stdClass Object ( [id] => 1098687 [title] => ‘Projektima razvijamo naš grad od priobalja do Gornjih Poljica‘ [alias] => projektima-razvijamo-nas-grad-od-priobalja-do-gornjih-poljica [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Unatoč smanjenju proračunskih prihoda od gotovo 19 milijuna kuna, moram naglasiti da niti jedan važniji projekt u gradu nije zaustavljen! Sve planirano smo proveli - ističe gradonačelnik Tomasović

Mijenja polako, no uporno Omiš svoj izgled, te poprima vizure modernoga grada, “mista taman po miri čovika”.

Budući da godina brzo prođe u pripremi i provedbi projekata, Dan grada i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Ivana Nepomuka pravo je vrijeme za “podvući crtu” što se napravilo, realiziralo, što se radi... Koga pitati za sve investicije, ako ne prvog čovjeka grada Ivu Tomasovića, koji prije svega čestita Dan grada i blagdan sv. Ivana Nepomuka svim Omišankama i Omišanima, te nastavlja:

– Prošla godina je bila izuzetno zahtjevna, ali unatoč smanjenju proračunskih prihoda od gotovo 19 milijuna kuna, moram naglasiti da niti jedan važniji projekt u gradu nije zaustavljen! Od velikih projekata navodim uređenje Fošala. Imamo sada sređene obje strane “žile kucavice” Omiša, te skoro postavljanje novih tipskih objekata, koji će ukrasiti tu važnu javnu površinu.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Radi se o ulaganju od oko 16 milijuna kuna koje smo započeli u prosincu 2019. godine, popločali kamenim pločama više od 4000 četvornih metara pješačkih površina, obnovili cjelokupnu infrastrukturu, osvijetlili i postavili nove zaštitne ograde – ističe naš sugovornik uređenje koje su mnogi godinama obećavali, ali eto on ga je proveo i pri samom kraju je kompletne realizacije. Uz još jedno važno ulaganje – uređenje plaže i pješačko-biciklističke staze Slavinj-Brzet. Uz Gradsku plažu, Brzet je omiljeno kupalište i domicilnih i gostiju, pa se prionulo izgradnji novog ruha plaže na istočnom ulazu u grad. Riješen gorući problem –

Investicija od 16 milijuna kuna, od čega je 7,6 milijuna kuna iz EU-ovih fondova, rezultirala je proširenjem plaže za više od 10 metara i komunalnim opremanjem - tuševi i kabine za presvlačenje, uz neophodna parkirališna mjesta za vozila, što je bio gorući problem. Paralelna staza za pješake i bicikliste duga je 950 metara, a izgradili smo i rampu za pristup osoba s invaliditetom. Dobili smo novi prostor koji će uskoro biti osvijetljen, uz posađenih 400 stabala. Uz sufinanciranje od EU-a, pripomogla je i Županijska uprava za ceste sa 650 tisuća kuna te Županija splitsko-dalmatinska sa 100 tisuća kuna, dok je na samo uređenje plaže Brzet uloženo više od 5 milijuna kuna, od čega 2,6 milijuna kuna županijskog novca, te 960 tisuća kuna iz Ministarstva turizma. Ostalo smo mi financirali.

---

image
Popularna plaža Brzet značajno je uređena i osuvremenjena
Joško Šupić/Cropix
---

Budući da svi znamo kako je gust promet oduvijek boljka Omišana, s ljetnim gužvama tijekom prolaza Magistralom kroz grad, kroz glavnu ulicu koja je državna cesta, u tijeku su radovi na obilaznici vrijednoj 180 milijuna kuna, čiji su investitor Hrvatske ceste. U tijeku je probijanje tunela “Komorjak-sjever” te izgradnja mosta dugog 200 metara, čime bi se trebale dobrim dijelom riješiti prometne gužve u centru grada i omogućiti bolja prometna povezanost. Dok se u samom gradu, što se cestovnog ulaganja tiče, rekonstruirala državna cesta - Vukovarska ulica na ulazu u Omiš iz smjera Splita.

– Radi se o ulaganju oko 13 milijuna kuna kojim se provela rekonstrukcija asfalta duž cijele trase, oborinska odvodnja, obnova nogostupa, uređenje prometnih tokova, dodane su prometne trake i “otoci”, uređena ugibališta za autobuse, postavljena javna rasvjeta. Investicija je ovo Hrvatskih cesta u suradnji s Gradom Omišom – nabraja dalje prvi čovjek grada na ušću Cetine, pa dodaje:

Nema metra bez asfalta

– U održavanje cestovne infrastrukture izdvojili smo više od 16 milijuna kuna, dok bih od većih ulaganja izdvojio uređenje pristupne ceste i parkinga oko Gradske sportske dvorane “Ribnjak” i nogometnog stadiona “Anđelko Marušić-Ferata” od 4,5 milijuna kuna, a gotovo da nema mjesnog odbora u priobalju, Poljicima i ostatku Zagore u kojem tijekom posljednje četiri godine nije asfaltirana ili betonirana cesta ili dio ceste, a u skladu s planom održavanja nastavit će se i daljnje asfaltiranje.

No, rekli bismo - nije to sve – pa Tomasović niže i druge projekte uređenja javnih površina, što se cijeni na oko 4 milijuna kuna.

