stdClass Object ( [id] => 1302670 [title] => Bajka s Koločepa: 50 godina sanjaju o obnovi ladanjskog imanja iz 15. stoljeća da bi ga... poklonili za opće dobro! [alias] => bajka-s-kolocepa-50-godina-sanjaju-o-obnovi-ladanjskog-imanja-iz-15-stoljeca-da-bi-ga-poklonili-za-opce-dobro [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na poziv padre Anta Gavranovića, kapelana crkve Svetog Križa iz Gruža, uputili smo se na Kalamotu (Koločep), u ladanjsku kuću Ranjina, koju je još prije Domovinskog rata, u posve ruševnom stanju, kupio bračni par Wapler.

Negdje nakon prve trećine puta do Gornjeg čela skrenuli smo s glavnog puta na uski puteljak otet drači, kojim ne može proći vozilo. Sunce je već visoko, temperature su iznad 30 i cvrčci neumorno cvrče u svom orkestru. Nakon nekoliko stotina metara ugledali smo ispred sebe kameno zdanje.

Kako stoji na stranici Zaklade Sveti Vlaho Koločep, koja upravlja imanjem, a čiji osnivači su bračni par Wapler, ladanjska kuća dubrovačkog kanonika Marina Ranjine na Koločepu datira iz 1467. godine. Oaza mira smještena usred prirode, u blizini mora, daleko od užurbanosti suvremenog života, idealno je mjesto za duhovne, obrazovne i kulturne aktivnosti, stoji na stranici, a to je i glavni cilj Nicolasa Waplera i njegove supruge Ane, rođene Butković, porijeklom iz Novog Vinodolskog. Nicolas je Francuz i trenutno živi u Normandiji.

Kako nam priča Ana, Kalamotu su prvi put obišli na bračnom putovanju, prije punih 50 godina, i zaljubili se u otok. I danas rade na obnovi ladanjske kuće koju, kako kaže, žele autentično obnoviti, bez upotrebe ikakvih materijala koji bi narušili izgled ljetnikovca koji potječe iz 15. stoljeća.

---

image

Ladanjska kuća dubrovačkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stoljeća

Tonći Plazibat/Cropix
------
image

Uređeni dio interijera kuće stare pola stoljeća na Kalamoti

Tonći Plazibat/Cropix
------
image

Drevna ladanjska kuća na Kalamoti

Tonći Plazibat/Cropix
---

Po zanimanju arhitektica, čim je ugledala ruševinu kuće zaraslu u draču znala je što bi učinila kako bi joj vratila stari sjaj. No, prvi put kad su pitali za cijenu, bila im je previsoka i odustali su od kupnje. To je bilo osamdesetih godina prošlog stoljeća. Onda su njihovi prijatelji, doktori iz Zagreba, izrazili želju za kupnjom nekog imanja na otoku...

- Doveli smo ih i pokazali im ruševinu, a oni su rekli da to nije za njih. U tom trenutku Nicolas i ja smo se pogledali, a nešto nam je oboma reklo: "Ali, ova kuća čeka vas!" - sjeća se Ana. Nicolas je obišao nekoliko banaka, podigao kredit i tako su postali vlasnici ruševine na Kalamoti.

Izoliranost i mir

- Bračni par Wapler odavno se zaljubio u Dubrovnik i Kalamotu, ljetovali su tu i pronašli ovo imanje koje su kupili i žele ga izvorno obnoviti, da bi se koristilo u društvene svrhe. U tom cilju je i osnovana zaklada, u svrhu duhovne i društvene dobrobiti kad se ovo jedanput obnovi - ističe padre Anto Gavranović, jedan od članova šesteročlanog Vijeća Zaklade Sveti Vlaho. Pored njega, od svećenika je u Vijeću i pater Nikola Mioč, te župnik crkve Svetog Križa fra Mihovil Žuljević Mikas.

- Planiraju se duhovne obnove, izložbe, glazbene večeri - dodaje padre Ante. - Obnova traje već desetljećima, a problem je otočna izoliranost. Majstore koju mogu napraviti tu obnovu s izvornim materijalima je jako teško pronaći. Bračni par živi u Francuskoj, pa je i to teško izbalansirati. Pomažemo koliko možemo, ali uglavnom su to Ana i Nicolas, koje motivira opća dobrobit, da bi se dalo na raspolaganje cijelom našem društvu - naglašava padre Ante. - Gospođa Ana je po struci arhitektica pa je i u vrijeme kad je sve bilo zaraslo u draču, vidjela mogućnosti ovog imanja.

Pogledali smo i fotografije stanja kad je imanje tek kupljeno. Ruševno zdanje tada bi samo nekome avanturističkog duha izgledalo privlačno...

---

image

Jedna od soba povijesnog zdanja na Kalamoti

Tonći Plazibat/Cropix
------
image

Supružnici, Nicolas Wapler i Ana rođena Butković, porijeklom iz Novog Vinodolskog, Koločep su prvi put obišli na bračnom putovanju i sad su mu se vratili s posebnom misijom

Tonći Plazibat/Cropix
------
image

Ladanjska kuća dubrovačkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stoljeća

Tonći Plazibat/Cropix
------
image

Ladanjska kuća dubrovačkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stoljeća

Tonći Plazibat/Cropix
---

- Jeste li bili do crkve? Donedavno je bila bez travkice. Čim padne kiša, odmah naraste džungla - dodaje Ana o borbi s prirodom koju na imanju vodi već desetljećima. Mogla je, kaže, izgraditi nekoliko kuća za novce koje su tu utrošili.

