stdClass Object ( [id] => 1071783 [title] => ‘Novi okruški vrtić kruna je naše demografske politike‘ [alias] => novi-okruski-vrtic-kruna-je-nase-demografske-politike [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za djecu s područja naše općine boravak u vrtiću od 1. rujna 2020. je besplatan, idemo punom parom naprijed. Još od 2015. financiramo i udžbenike te radne materijale za osnovce - ističe Bruna Dadić, općinska donačelnica

Početak 2021. godine, točnije 4. siječnja, povijesni je datum za općinu Okrug.

U novoj, impozantnoj zgradi podignutoj na ulazu u središte mjesta otvoren je dječji vrtić. Kaže se da mjesta u kojima se otvaraju vrtići imaju sigurnu budućnost jer u njima mlade obitelji pronalaze svoje utočište, a to se upravo događa u toj općini na otoku Čiovu, koja nema straha od pada nataliteta.

Izgradnja predškolskog objekta bio je jedan od prioritetnih projekata aktualne vlasti predvođene načelnikom Ivicom Radićem, kojemu je ovo treći mandat na toj dužnosti. Od samog početka realizaciju projekta pratila je njegova zamjenica Bruna Dadić, zadužena za resor društvenih djelatnosti.

Razgovor s njom započeli smo pitanjem odakle vrtiću ime "Kadujica".

– Naziv je "izvučen" iz stiha poznate pjesme "Okruk selo", u kojoj se kaže "Fumija je gora o' kaduje" (Fumija je otočić u okruškom akvatoriju, nap.a.). Odabirom tog imena iskazala se želja za očuvanjem naše bogate kulturne baštine.

---

image
Blagoslov nadbiskupa
Općina Okrug
---

Kako je došlo do ideje o gradnji "samostalnog" vrtića?

– Uz općine Seget i Marinu, i naša lokalna jedinica bila je suosnivač pedagoške ustanove Dječji vrtić "Trogir", s ukupnim osnivačkim udjelom od dvanaest posto. Iz godine u godinu sve je veći broj djece s našeg područja ostajao neupisan zbog nedostatka kapaciteta, budući da ta raspoloživa mjesta nisu zadovoljavala ni potrebe samog Trogira. Veliki problem bili su mališani jaslične skupine, koji gotovo nikad nisu ni bili upisivani, a poznato je da roditelji najviše "ciljaju" na taj program. Stoga smo prionuli na analizu potreba vlastitog vrtićkog smještaja. Prema broju novorođenih mališana i djece koja pohađaju osnovnu školu, procijenili smo da nam je potreban vrtić za nešto više od 80 polaznika.

Pretpostavljamo da je najprije trebalo pronaći lokaciju za objekt?

– Najprije se, vrlo kratko, razmatrala ideja rekonstrukcije stare područne škole. Uvidom stručnjaka na terenu potvrđeno je da ta zgrada ne bi podnijela takav zahvat, a ono što je najvažnije, ne bi mogla zadovoljiti utvrđene kapacitete. Ni kvaliteta gradnje ne bi udovoljila suvremenim standardima.

Umjesto zgrade površine 250 četvornih metara, imamo novu od 712 kvadrata i dvorište od 1300 kvadrata u kojem je uređena zelena površina, parkiralište i nalazi se garaža. Posebno me raduje to što smo u tom prostoru, u jednom kutu, uspjeli sačuvati višegodišnje stablo dupca (vrste masline), kao i staru maslinu koja, prema riječima susjeda, ima više od 100 godina, zbog čega se spremamo utvrditi njezinu stvarnu starost, a potom je zaštititi.

Čuli smo da je projekt rušenja stare škole i rješavanje imovinskopravnih odnosa trajalo više od izgradnje samog vrtića, što je vrlo znakovito.

– Za ishođenje potrebne dokumentacije za novi vrtić trebalo je utvrditi stvarno stanje na parceli, u čemu su sudjelovali brojni mještani, kojima zahvaljujem. Oni su, primjerice, potvrdili gdje je bila gustirna, ondašnje školsko dvorište, tko je gradio stari objekt i na čijoj zemlji... Jedan od najboljih informatora bio je barba Stanko Miše, koji je prvi susjed vrtića i nadam se da mu vesela graja iz njega svakog jutra izmami osmijeh na licu.

Troškovi izgradnje vrtića iznosili su oko dvanaest milijuna kuna?

