stdClass Object ( [id] => 1337546 [title] => Očev maslinik preuzeo je kao laik, a sada se iz NY-a vratio sa zlatom! ‘Medalje osvajamo zbog ove dvije sorte...‘ [alias] => ocev-maslinik-preuzeo-je-kao-laik-a-sada-se-iz-ny-a-vratio-sa-zlatom-medalje-osvajamo-zbog-ove-dvije-sorte [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

– Pa ovo nije maslinik, ovo je perivoj! – prva je misao koja nam je prošla kroz glavu u posjetu OPG-u Uroda u Pirovcu. I nismo jedini, potvrđuje nam njegov vlasnik Krešimir Uroda, rođeni Pirovčanin, koji se u to mjesto u zaleđu Šibensko-kninske županije vratio nakon 30 godina provedenih u Čakovcu, odakle mu je majka.

Po struci informatičar, zaposlen u šibenskoj Elektri, prije pet godina preuzeo je brigu o 380 sadnica koje je 2010. godine na djedovini posadio njegov pokojni otac Ante. I da se itekako dobro brine o njima, govori i to da njegove police krase dvije zlatne medalje s prestižnog svjetskog natjecanja u kvaliteti maslinovih ulja u New Yorku. Ascolana, oblica, lastovka, leccino i frantoio sorte su koje se mogu naći u njegovu masliniku, a daju maslinovo ulje prepoznato kako u Lijepoj našoj tako i izvan njezinih granica.

Ovo je prava plantaža

– Otac je 2005. godine otišao iz Čakovca i vratio se ovdje u Pirovac, a ja sam sebi rekao – pa dobro, ako je to obiteljski maslinik, u redu, imat ćemo maslinova ulja za svoje potrebe. A kada sam došao i vidio što je napravio, rekao sam – pa ovo nije obiteljski maslinik, ovo je plantaža.

I tko god nas posjeti, divi se kako je otac potegnuo tu crtu i sve masline posadio u milimetar, po propisima struke. U Pirovac sam se vratio 2018. godine, otac mi je nedugo nakon toga preminuo i s maslinama sam, iskreno, bio laik. Sve što sam znao bilo je branje, u kojem sam bio isključivo pripomoć, ali uvijek sam volio provoditi vrijeme u prirodi.

---

image

Krešimir i pokojni otac Ante

Privatni album
---

S vremenom sam se počeo educirati, prvo preko očevih prijatelja, pa preko prijatelja iz vodičke uljare "Sveti Ivan" i Tomislava Duvnjaka. Doktor Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije, zaista mi je uzor, čovjek je enciklopedija za masline i studiozno im pristupa – započinje nam priču ovaj 41-godišnji entuzijast, dodavši kako im je ove godine urod bio rekordan.

– Prvu berbu odradili smo sredinom listopada i završili smo prije koji dan. S obzirom na raznolikost vrsta, ne možemo sve brati u isto doba, svaka sorta ima svoje vrijeme za berbu. Prošla godina isto nam je bila odlična, ali ove je godine rodilo rekordno – čak 3,7 tona, a najviše zbog kiše. Zbog toga su, doduše, randmani bili manji, ali to ne utječe na kvalitetu ulja jer su se masline natopile kišom, plod je bio teži, ali u plodu je uvijek jednaka količina ulja.

Na ovom našem dalmatinskom području općenito najzastupljenija je autohtona sorta oblica. Njezino ulje mi volimo i to je neosporno, njezina je kvaliteta također neupitna, ali po mojem mišljenju ima jednu manu. Ja bih je nazvao "lijenom dalmatinkom" jer ona kad ove godine rodi, moraš znati da sljedeću godinu ili sljedeće dvije godine od nje nećeš imati ništa.

Ona, nažalost, ima tu alternativnu rodnost i ako imate samo nju, ne možete očekivati kontinuirani urod masline svake godine. Znajući sve to, otac je ovdje najmanje nje posadio, a najviše je leccine, koja je oprašivač i koja svake godine ima kontinuiranu rodnost, dok nam je druga najzastupljenija sorta lastovka. One su prvo uljanice, drugo imaju jako visok udio polifenola u sebi i zbog tih sorti mi osvajamo zlatne medalje – govori naš sugovornik.

