Staroga Grada. Rodom iz Zastražišća, krševitog dijela otoka Hvara zvanog Plame, radila je kao učiteljica punih 40 godina. Ona je i spisateljica i čakavska pjesnikinja, žena koja poznaje biljke, posebno one ljekovite, i to u dušu, žena koja zna kako podignuti vrijednost tradicionalne kulinarske i duhovne baštine, ali i žena koja zna kako sačuvati stari, izvorni jezik i običaje. Kažemo vam, malo je takvih.

Teta Marica, kako je brojni na Hvaru zovu, dobitnica je Osobne nagrade Grada Staroga Grada 2020., a kao članica Društva hrvatskih književnika dio otočnog blaga pospremila je u čak 15 svojih knjiga.

Nedavno joj je tiskana i "Zastražišće Žerãvice ditinstva i mladosti", a već je napisala novu "Hvarski težački jelovnik", koja je pisana na dijalektu, a prevedena je na književni i engleski jezik. Mnogi se stoga dive ne samo njezinu stvaralaštvu, već neumornom i razigranom duhu koji ju je cijeli život tjerao da istražuje neka nova područja. Ne čudi zato što nas je zaintrigirala njezina životna priča, koja se granala u raznim smjerovima.

---

image

Sa Susreta pjesnikinja otoka Hvara ‘Jazik naših materih‘

Vilma Matulić
---

Jedna ste od najdugovječnijih hvarskih učiteljica...

– Odgojila sam deset naraštaja učenika. Otišla sam u mirovinu s 40 godina radnog staža. Prvih pet godina radila sam u Zastražišću, kratko u Gdinju i jednu školsku godinu u Poljicima. U Osnovnoj školi "Petar Hektorović" u Starome Gradu obrazovala sam i odgojila devet naraštaja djece. Mnogi učenici i roditelji su mi prijatelji, zovu me po modernu "uči", a roditelji "naša šera meštra". Naravno, na svakom koraku se divim njihovim životnim uspjesima i onda s ponosom kažem: "To je moj učenik, ja sam ga učila." Radila sam kao učiteljica razredne nastave, predavala u svom razredu, te vodila literarnu i novinarsku grupu učenika viših razreda. Izdavali smo školski list "Ruzmarin", sudjelovali na mnogim smotrama i osvajali nagrade. Sve nagrađene literarne radove učenika tiskali smo u knjizi "I ča je ča ni!".

Ne sramiti se jezika svojih majki

Kakva su djeca bila prije deset, trideset, četrdeset godina, a kakva su danas?

– Ovako ću vam reći – promijenilo se obiteljsko ozračje kao glavni čimbenik oblikovanja dječjeg ponašanja i općenito poimanja svijeta. Nove tehnologije udaljile su djecu od stvaralačkih, kreativnih i slobodnih igara u prirodi. Djeca žive u virtualnom svijetu. Ona su zbunjena, često ne znaju što je dobro, što nije. U školama ih se s velikim trudom i marom uči o običajima, tradiciji, kuhanju, pripremanju kolača, a u moje vrijeme to se prenosilo s ljubavlju s majke na kćer ili s oca na sina, a danas...

Da danas učite djecu i mlade, koji biste im životni savjet dali?

– Da se nakon školovanja vrate na otok, da ožive dobrosusjedske odnose, da čuvaju gomile, trime, kućice i kolnike, trude svojih predaka – težaka, da se ne srame govoriti jezikom svojih majki. Važno je i da zapamte ovo – vrlina je ljubiti svoje, a poštovati tuđe.

U kulturi djelujete ustrajno i dugi niz godina, a neka od vaših djela imaju važnost koja nadilazi hvarske gabarite. Neki naslovi baš su odjeknuli...

