StoryEditor
ObalaUZ MAKARSKE ŠTEKATE

Ugostitelji na prisilnom godišnjem zbog ‘lockdowna‘: ‘Otvorio sam i zatvorio kafić isti dan, ali što je, tu je! Hoće li biti otkaza? Sve je moguće‘

2. prosinca 2020. - 21:36
Posljednji dan prije zatvaranja štekati su bili puniIvo Ravlić/Cropix

Nakon što je broj dnevno zaraženih u Hrvatskoj premašio brojku od 4000, prošlog četvrtka premijer Andrej Plenković predstavio je novi paket mjera koje su stupile na snagu prošle subote i, ako se epidemiološka situacija poboljša, trajat će do 21. prosinca.

Kao što je već poznato, ostaju otvorene škole, trgovine i šoping-centri, kina i kazališta, muzeji i galerije, ali broj posjetitelja je ograničen brojem kvadrata. Zatvoreni su kafići, restorani, teretane i kladionice, te sportski centri, a hoteli i kampovi mogu raditi pod uvjetom da smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, s time da je dopuštena dostava.

Crkve ostaju otvorene, dok su vjenčanja zabranjena. Na javnim okupljanjima, koja mogu trajati do 22 sata, smije biti do 25 osoba, a na privatnim do 10 osoba. Na pogrebima smije biti do 25 osoba, a na okupljanjima za svaku osobu moraju biti osigurana četiri kvadrata površine. U javnom prijevozu popunjenost smije biti do 40 posto mjesta.

Drugi "lockdown" ugostiteljskih objekata još prošlog petka kao da se nije ni dao naslutiti u Makarskoj, jer su štekati svih kafića bili puni gostiju, a vlasnici objekata su nekako postali letargični u cijeloj korona-situaciji pa nam kazuju da se mjere jednostavno moraju poštovati.

Isti scenarij

Tako smo na sunčani petak obišli makarske kafiće, među kojima je sigurno prvak kafić "Tinel", koji je tek otvorio vrata u petak ujutro, a zatvorio ih istog dana navečer.

Kako nam kazuje vlasnik Duje Latković, vrata "Tinela" otvorit će kada ih otvore i svi ostali ugostiteljski objekti.

– Eto, otvorio sam i zatvorio kafić isti dan, ali što je, tu je, treba poštovati mjere Stožera. Naravno da bi mi bilo draže da se radi, ali kako svima, tako i meni. Čak sam se iznenadio kada se bašta tek otvorenog kafića gostima napunila isto jutro, ali bit će bolje. Nisam ogorčen jer sam očekivao "lockdown", premda sam mislio da ćemo odraditi ovaj 12. mjesec, koji je trebao biti super, ali nema veze, što je tu je, preživjet ćemo do ljeta – kazuje Latković.

I suvlasnik kafića "Zagreb" Ivo Selak kazao nam je da je drugi val zatvaranja kafića isti kao i posljednji put u ožujku te da radnici opet idu na prisilni godišnji odmor.

image
Duje Latković, vlasnik kafića 'Tinel'
Ivo Ravlic/Cropix,– Sada nas petero ponovno idemo na godišnji odmor, a hoće li biti otkaza, to ne znamo. Opet nam slijedi isti scenarij od kojeg smo doslovno psihički umorni i premda je zdravlje na prvom mjestu, nadam se da će se situacija s koronavirusom srediti do 21. prosinca – kazao nam je Selak.

Dan prije zatvaranja, na prepunoj terasi hotela "Biokovo" zatekli smo šefa Dragu Nosića, koji kaže da se ostvarilo sve ono što se i pretpostavljalo. Kako kaže, nije epidemiolog da bi mogao reći je li zatvaranje ugostiteljskih objekata ispravno ili nije, a iz perspektive ugostitelja nema što drugo učiniti nego zatvoriti vanjski i unutrašnji dio hotela, koji će moći primati samo hotelske goste.

– Ova odluka nam ostavlja mogućnost hotelskog smještaja, imamo nešto korporativnih gostiju koji su tu i koji bi trebali dolaziti i za njih ćemo raditi u smještajnom dijelu i posluživati im pansionske obroke. Srećom, ostavljena nam je mogućnost organizacije dostave, tako da smo uveli mogućnost dostave asortimana pizza i proizvoda iz krušne peći, a ostaje nam i mogućnost konzumacije proizvoda za ponijeti vani pa smo napravili ''to go'' pult, gdje se može preuzeti kava, sok, pizza ili nešto što je gost naručio – govori Nosić, dodavši da je vanjska terasa uklonjena da gosti ne bi sjedili i pili naručenu kavu.

Psihološke posljedice

– Vremena za ugostitelje nikako nisu dobra, iako je pohvalna mjera subvencije plaća radnicima, što je ove godine spasilo puno radnih mjesta, jer bismo i mi i svi drugi bili u situaciji da ne možemo plaćati radnike pa bismo morali dijeliti otkaze – ističe Nosić, dodavši kako će, prema njegovu dojmu, normalni rad početi tek na proljeće 2021. godine.

– Mogu biti ogorčen, ali i ne moram i mogu samo prenositi nervozu na djelatnike hotela. Zapravo, nemamo luksuz biti ogorčeni.

Organizirali smo se na način da pokušamo odraditi ono što je moguće i da naši djelatnici ne osjećaju posljedice jer kada pošaljete nekoga tko je naučio raditi kući na mjesec dana, to ima svoju psihološku posljedicu – dodaje Nosić.
I u kavani "Romana" štekat je bio prepun dan prije zatvaranja, a kako nam je kazao voditelj Josip Bagarić, pokušat će zadržati svih 16 stalno zaposlenih radnika.

– Ogorčen sam ovim novim mjerama jer u našoj županiji nema velikog broja zaraženih, imamo lijepo vrijeme, terase su pune gostiju i mislim da nije bilo u redu zatvaranje ugostiteljskih objekata kod nas i stavljanje u isti koš sa svim županijama, ali, eto, moramo poštovati odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite. Svi radnici ponovno idu na prisilni godišnji odmor, na kojem su u prvom valu bili 55 dana – kazuje Bagarić.

image
Ivo Selak, suvlasnik kafića 'Zagreb'
Ivo Ravlic/Cropix,
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 10:49