- Nismo ni znali u što se upuštamo. Bog je znao - dodaje. - Da tu nije bilo nekakvih čudesa, ma tko bi ovo izdržao! - kaže Ana, skakućući po onim uskim kamenim skalama kao da nema ni približno toliko godina (koje nam nije htjela otkriti).

Čistili ruinu deset godina

- Obnova je počela 1990. Deset godina je trajalo čišćenje. Sve je to bilo u drači... Vidite ovu gustjernu, sad ću vam opisati što je to izvorna restauracija, po tragovima kako je bilo. Tu je na gustjerni bilo pola metra zemlje. Hrpu tavelica koje smo pronašli sačuvali smo i krenuli u potragu za meštrom koji će ih vratiti na mjesto. Bilo ih je najmanje pet koji su rekli ‘ali gospođo, to vam je smeće, bacite to’ - kaže Ana.

- Dovela sam Španjolca iz Pariza koji mi je tamo nešto radio i on je to napravio. Zamislite, jedan mi iz Gruža nije htio doći na Kalamotu, a meni je Španjolac iz Pariza došao ovamo! Govori meni njegova žena: "On bi za vas išao i na Mars." A zašto - jer sam mu dala posao kad je bio u financijskoj krizi, a ja to nisam ni znala. Kad mi dođu prijatelji i za nešto što je izvorno restaurirano kažu "ovo si ovako zatekla?", to mi je najveći komplimenat i to me drži - ističe.

- Morate upotrijebiti klak i pržinu, nema tu ni žlice cimenta. Ja sam najluđi stvor ovdje, ali ne može drukčije. Jedan mi je rekao: "Znate, ti meštri koje vi trebate su ili u Njemačkoj ili su pomrli." Treba mi podrška, da ovo dotjeramo do kraja i stavimo u funkciju. Moj muž je u Normandiji obnovio benediktinsko imanje i sve što je bilo popravljeno cimentom, sve je razvaljeno i sad se on muči kako to popraviti.

Nekim je meštrima, kako kaže, "stavila soli na rep", samo su uzeli novce i nestali, a posao nije odrađen kako treba.

- Tako vam je sa svime, ali ima dragog Boga koji to sve izgladi - dodaje. Pa se sjeća kako je jednom došla sa suprugom na Kalamotu, a tada su živjeli u drvenoj baraci u dvorištu, i rekla mu je navečer: "Znaš što, Nikola, ujutro uzimamo valiže i odlazimo. Idemo na Karibe! Zbog ovog ne možemo ni na skijanje ni nikud..." Kad ujutro otvaram ovaj improvizirani drveni prozor i ugledam ogroman cvijet kojeg dan prije nije bilo. To je bila ljepota božja. I onda sam rekla: "Ah, dobro, Nikola, ne idemo..." Taj mi cvijet nije dao da otiđem. To je samo jedna mala sličica događanja ovdje, zbog kojih nismo odavno odustali od cijelog projekta.

Puno malih čuda

Kako je istaknuto i na stranici Zaklade, oni trebaju znatnu moralnu i praktičnu podršku kako bi od nadležnih vlasti dobila zaštitu, kako bi došla do pravih i iskusnih majstora sposobnih izvesti završne radove i kako bi se mjesto i obnovljeno zdanje što prije stavilo na raspolaganje župama za organiziranje djelatnosti duhovnog i kulturnog sadržaja za mlade i odrasle, kao i kulturnim ustanovama za priređivanje raznih izložbi, koncerata i sličnih drugih prigodnih događanja.

Obišli smo imanje, kuću, crkvicu, toretu. Obnova, prema viđenom, još nije blizu kraja, a bračni par Wapler u visokim je godinama.

- Kad smo došli tu, davno, prije 50 godina, mislili smo, stavit ćemo krov na jednu vodu i dolaziti tu na ljetovanje. Nismo znali u što se upuštamo. Da je netko drugi bio na našem mjestu, ovdje bi bio bazen - pokazuje na taracu pred kućom. - Imali smo dobru ponudu za prodaju, da bi ovdje napravili disko klub. Ali nama je rečeno ‘to vas čeka’, Bog je htio da bude tako i da ostane funkcija koja je bila - ističe Ana.

Imanje je tog dana kad smo ga obišli blagoslovio pater Dariusz Nowak, župnik iz Orašca i Zatona. Na Kalamotu je stigao s Franom Legenyjem, s čijim smo se gliserom, kojeg je kupio ove godine i bili smo mu prvi gosti, vratili u Grad.

- Na ovom gradilištu nije bilo dana da se neko čudo nije dogodilo. To je tolika akumulacija da se pitaš što se ovo događa. Inače ne volim nigdje biti sama, a ovdje se ničeg ne bojim i mirno spavam. To je mir kakav je teško opisati. Kupili smo i ruševnu zgradu malo ispod imanja da bismo spriječili da se tu otvori nekakav disko klub - dodaje Ana.