– Izgradnja dječjih igrališta i sportskih terena, uređenje šetnica, trgova, pješačkih zona, parkinga... Minulih godinu dana napravili smo dječje igralište na gradskoj plaži u Omišu i igralište u Naklicama, te rekonstruirali dječje igralište Vrilo u Omišu. Također su napravljeni glavni projekti za dječja igrališta u Parku don Frane Bulića u Omišu (Priko), Tugarima, Nemiri i Kostanju te glavni projekt vježbališta u Parku don Frane Bulića u Omišu (Priko), a u pripremi je izrada glavnog projekta za Kučiće – iznosi poteštat, koji je posebno ponosan na uređenje mjesnih domova i gradskih prostora, za koje je izdvojeno 7 milijuna kuna:

---

image
'Među brojnim projektima u Poljicima izdvajam izgradnju mrtvačnice u Tugarima', naglašava Tomasović
Joško Šupić/Cropix
---

– Otvorili smo dječji vrtić “Mali gusar” na Ribnjaku, pa uredili prostorije za rad udruge “Prijatelj”. Izgradili smo mrtvačnicu u Tugarima i prostor turist-biroa u Pisku, te uredili prostor bivšeg Ureda za obranu za potrebe Dječjeg vrtića Omiš, kao i mjesnih domova u Gatima, Slimenu, Tugarima (Čažin Dolac i Dočine), Smolonju, Kostanju, Ostrvici, Svinišću, Seocima, Podgrađu, Naklicama, Trnbusima, Podašpilju, Gornjem Docu, Putišićima, Lokvi Rogoznici, Stanićima, Marušićima...

Nastavlja se sanacija stijena

Nije se zaboravilo ni na javnu rasvjetu, zamjene “štednim” žaruljama, u što se investiralo više od 2 milijuna kuna. No, ono što je bilo izuzetno važno je sanacija omiških stijena, simbola grada, koje su u jednom trenutku postale opasnost za stanovnike. –

Ukupna vrijednost cijelog projekta je 36 milijuna kuna, a sanirano je 25 mikrolokacija na području od dva i pol kilometra, no treba još osigurati lokaciju broj 20, pa smo sklopili dodatak ugovora kojim se Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obvezuje financirati završetak sanacije u iznosu od 2,8 milijuna kuna. U tijeku je postupak javne nabave za odabir izvođača radova – izdvaja Tomasović detalje iz ove naše “virtualne šetnje” kroz projekte, pa niže:

– Nakon otkupljivanja zemljišta za proširenje Gradskog groblja Vrisovci te izgradnje 150 novih grobnica, uložili smo dodatnih milijun kuna za uređenje kapelice, mrtvačnica, aleja, puta i platoa oko spomenika antifašističkim borcima, dopunjen je sustav oborinske odvodnje, napravljeni su hortikulturni radovi, a u završnoj fazi asfaltirana je i prilazna cesta groblju.

---

image
U Podgrađu je temeljito obnovljena Ulica Gospe od Zdravlja
Joško Šupić/Cropix
---

No nije se zanemarila ni izgradnja vodovodne mreže za zagorski dio Omiša u vrijednosti od oko 23 milijuna kuna, a ukupno se u vodno-komunalnu infrastrukturu uložilo više od 43 milijuna kuna, gdje se osim vlastitog novca kroz natječaje Hrvatskih voda osiguralo 65 posto ulaganja. – Nakon izgradnje vodoopskrbe naselja Nova Sela, gdje je sada pokrivenost naselja vodoopskrbom stopostotna, započeli smo izgradnju mjesnih opskrbnih mreža naselja na desnom zaobalju srednjeg toka Cetine. Izgrađen je vodovod u Trnbusima, u Gornjem i Donjem Docu, sve osim zaseoka Smajići, pa u Putišićima i većem dijelu Srijana koji također planiramo završiti, kao i u Rošcima – broji nam investicije gradonačelnik Omiša, zadovoljan i novcem izdvojenim za vatrogastvo:

– Samo u obnovu vozila i opreme Vatrogasne zajednice grada Omiša, posljednjih godina uloženo je oko 8,3 milijuna kuna.

Za rad kulturnih ustanova godišnje izdvajamo više od 3,5 mnilijuna kuna, za financiranje dječjih vrtića preko 12,5 milijuna kuna, a za programe javnih potreba u kulturi, sportu i socijalnoj skrbi izdvajamo više od 6,5 milijuna kuna. Na zaštitu i sigurnost građana godišnje odlazi oko 5 milijuna kuna, a za troškove organiziranog javnog prijevoza putnika oko 2,5 milijuna kuna, što ukupno godišnje iznosi oko 30 milijuna kuna. Uz sve ove navedene projekte i ulaganja, Tomasović sa zadovoljstvom uvijek ističe da je Omiš grad bogate sportske ponude!

– Naša kapitalna investicija - Sportska dvorana “Ribnjak”, u ovih pet godina otkako je otvorena, postala je mjesto sportskih, kulturnih i zabavnih aktivnosti te smo nedavno imali veliku čast jer se u našem gradu održalo finale košarkaškog Kupa “Krešimir Ćosić”, koje je bilo samo jedno u nizu sportskih događaja koji potvrđuju Omiš kao sportsko središte.

---

image
Omis, 070521.
Radovi na podrucju grada Omisa u proteklim godinama za gradonacelnickog mandata Ive Tomasovica.
Foto: Josko Supic/CROPIX
Joško Šupić/Cropix
---

I naš MNK “Olmissum” prvak je Hrvatske i osvajač Kupa te sudionik osmine finala Lige prvaka, a najvažniji sportski događaj svakako je dolazak Hrvatske nogometne reprezentacije (tri puta), svjetskih nogometnih doprvaka u Omiš 2019. i 2020. u prigodi proslave 100 godina Nogometnog kluba “Omiš” i odigravanja svečane revijalne utakmice između hrvatske A reprezentacije i momčadi “Omiša” te organizacije trening kampa za pripremu utakmica Europskog prvenstva protiv Mađarske i Lige nacija protiv Portugala. Rezultat je to naših ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu – podvukao je Ivo Tomasović što se učinilo u ovom važnom segmentu gradskog života.