– Da, od financiranja projekta do završnog uređenja igrališta. Vrtić ima četiri prostorije uređene za provođenje vrtićkog i jasličkog programa. Čitav prostor izgrađen je i opremljen po svim pedagoškim standardima. Unutar kompleksa nalaze se tri otvorena igrališta na koja djeca izlaze iz prostora svojih odgojnih skupina. Ubrzo očekujemo i privođenje kraju opremanja sva tri igrališta. Krov je zamišljen kao veliko otvoreno igralište. Vrtić je okružen zelenom površinom koja će biti uređena stablima, klupicama, igralima, ali i prostorima na kojima će djeca moći posaditi bilje i brinuti se o njemu.

---

image
Jaslički prostor za najmlađe polaznike 'Kadujice' posebno je atraktivan
Općina Okrug
---

Koji su još dodatni sadržaji?

– Vrtić ima vlastitu kuhinju iz koje obroci stižu izravno na njihove stoliće, potpuno opremljenu praonicu, solarni sustav na krovu, klimatizacijski i ventilacijski sustav te podno grijanje. Moram napomenuti kako se čeka dostava igrala na unutarnjim igralištima vrtića koji će za podlogu imati riječne oblutke. Sve je odabrano prema preporuci struke i ima potrebne certifikate.

Tko vam je pomogao u financiranju tako velikog projekta?

– Projekt je financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, a samu izgradnju vrtića Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te također Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a. Općina Okrug podigla je kredit uz odobrenje Vlade kao dodatnu sigurnost, jer smo u protekloj godini završili dva velika projekta – dječji vrtić i reciklažno dvorište – a dva su još u tijeku. To su završni dio plaćanja izgrađenog dijela druge dionice otočne ceste i dogradnja groblja. Unatoč korona-krizi, Općina Okrug je 2020. godinu završila u plusu, s ostvarenjem proračuna od 90 posto.

Koliko djece trenutačno pohađa vrtić i što je s kadrom?

– Prebačeno je 78 djece, i to iz područnog objekta "Pčelica" u Okrugu Gornjem, iz vrtića u Trogiru te svi mališani koji se prošle godine nisu uspjeli upisati. Kao prosvjetna djelatnica, od same ideje izgradnje vrtića zalagala sam se za nadstandard u pogledu zastupljenosti stručnoga kadra. Tu osobito mislim na stručne suradnike.

Cilj je u što skorijoj budućnosti u naš vrtić dovesti logopeda, osigurati podršku psihologa i rehabilitatora, te dati veliku važnost ranoj intervenciji, kao i opremiti jednu prostoriju kao senzornu sobu. To su slatke brige koje ostavljamo za ovu godinu. Uočavanje i tretiranje poteškoća kod djece na vrijeme stvara bolje uvjete za razvoj djeteta i pripremu ne samo za polazak u školu, nego i za život.

Kako je protekao proces odvajanja od Dječjeg vrtića "Trogir"?

– Ni u jednom trenutku nije bilo pomisli da vrtić u Okrugu bude dio trogirske ustanove. Sporazumno smo raskinuli osnivačke odnose. Tom procesu prethodili su pregovori, ali dogovor je postignut na obostrano zadovoljstvo. Odvajanje ne znači rastanak. Naravno da će dvije ustanove surađivati, zajednički organizirati neke aktivnosti.

Proceduralno očito niste imali većih problema...

– Nakon ishođenja svih dozvola koje potvrđuju uporabljivost i sigurnost zgrade, pristupilo se donošenju odluke Općinskog vijeća o osnivanju predškolske ustanove, te suglasnosti i pozitivnih mišljenja svih resornih tijela, od županijskih do državnih. Svi smo ujedinjeni u cilju provođenja demografske politike RH. Podrška institucija jednoj mladoj općini s 3500 stanovnika, s 200 učenika u osnovnoj školi te gotovo 80 djece u vrtiću zasigurno ne smije izostati.

Općina Okrug primjer je provođenja te politike u djelo. Još ako ponovim kako je za djecu s područja naše općine boravak u vrtiću od 1. rujna 2020. besplatan, jasno je kako idemo punom parom naprijed. Podsjetila bih da od 2015. financiramo udžbenike te radne materijale za osnovce. Djeca u našoj općini imaju besplatan predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje.

