StoryEditorOCM
ObalaUDAR NA KUPCE

Omiljeno voće stiglo na dalmatinske pazare s ‘ubitačnom‘ cijenom! Puna je vitamina i zdravlja, ali pogledajte pošto je

Piše Marija Lončar
27. rujna 2023. - 12:12

Puna ih je tržnica, ali im je cijena i dalje paprena!

Sezona žižula u punom je jeku, a u prodaji su se na šibenskoj Pijaci pojavile prije desetak dana. Za kilogram je tada trebalo izdvojiti osam eura. Cijena je u međuvremenu pala i sada se prodaju po pet, a ponegdje su i tri eura.

Ova niža cijena vrijedi za one vrlo zrele, već pomalo smežurane žižule. No, unatoč tomu što im je pala cijena u odnosu na prve koje su se pojavile na bancima, žižule se uglavnom gledaju, a znatno manje kupuju.

image

Ljekovite i skupe

Marija Lončar/

- Prodajemo po pet eura kilogram. Skupo? Dašta da je skupo! Slabo se prodaju. Skoro ih niko ni ne kupuje. Samo gledaju.

Ne bih ih ni ja, iskreno rečeno, da sam kupac kupila. Ali ovo je naše i nemamo ih puno i donila sam nekoliko kila da prodamo. Nisu iz Skradina, nego Radonića.

Je, zdrave su žižule, ima u njoj i vitamina i minerala, ali, eto priznajem i sama, skupe su – otvoreno će prodavačica s jednog od šibenskih banaka. Susretljivo je s nama popričala, ali nije bila voljna da joj ime stavljamo u novine.

I na susjednom banku prodavačica uz smijeh dodaje kako se žižule slabo prodaju.

image

 

 

Marija Lončar/

- Visoki je datum u mjesecu! - smije se.

Zbog visoke cijene u žižulama, toj jesenskoj voćki, punoj vitamina C koja usto potiče imunitet, a dobra je, kažu nutricionisti, i za stres i probavu, uživat će, čini se, samo oni koji sebi mogu priuštiti da posegnu dublje u novčanik.

Možda bi rješenje bilo da imate svoju žižulu posađenu u vrtu ili u velikom pitaru. Oni koji se na to odluče, na šibenskoj tržnici mogu naći sadnice stare oko dvije godine za što će morati izdvojiti oko 15 eura.

Inače, Wikipedia kaže da se žižula još zove i obična žižulja, žižulja, čičimak, činguljin i čičindra te da je poznata kao kineska datulja. Po broju stabala žižula je najbrojnije voće u Kini, a osim u Aziji, uzgaja se još na Mediteranu te u SAD-u u novije vrijeme.

Kad je riječ o Hrvatskoj, žižule rastu u Dalmaciji od Dubrovnika do Zadra, a ima ih nešto i u Istri. U Šibensko-kninskoj županiji, svatko to zna, najpoznatije su one skradinske.

image
Marija Lončar
image
Marija Lončar
image
MArija Lončar
image

Ljekovite i skupe

Marija Lončar
image

 

 

Marija Lončar/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 09:04