---

Od luke i škole do gospodarske zone u Gatima


Izgradnja gradske luke Omiš, izgradnja nove zgrade Srednje škole "Jure Kaštelan Omiš", izgradnja pomoćnog nogometnog igrališta u sklopu Gradskog stadiona "Anđelko Marušić-Ferata" te izgradnja atletske staze uz postojeći središnji teren. Nastavak izgradnje i opremanja dječjih igrališta, rekonstrukcija županijske ceste kroz Tugare i izgradnja kanalizacije. Početak izgradnje sustava kanalizacije u aglomeraciji Omiš, uz nastavak projekta uređenja dužobalne biciklističke staze i šetnice, kao i priprema projekta biciklističko-pješačke staze do Radmanovih mlinica. Izgradnja građevinskog-reciklažnog dvorišta, te kompostane, uz izgradnju mrtvačnica, pa nove zgrade gradske uprave s javnim sadržajima. Uređenje komunalnih vezova na ušću rijeke Cetine, uređenje gospodarske zone Gata, kao i uređenje Ulice fra Stjepana Vrlića – izlaz Mlija na Jadransku magistralu.
U planu je i izgradnja novog autobusnog kolodvora u Omišu, te širenje mreže Dječjeg vrtića novim odjeljenjima (Srijane i Naklice), kao i nastavak provedbe izjednačavanja cijene boravka djece u privatnom vrtiću s cijenom boravka djece u gradskom vrtiću, uz izgradnju zgrade centralnog vrtića u Omišu. Pa izgradnja zgrade centralnog vatrogasnog doma, uz sanaciju tvrđave Mirabela, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i uređenje Ilirskog sjemeništa, uz uređenje javnog parkinga ispod ambulante, kao i nastavak projekta modernizacije javne rasvjete te izgradnja marine "Ribnjak".

---

---

Gradska počast ovogodišnjim laureatima


Uručena su i javna priznanja Grada u 2021. godini. Nagrade za životno djelo dobili su dr. Ksenija Vulić, specijalistica pedijatrije, i Petar Križanac, predsjednik Udruge izviđača "Omiš". Osobnu nagradu dobio je slikar Zvonimir Mihanović, dok su skupne pripale Malonogometnom klubu "Olmissum" i Ekumenskoj inicijativi žena. Plakete Grada dodijeljene su Dušku Kekezu, Nadi Stanić i Dijabetičkom društvu "Omiš".

---

---

‘Prvi smo u županiji po odvajanju otpada‘


– Posljednjih godina uz komunalno poduzeće "Peovica", investirali smo 20 milijuna kuna u sustav gospodarenja otpadom, od čega je čak oko 60 posto bespovratnih sredstava iz EU-ovih fondova. Izgradili smo reciklažno dvorište Furnaža, 3 milijuna kuna, te u potpunosti obnovili vozni park kupnjom 12 novih i tri rabljena vozila. Nabavili smo i spremnike za odvojeno prikupljanje otpada za 3,5 milijuna kuna, a sve je rezultiralo s oko 21 posto odvojeno prikupljenog otpada, po čemu smo prvi u Splitsko-dalmatinskoj županiji – ponosi se rezultatom Ivo Tomasović.

