stdClass Object ( [id] => 1300314 [title] => Željko Šižgorić o projektu ‘Ruža hrvatska‘: ‘Topovi sa Žirja spasili su Šibenik, a danas mi moramo spasiti topove!‘ [alias] => zeljko-sizgoric-o-projektu-ruza-hrvatska-topovi-sa-zirja-spasili-su-sibenik-a-danas-mi-moramo-spasiti-topove [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kako se ponašamo prema vlastitoj povijesti? Uglavnom, žalosno. Skloni smo je mijenjati i revidirati po potrebi (pojedinaca ili skupina), ili naprosto prepuštati zaboravu, što samo znači da prema njoj nemamo dovoljno poštovanja.

Udruga "Ruža hrvatska - Žirje", koja nosi ime po 1. hrvatskoj obalnoj topničkoj bitnici, pokušava od zaborava otrgnuti ratni doprinos bitnice za obranu Šibenika i cijelog šibenskog akvatorija u rujnu 1991. Intenzivno prikupljaju povijesne artefakte koji o tome svjedoče, obnavljaju, repariraju topove s bitnice, pripremaju otvaranje memorijalnog muzeja na otoku i Posjetiteljsko-prezentacijskog centra na kopnu koji će biti dostupni svima za razgledavanje, pa i školskoj djeci koja će tako iz prve ruke moći saznati što je ova bitnica značila u Domovinskom ratu.

Željko Šižgorić, predsjednik udruge, s ponosom govori da će u budućem memorijalnom prostoru biti izložena i prva zastava bitnice, zahvaljujući Zvonku Junakoviću koji ju je uspio sačuvati.

Ključni simbol

- Topovi, koji su ključni simbol bitnice, transportirani su sa Žirja 2001. kako bi bili uništeni. Inače, sve teško oružje s kontinentalnog dijela Hrvatske nakon završetka rata je otpremljeno u sisačku Željezaru na uništenje, a s priobalnog područja se vozilo u splitsku željezaru. Tada sam još bio aktivan pripadnik MORH-a i bilo mi je potpuno neshvatljivo da se simbol prve pobjede Hrvatske vojske u Domovinskom ratu bespoštedno uništava. Sve zemlje čuvaju takve simbole i na taj način pokazuju poštovanje prema svojoj povijesti. No, kod nas tome nije tako. Četiri topa s južne topničke bitnice su demontirana, cijevi su odvojene od postolja i helikopterom su spušteni na teglenicu HRM-a koja ih je prevezla do Šibenika gdje su utovareni na kamion s namjerom da se otpreme u splitsku Željezaru radi konačnog uništenja - priča Šižgorić.

---

image

Topnička bitnica na Žirju

 

Srđan Vrančić/Cropix
------
image

Ovdje su nekada bili topovi... - ono što je prikupljeno, od topova do kamiona i drugih vojnih vozila, teško je danas vidjeti i na slikama, kamoli uživo

Nikša Stipaničev/Cropix
---

- Proizvedeni su 1941. i 1942. u Genovi u tvornici Ansaldo i izvorno su bili postavljeni na talijanske bojne brodove Roma i Vittorio Veneto, što smo otkrili po serijskim brojevima na njima. Po završetku Drugog svjetskog rata talijanski bojni brod Vittorio Veneto odlazi 1950. u raspremu, i kao dio ratne reparacije prema ex-Jugoslaviji svih 12 topova, koji su u osnovi bili protuavionski, dolaze na otok Žirje - šest na sjevernu topničku bitnicu, a šest na južnu. I tu ostaju sve do Domovinskog rata kada su bili presudni za obranu grada u rujnu 1991. I tako, eto, ti su topovi dvaput spašeni od uništenja: prvi put 1950. i drugi put 2002. kada su već bili na putu prema splitskoj Željezari, ali su usput smješteni u jedno pričuvno skladište, daleko od očiju javnosti.

Šižgorić je 2003. otišao u mirovinu, a već 2006. osniva se braniteljska udruga "Ruža hrvatska - Žirje" s visoko postavljenim ciljem da se na južnoj topničkoj bitnici uredi autentično spomen-područje vojne povijesti bitnice.

- "Ruža hrvatska - Žirje" naš je brend koji moramo sačuvati zajedno sa svim artefaktima koje smo tijekom vremena prikupili i koji će, nadamo se, biti dio muzeja vojne povijesti na otoku - govori Šižgorić.

Ideju da se topovi sa Žirja obnove, restauriraju i izlože, prvi put su članovi udruge predočili javnosti 2007. Bio je to iznimno zahtjevan cilj jer su topovi prilikom demontiranja sa žirjanske bitnice maksimalno devastirani, s njih su počupani svi originalni dijelovi. No, udruga ne odustaje, i svih šest topova odlaze na restauraciju, a prva dva koja su obnovljena bila su izložena 2016., prilikom proslave 25-te obljetnice "Bitke za Šibenik" i Dan HRM-a. Uz šibensku rivu bili su privezani brodovi HRM-a, dok su na samoj rivi bili izloženi topovi, a Šime Strikoman je napravio i svoju milenijsku fotografiju. U hotelu "Krka" je bila postavljena izložba ratnih fotografija koju je obišla i tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Sve galerije na bitnici očišćene su antikorozivnom zaštitom, a posebna pažnja se, kazuje Šižgorić, posvetila dvama topničkim postoljima koja datiraju iz vremena Austrougarske. Za vrijeme Drugog svjetskog rata na tim su postoljima bili topovi Škoda kalibra 190 mm i tu su ostali sve do kapitulacije Italije u rujnu 1943.. Međutim, u listopadu 1943. te su topove, zajedno s topovima tipa Škoda od 150 mm na sjevernoj bitnici i svom pratećom logistikom, Nijemci desantiranjem uništili kako ne bi poslužili u druge svrhe, jer je njemačkoj vojnoj sili zbog nedostatka ljudstva bio problem pokrivati napuštene talijanske pozicije.