---

image

Maslinik poput perivoja

 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Spavanje do proljeća

– Nakon berbe, sada nam predstoji obaviti zaštitu zbog bolesti koje bi mogle nastupiti, zatim masline zaorati i zagnojiti, i onda ih pustimo da spavaju do proljeća. Srećom, nismo imali problema s bolestima, a od ove godine smo i u fazi monitoringa za dobivanje eko certifikata.

Kemiju smo zadnji put koristili lani, a i tada smo je koristili jako, jako malo. Ove godine masline su dobile peletirano gnojivo i to je bilo sve. U roku od tri godine, uz praćenje savjetodavne službe, nadamo se dobiti taj ekološki certifikat. Morat ćemo voditi računa o mušici, koja dođe i izbode, ali plod koji ona ubode padne na tlo, a mi ne beremo s tla, nego s krošnje. To možda jest hendikep te ekološke proizvodnje, ali s druge strane želimo da je naš proizvod zdrav i da kad danas-sutra dobijemo taj certifikat, da možemo ući u trgovine zdrave hrane – objašnjava Uroda, koji sa svojim maslinovim uljem već ulazi u prestižne restorane i hotele.

I zaista, Krešimir Uroda svojim maslinama pristupa s velikom ljubavlju, nesebično im se daje, pa one i vrate, no, ističe, ništa ne bi bilo isto da mu nije njegove zaručnice Đurđice, koja mu je u svemu najveća podrška i oslonac.

– Upoznali smo se u Elektri i to je bila sudbina. Mogu reći da je od samih početaka, od mojeg povratka iz Čakovca, ona moj najveći oslonac i podrška. Smatram da muškarac ne može biti uspješan i sretan bez prave žene. Beskrajno sam joj zahvalan i sretan sam što je odrasla na šibenskom asfaltu, šetala je šibenskim kalama, a sada voli ovo polje koliko i ja – kratko i jasno će Krešimir Uroda.

– Rodom sam iz Dubrovnika, ali obitelj je došla u Šibenik kad sam bila djevojčica, kad sam imala pet godina. Cijeli sam život provela u Šibeniku, školovala se, radim. Moj je život bio na asfaltu i nikada nisam bila u polju, moja ga obitelj nije imala, stoga nisam nikad ni bila u dodiru s maslinama. Dok, naravno, nisam upoznala Krešimira. Isprva je to bilo štos, ajmo popodne u zelenilo, u prirodu, međutim, to se razvijalo i ponijelo me je.

---

image

Krešimir Uroda s obitelji u masliniku
 

Privatni album
---

Najprije sam iščekivala kad ćemo ići, a kasnije sam htjela i da mi lijepo izgleda, da je oblik krošnje pravilan i da je maslinik uredan. Svi su mi se zbog toga čudili, zašto toliko vremena provodim tu. Ali tko god je došao tu, shvatio je. Volimo provoditi vrijeme ovdje, jako nam je lijepo i ovo ti jednostavno uđe u krv jer su masline vrlo zahvalne – kaže Đurđica Reljić, dodavši kako s Krešimirom nikad nije dosadno jer uvijek ima nove ideje i planove.

Kamena kušaonica

Da je tome tako, dokazuje i Krešimirova želja da izgradi malu kamenu kušaonicu ulja u starom, trenutno zapuštenom masliniku od osam kaskada na brdu Makirina, na čijem vrhu Općina Pirovac planira otvoriti vidikovac uz pristupnu turističku stazu. Osim maslinarstva, u OPG-u Uroda razvijaju i turističku djelatnost jer se u srcu maslinika nalazi robinzonska kućica koju iznajmljuju tijekom sezone, a ove su godine ostvarili rekordnih 115 noćenja.

