StoryEditorOCM
ObalaBILO JE I VRIJEME

Zloglasno dalmatinsko križanje smrti napokon će dobiti semafore: ‘Ljudi neće ginuti, a neće biti ni kolona put Splita‘

Piše Dijana Turić
16. siječnja 2024. - 13:31

Na Jadranskoj magistrali u Brelima, na križanju lokalnih prometnica prema predjelima Kričak i Soline, uskoro počinju radovi na postavljaju semafora, pa će ta lokacija postati prva s takvom svjetlosnom signalizacijom na potezu Makarske od Omiša dugom više od 36 kilometara.

Investitor radova vrijednih 99.625 eura su "Hrvatske ceste", a za izvođača je izabrana splitska tvrtka "Prvi treptač" čija je ponuda bila 84.453 eura. Na natječaj su se još bili prijavili "Elektromodul promet" iz Osijeka koji je svoje usluge procijenio na 87.485 eura i zagrebački "Swarco Croatia" čija je ponuda iznosila 98.736 eura.

Kako nam je kazao Stipe Ursić, breljanski načelnik, radovi bi trebali biti gotovi za manje od dva mjeseca, a semaforizirano križanje riješit će probleme sigurnosti na toj crnoj točki na Magistrali i sezonske prometne gužve. Inače, na Kričku koji se nalazi iznad državne ceste, smješteni su osnovna škola, vrtić, zgrada Općine i trgovački centar pa će semafori uvelike pomoći mještanima koji stanuju na Solinama, prostor ispod Magistrale.

- Sretni smo što će nam vrlo opasno križanje na Magistrali napokon dobiti semafore, a riječ je lokaciji na kojoj se spajaju ceste iz četiri smjera. Zahvat smo planirali još prije pet godina, ali je trebalo priložiti svu moguću i potrebnu dokumentaciju i izraditi projekt, a obraćali smo se Ministarstvu prometa.

Riječ je o opasnoj dionici na kojoj se do sada dogodilo niz prometnih nesreća s poginulim osobama, a s druge strane je poveznica Krička i Solina veliki problem Breljanima i to posebno ljeti kada zbog gužvi u prometu uopće ne mogu prijeći cestu do Krička pa će nam semafori zbilja svima olakšati život - kazao je Ursić.

image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 17:29