---

BLAGOSLOV OBJEKTA

'Hvala nadbiskupu na ohrabrenju'
Kamen temeljac za vrtićku zgradu postavljen je na blagdan Uzvišenja Svetog križa 2018. godine, a lani je na Dan općine upriličen svečani blagoslov završenog i opremljenog objekta. Blagoslov je udijelio mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski.
– Još jednom mu velika hvala na časti koju nam je iskazao i na riječima ohrabrenja mladim obiteljima, koje su uvijek i svugdje temelj društva – istaknula je Dadić.

---

---

JEDINI DUG

'Planiramo završiti dvoranu i igralište'
– Općina Okrug iz dana u dan raste, postaje mjesto privlačno mladim obiteljima za život. Blizina većih gradova, sve bolja prometna povezanost i ugodna klima preduvjeti su za zasnivanje obitelji na ovom području. Postoji samo još jedan dug Općine prema mladim i najmlađim mještanima, a riječ je o završetku sportske dvorane i izgradnji igrališta. U ovoj godini planira se analiza svih troškovnika koji su se radili za nju te usporedba s današnjim cijenama, traženje partnera za privođenje projekta kraju, osiguravanje sredstava i planiranje budućeg korištenja dvorane. U planiranom projektu Vatrogasnog doma uključit će se i otvoreno sportsko igralište, koje će biti osvijetljeno i osigurano – dodala je donačelnica.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DEMOGRAFIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => DEMOGRAFIJA 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-01-08 11:19:53 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Grodana Dragan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-01-19 09:31:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-01-19 09:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1119 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/01\/08\/15739728.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/08\/15739730.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/08\/15739732.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Op\u0107ina Okrug","Op\u0107ina Okrug","Op\u0107ina Okrug"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Pogled iz zraka na novoizgra\u0111eni pedago\u0161ki objekt od ukupno 712 \u010detvornih metara","Jasli\u010dki prostor za najmla\u0111e polaznike 'Kadujice' posebno je atraktivan","Blagoslov nadbiskupa"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1078","k_15739728_1280.jpg":"1280x1280","k_15739728_1024.jpg":"1024x1024","k_15739728_640.jpg":"640x640","k_15739728_480.jpg":"480x480","k_15739728_340.jpg":"340x340","k_15739728_220.jpg":"220x220","o_15739728_1280.jpg":"1280x718","o_15739728_1024.jpg":"1024x574","o_15739728_640.jpg":"640x359","o_15739728_480.jpg":"480x269","o_15739728_340.jpg":"340x190","o_15739728_220.jpg":"220x123","h_15739728_1280.jpg":"1280x854","h_15739728_1024.jpg":"1024x683","h_15739728_640.jpg":"640x427","h_15739728_480.jpg":"480x320","h_15739728_340.jpg":"340x227","h_15739728_220.jpg":"220x147","pp_15739728_1280.jpg":"1006x1280","pp_15739728_1024.jpg":"805x1024","pp_15739728_640.jpg":"503x640","pp_15739728_480.jpg":"377x480","pp_15739728_340.jpg":"267x340","pp_15739728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_15739730_1280.jpg":"1280x1280","k_15739730_1024.jpg":"1024x1024","k_15739730_640.jpg":"640x640","k_15739730_480.jpg":"480x480","k_15739730_340.jpg":"340x340","k_15739730_220.jpg":"220x220","o_15739730_1280.jpg":"1280x851","o_15739730_1024.jpg":"1024x681","o_15739730_640.jpg":"640x425","o_15739730_480.jpg":"480x319","o_15739730_340.jpg":"340x226","o_15739730_220.jpg":"220x146","h_15739730_1280.jpg":"1280x854","h_15739730_1024.jpg":"1024x683","h_15739730_640.jpg":"640x427","h_15739730_480.jpg":"480x320","h_15739730_340.jpg":"340x227","h_15739730_220.jpg":"220x147","pp_15739730_1280.jpg":"1006x1280","pp_15739730_1024.jpg":"805x1024","pp_15739730_640.jpg":"503x640","pp_15739730_480.jpg":"377x480","pp_15739730_340.jpg":"267x340","pp_15739730_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_15739732_1280.jpg":"1280x1280","k_15739732_1024.jpg":"1024x1024","k_15739732_640.jpg":"640x640","k_15739732_480.jpg":"480x480","k_15739732_340.jpg":"340x340","k_15739732_220.jpg":"220x220","o_15739732_1280.jpg":"1280x851","o_15739732_1024.jpg":"1024x681","o_15739732_640.jpg":"640x425","o_15739732_480.jpg":"480x319","o_15739732_340.jpg":"340x226","o_15739732_220.jpg":"220x146","h_15739732_1280.jpg":"1280x854","h_15739732_1024.jpg":"1024x683","h_15739732_640.jpg":"640x427","h_15739732_480.jpg":"480x320","h_15739732_340.jpg":"340x227","h_15739732_220.jpg":"220x147","pp_15739732_1280.jpg":"1006x1280","pp_15739732_1024.jpg":"805x1024","pp_15739732_640.jpg":"503x640","pp_15739732_480.jpg":"377x480","pp_15739732_340.jpg":"267x340","pp_15739732_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7604068 Threads: 4 Questions: 1549117806 Slow queries: 4718111 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111157466 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/novi-okruski-vrtic-kruna-je-nase-demografske-politike-1071783 [printLink] => /dalmacija/obala/novi-okruski-vrtic-kruna-je-nase-demografske-politike-1071783?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 204966 [name] => okrug [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => okrug [link] => /tag/okrug ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DEMOGRAFIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Novi okruški vrtić kruna je naše demografske politike‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-07-30-02-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/08/15739728.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Općina Okrug [mainImageDesc] => Pogled iz zraka na novoizgrađeni pedagoški objekt od ukupno 712 četvornih metara [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/08/15739728.jpg [title] => Pogled iz zraka na novoizgrađeni pedagoški objekt od ukupno 712 četvornih metara Općina Okrug ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/08/15739730.jpg [title] => Jaslički prostor za najmlađe polaznike 'Kadujice' posebno je atraktivan Općina Okrug ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/08/15739732.jpg [title] => Blagoslov nadbiskupa Općina Okrug ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za djecu s područja naše općine boravak u vrtiću od 1. rujna 2020. je besplatan, idemo punom parom naprijed. Još od 2015. financiramo i udžbenike te radne materijale za osnovce - ističe Bruna Dadić, općinska donačelnica