- Oni koji tu jednog dana budu dolazili na duhovne vježbe, sjećat će se toga cijelog života - nada se skoroj obnovi i stavljanju u funkciju ladanjske kuće.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Povijest oteta drači [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Povijest oteta drači 2 0 7767 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-30 13:00:25 [created_by] => 3116 [created_by_alias] => Dubravka Marjanović Ladašić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-30 16:35:54 [modified_by] => 3116 [publish_up] => 2023-06-30 16:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 183 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Supružnici, Francuz Nicolas Wapler i Ana rođena Butković, porijeklom iz Novog Vinodolskog, Koločep su prvi put obišli na bračnom putovanju i sad su mu se vratili s posebnom misijom [metadata] => robots= author= title=Bajka s Koločepa: 50 godina sanjaju o obnovi ladanjskog imanja iz 15. stoljeća da bi ga... poklonili za opće dobro! [metakey] => Nicolas Wapler , Ana Wapler , koločep, ladanjska kuća ranjina, anto gavranović, Dariusz Nowak [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25189418.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25183147.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25182200.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25182198.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25182193.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25182190.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25182191.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25182185.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25182182.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25182178.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Gore: Padre Anto Gavranovi\u0107, kapelan crkve Svetog Kri\u017ea u Gru\u017eu, i pater Dariusz Nowak, \u017eupnik \u017eupe svetog Stjepana\u00a0s Anom\u00a0Wapler (u sredini). Dolje: dijelovi\u00a0imanja koje je u obnovi<\/p>","

Jedna od soba\u00a0povijesnog zdanja na Kalamoti<\/p>","

Ladanjska ku\u0107a dubrova\u010dkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stolje\u0107a<\/p>","

Ure\u0111eni dio interijera ku\u0107e stare pola stolje\u0107a na Kalamoti<\/p>","

Supru\u017enici, Nicolas Wapler i Ana ro\u0111ena Butkovi\u0107, porijeklom iz Novog Vinodolskog, Kolo\u010dep su prvi put obi\u0161li na bra\u010dnom putovanju i sad su mu se vratili s posebnom misijom<\/p>","

Drevna ladanjska ku\u0107a\u00a0na Kalamoti<\/p>","

Ladanjska ku\u0107a dubrova\u010dkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stolje\u0107a<\/p>","

Ladanjsku ku\u0107u Ranjina je jo\u0161 prije Domovinskog rata, u posve ru\u0161evnom stanju, kupio bra\u010dni par Wapler<\/p>","

Ladanjska ku\u0107a dubrova\u010dkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stolje\u0107a<\/p>","