Gosti, kaže nam ovaj dvojac, uživaju u netaknutoj prirodi, miru i tišini koju im maslinik pruža, a u neposrednoj su im blizini i sve ljepote naše županije. Također, Krešimir je s Tomislavom Duvnjakom i Domagojem Živkovićem osnovao udrugu "Ultra Extra", čiji će budući članovi kvalitetu svojeg ulja morati dokazati analizom, s obzirom na to da se danas, dodaje Uroda, svašta plasira pod etiketom ekstra djevičanskog maslinova ulja.

– Svaki proizvod ima svojeg kupca, to je činjenica, ali po trgovinama zaista možete pronaći svašta, i što valja i što ne valja, i po prihvatljivim i po neprihvatljivim cijenama. Naša ulja i ulja članova naše udruge bit će zaista "premium" ulja i kupci će znati da će za određenu cijenu dobiti vrhunski, provjereni proizvod – ističe Uroda.

– Koja je tajna vašeg vrhunskog maslinova ulja? – upitasmo Krešimira za kraj, a on nam je dao vrlo jednostavan odgovor: – Ljubav.

– Nema tu puno filozofije, puno truda i ljubavi. Kad se u životu nečemu predano posvetiš i kontinuirano na tome radiš, uvijek će uslijediti dobri rezultati i zadovoljstvo. A maslina je kao mati; kad god joj dođeš, dobro joj dođeš, uvijek ti se veseli i mati će uvik svom ditetu dati – zaključuje Krešimir Uroda.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RODILO U URODE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => RODILO U URODE 2 0 7380 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-09 09:45:49 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Ana Petrić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-09 16:03:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-09 16:03:56 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Očev maslinik preuzeo je kao laik, a sada se iz NY-a vratio sa zlatom! 'Medalje osvajamo zbog ove dvije sorte...' page_title=Očev maslinik preuzeo je kao laik, a sada se iz NY-a vratio sa zlatom! 'Medalje osvajamo zbog ove dvije sorte...' [metakey] => krešimir uroda, opg uroda, maslinar, Maslinovo ulje, Pirovac, Maslinarstvo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/09\/23631754.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26015409.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/23631773.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26015977.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Privatni album","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kre\u0161imir Uroda: Kupci moraju znati \u0161to su dobili za svoj novac i to \u0107emo im jam\u010diti<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Kre\u0161imir Uroda s obitelji u masliniku
\n\u00a0<\/p>","

