StoryEditorOCM
ObalaNERED UZ ŠETNICU

Ovakva ilegalna gradnja rijetko se viđa čak i u Dalmaciji: ‘Zagrepčanin nema ništa u zgradi, a bagerima nas uništava‘

Piše Dijana Turić
19. prosinca 2023. - 07:18

Makarska je doista raj za betonizaciju, apartmanizaciju, ali i nelegalnu gradnju koja se ovog puta odvija tek nekoliko metara od mora, u dvorištu male stambene zgrade koja se nalazi na Šetalištu Franje Tuđmana koje je zapravo plažna šetnica.

Taj objekt ima pet stanova i svaki od vlasnika ima svoj udio u zajedničkom dvorištu, ali je 33-godišnji Zagrepčanin Luka Fucak koji nije vlasnik nijednog od spomenutih prostora nego živi u stanu svojeg očuha, a unajmio je još jedan stan, bagerom nezakonito prekopao cijeli dvor iz kojeg, kako tvrdi njegov susjed, 43-godišnji Makaranin Antonio Širić, planira u prizemlju okrenutom prema šetnici napraviti poslovni prostor.

Radovi se odvijaju bez ikakve dozvole i postavljene građevinske ploče pa su na terenu u tri navrata bili makarski policajci kao i komunalni redari i svi su slučaj bespravne gradnje prijavili građevinskoj inspekciji koja još nije reagirala, a ni nama nije odgovorila na poslana pitanja.

Fucak je poslovni prostor na atraktivnoj lokaciji najprije htio napraviti probijanjem zida sa šetnice na koju je dovezao bager, ali komunalni redari su ga zaustavili u naumu pa je na koncu građevinski stroj malom dizalicom prebacio u zajedničko dvorište i sada iskopava teren s gornje strane. Kako tvrde redari, spomenuti investitor radove obavlja nelegalno i nije vlasnik stana u zgradi pa je prijavljen građevinskoj inspekciji.

image

Antonio Širić koji je od pokojne majke naslijedio stan u zgradu uz makarsku plažnu šetnicu ogorčen je postupkom osobe koja nema nikakvih vlasničkih prava u zgradi i okolišu

Ivo Ravlić/Cropix

Prema službenom izvješću, policajci su 4. prosinca postupali na temelju dojave da se obavljaju bespravni građevinski zahvati na parceli koja ima više (su)vlasnika. Obavljenim obavijesnim razgovorima na mjestu događaja je utvrđeno da se radovi izvode na privatnom zemljištu oko kojeg se vodi imovinsko-pravni spor.

Već sljedećeg dana, 5. prosinca, zaprimljene su dvije dojave od kojih se jedna odnosila na prijetnju te je provedeno kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjakom (Širić, op.a.) i podneseno je posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu, dok je na temelju druge dojave utvrđeno da je 33-godišnjak (Fucak, op.a.) narušavao javni red i mir te mu je izdana naredba o određivanju mjere opreza, te slijedi podnošenje optužnog prijedloga sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

- Nadalje, zaprimljena je i prijava oštećenja tuđe stvari te su policijski izvidi u tijeku, dok će se u odnosu na građevinske radove na toj lokaciji uputiti obavijest nadležnoj građevinskoj inspekciji – kazali su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Kako nam je ispričao Širić koji je stan u zgradi naslijedio od pokojne majke, Fucak je iskope bez građevinske dozvole počeo na parceli broj 349/5, a na nekretnini je vidljiv upis suvlasničkog prava i Grada Makarske kao i zabilježba spora od strane danas pokojne Ive Širić, Antonijeve majke.

- Nelegalnim radovima koji su počeli u nedjelju, upotrebljavajući tešku mehanizaciju i vozeći višetonskim kamionom preko šetnice uz samu plažu, investitor i izvođač ne samo da su povrijedili propise koji reguliraju pitanje gradnje, već i lokalne propise, što predstavlja više prekršaja.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Investitor Luka Fucak se obratio Gradu da mu odobri prijevoz preko šetnice, ali mu je taj zahtjev odbijen na što se potpuno oglušio pa je teškom mehanizacijom odvozio materijal. Prilikom iskopa je dovedena u pitanje statička stabilnost zgrade, a takvim nezakonitim postupanjem je dovedena u opasnost i imovina većeg opsega te zdravlje i život stanara – tvrdi Širić i dodaje da je riječ "o osnovanoj sumnji u počinjenje kaznenih djela s namjerom".

Kako navodi Širić, dvorište zgrade u kojem Fucak obavlja iskope, u suvlasništvu je pet stanara, dok je šesti dio u vlasništvu Grada. Njegova pokojna majka je još 2019. podigla tužbu sa zahtjevom za etažiranjem svog dijela u dvorištu od 636 četvornih metara, dok Fucak koji nije vlasnik nijednog stambenog prostora, već živi u očuhovu stanu, želi uzurpirati cijelo dvorište na ime stanarke Ljiljane Josipović čiji je stan iznajmio pa "iskope obavlja kao u njihovo ime".

- Fucak kopa nezakonito, a još se na na Općinskom sudu u Makarskoj vodi spor pokrenut od strane moje pokojne majke koji nije završen. Kada mi je majka umrla u listopadu, oni su očito mislili da nemam prava vlasništva, ali činjenica je da je sve majčino pripalo meni – naglašava Širić.

Kontaktirali smo i Luku Fucka koji je kazao da ne želi govoriti za medije, dok je njegova supruga Anđela kazala da se zapravo radi o "uređenju dvorišta".

- Ne vidim potrebu iznositi detalje oko vlasništva u zgradi. Radi se o uređenju dvorišta – kaže Anđela Fucak.

image
Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:59