StoryEditorOCM
ObalaMNOŠTVO SLAVI SIĐ

Velika fešta na jugu Dalmacije: pogledajte okupljanje oko trpeze, ali kilogram janjetine bio je papren, evo i koliko

Piše DV
2. kolovoza 2023. - 16:25

U franjevačkim crkvama diljem Dubrovačke biskupije danas se slavi blagdan Gospe od Anđela, odnosno Porcijunkule, a franjevačka crkva svetog Jeronima u Slanom, u Dubrovačkom primorju, jedno je od najpoznatijih hodočasničkih mjesta na ovaj blagdan.

Dubrovačka biskupija pojašnjava kako je za ovu svetkovinu vezan dan potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta, kada u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni.

image

Siđ u Slanomu

Božo Radić/cropix/

Franjevačka svetkovina, Gospa od anđela (Blažena Djevica Marija Anđeoska, Porcijunkula) vezana je uz obraćenje svetog Franje Asiškog, koje se dogodilo na taj dan 1208. godine u crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza, poznatoj pod imenom Porcijunkula, navode iz Biskupije. Ta crkvica postala je okupljalište prvih Franjinih sljedbenika, svojevrsna kolijevka franjevaštva, u kojoj je Franjo osnovao Red Male braće (Ordo Fratrum Minorum).

U Slanome dva dana traje pučko slavlje, Siđ, koje je svoj naziv dobilo po Asizu. Čašćenje janjentinom, koje je kilo ove godine 35 eura ili 262 kune, i kupovina je u punom jeku, što je vidljivo u fotogaleriji fotoreportera Boža Radića.

image

Siđ u Slanomu

Božo Radić/cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:00