Početak 2021. godine, točnije 4. siječnja, povijesni je datum za općinu Okrug.

U novoj, impozantnoj zgradi podignutoj na ulazu u središte mjesta otvoren je dječji vrtić. Kaže se da mjesta u kojima se otvaraju vrtići imaju sigurnu budućnost jer u njima mlade obitelji pronalaze svoje utočište, a to se upravo događa u toj općini na otoku Čiovu, koja nema straha od pada nataliteta.

Izgradnja predškolskog objekta bio je jedan od prioritetnih projekata aktualne vlasti predvođene načelnikom Ivicom Radićem, kojemu je ovo treći mandat na toj dužnosti. Od samog početka realizaciju projekta pratila je njegova zamjenica Bruna Dadić, zadužena za resor društvenih djelatnosti.

Razgovor s njom započeli smo pitanjem odakle vrtiću ime "Kadujica".

– Naziv je "izvučen" iz stiha poznate pjesme "Okruk selo", u kojoj se kaže "Fumija je gora o' kaduje" (Fumija je otočić u okruškom akvatoriju, nap.a.). Odabirom tog imena iskazala se želja za očuvanjem naše bogate kulturne baštine.

---

image
Blagoslov nadbiskupa
Općina Okrug
---

Kako je došlo do ideje o gradnji "samostalnog" vrtića?

– Uz općine Seget i Marinu, i naša lokalna jedinica bila je suosnivač pedagoške ustanove Dječji vrtić "Trogir", s ukupnim osnivačkim udjelom od dvanaest posto. Iz godine u godinu sve je veći broj djece s našeg područja ostajao neupisan zbog nedostatka kapaciteta, budući da ta raspoloživa mjesta nisu zadovoljavala ni potrebe samog Trogira. Veliki problem bili su mališani jaslične skupine, koji gotovo nikad nisu ni bili upisivani, a poznato je da roditelji najviše "ciljaju" na taj program. Stoga smo prionuli na analizu potreba vlastitog vrtićkog smještaja. Prema broju novorođenih mališana i djece koja pohađaju osnovnu školu, procijenili smo da nam je potreban vrtić za nešto više od 80 polaznika.

Pretpostavljamo da je najprije trebalo pronaći lokaciju za objekt?