Moje knjige su od mjerodavnih stručnjaka dobro ocijenjene i kao takve prihvaćene ne samo u Starome Gradu, već na cijelom otoku Hvaru. Mislim da su tome još više pridonijela moja istraživanja i prikupljanja iskustava naših otočana, jer smo tako otrgnuli od zaborava mnoge vrijedne crkvene i svjetovne običaje te ih pospremili u knjige za buduće naraštaje. Prepoznala sam tako vrijednost i značenje višestoljetne tradicije izrade tradicijskog kolača medenjaka koji sam imenovala kao "starogrojski paprenjok". Napisala sam prepoznatljivu i rado čitanu knjigu, a recenzent je bio poznati hrvatski književnik i gastronomski stručnjak Veljko Barbieri. Knjiga je poslužila kao predložak da se umijeće pripreme toga kolača uvrsti na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

---

image

Ljekovito bilje, kojeg na škoju ima u izobilju, po Marici je Božji dar i sveto se odnosi prema njemu

Željana Škarpa
---

Suautorica ste knjige "Ljekovito bilje otoka Hvara u kuhinji i pripravcima naših nonih". Kako je došlo do tog naslova?

– Preko svojih unuka Andree i Leone, volonterki u Dnevnom boravku za starije u Starome Gradu, aktivno sam se uključila u istraživački projekt "Ljekovito bilje na otoku Hvaru i njegova upotreba". Uz voditeljicu Dnevnog boravka Željanu Škarpa suautorica sam knjige i u nju sam ugradila svoje bogato iskustvo življenja na otoku, svoje pjesničke i spisateljske radove na tu temu. Knjiga je svojedobno i poslužila Gradu Starome Gradu kao promotivna publikacija za festival "Divlje cvijeće Europe".

O maslini napisala čak 44 pjesme

Kad biste neku biljku trebali izdvojiti kao svojevrsni "sveti gral", neku koja nam donosi višestruke benefite u životu, koja bi to bila?

– Ljekovito bilje, kojeg na škoju ima u izobilju, po meni je Božji dar i sveto se odnosim prema njemu. Često sam biljem ublažavala i liječila mnoge zdravstvene tegobe. Posebno ga koristim u pripremi jela. U ustima još osjećam sirup od kadulje i zaprženog šećera koji mi je majka spremala za prehladu. Po mojemu mišljenju, svatko bi u svojoj kući trebao imati ruzmarin i ruzmarinovo ulje. Može se koristiti kao lijek, dodatak hrani i za uljepšavanje. Dugo godina njegov mi pripravak jako dobro služi za jačanje i boju kose.

Neke od biljaka ste i "opjevali", konkretno govorimo o maslini.

– Posjet prastaroj maslini u Zastražišćima u blizini ranokršćanske crkvice sv. Barbare potaknuo me da u samo 10 dana napišem čak 44 pjesme na temu maslina. Knjigu sam naslovila "Maslini jazikon matere".

---

image

Maričin rad uvijek je podržavao akademik Tonko Maroević

Petar Botteri
---

Kako se poezija uvukla u vaš život, koliko ste zbirki pjesama do sada objavili?

– Baveći se učeničkim literarnim radovima, usporedo sam stvarala i svoje čakavske stihove pisane govorom rodnog sela. Do sada sam objavila četiri zbirke čakavske poezije: "Škrok u sarce", "Vijezi", "Medajuni" i "Maslini jazikon matere".

Nadahnuće ste često znali pronalaziti u starim običajima, ali i u duhovnim motivima.

– Prikupljala sam, istraživala i bilježila svjetovne i vjerske običaje, pogotovo u božićnom vremenu, koji su objelodanjeni u knjizi "Vrijeme od Božića na otoku Hvaru", a pristupila sam i proučavanju crkvene povijesti župa, stavljajući u fokus – zvona. Tako je nakon desetogodišnjeg pisanja knjige i asistiranja ton-majstoru pri snimanju zvonjenja zvona crkava otoka Hvara, prikupljanja slikovnog materijala... nastala i knjiga "Zvona moga škoja", za koju su mnogi istaknuli da je to svojevrsna monografija zvona otoka Hvara.

---

Posveta 100. obljetnici Bune težaka

Uskoro će naša sugovornica predstaviti i knjigu “Zastražišće Žerãvice ditinstva i mladosti”.