Sačuvati istinu

Prilikom desantiranja otoka tadašnji župnik, inače Slovenac, spasio je od strijeljanja 630 stanovnika Žirja. Na 40. godišnjicu njegove smrti, u dogovoru sa slovenskim udrugama u Hrvatskoj i predstavnicima slovenske vlade, udruga "Ruža hrvatska - Žirje" obilježila je godišnjicu župnikove smrti otkrivanjem spomen-ploče njemu u čast i zahvalu, i misom koju je predvodio sadašnji župnik Žirja, Oleg Petrović.

---

image

Oni su branili i obranili Šibenik

MARINA JURKOVIĆ
---

U želji da se sačuva od različitih interpretacija istina o događajima iz Domovinskog rata, 2018. udruga predaje Gradskom vijeću Šibenika inicijativu, koju je pokrenuo Šižgorić, za uređenje prigodnog posjetiteljsko-prezentacijskog centra na brdu Smričnjak, odakle je posada specijalne policije u rujanskom ratu za Šibenik navodila vatru iz topova s južne bitnice na ciljeve oko motela Panorama na Šibenskom mostu i ostale neprijateljske snage koje je selektivnom topničkom vatrom trebalo uništavati.

Udruga "Ruža hrvatska- Žirje" dobila je vojne nekretnine koje su ostale nakon povlačenja JNA, a među njima i vojarnu u uvali Koromašna na otoku Žirju, te je u jednoj od napuštenih zgrada pripremljen prostor za stalni postav koji obuhvaća samo jedan mali dio artefakata koji će svakom posjetitelju dati zornu sliku svega što se događalo u ljeto i jesen 1991.

Južna topnička bitnica još uvijek je, napominje Šižgorić, aktualno vježbalište za potrebe MORH-a, a pogotovo HRM-a i nažalost, izuzetno je zahtjevna dokumentacija s kojom bi se to autentično spomen-područje trebalo napokon urediti i otvoriti za javnost. Radi toga su nedavno predstavnici udruge bili na razgovorima u MORH-u, i cilj im je zasad barem ta dva obnovljena topa vratiti na njihova izvorna postolja koja su u međuvremenu zaštićena i čekaju svoje topove koji su trenutno smješteni u vojarni Koromašna.

- Za Smričnjak smo dobili maksimalno razumijevanje i potporu Grada, a namjera nam je da na temelju svega što smo dosad napravili na Žirju i ogromnog iskustva koje imamo, da sve to usmjerimo na otvaranje Prezentacijsko-posjetiteljskog centra TG 113, gdje bi predstavili sve što je 113. brigada radila u ratu, sve njihove akcije, sve uspjehe. Kroz tu je brigadu prošlo nekoliko tisuća boraca, a danas nemamo nikakve vjerodostojne tragove o tome.

Šibenska je brigada od samog formiranja bila dobro opremljena topničkim i ostalim protuoklopnim sredstvima, i u jesen 1991. je bila definitivno jedna od najbolje opremljenih brigada. Iz njezinih topničkih postrojbi s vremenom su se osnivale ostale topničke grupe, a jezgra stručnog dijela pripadnika takvih postrojbi dolazila je iz 113. brigade - ističe Šižgorić.

---

image

Priprema granate na topničkoj bitnici Žirje

Srđan Vrančić/Cropix
---

Turisti u kamionima

Za Posjetiteljsko-prezentacijski centar TG 113 na Smričnjaku pribavljen je i dio voznog parka iz tog vremena i sad je na restauraciji. Udruga je dobila na korištenje i prostor vojarne Gomiljak koji im po svojim tehničkim karakteristikama odgovara, s obzirom na velik broj prometnih sredstava koja čekaju na restauraciju.

Problem je, napominje Šižgorić, što se vojna tehnika nemilosrdno uništavala. Nešto još ima MORH, a to je tehnika stara 70 godina, pa će za njezinu nabavu trebati tražiti i pomoć izvan Hrvatske. Ovo što je prikupljeno, kaže, od topova do kamiona i drugih vojnih vozila, teško je danas vidjeti i na slikama, kamoli uživo. No, za udrugu je to prioritet i glavni cilj. Bit će to, uvjeren je, prava atrakcija kad se sve završi. Turisti bi išli u razgled otoka Žirja vozeći se vojnim kamionima, i nesumnjivo bi to za njih bio jedinstven doživljaj - smatra Šižgorić.

Topovi sa Žirja prvi put su restaurirani 2008.- 2009. u topničkoj radionici NCP-a, kad u se suočili s problemom rezervnih dijelova, ali i manjkom pravih meštara jer su gotovo svi već bili u mirovini.

