StoryEditorOCM
ObalaNOVI PLAN UZ JADRO

‘Splitski sindrom‘ širi se u prvo susjedstvo: u gradu je 2300 praznih stanova, a cijene novih kvadrata idu i do 3500 €

Piše Mia Sesartić
17. siječnja 2024. - 09:00
Ozbiljnije ‘nagrizanje’ slobodnih solinskih zemljišta za veliku stambenu izgradnju počelo je još prije četiri desetljeća, a posljednjih je godina doživjelo ogroman rast na infrastrukturi otprije - gotovo 100 godinaBožidar Vukičević/Cropix

Solinski vijećnici donijeli su odluku o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada (PPUG) i Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Prema podacima popisa iz 2021. godine, na području grada Solina živjelo je gotovo 1000 stanovnika više u odnosu na 10 godina ranije, što ga smješta na prvo mjesto hrvatskih gradova koji bilježe rast stanovništva i imaju konstantan demografski prirast.

Međutim, bez obzira na značajan rast broja stanovnika, potrebno je uzeti u obzir da razlika između broja kućanstava (oko 8370) i broja stanova (oko 10.860) iznosi visokih 2300 praznih stanova. Sličan ‘sindrom‘ je poharao i Split, a očito se prelijeva i u blisko susjedstvo gdje se gradi nikada više, a cijene stambenih kvadrata već su dobrano premašile 3000 eura.

Prema dostupnim podacima, građevinska aktivnost je intenzivna, a dobrim dijelom odnosi se na rekonstrukciju postojećih “legaliziranih” građevina i često na zamjenu obiteljskih kuća višestambenim građevinama, dakle na zemljištima koja su komunalno opremljena ispod standarda, a često i potpuno neopremljena za rastuće projekte.

S obzirom na značenje arheološkog parka Salona, broj turista u Solinu je također u porastu, a ogleda se u porastu smještajnih kapaciteta, ocjena je stanja koja prati ova dva dokumenta.

Revidiranjem tih planova želi se racionalizirati potrošnja prostora, omogućiti ravnomjerniji razvoj postizanjem većeg urbanog standarda, a kroz analizu parametara gustoće naseljenosti, mogućnosti komunalnog i prometnog opremanja te osiguranja javnih i društvenih sadržaja.

Kada je riječ o PPU-u, smatra se da su područja s pretežito neplanskom izgradnjom izgubila svoju svrhu kroz provođenje Zakona o postupanju s nelegalno izgrađenim zgradama, te ih je potrebno integrirati u izgrađeno ili iznimno neizgrađeno građevinsko područje naselja. Pritom će se, navodi se, uzeti u obzir provedena revizija neuređenih dijelova građevinskih područja i izgrađenih dijelova planiranih za urbanu sanaciju i preobrazbu, te analizirati održivost i opravdanost brojnih rekonstrukcija postojećih obiteljskih kuća u višestambene građevine.

PPU će se izmijeniti i dopuniti u odnosu na nove granice zaštite kulturnih dobara, važeće granice ekološke mreže te u odnosu na dijelove prirode predložene za zaštitu Prostornim planom Splitsko-dalmatinske županije. Ucrtat će se, kako doznajemo, i podaci o speleološkim objektima unutar obuhvata.

Definirat će se minimalni zaštitni pojas rijeke Jadro kako bi se omogućila revitalizacija, odnosno renaturalizacija toka, zaštita mekousne pastrve, te izgradnja dužobalnih šetnica i biciklističkih prometnica.

Revidirat će se odredbe koje se odnose na mogućnost izgradnje poljskih kućica, a sukladno prijedlogu Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije.

Ono što sada Solin posebno muči je prometna problematika, a novi prijedlog plana bi se tako odnosio i na poboljšanje uvjeta života i standarda građana osiguranjem prometnih koridora, koridora i površina za komunalnu infrastrukturu, sprječavanjem preizgrađivanja višestambenim zgradama na područjima na kojima ne postoji kvalitetna ulična mreža te sustav odvodnje otpadnih voda, osiguranjem uvjeta za sanaciju postojeće prometne mreže u pretežito izgrađenom građevinskom području i izgradnjom javnih parkirališta.

Nakon izrade nacrta prijedloga plana provest će se i javna rasprava u trajanju od 30 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 15:49