---

---

‘Ulažemo u sve društvene djelatnosti‘

Brojne projekte Omišani su pripremili i prijavili ih za sredstva EU-ovih fondova, među kojima je “Zaželi”, gdje se 30 djelatnica brinulo za 120 korisnika u prvoj fazi vrijednosti 5 milijuna kuna, dok će u drugoj fazi posao dobiti 40 žena, a investicija je 2,2 milijuna kuna. Tu je i projekt razvoja širokopojasne infrastrukture, vrijedan više od 52 milijuna kuna, s planiranim završetkom do 2023. godine, uz projekt uređenja lokacije Starog groblja u Omišu, “težak” 2,5 milijuna kuna, 85 posto EU-ovih sredstava, a završetak je u rujnu ove 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DAN GRADA OMIŠA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DAN GRADA OMIŠA 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-11 06:01:37 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => Sandra Barčot [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-14 10:53:18 [modified_by] => 3202 [publish_up] => 2021-05-14 07:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 28 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/11\/17743138.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/11\/17743142.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/11\/17743190.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/11\/17743156.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/11\/17743146.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/11\/17743204.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/11\/17743196.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/11\/17743198.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/11\/17743192.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'U Fo\u0161al smo investirali 16 milijuna kuna', ka\u017ee gradona\u010delnik","","","","Omis, 070521.
\nRadovi na podrucju grada Omisa u proteklim godinama za gradonacelnickog mandata Ive Tomasovica.
","'Me\u0111u brojnim projektima u Poljicima izdvajam izgradnju mrtva\u010dnice u Tugarima', nagla\u0161ava Tomasovi\u0107","U Podgra\u0111u je temeljito obnovljena Ulica Gospe od Zdravlja","","Popularna pla\u017ea Brzet zna\u010dajno je ure\u0111ena i osuvremenjena"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_17743138_1920.jpg":"1920x1080","k_17743138_1280.jpg":"1280x1280","k_17743138_1024.jpg":"1024x1024","k_17743138_640.jpg":"640x640","k_17743138_480.jpg":"480x480","k_17743138_340.jpg":"340x340","k_17743138_220.jpg":"220x220","o_17743138_1280.jpg":"1280x854","o_17743138_1024.jpg":"1024x683","o_17743138_640.jpg":"640x427","o_17743138_480.jpg":"480x320","o_17743138_340.jpg":"340x226","o_17743138_220.jpg":"220x146","h_17743138_1280.jpg":"1280x854","h_17743138_1024.jpg":"1024x683","h_17743138_640.jpg":"640x427","h_17743138_480.jpg":"480x320","h_17743138_340.jpg":"340x227","h_17743138_220.jpg":"220x147","pp_17743138_1280.jpg":"1006x1280","pp_17743138_1024.jpg":"805x1024","pp_17743138_640.jpg":"503x640","pp_17743138_480.jpg":"377x480","pp_17743138_340.jpg":"267x340","pp_17743138_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1511","hd_17743142_1920.jpg":"1920x1080","k_17743142_1280.jpg":"1280x1280","k_17743142_1024.jpg":"1024x1024","k_17743142_640.jpg":"640x640","k_17743142_480.jpg":"480x480","k_17743142_340.jpg":"340x340","k_17743142_220.jpg":"220x220","o_17743142_1280.jpg":"1280x1007","o_17743142_1024.jpg":"1024x805","o_17743142_640.jpg":"640x503","o_17743142_480.jpg":"480x377","o_17743142_340.jpg":"340x267","o_17743142_220.jpg":"220x173","h_17743142_1280.jpg":"1280x854","h_17743142_1024.jpg":"1024x683","h_17743142_640.jpg":"640x427","h_17743142_480.jpg":"480x320","h_17743142_340.jpg":"340x227","h_17743142_220.jpg":"220x147","pp_17743142_1280.jpg":"1006x1280","pp_17743142_1024.jpg":"805x1024","pp_17743142_640.jpg":"503x640","pp_17743142_480.jpg":"377x480","pp_17743142_340.jpg":"267x340","pp_17743142_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17743190_1920.jpg":"1920x1080","k_17743190_1280.jpg":"1280x1280","k_17743190_1024.jpg":"1024x1024","k_17743190_640.jpg":"640x640","k_17743190_480.jpg":"480x480","k_17743190_340.jpg":"340x340","k_17743190_220.jpg":"220x220","o_17743190_1280.jpg":"1280x854","o_17743190_1024.jpg":"1024x683","o_17743190_640.jpg":"640x427","o_17743190_480.jpg":"480x320","o_17743190_340.jpg":"340x227","o_17743190_220.jpg":"220x146","h_17743190_1280.jpg":"1280x854","h_17743190_1024.jpg":"1024x683","h_17743190_640.jpg":"640x427","h_17743190_480.jpg":"480x320","h_17743190_340.jpg":"340x227","h_17743190_220.jpg":"220x147","pp_17743190_1280.jpg":"1006x1280","pp_17743190_1024.jpg":"805x1024","pp_17743190_640.jpg":"503x640","pp_17743190_480.jpg":"377x480","pp_17743190_340.jpg":"267x340","pp_17743190_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17743156_1920.jpg":"1920x1080","k_17743156_1280.jpg":"1280x1280","k_17743156_1024.jpg":"1024x1024","k_17743156_640.jpg":"640x640","k_17743156_480.jpg":"480x480","k_17743156_340.jpg":"340x340","k_17743156_220.jpg":"220x220","o_17743156_1280.jpg":"1280x854","o_17743156_1024.jpg":"1024x683","o_17743156_640.jpg":"640x427","o_17743156_480.jpg":"480x320","o_17743156_340.jpg":"340x227","o_17743156_220.jpg":"220x146","h_17743156_1280.jpg":"1280x854","h_17743156_1024.jpg":"1024x683","h_17743156_640.jpg":"640x427","h_17743156_480.jpg":"480x320","h_17743156_340.jpg":"340x227","h_17743156_220.jpg":"220x147","pp_17743156_1280.jpg":"1006x1280","pp_17743156_1024.jpg":"805x1024","pp_17743156_640.jpg":"503x640","pp_17743156_480.jpg":"377x480","pp_17743156_340.jpg":"267x340","pp_17743156_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1315","hd_17743146_1920.jpg":"1920x1080","k_17743146_1280.jpg":"1280x1280","k_17743146_1024.jpg":"1024x1024","k_17743146_640.jpg":"640x640","k_17743146_480.jpg":"480x480","k_17743146_340.jpg":"340x340","k_17743146_220.jpg":"220x220","o_17743146_1280.jpg":"1280x876","o_17743146_1024.jpg":"1024x701","o_17743146_640.jpg":"640x438","o_17743146_480.jpg":"480x328","o_17743146_340.jpg":"340x232","o_17743146_220.jpg":"220x150","h_17743146_1280.jpg":"1280x