– Našli smo se pred zidom u ambiciji da topove restauriramo, pa smo pozvali sve meštre u mirovini da nam pomognu i daju svoj doprinos koliko je to moguće s obzirom na njihove godine i zdravstveno stanje. Poseban doprinos dali su Marijan Belamarić i Darko Guberina koji su nam svakodnevno pomagali da bi se topovi što prije obnovili. Ali 2010. našli smo se u slijepoj ulici jer nismo imali nikakvih dijelova za neke sklopove i morali smo organizirati posjet bivšoj vojarni na Visu, u uvali Stupište gdje su se nalazili ostali, slični topovi koji su bili razneseni eksplozivom. Otišli smo sa stručnom ekipom iz NCP-a na višednevni boravak u tu vojarnu i pokušali s ostataka uništenih topova precrtati dostupne dijelove koje smo tamo našli - priča veteran sa Žirja.

Kad je 2016. bila izložba na rivi u Šibeniku, dolazili su im osnovci i srednjoškolci u razgledavanje i upisivali se u knjigu utisaka, a iz njihovih se dojmova moglo zaključiti da nikakve virtualne igrice ne mogu zamijeniti takav, živi, autentičan kontakt s poviješću.

Šibenik je, podsjeća Šižgorić, 34 ratna broda bivše JRM predao Hrvatskoj ratnoj mornarici, de facto cijelu flotu. Sačuvan je i jedan brod koji još nosi oznake bivše vojske i bit će izložen, zajedno s ostalim artefaktima, u Posjetiteljsko-prezentacijskom centru TG 113 na Smričnjaku.

Karta JNA

U stalnom postavu budućeg memorijalnog centra na otoku Žirju dio artefakata dolazi i iz privatne zbirke pokojnog pirotehničara Šime Panjkote, a u toj su zbirci i 2 topnička zrna koja su došla s južne žirjanske bitnice, 90 mm kalibra. Kako nijedna druga postrojba tada nije imala takvo oružje, a Šime ih je našao neeksplodirane u motelu "Panorama", za Šižgorića je to nepobitan dokaz da je topnička bitnica sa Žirja imala domet do Šibenskog mosta što neki i danas osporavaju.

- Imamo i originalnu ratnu kartu koju je napravila JNA u proljeće 1991., i s koje se vidi raspored jugo - snaga koje bi bile upotrijebljene prilikom pomorskog napada na Šibenik. Kartu su našli pripadnici topničke bitnice i sačuvali sve do demontaže bitnice u proljeće 2002. i original nam predali. Dobili smo i snimke HTV-a sa svih događaja vezanih za šibensko, skradinsko i vodičko zaleđe, među kojima su posebno upečatljive snimke od 17. rujna 1991. na kojima se vidi gađanje topova s južne bitnice po šibenskom akvatoriju, od jutarnjih sati pa do podne brodovi JRM-a nesmiljeno su pucali po gradu, a tada je pogođena i kupola Šibenske katedrale. Tih dana su topovi s južne bitnice bili jedina vatrena moć većeg kalibra koja se mogla oduprijeti neprijateljskim snagama - konstatira Šižgorić.

Poseban je kuriozitet ove priče da udruga sve svoje aktivnosti na očuvanju i obnovi topova, prikupljanju vozila i drugih artefakata iz tog vremena, izradi projekata memorijalnog i posjetiteljsko-prezentacijskog centra, financira donacijama. Pokušali su dobiti pomoć od Ministarstva branitelja, ali tu su im izašli u susret tek mladi vojni stručnjaci koji volonterski rade na projektima kao i svi ostali volonteri Udruge "Ruža hrvatska - Žirje" i drugi, dajući nesebičan doprinos u obnovi zgrada, ali i ogroman broj sati uloženih u obnovu voznog parka koji se priprema za budući vojni muzej.

Eto, kad treba voditi verbalne ratove oko toga tko je gdje bio i tko je što 1991. radio, svi su silno bučni i nezaustavljivi u žučljivoj raspravi. Kad treba raditi da se povijest sačuva od zaborava (i bukača koji je vole mijenjati), sve padne na leđa volontera…

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUGOTRAJNA PALJBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => DUGOTRAJNA PALJBA 2 0 11646 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-21 12:21:11 [created_by] => 3110 [created_by_alias] => Davorka Blažević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-25 17:34:55 [modified_by] => 3110 [publish_up] => 2023-06-25 17:34:55 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2018 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Željko Šižgorić o projektu 'Ruža hrvatska': 'Topovi sa Žirja spasili su Šibenik, a danas mi moramo spasiti topove!' [metakey] => Željko Šižgorić, Zvonko Junaković, Žirje, topovi, Oleg Petrović, Marijan Belamarić, Darko Guberina [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/21\/25135579.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/22048038.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/22048036.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/23402554.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/1059106.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ARHIV SD","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","MARINA JURKOVI\u0106","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u017deljko \u0160i\u017egori\u0107: Borimo se za istinu.\u00a0Problem je \u0161to se vojna tehnika nemilosrdno uni\u0161tavala<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Topni\u010dka bitnica na \u017dirju<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Priprema granate na topni\u010dkoj bitnici \u017dirje<\/p>","