Maslinik poput perivoja<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Kre\u0161imir i pokojni otac Ante<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23631754_1920.jpg":"1920x1080","k_23631754_1280.jpg":"1280x1280","k_23631754_1024.jpg":"1024x1024","k_23631754_640.jpg":"640x640","k_23631754_480.jpg":"480x480","k_23631754_340.jpg":"340x340","k_23631754_220.jpg":"220x220","o_23631754_1280.jpg":"1280x853","o_23631754_1024.jpg":"1024x682","o_23631754_640.jpg":"640x426","o_23631754_480.jpg":"480x320","o_23631754_340.jpg":"340x226","o_23631754_220.jpg":"220x146","h_23631754_1280.jpg":"1280x854","h_23631754_1024.jpg":"1024x683","h_23631754_640.jpg":"640x427","h_23631754_480.jpg":"480x320","h_23631754_340.jpg":"340x227","h_23631754_220.jpg":"220x147","pp_23631754_1280.jpg":"1280x1628","pp_23631754_1024.jpg":"1024x1303","pp_23631754_640.jpg":"640x814","pp_23631754_480.jpg":"480x611","pp_23631754_340.jpg":"340x432","pp_23631754_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x901","hd_26015409_1920.jpg":"1920x1080","k_26015409_1280.jpg":"1280x1280","k_26015409_1024.jpg":"1024x1024","k_26015409_640.jpg":"640x640","k_26015409_480.jpg":"480x480","k_26015409_340.jpg":"340x340","k_26015409_220.jpg":"220x220","o_26015409_1280.jpg":"1280x720","o_26015409_1024.jpg":"1024x576","o_26015409_640.jpg":"640x360","o_26015409_480.jpg":"480x270","o_26015409_340.jpg":"340x191","o_26015409_220.jpg":"220x123","h_26015409_1280.jpg":"1280x854","h_26015409_1024.jpg":"1024x683","h_26015409_640.jpg":"640x427","h_26015409_480.jpg":"480x320","h_26015409_340.jpg":"340x227","h_26015409_220.jpg":"220x147","pp_26015409_1280.jpg":"1280x1628","pp_26015409_1024.jpg":"1024x1303","pp_26015409_640.jpg":"640x814","pp_26015409_480.jpg":"480x611","pp_26015409_340.jpg":"340x432","pp_26015409_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23631773_1920.jpg":"1920x1080","k_23631773_1280.jpg":"1280x1280","k_23631773_1024.jpg":"1024x1024","k_23631773_640.jpg":"640x640","k_23631773_480.jpg":"480x480","k_23631773_340.jpg":"340x340","k_23631773_220.jpg":"220x220","o_23631773_1280.jpg":"1280x853","o_23631773_1024.jpg":"1024x682","o_23631773_640.jpg":"640x426","o_23631773_480.jpg":"480x320","o_23631773_340.jpg":"340x226","o_23631773_220.jpg":"220x146","h_23631773_1280.jpg":"1280x854","h_23631773_1024.jpg":"1024x683","h_23631773_640.jpg":"640x427","h_23631773_480.jpg":"480x320","h_23631773_340.jpg":"340x227","h_23631773_220.jpg":"220x147","pp_23631773_1280.jpg":"1280x1628","pp_23631773_1024.jpg":"1024x1303","pp_23631773_640.jpg":"640x814","pp_23631773_480.jpg":"480x611","pp_23631773_340.jpg":"340x432","pp_23631773_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x718","hd_26015977_1920.jpg":"1920x1080","k_26015977_1280.jpg":"1280x1280","k_26015977_1024.jpg":"1024x1024","k_26015977_640.jpg":"640x640","k_26015977_480.jpg":"480x480","k_26015977_340.jpg":"340x340","k_26015977_220.jpg":"220x220","o_26015977_1280.jpg":"1280x1276","o_26015977_1024.jpg":"1024x1021","o_26015977_640.jpg":"640x638","o_26015977_480.jpg":"480x478","o_26015977_340.jpg":"340x339","o_26015977_220.jpg":"220x219","h_26015977_1280.jpg":"1280x854","h_26015977_1024.jpg":"1024x683","h_26015977_640.jpg":"640x427","h_26015977_480.jpg":"480x320","h_26015977_340.jpg":"340x227","h_26015977_220.jpg":"220x147","pp_26015977_1280.jpg":"1280x1628","pp_26015977_1024.jpg":"1024x1303","pp_26015977_640.jpg":"640x814","pp_26015977_480.jpg":"480x611","pp_26015977_340.jpg":"340x432","pp_26015977_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4449666 Threads: 2 Questions: 142999968 Slow queries: 60960 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4264954 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/ocev-maslinik-preuzeo-je-kao-laik-a-sada-se-iz-ny-a-vratio-sa-zlatom-medalje-osvajamo-zbog-ove-dvije-sorte-1337546 [printLink] => /dalmacija/obala/ocev-maslinik-preuzeo-je-kao-laik-a-sada-se-iz-ny-a-vratio-sa-zlatom-medalje-osvajamo-zbog-ove-dvije-sorte-1337546?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 736167 [name] => krešimir uroda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-09 17:04:09 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-uroda [link] => /tag/kresimir-uroda ) [1] => stdClass Object ( [id] => 736168 [name] => opg uroda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-09 17:04:09 [main_article_id] => 0 [alias] => opg-uroda [link] => /tag/opg-uroda ) [2] => stdClass Object ( [id] => 281474 [name] => MASLINAR [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maslinar [link] => /tag/maslinar ) [3] => stdClass Object ( [id] => 339215 [name] => maslinovo ulje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maslinovo-ulje [link] => /tag/maslinovo-ulje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 319803 [name] => pirovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pirovac [link] => /tag/pirovac ) [5] => stdClass Object ( [id] => 342281 [name] => Maslinarstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maslinarstvo [link] => /tag/maslinarstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RODILO U URODE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Očev maslinik preuzeo je kao laik, a sada se iz NY-a vratio sa zlatom! ‘Medalje osvajamo zbog ove dvije sorte...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-14-29-08-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/23631754.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Krešimir Uroda: Kupci moraju znati što su dobili za svoj novac i to ćemo im jamčiti