Ladanjska ku\u0107a dubrova\u010dkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stolje\u0107a<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1740","hd_25189418_1920.jpg":"1920x1080","k_25189418_1280.jpg":"1280x1280","k_25189418_1024.jpg":"1024x1024","k_25189418_640.jpg":"640x640","k_25189418_480.jpg":"480x480","k_25189418_340.jpg":"340x340","k_25189418_220.jpg":"220x220","o_25189418_1280.jpg":"1280x1160","o_25189418_1024.jpg":"1024x928","o_25189418_640.jpg":"640x580","o_25189418_480.jpg":"480x435","o_25189418_340.jpg":"340x308","o_25189418_220.jpg":"220x199","h_25189418_1280.jpg":"1280x854","h_25189418_1024.jpg":"1024x683","h_25189418_640.jpg":"640x427","h_25189418_480.jpg":"480x320","h_25189418_340.jpg":"340x227","h_25189418_220.jpg":"220x147","pp_25189418_1280.jpg":"1280x1628","pp_25189418_1024.jpg":"1024x1303","pp_25189418_640.jpg":"640x814","pp_25189418_480.jpg":"480x611","pp_25189418_340.jpg":"340x432","pp_25189418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25183147_1920.jpg":"1920x1080","k_25183147_1280.jpg":"1280x1280","k_25183147_1024.jpg":"1024x1024","k_25183147_640.jpg":"640x640","k_25183147_480.jpg":"480x480","k_25183147_340.jpg":"340x340","k_25183147_220.jpg":"220x220","o_25183147_1280.jpg":"1280x853","o_25183147_1024.jpg":"1024x682","o_25183147_640.jpg":"640x426","o_25183147_480.jpg":"480x320","o_25183147_340.jpg":"340x226","o_25183147_220.jpg":"220x146","h_25183147_1280.jpg":"1280x854","h_25183147_1024.jpg":"1024x683","h_25183147_640.jpg":"640x427","h_25183147_480.jpg":"480x320","h_25183147_340.jpg":"340x227","h_25183147_220.jpg":"220x147","pp_25183147_1280.jpg":"1280x1628","pp_25183147_1024.jpg":"1024x1303","pp_25183147_640.jpg":"640x814","pp_25183147_480.jpg":"480x611","pp_25183147_340.jpg":"340x432","pp_25183147_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25182200_1920.jpg":"1920x1080","k_25182200_1280.jpg":"1280x1280","k_25182200_1024.jpg":"1024x1024","k_25182200_640.jpg":"640x640","k_25182200_480.jpg":"480x480","k_25182200_340.jpg":"340x340","k_25182200_220.jpg":"220x220","o_25182200_1280.jpg":"1280x853","o_25182200_1024.jpg":"1024x682","o_25182200_640.jpg":"640x426","o_25182200_480.jpg":"480x320","o_25182200_340.jpg":"340x226","o_25182200_220.jpg":"220x146","h_25182200_1280.jpg":"1280x854","h_25182200_1024.jpg":"1024x683","h_25182200_640.jpg":"640x427","h_25182200_480.jpg":"480x320","h_25182200_340.jpg":"340x227","h_25182200_220.jpg":"220x147","pp_25182200_1280.jpg":"1280x1628","pp_25182200_1024.jpg":"1024x1303","pp_25182200_640.jpg":"640x814","pp_25182200_480.jpg":"480x611","pp_25182200_340.jpg":"340x432","pp_25182200_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25182198_1920.jpg":"1920x1080","k_25182198_1280.jpg":"1280x1280","k_25182198_1024.jpg":"1024x1024","k_25182198_640.jpg":"640x640","k_25182198_480.jpg":"480x480","k_25182198_340.jpg":"340x340","k_25182198_220.jpg":"220x220","o_25182198_1280.jpg":"1280x853","o_25182198_1024.jpg":"1024x682","o_25182198_640.jpg":"640x426","o_25182198_480.jpg":"480x320","o_25182198_340.jpg":"340x226","o_25182198_220.jpg":"220x146","h_25182198_1280.jpg":"1280x854","h_25182198_1024.jpg":"1024x683","h_25182198_640.jpg":"640x427","h_25182198_480.jpg":"480x320","h_25182198_340.jpg":"340x227","h_25182198_220.jpg":"220x147","pp_25182198_1280.jpg":"1280x1628","pp_25182198_1024.jpg":"1024x1303","pp_25182198_640.jpg":"640x814","pp_25182198_480.jpg":"480x611","pp_25182198_340.jpg":"340x432","pp_25182198_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25182193_1920.jpg":"1920x1080","k_25182193_1280.jpg":"1280x1280","k_25182193_1024.jpg":"1024x1024","k_25182193_640.jpg":"640x640","k_25182193_480.jpg":"480x480","k_25182193_340.jpg":"340x340","k_25182193_220.jpg":"220x220","o_25182193_1280.jpg":"1280x853","o_25182193_1024.jpg":"1024x682","o_25182193_640.jpg":"640x426","o_25182193_480.jpg":"480x320","o_25182193_340.jpg":"340x226","o_25182193_220.jpg":"220x146","h_25182193_1280.jpg":"1280x854","h_25182193_1024.jpg":"1024x683","h_25182193_640.jpg":"640x427","h_25182193_480.jpg":"480x320","h_25182193_340.jpg":"340x227","h_25182193_220.jpg":"220x147","pp_25182193_1280.jpg":"1280x1628","pp_25182193_1024.jpg":"1024x1303","pp_25182193_640.jpg":"640x814","pp_25182193_480.jpg":"480x611","pp_25182193_340.jpg":"340x432","pp_25182193_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25182190_1920.jpg":"1920x1080","k_25182190_1280.jpg":"1280x1280","k_25182190_1024.jpg":"1024x1024","k_25182190_640.jpg":"640x640","k_25182190_480.jpg":"480x480","k_25182190_340.jpg":"340x340","k_25182190_220.jpg":"220x220","o_25182190_1280.jpg":"1280x853","o_25182190_1024.jpg":"1024x682","o_25182190_640.jpg":"640x426","o_25182190_480.jpg":"480x320","o_25182190_340.jpg":"340x226","o_25182190_220.jpg":"220x146","h_25182190_1280.jpg":"1280x854","h_25182190_1024.jpg":"1024x683","h_25182190_640.jpg":"640x427","h_25182190_480.jpg":"480x320","h_25182190_340.jpg":"340x227","h_25182190_220.jpg":"220x147","pp_25182190_1280.jpg":"1280x1628","pp_25182190_1024.jpg":"1024x1303","pp_25182190_640.jpg":"640x814","pp_25182190_480.jpg":"480x611","pp_25182190_340.jpg":"340x432","pp_25182190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25182191_1920.jpg":"1920x1080","k_25182191_1280.jpg":"1280x1280","k_25182191_1024.jpg":"1024x1024","k_25182191_640.jpg":"640x640","k_25182191_480.jpg":"480x480","k_25182191_340.jpg":"340x340","k_25182191_220.jpg":"220x220","o_25182191_1280.jpg":"1280x853","o_25182191_1024.jpg":"1024x682","o_25182191_640.jpg":"640x426","o_25182191_480.jpg":"480x320","o_25182191_340.jpg":