Oni su branili i obranili \u0160ibenik<\/p>","

Ovdje su nekada bili topovi... -\u00a0ono \u0161to je prikupljeno, od topova do kamiona i drugih vojnih vozila, te\u0161ko je danas vidjeti i na slikama, kamoli u\u017eivo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x798","hd_25135579_1920.jpg":"1920x1080","k_25135579_1280.jpg":"1280x1280","k_25135579_1024.jpg":"1024x1024","k_25135579_640.jpg":"640x640","k_25135579_480.jpg":"480x480","k_25135579_340.jpg":"340x340","k_25135579_220.jpg":"220x220","o_25135579_1280.jpg":"1280x851","o_25135579_1024.jpg":"1024x680","o_25135579_640.jpg":"640x425","o_25135579_480.jpg":"480x319","o_25135579_340.jpg":"340x226","o_25135579_220.jpg":"220x146","h_25135579_1280.jpg":"1280x854","h_25135579_1024.jpg":"1024x683","h_25135579_640.jpg":"640x427","h_25135579_480.jpg":"480x320","h_25135579_340.jpg":"340x227","h_25135579_220.jpg":"220x147","pp_25135579_1280.jpg":"1280x1628","pp_25135579_1024.jpg":"1024x1303","pp_25135579_640.jpg":"640x814","pp_25135579_480.jpg":"480x611","pp_25135579_340.jpg":"340x432","pp_25135579_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_22048038_1920.jpg":"1920x1080","k_22048038_1280.jpg":"1280x1280","k_22048038_1024.jpg":"1024x1024","k_22048038_640.jpg":"640x640","k_22048038_480.jpg":"480x480","k_22048038_340.jpg":"340x340","k_22048038_220.jpg":"220x220","o_22048038_1280.jpg":"1280x844","o_22048038_1024.jpg":"1024x675","o_22048038_640.jpg":"640x422","o_22048038_480.jpg":"480x316","o_22048038_340.jpg":"340x224","o_22048038_220.jpg":"220x145","h_22048038_1280.jpg":"1280x854","h_22048038_1024.jpg":"1024x683","h_22048038_640.jpg":"640x427","h_22048038_480.jpg":"480x320","h_22048038_340.jpg":"340x227","h_22048038_220.jpg":"220x147","pp_22048038_1280.jpg":"1280x1628","pp_22048038_1024.jpg":"1024x1303","pp_22048038_640.jpg":"640x814","pp_22048038_480.jpg":"480x611","pp_22048038_340.jpg":"340x432","pp_22048038_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1363","hd_22048036_1920.jpg":"1920x1080","k_22048036_1280.jpg":"1280x1280","k_22048036_1024.jpg":"1024x1024","k_22048036_640.jpg":"640x640","k_22048036_480.jpg":"480x480","k_22048036_340.jpg":"340x340","k_22048036_220.jpg":"220x220","o_22048036_1280.jpg":"1280x908","o_22048036_1024.jpg":"1024x726","o_22048036_640.jpg":"640x454","o_22048036_480.jpg":"480x340","o_22048036_340.jpg":"340x241","o_22048036_220.jpg":"220x156","h_22048036_1280.jpg":"1280x854","h_22048036_1024.jpg":"1024x683","h_22048036_640.jpg":"640x427","h_22048036_480.jpg":"480x320","h_22048036_340.jpg":"340x227","h_22048036_220.jpg":"220x147","pp_22048036_1280.jpg":"1280x1628","pp_22048036_1024.jpg":"1024x1303","pp_22048036_640.jpg":"640x814","pp_22048036_480.jpg":"480x611","pp_22048036_340.jpg":"340x432","pp_22048036_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1566x1060","hd_23402554_1920.jpg":"1920x1080","k_23402554_1280.jpg":"1280x1280","k_23402554_1024.jpg":"1024x1024","k_23402554_640.jpg":"640x640","k_23402554_480.jpg":"480x480","k_23402554_340.jpg":"340x340","k_23402554_220.jpg":"220x220","o_23402554_1280.jpg":"1280x866","o_23402554_1024.jpg":"1024x693","o_23402554_640.jpg":"640x433","o_23402554_480.jpg":"480x324","o_23402554_340.jpg":"340x230","o_23402554_220.jpg":"220x148","h_23402554_1280.jpg":"1280x854","h_23402554_1024.jpg":"1024x683","h_23402554_640.jpg":"640x427","h_23402554_480.jpg":"480x320","h_23402554_340.jpg":"340x227","h_23402554_220.jpg":"220x147","pp_23402554_1280.jpg":"1280x1628","pp_23402554_1024.jpg":"1024x1303","pp_23402554_640.jpg":"640x814","pp_23402554_480.jpg":"480x611","pp_23402554_340.jpg":"340x432","pp_23402554_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_1059106_1920.jpg":"1920x1080","k_1059106_1280.jpg":"1280x1280","k_1059106_1024.jpg":"1024x1024","k_1059106_640.jpg":"640x640","k_1059106_480.jpg":"480x480","k_1059106_340.jpg":"340x340","k_1059106_220.jpg":"220x220","o_1059106_1280.jpg":"1280x851","o_1059106_1024.jpg":"1024x681","o_1059106_640.jpg":"640x425","o_1059106_480.jpg":"480x319","o_1059106_340.jpg":"340x226","o_1059106_220.jpg":"220x146","h_1059106_1280.jpg":"1280x854","h_1059106_1024.jpg":"1024x683","h_1059106_640.jpg":"640x427","h_1059106_480.jpg":"480x320","h_1059106_340.jpg":"340x227","h_1059106_220.jpg":"220x147","pp_1059106_1280.jpg":"1280x1628","pp_1059106_1024.jpg":"1024x1303","pp_1059106_640.jpg":"640x814","pp_1059106_480.jpg":"480x611","pp_1059106_340.jpg":"340x432","pp_1059106_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7835671 Threads: 3 Questions: 1641603776 Slow queries: 4880392 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111539196 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/zeljko-sizgoric-o-projektu-ruza-hrvatska-topovi-sa-zirja-spasili-su-sibenik-a-danas-mi-moramo-spasiti-topove-1300314 [printLink] => /dalmacija/obala/zeljko-sizgoric-o-projektu-ruza-hrvatska-topovi-sa-zirja-spasili-su-sibenik-a-danas-mi-moramo-spasiti-topove-1300314?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 662464 [name] => Željko Šižgorić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-08 15:16:32 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-sizgoric [link] => /tag/zeljko-sizgoric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 720614 [name] => Zvonko Junaković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-21 17:55:31 [main_article_id] => 0 [alias] => zvonko-junakovic [link] => /tag/zvonko-junakovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 367421 [name] => žirje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zirje [link] => /tag/zirje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 531699 [name] => topovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-04 11:58:29 [main_article_id] => 0 [alias] => topovi [link] => /tag/topovi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 687674 [name] => Oleg Petrović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-13 14:59:09 [main_article_id] => 0 [alias] => oleg-petrovic [link] => /tag/oleg-petrovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 720615 [name] => Marijan Belamarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-21 17:55:31 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-belamaric-0 [link] => /tag/marijan-belamaric-0 ) [6] => stdClass Object ( [id] => 720616 [name] => Darko Guberina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-21 17:55:31 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-guberina [link] => /tag/darko-guberina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUGOTRAJNA PALJBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Željko Šižgorić o projektu ‘Ruža hrvatska‘: ‘Topovi sa Žirja spasili su Šibenik, a danas mi moramo spasiti topove!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3110 [name] => Davorka Blažević [username] => davorka-bla-evi [email] => davorka-bla-evi@sd.hr [password] => $2y$10$qgyMlhzU4zSNrh6n.9rwIuU6Fw/G00RcgniPm6sRJMFp2zrC9fe2u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/davorka-blazevic-3110 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1628 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/0d685cb0aff1f6977036dae0bc8800e2?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/25135579.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ARHIV SD [mainImageDesc] =>