854","h_17743146_1024.jpg":"1024x683","h_17743146_640.jpg":"640x427","h_17743146_480.jpg":"480x320","h_17743146_340.jpg":"340x227","h_17743146_220.jpg":"220x147","pp_17743146_1280.jpg":"1006x1280","pp_17743146_1024.jpg":"805x1024","pp_17743146_640.jpg":"503x640","pp_17743146_480.jpg":"377x480","pp_17743146_340.jpg":"267x340","pp_17743146_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1149","hd_17743204_1920.jpg":"1920x1080","k_17743204_1280.jpg":"1280x1280","k_17743204_1024.jpg":"1024x1024","k_17743204_640.jpg":"640x640","k_17743204_480.jpg":"480x480","k_17743204_340.jpg":"340x340","k_17743204_220.jpg":"220x220","o_17743204_1280.jpg":"1280x766","o_17743204_1024.jpg":"1024x612","o_17743204_640.jpg":"640x383","o_17743204_480.jpg":"480x287","o_17743204_340.jpg":"340x203","o_17743204_220.jpg":"220x131","h_17743204_1280.jpg":"1280x854","h_17743204_1024.jpg":"1024x683","h_17743204_640.jpg":"640x427","h_17743204_480.jpg":"480x320","h_17743204_340.jpg":"340x227","h_17743204_220.jpg":"220x147","pp_17743204_1280.jpg":"1006x1280","pp_17743204_1024.jpg":"805x1024","pp_17743204_640.jpg":"503x640","pp_17743204_480.jpg":"377x480","pp_17743204_340.jpg":"267x340","pp_17743204_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1233","hd_17743196_1920.jpg":"1920x1080","k_17743196_1280.jpg":"1280x1280","k_17743196_1024.jpg":"1024x1024","k_17743196_640.jpg":"640x640","k_17743196_480.jpg":"480x480","k_17743196_340.jpg":"340x340","k_17743196_220.jpg":"220x220","o_17743196_1280.jpg":"1280x822","o_17743196_1024.jpg":"1024x657","o_17743196_640.jpg":"640x411","o_17743196_480.jpg":"480x308","o_17743196_340.jpg":"340x218","o_17743196_220.jpg":"220x141","h_17743196_1280.jpg":"1280x854","h_17743196_1024.jpg":"1024x683","h_17743196_640.jpg":"640x427","h_17743196_480.jpg":"480x320","h_17743196_340.jpg":"340x227","h_17743196_220.jpg":"220x147","pp_17743196_1280.jpg":"1006x1280","pp_17743196_1024.jpg":"805x1024","pp_17743196_640.jpg":"503x640","pp_17743196_480.jpg":"377x480","pp_17743196_340.jpg":"267x340","pp_17743196_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1116","hd_17743198_1920.jpg":"1920x1080","k_17743198_1280.jpg":"1280x1280","k_17743198_1024.jpg":"1024x1024","k_17743198_640.jpg":"640x640","k_17743198_480.jpg":"480x480","k_17743198_340.jpg":"340x340","k_17743198_220.jpg":"220x220","o_17743198_1280.jpg":"1280x744","o_17743198_1024.jpg":"1024x595","o_17743198_640.jpg":"640x372","o_17743198_480.jpg":"480x279","o_17743198_340.jpg":"340x197","o_17743198_220.jpg":"220x127","h_17743198_1280.jpg":"1280x854","h_17743198_1024.jpg":"1024x683","h_17743198_640.jpg":"640x427","h_17743198_480.jpg":"480x320","h_17743198_340.jpg":"340x227","h_17743198_220.jpg":"220x147","pp_17743198_1280.jpg":"1006x1280","pp_17743198_1024.jpg":"805x1024","pp_17743198_640.jpg":"503x640","pp_17743198_480.jpg":"377x480","pp_17743198_340.jpg":"267x340","pp_17743198_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17743192_1920.jpg":"1920x1080","k_17743192_1280.jpg":"1280x1280","k_17743192_1024.jpg":"1024x1024","k_17743192_640.jpg":"640x640","k_17743192_480.jpg":"480x480","k_17743192_340.jpg":"340x340","k_17743192_220.jpg":"220x220","o_17743192_1280.jpg":"1280x854","o_17743192_1024.jpg":"1024x683","o_17743192_640.jpg":"640x427","o_17743192_480.jpg":"480x320","o_17743192_340.jpg":"340x227","o_17743192_220.jpg":"220x146","h_17743192_1280.jpg":"1280x854","h_17743192_1024.jpg":"1024x683","h_17743192_640.jpg":"640x427","h_17743192_480.jpg":"480x320","h_17743192_340.jpg":"340x227","h_17743192_220.jpg":"220x147","pp_17743192_1280.jpg":"1006x1280","pp_17743192_1024.jpg":"805x1024","pp_17743192_640.jpg":"503x640","pp_17743192_480.jpg":"377x480","pp_17743192_340.jpg":"267x340","pp_17743192_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7714832 Threads: 3 Questions: 1628415470 Slow queries: 4837314 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111203396 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/projektima-razvijamo-nas-grad-od-priobalja-do-gornjih-poljica-1098687 [printLink] => /dalmacija/obala/projektima-razvijamo-nas-grad-od-priobalja-do-gornjih-poljica-1098687?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638700 [name] => Grad Omiš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-14 11:29:16 [main_article_id] => 0 [alias] => grad-omis [link] => /tag/grad-omis ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DAN GRADA OMIŠA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Projektima razvijamo naš grad od priobalja do Gornjih Poljica‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/11/17743138.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] => 'U Fošal smo investirali 16 milijuna kuna', kaže gradonačelnik [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/11/17743138.jpg [title] => 'U Fošal smo investirali 16 milijuna kuna', kaže gradonačelnik Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/11/17743142.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/11/17743190.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/11/17743156.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/11/17743146.jpg [title] => Omis, 070521.
Radovi na podrucju grada Omisa u proteklim godinama za gradonacelnickog mandata Ive Tomasovica.
Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/11/17743204.jpg [title] => 'Među brojnim projektima u Poljicima izdvajam izgradnju mrtvačnice u Tugarima', naglašava Tomasović Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/11/17743196.jpg [title] => U Podgrađu je temeljito obnovljena Ulica Gospe od Zdravlja Joško Šupić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/11/17743198.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/11/17743192.jpg [title] => Popularna plaža Brzet značajno je uređena i osuvremenjena Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Unatoč smanjenju proračunskih prihoda od gotovo 19 milijuna kuna, moram naglasiti da niti jedan važniji projekt u gradu nije zaustavljen! Sve planirano smo proveli - ističe gradonačelnik Tomasović

