StoryEditorOCM
OtociPOZELENILI OD MUKE

Dalmatinsko nautičko središte puno je turista, a glavni bankomat ne radi danima. Uzrok nereda je urnebesan

Piše Sandra Barčot
3. srpnja 2023. - 13:48

S pravom su otočani negodovali u listopadu prošle godine kada im je zatvorena jedina poslovnica OTP-banke, mnogima još uvijek poznatije po bivšem dugogodišnjem imenu Splitska banka, u gradu Visu.

Kada im je obećano normalno poslovanje i rasapolaganje vlastitim novcem, bez obzira što više neće imati bankovne službenice za pomoć, kada im je iz OTP-banke kazano kako se sve radi u cilju novog modernijeg poslovanja, putem internetskog bankarstva i novog bankomata.

I upravo potonji izvor novca – isplatni uređaj – Višanima stvara najviše problema. U kratkom roku već dvaput nije radio.

- Bankomat nije radio punih pet-šest dana, "držao" je naš novac do kojeg ne možemo doći na drugi način. Kako ćemo uzeti gotovinu?

Pa ne primaju svi kartice za naplatu, u čemu prednjače ugostitelji, što je, opet, veći problem za naše goste, posebice inozemne, koji su navikli da i račun od niti jednog eura ili kavu plate - karticom - žale nam se Višani, koji su nervozno brojali dane kada će opet zasvijetliti bankomat zelenim titrajem u boji banke i označiti da – radi!

I proradio je taj izvor gotovine tijekom proteklog vikenda, u subotu i nedjelju je bio na usluzi svima, ali...

image
Nikola Vilić/Cropix

- Jutros, u ponedjeljak, došla sam uzeti svoj novac, a na ekranu je ponovno osvanula poruka - nema gotovine! Eto nama modernog poslovanja – ljutita je naša čitateljica na, blago rečeno, manjkavu bankarsku uslugu. Očito su nakon (pre)dugog nerada uređaja svi pohrili po novac i raspoloživa gotovina brzo se "iscijedila".

Što se dogodilo, zašto je bankomat u Visu često u kvaru i zašto nema gotovine, upitali smo i splitsku direkciju OTP-banke. Njihov odgovor je:

- Svjesni smo tehničkog problema koji se dogodio sa spomenutim bankomatom i odmah smo po dobivenoj informaciji reagirali i poslali na lokaciju tehničku službu koja je riješila problem. Međutim, sada se zaglavila novčanica u isplatnom mehanizmu i zbog toga nije moguće podignuti novac s tog bankomata, a tehnička služba je već na putu prema bankomatu.

Ispričavamo se svim našim cijenjenim klijentima na svim eventualnim neugodnostima, ali pokušavamo reagirati odmah po saznanju o tehničkim neispravnostima kako bi našim klijentima što prije omogućili dostupnost usluge.

Također,  želimo napomenuti kako naši klijenti imaju na raspolaganju i mogućnost podizanja gotovine i na kioscima "Tiska" po cijeni od 0,66 EUR (4,97 kuna) po jednoj transakciji - stoji u odgovoru Danijele Omelić iz OTP-banke.

Otočani se u tim razdobljima kvarova moraju snalaziti - ili posuditi novčanice od rodbine, prijatelja, susjeda... ili zamoliti nekoga tko ide u Split, na kopno, da im s isplatnih uređaja koji rade, da im predigne novac. Premda bi se i o radu bankomata pojedinih novčarskih kuća u drugom po veličini gradu u državi itekako dalo pričati, čak i prije turističke najezde, a kamoli sada.

Međutim, priznat ćete, u današnje vrijeme, kada doslovno s ledine ili morske pučine (ako imate signala, op.a.) možete plaćati račune na drugom kraju zemaljske balote, činjenica da nekoga morate "žicati" da vam donese novac iz udaljene sredine, a živite u grad(ić)u s 2000 stanovnika, a u sezoni i sa četverostruko više gostiju, doista je tragikomična, da ne kažemo - sramotna.

O viškom problemu s bankom i novcem smo pisali i prošle godine:

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/vazan-dalmatinski-grad-ostaje-bez-jedine-bankovne-poslovnice-stanovnici-su-sokirani-odlukom-novcarske-kuce-skoro-svi-smo-vezani-za-njih-kako-cemo-dizat-novce-1230209

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/otocani-u-skolu-jer-su-ostali-bez-bankovne-poslovnice-oglasili-se-iz-novcarske-kuce-imaju-poruku-za-klijente-javite-se-tijekom-naredna-tri-tjedna-1230481

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 08:42