"340x226","o_25182191_220.jpg":"220x146","h_25182191_1280.jpg":"1280x854","h_25182191_1024.jpg":"1024x683","h_25182191_640.jpg":"640x427","h_25182191_480.jpg":"480x320","h_25182191_340.jpg":"340x227","h_25182191_220.jpg":"220x147","pp_25182191_1280.jpg":"1280x1628","pp_25182191_1024.jpg":"1024x1303","pp_25182191_640.jpg":"640x814","pp_25182191_480.jpg":"480x611","pp_25182191_340.jpg":"340x432","pp_25182191_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25182185_1920.jpg":"1920x1080","k_25182185_1280.jpg":"1280x1280","k_25182185_1024.jpg":"1024x1024","k_25182185_640.jpg":"640x640","k_25182185_480.jpg":"480x480","k_25182185_340.jpg":"340x340","k_25182185_220.jpg":"220x220","o_25182185_1280.jpg":"1280x853","o_25182185_1024.jpg":"1024x682","o_25182185_640.jpg":"640x426","o_25182185_480.jpg":"480x320","o_25182185_340.jpg":"340x226","o_25182185_220.jpg":"220x146","h_25182185_1280.jpg":"1280x854","h_25182185_1024.jpg":"1024x683","h_25182185_640.jpg":"640x427","h_25182185_480.jpg":"480x320","h_25182185_340.jpg":"340x227","h_25182185_220.jpg":"220x147","pp_25182185_1280.jpg":"1280x1628","pp_25182185_1024.jpg":"1024x1303","pp_25182185_640.jpg":"640x814","pp_25182185_480.jpg":"480x611","pp_25182185_340.jpg":"340x432","pp_25182185_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25182182_1920.jpg":"1920x1080","k_25182182_1280.jpg":"1280x1280","k_25182182_1024.jpg":"1024x1024","k_25182182_640.jpg":"640x640","k_25182182_480.jpg":"480x480","k_25182182_340.jpg":"340x340","k_25182182_220.jpg":"220x220","o_25182182_1280.jpg":"1280x853","o_25182182_1024.jpg":"1024x682","o_25182182_640.jpg":"640x426","o_25182182_480.jpg":"480x320","o_25182182_340.jpg":"340x226","o_25182182_220.jpg":"220x146","h_25182182_1280.jpg":"1280x854","h_25182182_1024.jpg":"1024x683","h_25182182_640.jpg":"640x427","h_25182182_480.jpg":"480x320","h_25182182_340.jpg":"340x227","h_25182182_220.jpg":"220x147","pp_25182182_1280.jpg":"1280x1628","pp_25182182_1024.jpg":"1024x1303","pp_25182182_640.jpg":"640x814","pp_25182182_480.jpg":"480x611","pp_25182182_340.jpg":"340x432","pp_25182182_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25182178_1920.jpg":"1920x1080","k_25182178_1280.jpg":"1280x1280","k_25182178_1024.jpg":"1024x1024","k_25182178_640.jpg":"640x640","k_25182178_480.jpg":"480x480","k_25182178_340.jpg":"340x340","k_25182178_220.jpg":"220x220","o_25182178_1280.jpg":"1280x853","o_25182178_1024.jpg":"1024x682","o_25182178_640.jpg":"640x426","o_25182178_480.jpg":"480x320","o_25182178_340.jpg":"340x226","o_25182178_220.jpg":"220x146","h_25182178_1280.jpg":"1280x854","h_25182178_1024.jpg":"1024x683","h_25182178_640.jpg":"640x427","h_25182178_480.jpg":"480x320","h_25182178_340.jpg":"340x227","h_25182178_220.jpg":"220x147","pp_25182178_1280.jpg":"1280x1628","pp_25182178_1024.jpg":"1024x1303","pp_25182178_640.jpg":"640x814","pp_25182178_480.jpg":"480x611","pp_25182178_340.jpg":"340x432","pp_25182178_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15550032 Threads: 1 Questions: 3209958917 Slow queries: 7237557 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236160100 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/bajka-s-kolocepa-50-godina-sanjaju-o-obnovi-ladanjskog-imanja-iz-15-stoljeca-da-bi-ga-poklonili-za-opce-dobro-1302670 [printLink] => /dalmacija/otoci/bajka-s-kolocepa-50-godina-sanjaju-o-obnovi-ladanjskog-imanja-iz-15-stoljeca-da-bi-ga-poklonili-za-opce-dobro-1302670?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 721598 [name] => Nicolas Wapler [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-30 17:37:30 [main_article_id] => 0 [alias] => nicolas-wapler [link] => /tag/nicolas-wapler ) [1] => stdClass Object ( [id] => 721599 [name] => Ana Wapler [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-30 17:37:30 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-wapler [link] => /tag/ana-wapler ) [2] => stdClass Object ( [id] => 384611 [name] => Koločep [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kolocep [link] => /tag/kolocep ) [3] => stdClass Object ( [id] => 721600 [name] => ladanjska kuća ranjina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-30 17:37:30 [main_article_id] => 0 [alias] => ladanjska-kuca-ranjina [link] => /tag/ladanjska-kuca-ranjina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 721601 [name] => anto gavranović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-30 17:37:30 [main_article_id] => 0 [alias] => anto-gavranovic [link] => /tag/anto-gavranovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 721602 [name] => Dariusz Nowak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-30 17:37:30 [main_article_id] => 0 [alias] => dariusz-nowak [link] => /tag/dariusz-nowak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Povijest oteta drači [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bajka s Koločepa: 50 godina sanjaju o obnovi ladanjskog imanja iz 15. stoljeća da bi ga... poklonili za opće dobro! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3116 [name] => Dube Marjanović [username] => dube-marjanovi [email] => dube-marjanovi@sd.hr [password] => $2y$10$MsF3zrRQjuWwIsslvrk1v.Euywty9KhiCQGXtBRXaLBgBNRcEnVci [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/dube-marjanovic-3116 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1634 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/78485bb51ea2585ac065ee7e5325541b?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25189418.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tonći Plazibat/Cropix [mainImageDesc] =>