Mijenja polako, no uporno Omiš svoj izgled, te poprima vizure modernoga grada, “mista taman po miri čovika”.

Budući da godina brzo prođe u pripremi i provedbi projekata, Dan grada i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Ivana Nepomuka pravo je vrijeme za “podvući crtu” što se napravilo, realiziralo, što se radi... Koga pitati za sve investicije, ako ne prvog čovjeka grada Ivu Tomasovića, koji prije svega čestita Dan grada i blagdan sv. Ivana Nepomuka svim Omišankama i Omišanima, te nastavlja:

– Prošla godina je bila izuzetno zahtjevna, ali unatoč smanjenju proračunskih prihoda od gotovo 19 milijuna kuna, moram naglasiti da niti jedan važniji projekt u gradu nije zaustavljen! Od velikih projekata navodim uređenje Fošala. Imamo sada sređene obje strane “žile kucavice” Omiša, te skoro postavljanje novih tipskih objekata, koji će ukrasiti tu važnu javnu površinu.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Radi se o ulaganju od oko 16 milijuna kuna koje smo započeli u prosincu 2019. godine, popločali kamenim pločama više od 4000 četvornih metara pješačkih površina, obnovili cjelokupnu infrastrukturu, osvijetlili i postavili nove zaštitne ograde – ističe naš sugovornik uređenje koje su mnogi godinama obećavali, ali eto on ga je proveo i pri samom kraju je kompletne realizacije. Uz još jedno važno ulaganje – uređenje plaže i pješačko-biciklističke staze Slavinj-Brzet. Uz Gradsku plažu, Brzet je omiljeno kupalište i domicilnih i gostiju, pa se prionulo izgradnji novog ruha plaže na istočnom ulazu u grad. Riješen gorući problem –

Investicija od 16 milijuna kuna, od čega je 7,6 milijuna kuna iz EU-ovih fondova, rezultirala je proširenjem plaže za više od 10 metara i komunalnim opremanjem - tuševi i kabine za presvlačenje, uz neophodna parkirališna mjesta za vozila, što je bio gorući problem. Paralelna staza za pješake i bicikliste duga je 950 metara, a izgradili smo i rampu za pristup osoba s invaliditetom. Dobili smo novi prostor koji će uskoro biti osvijetljen, uz posađenih 400 stabala. Uz sufinanciranje od EU-a, pripomogla je i Županijska uprava za ceste sa 650 tisuća kuna te Županija splitsko-dalmatinska sa 100 tisuća kuna, dok je na samo uređenje plaže Brzet uloženo više od 5 milijuna kuna, od čega 2,6 milijuna kuna županijskog novca, te 960 tisuća kuna iz Ministarstva turizma. Ostalo smo mi financirali.

---

image
Popularna plaža Brzet značajno je uređena i osuvremenjena
Joško Šupić/Cropix
---

Budući da svi znamo kako je gust promet oduvijek boljka Omišana, s ljetnim gužvama tijekom prolaza Magistralom kroz grad, kroz glavnu ulicu koja je državna cesta, u tijeku su radovi na obilaznici vrijednoj 180 milijuna kuna, čiji su investitor Hrvatske ceste. U tijeku je probijanje tunela “Komorjak-sjever” te izgradnja mosta dugog 200 metara, čime bi se trebale dobrim dijelom riješiti prometne gužve u centru grada i omogućiti bolja prometna povezanost. Dok se u samom gradu, što se cestovnog ulaganja tiče, rekonstruirala državna cesta - Vukovarska ulica na ulazu u Omiš iz smjera Splita.

– Radi se o ulaganju oko 13 milijuna kuna kojim se provela rekonstrukcija asfalta duž cijele trase, oborinska odvodnja, obnova nogostupa, uređenje prometnih tokova, dodane su prometne trake i “otoci”, uređena ugibališta za autobuse, postavljena javna rasvjeta. Investicija je ovo Hrvatskih cesta u suradnji s Gradom Omišom – nabraja dalje prvi čovjek grada na ušću Cetine, pa dodaje:

Nema metra bez asfalta

– U održavanje cestovne infrastrukture izdvojili smo više od 16 milijuna kuna, dok bih od većih ulaganja izdvojio uređenje pristupne ceste i parkinga oko Gradske sportske dvorane “Ribnjak” i nogometnog stadiona “Anđelko Marušić-Ferata” od 4,5 milijuna kuna, a gotovo da nema mjesnog odbora u priobalju, Poljicima i ostatku Zagore u kojem tijekom posljednje četiri godine nije asfaltirana ili betonirana cesta ili dio ceste, a u skladu s planom održavanja nastavit će se i daljnje asfaltiranje.

No, rekli bismo - nije to sve – pa Tomasović niže i druge projekte uređenja javnih površina, što se cijeni na oko 4 milijuna kuna.

– Izgradnja dječjih igrališta i sportskih terena, uređenje šetnica, trgova, pješačkih zona, parkinga... Minulih godinu dana napravili smo dječje igralište na gradskoj plaži u Omišu i igralište u Naklicama, te rekonstruirali dječje igralište Vrilo u Omišu. Također su napravljeni glavni projekti za dječja igrališta u Parku don Frane Bulića u Omišu (Priko), Tugarima, Nemiri i Kostanju te glavni projekt vježbališta u Parku don Frane Bulića u Omišu (Priko), a u pripremi je izrada glavnog projekta za Kučiće – iznosi poteštat, koji je posebno ponosan na uređenje mjesnih domova i gradskih prostora, za koje je izdvojeno 7 milijuna kuna:

---

image
'Među brojnim projektima u Poljicima izdvajam izgradnju mrtvačnice u Tugarima', naglašava Tomasović
Joško Šupić/Cropix
---

– Otvorili smo dječji vrtić “Mali gusar” na Ribnjaku, pa uredili prostorije za rad udruge “Prijatelj”. Izgradili smo mrtvačnicu u Tugarima i prostor turist-biroa u Pisku, te uredili prostor bivšeg Ureda za obranu za potrebe Dječjeg vrtića Omiš, kao i mjesnih domova u Gatima, Slimenu, Tugarima (Čažin Dolac i Dočine), Smolonju, Kostanju, Ostrvici, Svinišću, Seocima, Podgrađu, Naklicama, Trnbusima, Podašpilju, Gornjem Docu, Putišićima, Lokvi Rogoznici, Stanićima, Marušićima...