– Najprije se, vrlo kratko, razmatrala ideja rekonstrukcije stare područne škole. Uvidom stručnjaka na terenu potvrđeno je da ta zgrada ne bi podnijela takav zahvat, a ono što je najvažnije, ne bi mogla zadovoljiti utvrđene kapacitete. Ni kvaliteta gradnje ne bi udovoljila suvremenim standardima.

Umjesto zgrade površine 250 četvornih metara, imamo novu od 712 kvadrata i dvorište od 1300 kvadrata u kojem je uređena zelena površina, parkiralište i nalazi se garaža. Posebno me raduje to što smo u tom prostoru, u jednom kutu, uspjeli sačuvati višegodišnje stablo dupca (vrste masline), kao i staru maslinu koja, prema riječima susjeda, ima više od 100 godina, zbog čega se spremamo utvrditi njezinu stvarnu starost, a potom je zaštititi.

Čuli smo da je projekt rušenja stare škole i rješavanje imovinskopravnih odnosa trajalo više od izgradnje samog vrtića, što je vrlo znakovito.

– Za ishođenje potrebne dokumentacije za novi vrtić trebalo je utvrditi stvarno stanje na parceli, u čemu su sudjelovali brojni mještani, kojima zahvaljujem. Oni su, primjerice, potvrdili gdje je bila gustirna, ondašnje školsko dvorište, tko je gradio stari objekt i na čijoj zemlji... Jedan od najboljih informatora bio je barba Stanko Miše, koji je prvi susjed vrtića i nadam se da mu vesela graja iz njega svakog jutra izmami osmijeh na licu.

Troškovi izgradnje vrtića iznosili su oko dvanaest milijuna kuna?

– Da, od financiranja projekta do završnog uređenja igrališta. Vrtić ima četiri prostorije uređene za provođenje vrtićkog i jasličkog programa. Čitav prostor izgrađen je i opremljen po svim pedagoškim standardima. Unutar kompleksa nalaze se tri otvorena igrališta na koja djeca izlaze iz prostora svojih odgojnih skupina. Ubrzo očekujemo i privođenje kraju opremanja sva tri igrališta. Krov je zamišljen kao veliko otvoreno igralište. Vrtić je okružen zelenom površinom koja će biti uređena stablima, klupicama, igralima, ali i prostorima na kojima će djeca moći posaditi bilje i brinuti se o njemu.

---

image
Jaslički prostor za najmlađe polaznike 'Kadujice' posebno je atraktivan
Općina Okrug
---

Koji su još dodatni sadržaji?

– Vrtić ima vlastitu kuhinju iz koje obroci stižu izravno na njihove stoliće, potpuno opremljenu praonicu, solarni sustav na krovu, klimatizacijski i ventilacijski sustav te podno grijanje. Moram napomenuti kako se čeka dostava igrala na unutarnjim igralištima vrtića koji će za podlogu imati riječne oblutke. Sve je odabrano prema preporuci struke i ima potrebne certifikate.

Tko vam je pomogao u financiranju tako velikog projekta?

– Projekt je financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, a samu izgradnju vrtića Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te također Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a. Općina Okrug podigla je kredit uz odobrenje Vlade kao dodatnu sigurnost, jer smo u protekloj godini završili dva velika projekta – dječji vrtić i reciklažno dvorište – a dva su još u tijeku. To su završni dio plaćanja izgrađenog dijela druge dionice otočne ceste i dogradnja groblja. Unatoč korona-krizi, Općina Okrug je 2020. godinu završila u plusu, s ostvarenjem proračuna od 90 posto.

Koliko djece trenutačno pohađa vrtić i što je s kadrom?

– Prebačeno je 78 djece, i to iz područnog objekta "Pčelica" u Okrugu Gornjem, iz vrtića u Trogiru te svi mališani koji se prošle godine nisu uspjeli upisati. Kao prosvjetna djelatnica, od same ideje izgradnje vrtića zalagala sam se za nadstandard u pogledu zastupljenosti stručnoga kadra. Tu osobito mislim na stručne suradnike.

Cilj je u što skorijoj budućnosti u naš vrtić dovesti logopeda, osigurati podršku psihologa i rehabilitatora, te dati veliku važnost ranoj intervenciji, kao i opremiti jednu prostoriju kao senzornu sobu. To su slatke brige koje ostavljamo za ovu godinu. Uočavanje i tretiranje poteškoća kod djece na vrijeme stvara bolje uvjete za razvoj djeteta i pripremu ne samo za polazak u školu, nego i za život.