Željko Šižgorić: Borimo se za istinu. Problem je što se vojna tehnika nemilosrdno uništavala

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/25135579.jpg [title] =>

Željko Šižgorić: Borimo se za istinu. Problem je što se vojna tehnika nemilosrdno uništavala

 

ARHIV SD ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/22048038.jpg [title] =>

Topnička bitnica na Žirju

 

Srđan Vrančić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/22048036.jpg [title] =>

Priprema granate na topničkoj bitnici Žirje

Srđan Vrančić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/23402554.jpg [title] =>

Oni su branili i obranili Šibenik

MARINA JURKOVIĆ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/1059106.jpg [title] =>

Ovdje su nekada bili topovi... - ono što je prikupljeno, od topova do kamiona i drugih vojnih vozila, teško je danas vidjeti i na slikama, kamoli uživo

Nikša Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kako se ponašamo prema vlastitoj povijesti? Uglavnom, žalosno. Skloni smo je mijenjati i revidirati po potrebi (pojedinaca ili skupina), ili naprosto prepuštati zaboravu, što samo znači da prema njoj nemamo dovoljno poštovanja.

Udruga "Ruža hrvatska - Žirje", koja nosi ime po 1. hrvatskoj obalnoj topničkoj bitnici, pokušava od zaborava otrgnuti ratni doprinos bitnice za obranu Šibenika i cijelog šibenskog akvatorija u rujnu 1991. Intenzivno prikupljaju povijesne artefakte koji o tome svjedoče, obnavljaju, repariraju topove s bitnice, pripremaju otvaranje memorijalnog muzeja na otoku i Posjetiteljsko-prezentacijskog centra na kopnu koji će biti dostupni svima za razgledavanje, pa i školskoj djeci koja će tako iz prve ruke moći saznati što je ova bitnica značila u Domovinskom ratu.

Željko Šižgorić, predsjednik udruge, s ponosom govori da će u budućem memorijalnom prostoru biti izložena i prva zastava bitnice, zahvaljujući Zvonku Junakoviću koji ju je uspio sačuvati.