Gore: Padre Anto Gavranović, kapelan crkve Svetog Križa u Gružu, i pater Dariusz Nowak, župnik župe svetog Stjepana s Anom Wapler (u sredini). Dolje: dijelovi imanja koje je u obnovi

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25189418.jpg [title] =>

Gore: Padre Anto Gavranović, kapelan crkve Svetog Križa u Gružu, i pater Dariusz Nowak, župnik župe svetog Stjepana s Anom Wapler (u sredini). Dolje: dijelovi imanja koje je u obnovi

Tonći Plazibat/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25183147.jpg [title] =>

Jedna od soba povijesnog zdanja na Kalamoti

Tonći Plazibat/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25182200.jpg [title] =>

Ladanjska kuća dubrovačkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stoljeća

Tonći Plazibat/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25182198.jpg [title] =>

Uređeni dio interijera kuće stare pola stoljeća na Kalamoti

Tonći Plazibat/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25182193.jpg [title] =>

Supružnici, Nicolas Wapler i Ana rođena Butković, porijeklom iz Novog Vinodolskog, Koločep su prvi put obišli na bračnom putovanju i sad su mu se vratili s posebnom misijom

Tonći Plazibat/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25182190.jpg [title] =>

Drevna ladanjska kuća na Kalamoti

Tonći Plazibat/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25182191.jpg [title] =>

Ladanjska kuća dubrovačkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stoljeća

Tonći Plazibat/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25182185.jpg [title] =>

Ladanjsku kuću Ranjina je još prije Domovinskog rata, u posve ruševnom stanju, kupio bračni par Wapler

Tonći Plazibat/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25182182.jpg [title] =>

Ladanjska kuća dubrovačkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stoljeća

Tonći Plazibat/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25182178.jpg [title] =>

Ladanjska kuća dubrovačkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stoljeća

Tonći Plazibat/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na poziv padre Anta Gavranovića, kapelana crkve Svetog Križa iz Gruža, uputili smo se na Kalamotu (Koločep), u ladanjsku kuću Ranjina, koju je još prije Domovinskog rata, u posve ruševnom stanju, kupio bračni par Wapler.

Negdje nakon prve trećine puta do Gornjeg čela skrenuli smo s glavnog puta na uski puteljak otet drači, kojim ne može proći vozilo. Sunce je već visoko, temperature su iznad 30 i cvrčci neumorno cvrče u svom orkestru. Nakon nekoliko stotina metara ugledali smo ispred sebe kameno zdanje.

Kako stoji na stranici Zaklade Sveti Vlaho Koločep, koja upravlja imanjem, a čiji osnivači su bračni par Wapler, ladanjska kuća dubrovačkog kanonika Marina Ranjine na Koločepu datira iz 1467. godine. Oaza mira smještena usred prirode, u blizini mora, daleko od užurbanosti suvremenog života, idealno je mjesto za duhovne, obrazovne i kulturne aktivnosti, stoji na stranici, a to je i glavni cilj Nicolasa Waplera i njegove supruge Ane, rođene Butković, porijeklom iz Novog Vinodolskog. Nicolas je Francuz i trenutno živi u Normandiji.

Kako nam priča Ana, Kalamotu su prvi put obišli na bračnom putovanju, prije punih 50 godina, i zaljubili se u otok. I danas rade na obnovi ladanjske kuće koju, kako kaže, žele autentično obnoviti, bez upotrebe ikakvih materijala koji bi narušili izgled ljetnikovca koji potječe iz 15. stoljeća.

---

image

Ladanjska kuća dubrovačkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stoljeća

Tonći Plazibat/Cropix
------
image

Uređeni dio interijera kuće stare pola stoljeća na Kalamoti

Tonći Plazibat/Cropix
------
image

Drevna ladanjska kuća na Kalamoti

Tonći Plazibat/Cropix
---

Po zanimanju arhitektica, čim je ugledala ruševinu kuće zaraslu u draču znala je što bi učinila kako bi joj vratila stari sjaj. No, prvi put kad su pitali za cijenu, bila im je previsoka i odustali su od kupnje. To je bilo osamdesetih godina prošlog stoljeća. Onda su njihovi prijatelji, doktori iz Zagreba, izrazili želju za kupnjom nekog imanja na otoku...

- Doveli smo ih i pokazali im ruševinu, a oni su rekli da to nije za njih. U tom trenutku Nicolas i ja smo se pogledali, a nešto nam je oboma reklo: "Ali, ova kuća čeka vas!" - sjeća se Ana. Nicolas je obišao nekoliko banaka, podigao kredit i tako su postali vlasnici ruševine na Kalamoti.

Izoliranost i mir

- Bračni par Wapler odavno se zaljubio u Dubrovnik i Kalamotu, ljetovali su tu i pronašli ovo imanje koje su kupili i žele ga izvorno obnoviti, da bi se koristilo u društvene svrhe. U tom cilju je i osnovana zaklada, u svrhu duhovne i društvene dobrobiti kad se ovo jedanput obnovi - ističe padre Anto Gavranović, jedan od članova šesteročlanog Vijeća Zaklade Sveti Vlaho. Pored njega, od svećenika je u Vijeću i pater Nikola Mioč, te župnik crkve Svetog Križa fra Mihovil Žuljević Mikas.