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/23631754.jpg [title] =>

Krešimir Uroda: Kupci moraju znati što su dobili za svoj novac i to ćemo im jamčiti

 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26015409.jpg [title] =>

Krešimir Uroda s obitelji u masliniku
 

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/23631773.jpg [title] =>

Maslinik poput perivoja

 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26015977.jpg [title] =>

Krešimir i pokojni otac Ante

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

– Pa ovo nije maslinik, ovo je perivoj! – prva je misao koja nam je prošla kroz glavu u posjetu OPG-u Uroda u Pirovcu. I nismo jedini, potvrđuje nam njegov vlasnik Krešimir Uroda, rođeni Pirovčanin, koji se u to mjesto u zaleđu Šibensko-kninske županije vratio nakon 30 godina provedenih u Čakovcu, odakle mu je majka.

Po struci informatičar, zaposlen u šibenskoj Elektri, prije pet godina preuzeo je brigu o 380 sadnica koje je 2010. godine na djedovini posadio njegov pokojni otac Ante. I da se itekako dobro brine o njima, govori i to da njegove police krase dvije zlatne medalje s prestižnog svjetskog natjecanja u kvaliteti maslinovih ulja u New Yorku. Ascolana, oblica, lastovka, leccino i frantoio sorte su koje se mogu naći u njegovu masliniku, a daju maslinovo ulje prepoznato kako u Lijepoj našoj tako i izvan njezinih granica.

Ovo je prava plantaža

– Otac je 2005. godine otišao iz Čakovca i vratio se ovdje u Pirovac, a ja sam sebi rekao – pa dobro, ako je to obiteljski maslinik, u redu, imat ćemo maslinova ulja za svoje potrebe. A kada sam došao i vidio što je napravio, rekao sam – pa ovo nije obiteljski maslinik, ovo je plantaža.

I tko god nas posjeti, divi se kako je otac potegnuo tu crtu i sve masline posadio u milimetar, po propisima struke. U Pirovac sam se vratio 2018. godine, otac mi je nedugo nakon toga preminuo i s maslinama sam, iskreno, bio laik. Sve što sam znao bilo je branje, u kojem sam bio isključivo pripomoć, ali uvijek sam volio provoditi vrijeme u prirodi.

---

image

Krešimir i pokojni otac Ante

Privatni album
---

S vremenom sam se počeo educirati, prvo preko očevih prijatelja, pa preko prijatelja iz vodičke uljare "Sveti Ivan" i Tomislava Duvnjaka. Doktor Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije, zaista mi je uzor, čovjek je enciklopedija za masline i studiozno im pristupa – započinje nam priču ovaj 41-godišnji entuzijast, dodavši kako im je ove godine urod bio rekordan.

– Prvu berbu odradili smo sredinom listopada i završili smo prije koji dan. S obzirom na raznolikost vrsta, ne možemo sve brati u isto doba, svaka sorta ima svoje vrijeme za berbu. Prošla godina isto nam je bila odlična, ali ove je godine rodilo rekordno – čak 3,7 tona, a najviše zbog kiše. Zbog toga su, doduše, randmani bili manji, ali to ne utječe na kvalitetu ulja jer su se masline natopile kišom, plod je bio teži, ali u plodu je uvijek jednaka količina ulja.

Na ovom našem dalmatinskom području općenito najzastupljenija je autohtona sorta oblica. Njezino ulje mi volimo i to je neosporno, njezina je kvaliteta također neupitna, ali po mojem mišljenju ima jednu manu. Ja bih je nazvao "lijenom dalmatinkom" jer ona kad ove godine rodi, moraš znati da sljedeću godinu ili sljedeće dvije godine od nje nećeš imati ništa.