Ključni simbol

- Topovi, koji su ključni simbol bitnice, transportirani su sa Žirja 2001. kako bi bili uništeni. Inače, sve teško oružje s kontinentalnog dijela Hrvatske nakon završetka rata je otpremljeno u sisačku Željezaru na uništenje, a s priobalnog područja se vozilo u splitsku željezaru. Tada sam još bio aktivan pripadnik MORH-a i bilo mi je potpuno neshvatljivo da se simbol prve pobjede Hrvatske vojske u Domovinskom ratu bespoštedno uništava. Sve zemlje čuvaju takve simbole i na taj način pokazuju poštovanje prema svojoj povijesti. No, kod nas tome nije tako. Četiri topa s južne topničke bitnice su demontirana, cijevi su odvojene od postolja i helikopterom su spušteni na teglenicu HRM-a koja ih je prevezla do Šibenika gdje su utovareni na kamion s namjerom da se otpreme u splitsku Željezaru radi konačnog uništenja - priča Šižgorić.

---

image

Topnička bitnica na Žirju

 

Srđan Vrančić/Cropix
------
image

Ovdje su nekada bili topovi... - ono što je prikupljeno, od topova do kamiona i drugih vojnih vozila, teško je danas vidjeti i na slikama, kamoli uživo

Nikša Stipaničev/Cropix
---

- Proizvedeni su 1941. i 1942. u Genovi u tvornici Ansaldo i izvorno su bili postavljeni na talijanske bojne brodove Roma i Vittorio Veneto, što smo otkrili po serijskim brojevima na njima. Po završetku Drugog svjetskog rata talijanski bojni brod Vittorio Veneto odlazi 1950. u raspremu, i kao dio ratne reparacije prema ex-Jugoslaviji svih 12 topova, koji su u osnovi bili protuavionski, dolaze na otok Žirje - šest na sjevernu topničku bitnicu, a šest na južnu. I tu ostaju sve do Domovinskog rata kada su bili presudni za obranu grada u rujnu 1991. I tako, eto, ti su topovi dvaput spašeni od uništenja: prvi put 1950. i drugi put 2002. kada su već bili na putu prema splitskoj Željezari, ali su usput smješteni u jedno pričuvno skladište, daleko od očiju javnosti.

Šižgorić je 2003. otišao u mirovinu, a već 2006. osniva se braniteljska udruga "Ruža hrvatska - Žirje" s visoko postavljenim ciljem da se na južnoj topničkoj bitnici uredi autentično spomen-područje vojne povijesti bitnice.

- "Ruža hrvatska - Žirje" naš je brend koji moramo sačuvati zajedno sa svim artefaktima koje smo tijekom vremena prikupili i koji će, nadamo se, biti dio muzeja vojne povijesti na otoku - govori Šižgorić.

Ideju da se topovi sa Žirja obnove, restauriraju i izlože, prvi put su članovi udruge predočili javnosti 2007. Bio je to iznimno zahtjevan cilj jer su topovi prilikom demontiranja sa žirjanske bitnice maksimalno devastirani, s njih su počupani svi originalni dijelovi. No, udruga ne odustaje, i svih šest topova odlaze na restauraciju, a prva dva koja su obnovljena bila su izložena 2016., prilikom proslave 25-te obljetnice "Bitke za Šibenik" i Dan HRM-a. Uz šibensku rivu bili su privezani brodovi HRM-a, dok su na samoj rivi bili izloženi topovi, a Šime Strikoman je napravio i svoju milenijsku fotografiju. U hotelu "Krka" je bila postavljena izložba ratnih fotografija koju je obišla i tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Sve galerije na bitnici očišćene su antikorozivnom zaštitom, a posebna pažnja se, kazuje Šižgorić, posvetila dvama topničkim postoljima koja datiraju iz vremena Austrougarske. Za vrijeme Drugog svjetskog rata na tim su postoljima bili topovi Škoda kalibra 190 mm i tu su ostali sve do kapitulacije Italije u rujnu 1943.. Međutim, u listopadu 1943. te su topove, zajedno s topovima tipa Škoda od 150 mm na sjevernoj bitnici i svom pratećom logistikom, Nijemci desantiranjem uništili kako ne bi poslužili u druge svrhe, jer je njemačkoj vojnoj sili zbog nedostatka ljudstva bio problem pokrivati napuštene talijanske pozicije.

Sačuvati istinu

Prilikom desantiranja otoka tadašnji župnik, inače Slovenac, spasio je od strijeljanja 630 stanovnika Žirja. Na 40. godišnjicu njegove smrti, u dogovoru sa slovenskim udrugama u Hrvatskoj i predstavnicima slovenske vlade, udruga "Ruža hrvatska - Žirje" obilježila je godišnjicu župnikove smrti otkrivanjem spomen-ploče njemu u čast i zahvalu, i misom koju je predvodio sadašnji župnik Žirja, Oleg Petrović.

---

image

Oni su branili i obranili Šibenik

MARINA JURKOVIĆ
---

U želji da se sačuva od različitih interpretacija istina o događajima iz Domovinskog rata, 2018. udruga predaje Gradskom vijeću Šibenika inicijativu, koju je pokrenuo Šižgorić, za uređenje prigodnog posjetiteljsko-prezentacijskog centra na brdu Smričnjak, odakle je posada specijalne policije u rujanskom ratu za Šibenik navodila vatru iz topova s južne bitnice na ciljeve oko motela Panorama na Šibenskom mostu i ostale neprijateljske snage koje je selektivnom topničkom vatrom trebalo uništavati.

