StoryEditorOCM
ObalaMAKARSKI REVOLT

Pobunili se zbog 300 eura povišice pročelniku, pa im poslali obrazac za - sporazumni raskid radnog odnosa?!

14. studenog 2023. - 21:48

Početak radnog tjedna u zgradi Grada Makarske bio je tmuran poput vremena jer je izbila tiha pobuna zaposlenika kojima nije jasno zašto pročelnik jednog od četiri upravna odjela dobiva dodatak na plaću od 300 eura bez ikakve odluke i pravilnika.

’’Pobuna’’ nalik na šaputanje započela je po uredima i hodnicima nakon čega je gradonačelnik Zoran Paunović sazvao djelatnike na sastanak u vijećnicu gdje ih se okupilo oko 40, jer je dio bio odsutan uglavnom zbog sudjelovanja na edukacijama.

Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, rasprava par djelatnika Grada s gradonačelnikom i nagrađenim pročelnikom bila je burna, ali nitko od njih nije tražio veću plaću, već pojašnjenje zašto se nekim pročelnicima dijele bonusi od 300 eura i na temelju čega nakon čega im je rečeno da je ‘’nagrađeni’’ pročelnik kazao da nakon ukidanja jednog odjela sada vodi dva te da će dati otkaz ako mu se ne poveća plaća, što se u konačnici i dogodilo.

’Iskreno i otvoreno’

Zaposlenicima gradske uprave koji su revoltirani ovakvim nagrađivanjem pojedinih kolega, potom je rečeno da imaju ponudu - pisano obrazložiti zašto su baš oni zaslužni za stimulacije, odnosno dodatak na plaću jer nisu zadovoljni sadašnjom uz uvjet da se obrate pisanim putem sa potpisanim zahtjevom za sporazumni raskid radnog odnosa, što je izgledalo kao ucjena u smislu - ako mislite da zaslužujete veću plaću, nađite novog poslodavca i dajte otkaz.

Dio zaposlenika od svojih je pročelnika dobio obrazac koji mogu ispuniti i dostaviti gradonačelniku i upravnom odjelu, a čiji je naslov - predmet: Zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa. ‘’Ovim putem Vam se službeno obraćam sa zamolbom za sporazumni raskid radnog odnosa.

S obzirom na visinu obima poslova koje obnašam, smatram kako je visina plaće koju ostvarujem nedovoljna. Shodno navedenom, pružila mi se prilika da kod drugog poslodavca ostvarim bolje poslovne uvjete’’.

image

Faksimil obrasca koji su dobili zaposlenici gradske uprave

Pojašnjenje sastanka sa zaposlenicima koji su se pobunili i dostavu zahtjeva za sporazumni raskid radnog odnosa, zatražili smo od gradonačelnika Zorana Paunovića kojeg smo upitali što će se dogoditi ako djelatnici potpišu zahtjev.

Kako kazuje, ne bi rekao da se radi o pobuni djelatnika, već o glasinama inherentnim svakom kolektivu, a koje je odlučio odmah zaustaviti - transparentno sazvavši sve djelatnike Grada na iskren i otvoren razgovor.

- Kolegama sam objasnio kako nismo u mogućnosti povisiti plaće svim djelatnicima gradske uprave, iako znam da u uvjetima inflacije nije lako spojiti kraj s krajem te da je rad većine premalo plaćen.

Podsjetio sam kako je, odlukom Vlade o ukidanju prireza i uslijed financijske konsolidacije, proračun Grada umanjen za 1,3 milijuna eura te da zato, prije početka 2026. godine, jednostavno nemamo potrebna sredstva. Ipak, za troje djelatnika, koji su preuzeli veći obim posla, ponudili smo stimulaciju na plaću.

Na sastanku se, tim povodom, poveo razgovor o stimulacijama za druge djelatnike, koji bi također preuzeli veći obim posla. Smatrao sam korektnim da u tim pregovorima Grad ima mogućnost razlaza s pojedinim djelatnikom koji traži povišicu, ukoliko pročelnik ili pročelnica nisu zadovoljni njegovim ili njezinim radom.

U tom smislu je Upravni odjel poslao nacrt prijedloga sporazumnog raskida ugovora, što je uobičajena praksa kada netko nije zadovoljan uvjetima na poslu i želi pronaći bolju priliku na tržištu. Na primjer, prošlog tjedna je jedna naša kolegica pronašla bolju poslovnu priliku i najavila odlazak iz gradske uprave.

Ja sam se odmah sastao s pročelnikom i zamjenicom pročelnika, gdje smo pokušali zadržati djelatnicu i ponudili joj stimulaciju jer smo smatrali kako bi njezin odlazak bio gubitak za Grad. Djelatnica je, na kraju, ipak potpisala sporazumni raskid ugovora - kazao je Paunović, dodavši da je jedno od obećanja bilo povećanje plaća odgajateljicama u vrtiću Biokovsko zvonce, što je i učinjeno jednako kao što su, odmah na početku mandata, povećane plaće svim djelatnicima gradske uprave.

’Držimo svoju riječ’

- Već smo ispunili gotovo sva obećanja koja smo dali uoči izbora, iako je do kraja mandata ostalo puno. Nadam se kako je to garancija svima, a posebno našim cijenjenim kolegama, da držimo do svoje riječi i da ćemo, čim to bude objektivno moguće, održati obećanje te 2026. godine povisiti plaće svima koji odgovorno rade za dobrobit Makaranki i Makarana - kazao je Paunović.

Inače, plaće sa ostalim primicima pročelnika gradskih odjela iznose oko 1400 eura, a pročelnik koji zadnja četiri mjeseca dobiva bonus, ima sada plaću 1714 eura, a bruto 2560 eura. Zamjenici pročelnika Grada Makarske mjesečno dobivaju 1300 eura plaće ili oko 1900 eura bruto, dok stručni suradnici imaju plaće od 1000 eura, a viši savjetnici odjela 1100 eura.

Plaća makarskog gradonačelnika Zorana Paunovića iznosi 1875 eura neto ili 2818 eura bruto, a dogradonačelnice Antonije Radić Brkan 1668 eura ili 2487 eura bruto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 00:46