Nastavlja se sanacija stijena

Nije se zaboravilo ni na javnu rasvjetu, zamjene “štednim” žaruljama, u što se investiralo više od 2 milijuna kuna. No, ono što je bilo izuzetno važno je sanacija omiških stijena, simbola grada, koje su u jednom trenutku postale opasnost za stanovnike. –

Ukupna vrijednost cijelog projekta je 36 milijuna kuna, a sanirano je 25 mikrolokacija na području od dva i pol kilometra, no treba još osigurati lokaciju broj 20, pa smo sklopili dodatak ugovora kojim se Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obvezuje financirati završetak sanacije u iznosu od 2,8 milijuna kuna. U tijeku je postupak javne nabave za odabir izvođača radova – izdvaja Tomasović detalje iz ove naše “virtualne šetnje” kroz projekte, pa niže:

– Nakon otkupljivanja zemljišta za proširenje Gradskog groblja Vrisovci te izgradnje 150 novih grobnica, uložili smo dodatnih milijun kuna za uređenje kapelice, mrtvačnica, aleja, puta i platoa oko spomenika antifašističkim borcima, dopunjen je sustav oborinske odvodnje, napravljeni su hortikulturni radovi, a u završnoj fazi asfaltirana je i prilazna cesta groblju.

---

image
U Podgrađu je temeljito obnovljena Ulica Gospe od Zdravlja
Joško Šupić/Cropix
---

No nije se zanemarila ni izgradnja vodovodne mreže za zagorski dio Omiša u vrijednosti od oko 23 milijuna kuna, a ukupno se u vodno-komunalnu infrastrukturu uložilo više od 43 milijuna kuna, gdje se osim vlastitog novca kroz natječaje Hrvatskih voda osiguralo 65 posto ulaganja. – Nakon izgradnje vodoopskrbe naselja Nova Sela, gdje je sada pokrivenost naselja vodoopskrbom stopostotna, započeli smo izgradnju mjesnih opskrbnih mreža naselja na desnom zaobalju srednjeg toka Cetine. Izgrađen je vodovod u Trnbusima, u Gornjem i Donjem Docu, sve osim zaseoka Smajići, pa u Putišićima i većem dijelu Srijana koji također planiramo završiti, kao i u Rošcima – broji nam investicije gradonačelnik Omiša, zadovoljan i novcem izdvojenim za vatrogastvo:

– Samo u obnovu vozila i opreme Vatrogasne zajednice grada Omiša, posljednjih godina uloženo je oko 8,3 milijuna kuna.

Za rad kulturnih ustanova godišnje izdvajamo više od 3,5 mnilijuna kuna, za financiranje dječjih vrtića preko 12,5 milijuna kuna, a za programe javnih potreba u kulturi, sportu i socijalnoj skrbi izdvajamo više od 6,5 milijuna kuna. Na zaštitu i sigurnost građana godišnje odlazi oko 5 milijuna kuna, a za troškove organiziranog javnog prijevoza putnika oko 2,5 milijuna kuna, što ukupno godišnje iznosi oko 30 milijuna kuna. Uz sve ove navedene projekte i ulaganja, Tomasović sa zadovoljstvom uvijek ističe da je Omiš grad bogate sportske ponude!

– Naša kapitalna investicija - Sportska dvorana “Ribnjak”, u ovih pet godina otkako je otvorena, postala je mjesto sportskih, kulturnih i zabavnih aktivnosti te smo nedavno imali veliku čast jer se u našem gradu održalo finale košarkaškog Kupa “Krešimir Ćosić”, koje je bilo samo jedno u nizu sportskih događaja koji potvrđuju Omiš kao sportsko središte.

---

image
Omis, 070521.
Radovi na podrucju grada Omisa u proteklim godinama za gradonacelnickog mandata Ive Tomasovica.
Foto: Josko Supic/CROPIX
Joško Šupić/Cropix
---

I naš MNK “Olmissum” prvak je Hrvatske i osvajač Kupa te sudionik osmine finala Lige prvaka, a najvažniji sportski događaj svakako je dolazak Hrvatske nogometne reprezentacije (tri puta), svjetskih nogometnih doprvaka u Omiš 2019. i 2020. u prigodi proslave 100 godina Nogometnog kluba “Omiš” i odigravanja svečane revijalne utakmice između hrvatske A reprezentacije i momčadi “Omiša” te organizacije trening kampa za pripremu utakmica Europskog prvenstva protiv Mađarske i Lige nacija protiv Portugala. Rezultat je to naših ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu – podvukao je Ivo Tomasović što se učinilo u ovom važnom segmentu gradskog života.