Udruga "Ruža hrvatska- Žirje" dobila je vojne nekretnine koje su ostale nakon povlačenja JNA, a među njima i vojarnu u uvali Koromašna na otoku Žirju, te je u jednoj od napuštenih zgrada pripremljen prostor za stalni postav koji obuhvaća samo jedan mali dio artefakata koji će svakom posjetitelju dati zornu sliku svega što se događalo u ljeto i jesen 1991.

Južna topnička bitnica još uvijek je, napominje Šižgorić, aktualno vježbalište za potrebe MORH-a, a pogotovo HRM-a i nažalost, izuzetno je zahtjevna dokumentacija s kojom bi se to autentično spomen-područje trebalo napokon urediti i otvoriti za javnost. Radi toga su nedavno predstavnici udruge bili na razgovorima u MORH-u, i cilj im je zasad barem ta dva obnovljena topa vratiti na njihova izvorna postolja koja su u međuvremenu zaštićena i čekaju svoje topove koji su trenutno smješteni u vojarni Koromašna.

- Za Smričnjak smo dobili maksimalno razumijevanje i potporu Grada, a namjera nam je da na temelju svega što smo dosad napravili na Žirju i ogromnog iskustva koje imamo, da sve to usmjerimo na otvaranje Prezentacijsko-posjetiteljskog centra TG 113, gdje bi predstavili sve što je 113. brigada radila u ratu, sve njihove akcije, sve uspjehe. Kroz tu je brigadu prošlo nekoliko tisuća boraca, a danas nemamo nikakve vjerodostojne tragove o tome.

Šibenska je brigada od samog formiranja bila dobro opremljena topničkim i ostalim protuoklopnim sredstvima, i u jesen 1991. je bila definitivno jedna od najbolje opremljenih brigada. Iz njezinih topničkih postrojbi s vremenom su se osnivale ostale topničke grupe, a jezgra stručnog dijela pripadnika takvih postrojbi dolazila je iz 113. brigade - ističe Šižgorić.

---

image

Priprema granate na topničkoj bitnici Žirje

Srđan Vrančić/Cropix
---

Turisti u kamionima

Za Posjetiteljsko-prezentacijski centar TG 113 na Smričnjaku pribavljen je i dio voznog parka iz tog vremena i sad je na restauraciji. Udruga je dobila na korištenje i prostor vojarne Gomiljak koji im po svojim tehničkim karakteristikama odgovara, s obzirom na velik broj prometnih sredstava koja čekaju na restauraciju.

Problem je, napominje Šižgorić, što se vojna tehnika nemilosrdno uništavala. Nešto još ima MORH, a to je tehnika stara 70 godina, pa će za njezinu nabavu trebati tražiti i pomoć izvan Hrvatske. Ovo što je prikupljeno, kaže, od topova do kamiona i drugih vojnih vozila, teško je danas vidjeti i na slikama, kamoli uživo. No, za udrugu je to prioritet i glavni cilj. Bit će to, uvjeren je, prava atrakcija kad se sve završi. Turisti bi išli u razgled otoka Žirja vozeći se vojnim kamionima, i nesumnjivo bi to za njih bio jedinstven doživljaj - smatra Šižgorić.

Topovi sa Žirja prvi put su restaurirani 2008.- 2009. u topničkoj radionici NCP-a, kad u se suočili s problemom rezervnih dijelova, ali i manjkom pravih meštara jer su gotovo svi već bili u mirovini.

– Našli smo se pred zidom u ambiciji da topove restauriramo, pa smo pozvali sve meštre u mirovini da nam pomognu i daju svoj doprinos koliko je to moguće s obzirom na njihove godine i zdravstveno stanje. Poseban doprinos dali su Marijan Belamarić i Darko Guberina koji su nam svakodnevno pomagali da bi se topovi što prije obnovili. Ali 2010. našli smo se u slijepoj ulici jer nismo imali nikakvih dijelova za neke sklopove i morali smo organizirati posjet bivšoj vojarni na Visu, u uvali Stupište gdje su se nalazili ostali, slični topovi koji su bili razneseni eksplozivom. Otišli smo sa stručnom ekipom iz NCP-a na višednevni boravak u tu vojarnu i pokušali s ostataka uništenih topova precrtati dostupne dijelove koje smo tamo našli - priča veteran sa Žirja.

Kad je 2016. bila izložba na rivi u Šibeniku, dolazili su im osnovci i srednjoškolci u razgledavanje i upisivali se u knjigu utisaka, a iz njihovih se dojmova moglo zaključiti da nikakve virtualne igrice ne mogu zamijeniti takav, živi, autentičan kontakt s poviješću.

Šibenik je, podsjeća Šižgorić, 34 ratna broda bivše JRM predao Hrvatskoj ratnoj mornarici, de facto cijelu flotu. Sačuvan je i jedan brod koji još nosi oznake bivše vojske i bit će izložen, zajedno s ostalim artefaktima, u Posjetiteljsko-prezentacijskom centru TG 113 na Smričnjaku.

Karta JNA

U stalnom postavu budućeg memorijalnog centra na otoku Žirju dio artefakata dolazi i iz privatne zbirke pokojnog pirotehničara Šime Panjkote, a u toj su zbirci i 2 topnička zrna koja su došla s južne žirjanske bitnice, 90 mm kalibra. Kako nijedna druga postrojba tada nije imala takvo oružje, a Šime ih je našao neeksplodirane u motelu "Panorama", za Šižgorića je to nepobitan dokaz da je topnička bitnica sa Žirja imala domet do Šibenskog mosta što neki i danas osporavaju.