Ona, nažalost, ima tu alternativnu rodnost i ako imate samo nju, ne možete očekivati kontinuirani urod masline svake godine. Znajući sve to, otac je ovdje najmanje nje posadio, a najviše je leccine, koja je oprašivač i koja svake godine ima kontinuiranu rodnost, dok nam je druga najzastupljenija sorta lastovka. One su prvo uljanice, drugo imaju jako visok udio polifenola u sebi i zbog tih sorti mi osvajamo zlatne medalje – govori naš sugovornik.

---

image

Maslinik poput perivoja

 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Spavanje do proljeća

– Nakon berbe, sada nam predstoji obaviti zaštitu zbog bolesti koje bi mogle nastupiti, zatim masline zaorati i zagnojiti, i onda ih pustimo da spavaju do proljeća. Srećom, nismo imali problema s bolestima, a od ove godine smo i u fazi monitoringa za dobivanje eko certifikata.

Kemiju smo zadnji put koristili lani, a i tada smo je koristili jako, jako malo. Ove godine masline su dobile peletirano gnojivo i to je bilo sve. U roku od tri godine, uz praćenje savjetodavne službe, nadamo se dobiti taj ekološki certifikat. Morat ćemo voditi računa o mušici, koja dođe i izbode, ali plod koji ona ubode padne na tlo, a mi ne beremo s tla, nego s krošnje. To možda jest hendikep te ekološke proizvodnje, ali s druge strane želimo da je naš proizvod zdrav i da kad danas-sutra dobijemo taj certifikat, da možemo ući u trgovine zdrave hrane – objašnjava Uroda, koji sa svojim maslinovim uljem već ulazi u prestižne restorane i hotele.

I zaista, Krešimir Uroda svojim maslinama pristupa s velikom ljubavlju, nesebično im se daje, pa one i vrate, no, ističe, ništa ne bi bilo isto da mu nije njegove zaručnice Đurđice, koja mu je u svemu najveća podrška i oslonac.

– Upoznali smo se u Elektri i to je bila sudbina. Mogu reći da je od samih početaka, od mojeg povratka iz Čakovca, ona moj najveći oslonac i podrška. Smatram da muškarac ne može biti uspješan i sretan bez prave žene. Beskrajno sam joj zahvalan i sretan sam što je odrasla na šibenskom asfaltu, šetala je šibenskim kalama, a sada voli ovo polje koliko i ja – kratko i jasno će Krešimir Uroda.

– Rodom sam iz Dubrovnika, ali obitelj je došla u Šibenik kad sam bila djevojčica, kad sam imala pet godina. Cijeli sam život provela u Šibeniku, školovala se, radim. Moj je život bio na asfaltu i nikada nisam bila u polju, moja ga obitelj nije imala, stoga nisam nikad ni bila u dodiru s maslinama. Dok, naravno, nisam upoznala Krešimira. Isprva je to bilo štos, ajmo popodne u zelenilo, u prirodu, međutim, to se razvijalo i ponijelo me je.

---

image

Krešimir Uroda s obitelji u masliniku
 

Privatni album
---

Najprije sam iščekivala kad ćemo ići, a kasnije sam htjela i da mi lijepo izgleda, da je oblik krošnje pravilan i da je maslinik uredan. Svi su mi se zbog toga čudili, zašto toliko vremena provodim tu. Ali tko god je došao tu, shvatio je. Volimo provoditi vrijeme ovdje, jako nam je lijepo i ovo ti jednostavno uđe u krv jer su masline vrlo zahvalne – kaže Đurđica Reljić, dodavši kako s Krešimirom nikad nije dosadno jer uvijek ima nove ideje i planove.

Kamena kušaonica

Da je tome tako, dokazuje i Krešimirova želja da izgradi malu kamenu kušaonicu ulja u starom, trenutno zapuštenom masliniku od osam kaskada na brdu Makirina, na čijem vrhu Općina Pirovac planira otvoriti vidikovac uz pristupnu turističku stazu. Osim maslinarstva, u OPG-u Uroda razvijaju i turističku djelatnost jer se u srcu maslinika nalazi robinzonska kućica koju iznajmljuju tijekom sezone, a ove su godine ostvarili rekordnih 115 noćenja.