- Planiraju se duhovne obnove, izložbe, glazbene večeri - dodaje padre Ante. - Obnova traje već desetljećima, a problem je otočna izoliranost. Majstore koju mogu napraviti tu obnovu s izvornim materijalima je jako teško pronaći. Bračni par živi u Francuskoj, pa je i to teško izbalansirati. Pomažemo koliko možemo, ali uglavnom su to Ana i Nicolas, koje motivira opća dobrobit, da bi se dalo na raspolaganje cijelom našem društvu - naglašava padre Ante. - Gospođa Ana je po struci arhitektica pa je i u vrijeme kad je sve bilo zaraslo u draču, vidjela mogućnosti ovog imanja.

Pogledali smo i fotografije stanja kad je imanje tek kupljeno. Ruševno zdanje tada bi samo nekome avanturističkog duha izgledalo privlačno...

---

image

Jedna od soba povijesnog zdanja na Kalamoti

Tonći Plazibat/Cropix
------
image

Supružnici, Nicolas Wapler i Ana rođena Butković, porijeklom iz Novog Vinodolskog, Koločep su prvi put obišli na bračnom putovanju i sad su mu se vratili s posebnom misijom

Tonći Plazibat/Cropix
------
image

Ladanjska kuća dubrovačkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stoljeća

Tonći Plazibat/Cropix
------
image

Ladanjska kuća dubrovačkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stoljeća

Tonći Plazibat/Cropix
---

- Jeste li bili do crkve? Donedavno je bila bez travkice. Čim padne kiša, odmah naraste džungla - dodaje Ana o borbi s prirodom koju na imanju vodi već desetljećima. Mogla je, kaže, izgraditi nekoliko kuća za novce koje su tu utrošili.

- Nismo ni znali u što se upuštamo. Bog je znao - dodaje. - Da tu nije bilo nekakvih čudesa, ma tko bi ovo izdržao! - kaže Ana, skakućući po onim uskim kamenim skalama kao da nema ni približno toliko godina (koje nam nije htjela otkriti).

Čistili ruinu deset godina

- Obnova je počela 1990. Deset godina je trajalo čišćenje. Sve je to bilo u drači... Vidite ovu gustjernu, sad ću vam opisati što je to izvorna restauracija, po tragovima kako je bilo. Tu je na gustjerni bilo pola metra zemlje. Hrpu tavelica koje smo pronašli sačuvali smo i krenuli u potragu za meštrom koji će ih vratiti na mjesto. Bilo ih je najmanje pet koji su rekli ‘ali gospođo, to vam je smeće, bacite to’ - kaže Ana.

- Dovela sam Španjolca iz Pariza koji mi je tamo nešto radio i on je to napravio. Zamislite, jedan mi iz Gruža nije htio doći na Kalamotu, a meni je Španjolac iz Pariza došao ovamo! Govori meni njegova žena: "On bi za vas išao i na Mars." A zašto - jer sam mu dala posao kad je bio u financijskoj krizi, a ja to nisam ni znala. Kad mi dođu prijatelji i za nešto što je izvorno restaurirano kažu "ovo si ovako zatekla?", to mi je najveći komplimenat i to me drži - ističe.

- Morate upotrijebiti klak i pržinu, nema tu ni žlice cimenta. Ja sam najluđi stvor ovdje, ali ne može drukčije. Jedan mi je rekao: "Znate, ti meštri koje vi trebate su ili u Njemačkoj ili su pomrli." Treba mi podrška, da ovo dotjeramo do kraja i stavimo u funkciju. Moj muž je u Normandiji obnovio benediktinsko imanje i sve što je bilo popravljeno cimentom, sve je razvaljeno i sad se on muči kako to popraviti.

Nekim je meštrima, kako kaže, "stavila soli na rep", samo su uzeli novce i nestali, a posao nije odrađen kako treba.

- Tako vam je sa svime, ali ima dragog Boga koji to sve izgladi - dodaje. Pa se sjeća kako je jednom došla sa suprugom na Kalamotu, a tada su živjeli u drvenoj baraci u dvorištu, i rekla mu je navečer: "Znaš što, Nikola, ujutro uzimamo valiže i odlazimo. Idemo na Karibe! Zbog ovog ne možemo ni na skijanje ni nikud..." Kad ujutro otvaram ovaj improvizirani drveni prozor i ugledam ogroman cvijet kojeg dan prije nije bilo. To je bila ljepota božja. I onda sam rekla: "Ah, dobro, Nikola, ne idemo..." Taj mi cvijet nije dao da otiđem. To je samo jedna mala sličica događanja ovdje, zbog kojih nismo odavno odustali od cijelog projekta.

Puno malih čuda

Kako je istaknuto i na stranici Zaklade, oni trebaju znatnu moralnu i praktičnu podršku kako bi od nadležnih vlasti dobila zaštitu, kako bi došla do pravih i iskusnih majstora sposobnih izvesti završne radove i kako bi se mjesto i obnovljeno zdanje što prije stavilo na raspolaganje župama za organiziranje djelatnosti duhovnog i kulturnog sadržaja za mlade i odrasle, kao i kulturnim ustanovama za priređivanje raznih izložbi, koncerata i sličnih drugih prigodnih događanja.

Obišli smo imanje, kuću, crkvicu, toretu. Obnova, prema viđenom, još nije blizu kraja, a bračni par Wapler u visokim je godinama.