– U toj knjizi nije oslikan samo nekadašnji život Zastražišća, već je zabilježen i sadašnji trenutak življenja u mjestu. Nataložene emocije prema rodnom selu probudile su moja sjećanja i ona su pretočena u knjigu.

To je zapravo bogato ilustrirana monografija. Posvetila sam je 100. obljetnici Bune težaka u Zastražišćima (1924. – 2024.). Predstavljanjem knjige ujedno ćemo proslaviti i 100. obljetnicu Bune težaka. O knjizi će govoriti recenzenti dr. Mladenko Domazet i moji Zastražišćani, novinarka i spisateljica Nera Karolina Barbarić te teolog, pjesnik i spisatelj Nikola Kuzmičić.

---

---

Organizira Susrete pjesnikinja

Naša sugovornica je i idejna začetnica i organizatorica tradicionalnih Susreta pjesnikinja u Starome Gradu, koji se ove godine održavaju jubilarni, dvadeseti put.

– Da se ne zaboravi govorenje materinjim jezikom, pozvala sam 2004. godine hvarske pjesnikinje na Susret pjesnikinja, na tragu Gracioze Lovrinčeve, Hektorovićeve suvremenice čiji nas duh povezuje svih ovih 20 godina. Susret je postao prepoznatljiva kulturna manifestacija, a istaknula bih svesrdnu višegodišnju podršku preminulog akademika Tonka Maroevića.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Andrea Buratović Andrea Buratović Vilma Matulić Petar Botteri Željana Škarpa
Andrea Buratović

U svojim knjigama bavila se raznim temama

Vilma Matulić

Sa Susreta pjesnikinja otoka Hvara ‘Jazik naših materih‘

Petar Botteri

Maričin rad uvijek je podržavao akademik Tonko Maroević

Željana Škarpa

Ljekovito bilje, kojeg na škoju ima u izobilju, po Marici je Božji dar i sveto se odnosi prema njemu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/hrana-biljke-obicaji-obrazovanje-kultura-ova-hvaranka-sve-pokriva-napisala-je-15-knjiga-ima-i-svoj-sveti-gral-1357954 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e468f83e1f826f993d9786fac91a0205c6675a17 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrana%2C+biljke%2C+obi%C4%8Daji%2C+obrazovanje%2C+kultura%2C+ova+Hvaranka+sve+pokriva%21+Napisala+je+15+knjiga%2C+ima+i+svoj+%E2%80%98sveti+gral%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fhrana-biljke-obicaji-obrazovanje-kultura-ova-hvaranka-sve-pokriva-napisala-je-15-knjiga-ima-i-svoj-sveti-gral-1357954 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fhrana-biljke-obicaji-obrazovanje-kultura-ova-hvaranka-sve-pokriva-napisala-je-15-knjiga-ima-i-svoj-sveti-gral-1357954 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Marica Buratović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 574 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => STARI GRAD (574) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
OtociMarica Buratović

Hrana, biljke, običaji, obrazovanje, kultura, ova Hvaranka sve pokriva! Napisala je 15 knjiga, ima i svoj ‘sveti gral‘

Piše Mirko Crnčević
24. siječnja 2024. - 11:00

Malo je toliko svestranih žena kao što je to Marica Buratović iz Staroga Grada. Rodom iz Zastražišća, krševitog dijela otoka Hvara zvanog Plame, radila je kao učiteljica punih 40 godina. Ona je i spisateljica i čakavska pjesnikinja, žena koja poznaje biljke, posebno one ljekovite, i to u dušu, žena koja zna kako podignuti vrijednost tradicionalne kulinarske i duhovne baštine, ali i žena koja zna kako sačuvati stari, izvorni jezik i običaje. Kažemo vam, malo je takvih.

Teta Marica, kako je brojni na Hvaru zovu, dobitnica je Osobne nagrade Grada Staroga Grada 2020., a kao članica Društva hrvatskih književnika dio otočnog blaga pospremila je u čak 15 svojih knjiga.

Nedavno joj je tiskana i "Zastražišće Žerãvice ditinstva i mladosti", a već je napisala novu "Hvarski teža...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 14:05