Gosti, kaže nam ovaj dvojac, uživaju u netaknutoj prirodi, miru i tišini koju im maslinik pruža, a u neposrednoj su im blizini i sve ljepote naše županije. Također, Krešimir je s Tomislavom Duvnjakom i Domagojem Živkovićem osnovao udrugu "Ultra Extra", čiji će budući članovi kvalitetu svojeg ulja morati dokazati analizom, s obzirom na to da se danas, dodaje Uroda, svašta plasira pod etiketom ekstra djevičanskog maslinova ulja.

– Svaki proizvod ima svojeg kupca, to je činjenica, ali po trgovinama zaista možete pronaći svašta, i što valja i što ne valja, i po prihvatljivim i po neprihvatljivim cijenama. Naša ulja i ulja članova naše udruge bit će zaista "premium" ulja i kupci će znati da će za određenu cijenu dobiti vrhunski, provjereni proizvod – ističe Uroda.

– Koja je tajna vašeg vrhunskog maslinova ulja? – upitasmo Krešimira za kraj, a on nam je dao vrlo jednostavan odgovor: – Ljubav.

– Nema tu puno filozofije, puno truda i ljubavi. Kad se u životu nečemu predano posvetiš i kontinuirano na tome radiš, uvijek će uslijediti dobri rezultati i zadovoljstvo. A maslina je kao mati; kad god joj dođeš, dobro joj dođeš, uvijek ti se veseli i mati će uvik svom ditetu dati – zaključuje Krešimir Uroda.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Privatni album Nikša Stipaničev/Cropix Privatni album
Nikša Stipaničev/Cropix

Krešimir Uroda: Kupci moraju znati što su dobili za svoj novac i to ćemo im jamčiti

 

Privatni album

Krešimir Uroda s obitelji u masliniku
 

Nikša Stipaničev/Cropix

Maslinik poput perivoja

 

Privatni album

Krešimir i pokojni otac Ante

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/ocev-maslinik-preuzeo-je-kao-laik-a-sada-se-iz-ny-a-vratio-sa-zlatom-medalje-osvajamo-zbog-ove-dvije-sorte-1337546 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=85ef25c300d63c61b37150760e87430d090e58b7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=O%C4%8Dev+maslinik+preuzeo+je+kao+laik%2C+a+sada+se+iz+NY-a+vratio+sa+zlatom%21+%E2%80%98Medalje+osvajamo+zbog+ove+dvije+sorte...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Focev-maslinik-preuzeo-je-kao-laik-a-sada-se-iz-ny-a-vratio-sa-zlatom-medalje-osvajamo-zbog-ove-dvije-sorte-1337546 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Focev-maslinik-preuzeo-je-kao-laik-a-sada-se-iz-ny-a-vratio-sa-zlatom-medalje-osvajamo-zbog-ove-dvije-sorte-1337546 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RODILO U URODE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaRODILO U URODE

Očev maslinik preuzeo je kao laik, a sada se iz NY-a vratio sa zlatom! ‘Medalje osvajamo zbog ove dvije sorte...‘

Piše Ana Petrić
9. studenog 2023. - 17:03

– Pa ovo nije maslinik, ovo je perivoj! – prva je misao koja nam je prošla kroz glavu u posjetu OPG-u Uroda u Pirovcu. I nismo jedini, potvrđuje nam njegov vlasnik Krešimir Uroda, rođeni Pirovčanin, koji se u to mjesto u zaleđu Šibensko-kninske županije vratio nakon 30 godina provedenih u Čakovcu, odakle mu je majka.

Po struci informatičar, zaposlen u šibenskoj Elektri, prije pet godina preuzeo je brigu o 380 sadnica koje je 2010. godine na djedovini posadio njegov pokojni otac Ante. I da se itekako dobro brine o njima, govori i to da njegove police krase dvije zlatne medalje s prestižnog svjetskog natjecanja u kvaliteti maslinovih ulja u New Yorku. Ascolana, oblica, lastovka, leccino i frantoio sorte su koje se mogu naći u njegovu masliniku, a daju maslinovo ulje prepozna...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 16:29