- Kad smo došli tu, davno, prije 50 godina, mislili smo, stavit ćemo krov na jednu vodu i dolaziti tu na ljetovanje. Nismo znali u što se upuštamo. Da je netko drugi bio na našem mjestu, ovdje bi bio bazen - pokazuje na taracu pred kućom. - Imali smo dobru ponudu za prodaju, da bi ovdje napravili disko klub. Ali nama je rečeno ‘to vas čeka’, Bog je htio da bude tako i da ostane funkcija koja je bila - ističe Ana.

Imanje je tog dana kad smo ga obišli blagoslovio pater Dariusz Nowak, župnik iz Orašca i Zatona. Na Kalamotu je stigao s Franom Legenyjem, s čijim smo se gliserom, kojeg je kupio ove godine i bili smo mu prvi gosti, vratili u Grad.

- Na ovom gradilištu nije bilo dana da se neko čudo nije dogodilo. To je tolika akumulacija da se pitaš što se ovo događa. Inače ne volim nigdje biti sama, a ovdje se ničeg ne bojim i mirno spavam. To je mir kakav je teško opisati. Kupili smo i ruševnu zgradu malo ispod imanja da bismo spriječili da se tu otvori nekakav disko klub - dodaje Ana.

- Oni koji tu jednog dana budu dolazili na duhovne vježbe, sjećat će se toga cijelog života - nada se skoroj obnovi i stavljanju u funkciju ladanjske kuće.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix
Tonći Plazibat/Cropix

Gore: Padre Anto Gavranović, kapelan crkve Svetog Križa u Gružu, i pater Dariusz Nowak, župnik župe svetog Stjepana s Anom Wapler (u sredini). Dolje: dijelovi imanja koje je u obnovi

Tonći Plazibat/Cropix

Jedna od soba povijesnog zdanja na Kalamoti

Tonći Plazibat/Cropix

Ladanjska kuća dubrovačkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stoljeća

Tonći Plazibat/Cropix

Uređeni dio interijera kuće stare pola stoljeća na Kalamoti

Tonći Plazibat/Cropix

Supružnici, Nicolas Wapler i Ana rođena Butković, porijeklom iz Novog Vinodolskog, Koločep su prvi put obišli na bračnom putovanju i sad su mu se vratili s posebnom misijom

Tonći Plazibat/Cropix

Drevna ladanjska kuća na Kalamoti

Tonći Plazibat/Cropix

Ladanjska kuća dubrovačkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stoljeća

Tonći Plazibat/Cropix

Ladanjsku kuću Ranjina je još prije Domovinskog rata, u posve ruševnom stanju, kupio bračni par Wapler

Tonći Plazibat/Cropix

Ladanjska kuća dubrovačkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stoljeća

Tonći Plazibat/Cropix

Ladanjska kuća dubrovačkog kanonika na Kalamoti datira iz 15. stoljeća

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/bajka-s-kolocepa-50-godina-sanjaju-o-obnovi-ladanjskog-imanja-iz-15-stoljeca-da-bi-ga-poklonili-za-opce-dobro-1302670 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=006d7135fd31f7c8dbc145dba01faea882221011 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bajka+s+Kolo%C4%8Depa%3A+50+godina+sanjaju+o+obnovi+ladanjskog+imanja+iz+15.+stolje%C4%87a+da+bi+ga...+poklonili+za+op%C4%87e+dobro%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fbajka-s-kolocepa-50-godina-sanjaju-o-obnovi-ladanjskog-imanja-iz-15-stoljeca-da-bi-ga-poklonili-za-opce-dobro-1302670 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fbajka-s-kolocepa-50-godina-sanjaju-o-obnovi-ladanjskog-imanja-iz-15-stoljeca-da-bi-ga-poklonili-za-opce-dobro-1302670 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Povijest oteta drači [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
OtociPovijest oteta drači

Bajka s Koločepa: 50 godina sanjaju o obnovi ladanjskog imanja iz 15. stoljeća da bi ga... poklonili za opće dobro!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
30. lipnja 2023. - 18:32
Gore: Padre Anto Gavranović, kapelan crkve Svetog Križa u Gružu, i pater Dariusz Nowak, župnik župe svetog Stjepana s Anom Wapler (u sredini). Dolje: dijelovi imanja koje je u obnoviTonći Plazibat/Cropix

Na poziv padre Anta Gavranovića, kapelana crkve Svetog Križa iz Gruža, uputili smo se na Kalamotu (Koločep), u ladanjsku kuću Ranjina, koju je još prije Domovinskog rata, u posve ruševnom stanju, kupio bračni par Wapler.

Negdje nakon prve trećine puta do Gornjeg čela skrenuli smo s glavnog puta na uski puteljak otet drači, kojim ne može proći vozilo. Sunce je već visoko, temperature su iznad 30 i cvrčci neumorno cvrče u svom orkestru. Nakon nekoliko stotina metara ugledali smo ispred sebe kameno zdanje.

Kako stoji na stranici Zaklade Sveti Vlaho Koločep, koja upravlja imanjem, a čiji osnivači su bračni par Wapler, ladanjska kuća dubrovačkog kanonika Marina Ranjine na Koločepu datira iz 1467. godine. Oaza mira smještena usred prirode, u blizini mora, daleko od užurbanosti s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 10:38