- Imamo i originalnu ratnu kartu koju je napravila JNA u proljeće 1991., i s koje se vidi raspored jugo - snaga koje bi bile upotrijebljene prilikom pomorskog napada na Šibenik. Kartu su našli pripadnici topničke bitnice i sačuvali sve do demontaže bitnice u proljeće 2002. i original nam predali. Dobili smo i snimke HTV-a sa svih događaja vezanih za šibensko, skradinsko i vodičko zaleđe, među kojima su posebno upečatljive snimke od 17. rujna 1991. na kojima se vidi gađanje topova s južne bitnice po šibenskom akvatoriju, od jutarnjih sati pa do podne brodovi JRM-a nesmiljeno su pucali po gradu, a tada je pogođena i kupola Šibenske katedrale. Tih dana su topovi s južne bitnice bili jedina vatrena moć većeg kalibra koja se mogla oduprijeti neprijateljskim snagama - konstatira Šižgorić.

Poseban je kuriozitet ove priče da udruga sve svoje aktivnosti na očuvanju i obnovi topova, prikupljanju vozila i drugih artefakata iz tog vremena, izradi projekata memorijalnog i posjetiteljsko-prezentacijskog centra, financira donacijama. Pokušali su dobiti pomoć od Ministarstva branitelja, ali tu su im izašli u susret tek mladi vojni stručnjaci koji volonterski rade na projektima kao i svi ostali volonteri Udruge "Ruža hrvatska - Žirje" i drugi, dajući nesebičan doprinos u obnovi zgrada, ali i ogroman broj sati uloženih u obnovu voznog parka koji se priprema za budući vojni muzej.

Eto, kad treba voditi verbalne ratove oko toga tko je gdje bio i tko je što 1991. radio, svi su silno bučni i nezaustavljivi u žučljivoj raspravi. Kad treba raditi da se povijest sačuva od zaborava (i bukača koji je vole mijenjati), sve padne na leđa volontera…

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ARHIV SD Srđan Vrančić/Cropix Srđan Vrančić/Cropix MARINA JURKOVIĆ Nikša Stipaničev/Cropix
ARHIV SD

Željko Šižgorić: Borimo se za istinu. Problem je što se vojna tehnika nemilosrdno uništavala

 

Srđan Vrančić/Cropix

Topnička bitnica na Žirju

 

Srđan Vrančić/Cropix

Priprema granate na topničkoj bitnici Žirje

MARINA JURKOVIĆ

Oni su branili i obranili Šibenik

Nikša Stipaničev/Cropix

Ovdje su nekada bili topovi... - ono što je prikupljeno, od topova do kamiona i drugih vojnih vozila, teško je danas vidjeti i na slikama, kamoli uživo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/zeljko-sizgoric-o-projektu-ruza-hrvatska-topovi-sa-zirja-spasili-su-sibenik-a-danas-mi-moramo-spasiti-topove-1300314 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2aa5cfc8040a8e003d01224f2fe6b0ed392a3db6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDeljko+%C5%A0i%C5%BEgori%C4%87+o+projektu+%E2%80%98Ru%C5%BEa+hrvatska%E2%80%98%3A+%E2%80%98Topovi+sa+%C5%BDirja+spasili+su+%C5%A0ibenik%2C+a+danas+mi+moramo+spasiti+topove%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fzeljko-sizgoric-o-projektu-ruza-hrvatska-topovi-sa-zirja-spasili-su-sibenik-a-danas-mi-moramo-spasiti-topove-1300314 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fzeljko-sizgoric-o-projektu-ruza-hrvatska-topovi-sa-zirja-spasili-su-sibenik-a-danas-mi-moramo-spasiti-topove-1300314 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUGOTRAJNA PALJBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaDUGOTRAJNA PALJBA

Željko Šižgorić o projektu ‘Ruža hrvatska‘: ‘Topovi sa Žirja spasili su Šibenik, a danas mi moramo spasiti topove!‘

Piše Davorka Blažević
25. lipnja 2023. - 19:34

Kako se ponašamo prema vlastitoj povijesti? Uglavnom, žalosno. Skloni smo je mijenjati i revidirati po potrebi (pojedinaca ili skupina), ili naprosto prepuštati zaboravu, što samo znači da prema njoj nemamo dovoljno poštovanja.

Udruga "Ruža hrvatska - Žirje", koja nosi ime po 1. hrvatskoj obalnoj topničkoj bitnici, pokušava od zaborava otrgnuti ratni doprinos bitnice za obranu Šibenika i cijelog šibenskog akvatorija u rujnu 1991. Intenzivno prikupljaju povijesne artefakte koji o tome svjedoče, obnavljaju, repariraju topove s bitnice, pripremaju otvaranje memorijalnog muzeja na otoku i Posjetiteljsko-prezentacijskog centra na kopnu koji će biti dostupni svima za razgledavanje, pa i školskoj djeci koja će tako iz prve ruke moći saznati što je ova bitnica značila u Domovinskom ratu....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 02:25