---

Od luke i škole do gospodarske zone u Gatima


Izgradnja gradske luke Omiš, izgradnja nove zgrade Srednje škole "Jure Kaštelan Omiš", izgradnja pomoćnog nogometnog igrališta u sklopu Gradskog stadiona "Anđelko Marušić-Ferata" te izgradnja atletske staze uz postojeći središnji teren. Nastavak izgradnje i opremanja dječjih igrališta, rekonstrukcija županijske ceste kroz Tugare i izgradnja kanalizacije. Početak izgradnje sustava kanalizacije u aglomeraciji Omiš, uz nastavak projekta uređenja dužobalne biciklističke staze i šetnice, kao i priprema projekta biciklističko-pješačke staze do Radmanovih mlinica. Izgradnja građevinskog-reciklažnog dvorišta, te kompostane, uz izgradnju mrtvačnica, pa nove zgrade gradske uprave s javnim sadržajima. Uređenje komunalnih vezova na ušću rijeke Cetine, uređenje gospodarske zone Gata, kao i uređenje Ulice fra Stjepana Vrlića – izlaz Mlija na Jadransku magistralu.
U planu je i izgradnja novog autobusnog kolodvora u Omišu, te širenje mreže Dječjeg vrtića novim odjeljenjima (Srijane i Naklice), kao i nastavak provedbe izjednačavanja cijene boravka djece u privatnom vrtiću s cijenom boravka djece u gradskom vrtiću, uz izgradnju zgrade centralnog vrtića u Omišu. Pa izgradnja zgrade centralnog vatrogasnog doma, uz sanaciju tvrđave Mirabela, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i uređenje Ilirskog sjemeništa, uz uređenje javnog parkinga ispod ambulante, kao i nastavak projekta modernizacije javne rasvjete te izgradnja marine "Ribnjak".

---

---

Gradska počast ovogodišnjim laureatima


Uručena su i javna priznanja Grada u 2021. godini. Nagrade za životno djelo dobili su dr. Ksenija Vulić, specijalistica pedijatrije, i Petar Križanac, predsjednik Udruge izviđača "Omiš". Osobnu nagradu dobio je slikar Zvonimir Mihanović, dok su skupne pripale Malonogometnom klubu "Olmissum" i Ekumenskoj inicijativi žena. Plakete Grada dodijeljene su Dušku Kekezu, Nadi Stanić i Dijabetičkom društvu "Omiš".

---

---

‘Prvi smo u županiji po odvajanju otpada‘


– Posljednjih godina uz komunalno poduzeće "Peovica", investirali smo 20 milijuna kuna u sustav gospodarenja otpadom, od čega je čak oko 60 posto bespovratnih sredstava iz EU-ovih fondova. Izgradili smo reciklažno dvorište Furnaža, 3 milijuna kuna, te u potpunosti obnovili vozni park kupnjom 12 novih i tri rabljena vozila. Nabavili smo i spremnike za odvojeno prikupljanje otpada za 3,5 milijuna kuna, a sve je rezultiralo s oko 21 posto odvojeno prikupljenog otpada, po čemu smo prvi u Splitsko-dalmatinskoj županiji – ponosi se rezultatom Ivo Tomasović.

---

---

‘Ulažemo u sve društvene djelatnosti‘

Brojne projekte Omišani su pripremili i prijavili ih za sredstva EU-ovih fondova, među kojima je “Zaželi”, gdje se 30 djelatnica brinulo za 120 korisnika u prvoj fazi vrijednosti 5 milijuna kuna, dok će u drugoj fazi posao dobiti 40 žena, a investicija je 2,2 milijuna kuna. Tu je i projekt razvoja širokopojasne infrastrukture, vrijedan više od 52 milijuna kuna, s planiranim završetkom do 2023. godine, uz projekt uređenja lokacije Starog groblja u Omišu, “težak” 2,5 milijuna kuna, 85 posto EU-ovih sredstava, a završetak je u rujnu ove 

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Joško Šupić/Cropix
'U Fošal smo investirali 16 milijuna kuna', kaže gradonačelnik
Joško Šupić/Cropix
Omis, 070521.
Radovi na podrucju grada Omisa u proteklim godinama za gradonacelnickog mandata Ive Tomasovica.
Joško Šupić/Cropix
'Među brojnim projektima u Poljicima izdvajam izgradnju mrtvačnice u Tugarima', naglašava Tomasović
Joško Šupić/Cropix
U Podgrađu je temeljito obnovljena Ulica Gospe od Zdravlja
Joško Šupić/Cropix
Popularna plaža Brzet značajno je uređena i osuvremenjena
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/projektima-razvijamo-nas-grad-od-priobalja-do-gornjih-poljica-1098687 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=049e4987bf4f11d8ab8a262befafb576e30ae3c0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Projektima+razvijamo+na%C5%A1+grad+od+priobalja+do+Gornjih+Poljica%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fprojektima-razvijamo-nas-grad-od-priobalja-do-gornjih-poljica-1098687 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fprojektima-razvijamo-nas-grad-od-priobalja-do-gornjih-poljica-1098687 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DAN GRADA OMIŠA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaDAN GRADA OMIŠA

‘Projektima razvijamo naš grad od priobalja do Gornjih Poljica‘

Piše Sandra Barčot
14. svibnja 2021. - 09:00

Unatoč smanjenju proračunskih prihoda od gotovo 19 milijuna kuna, moram naglasiti da niti jedan važniji projekt u gradu nije zaustavljen! Sve planirano smo proveli - ističe gradonačelnik Tomasović

Mijenja polako, no uporno Omiš svoj izgled, te poprima vizure modernoga grada, “mista taman po miri čovika”.

Budući da godina brzo prođe u pripremi i provedbi projekata, Dan grada i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Ivana Nepomuka pravo je vrijeme za “podvući crtu” što se napravilo, realiziralo, što se radi... Koga pitati za sve investicije, ako ne prvog čovjeka grada Ivu Tomasovića, koji prije svega čestita Dan grada i blagdan sv. Ivana Nepomuka svim Omišankama i Omišanima, te nastavlja:

– Prošla godina je bila izuzetno zahtjevna, ali unatoč smanjenju proračunskih prihod...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 16:51