Kako je protekao proces odvajanja od Dječjeg vrtića "Trogir"?

– Ni u jednom trenutku nije bilo pomisli da vrtić u Okrugu bude dio trogirske ustanove. Sporazumno smo raskinuli osnivačke odnose. Tom procesu prethodili su pregovori, ali dogovor je postignut na obostrano zadovoljstvo. Odvajanje ne znači rastanak. Naravno da će dvije ustanove surađivati, zajednički organizirati neke aktivnosti.

Proceduralno očito niste imali većih problema...

– Nakon ishođenja svih dozvola koje potvrđuju uporabljivost i sigurnost zgrade, pristupilo se donošenju odluke Općinskog vijeća o osnivanju predškolske ustanove, te suglasnosti i pozitivnih mišljenja svih resornih tijela, od županijskih do državnih. Svi smo ujedinjeni u cilju provođenja demografske politike RH. Podrška institucija jednoj mladoj općini s 3500 stanovnika, s 200 učenika u osnovnoj školi te gotovo 80 djece u vrtiću zasigurno ne smije izostati.

Općina Okrug primjer je provođenja te politike u djelo. Još ako ponovim kako je za djecu s područja naše općine boravak u vrtiću od 1. rujna 2020. besplatan, jasno je kako idemo punom parom naprijed. Podsjetila bih da od 2015. financiramo udžbenike te radne materijale za osnovce. Djeca u našoj općini imaju besplatan predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje.

---

BLAGOSLOV OBJEKTA

'Hvala nadbiskupu na ohrabrenju'
Kamen temeljac za vrtićku zgradu postavljen je na blagdan Uzvišenja Svetog križa 2018. godine, a lani je na Dan općine upriličen svečani blagoslov završenog i opremljenog objekta. Blagoslov je udijelio mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski.
– Još jednom mu velika hvala na časti koju nam je iskazao i na riječima ohrabrenja mladim obiteljima, koje su uvijek i svugdje temelj društva – istaknula je Dadić.

---

---

JEDINI DUG

'Planiramo završiti dvoranu i igralište'
– Općina Okrug iz dana u dan raste, postaje mjesto privlačno mladim obiteljima za život. Blizina većih gradova, sve bolja prometna povezanost i ugodna klima preduvjeti su za zasnivanje obitelji na ovom području. Postoji samo još jedan dug Općine prema mladim i najmlađim mještanima, a riječ je o završetku sportske dvorane i izgradnji igrališta. U ovoj godini planira se analiza svih troškovnika koji su se radili za nju te usporedba s današnjim cijenama, traženje partnera za privođenje projekta kraju, osiguravanje sredstava i planiranje budućeg korištenja dvorane. U planiranom projektu Vatrogasnog doma uključit će se i otvoreno sportsko igralište, koje će biti osvijetljeno i osigurano – dodala je donačelnica.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Općina Okrug Općina Okrug Općina Okrug
Općina Okrug
Pogled iz zraka na novoizgrađeni pedagoški objekt od ukupno 712 četvornih metara
Općina Okrug
Jaslički prostor za najmlađe polaznike 'Kadujice' posebno je atraktivan
Općina Okrug
Blagoslov nadbiskupa
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/novi-okruski-vrtic-kruna-je-nase-demografske-politike-1071783 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f8e16885ee4fa1d52509c250d0ca87a46a67bd90 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Novi+okru%C5%A1ki+vrti%C4%87+kruna+je+na%C5%A1e+demografske+politike%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fnovi-okruski-vrtic-kruna-je-nase-demografske-politike-1071783 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fnovi-okruski-vrtic-kruna-je-nase-demografske-politike-1071783 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DEMOGRAFIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
ObalaDEMOGRAFIJA

‘Novi okruški vrtić kruna je naše demografske politike‘

Piše Grodana Dragan
19. siječnja 2021. - 10:25

Za djecu s područja naše općine boravak u vrtiću od 1. rujna 2020. je besplatan, idemo punom parom naprijed. Još od 2015. financiramo i udžbenike te radne materijale za osnovce - ističe Bruna Dadić, općinska donačelnica

Početak 2021. godine, točnije 4. siječnja, povijesni je datum za općinu Okrug.

U novoj, impozantnoj zgradi podignutoj na ulazu u središte mjesta otvoren je dječji vrtić. Kaže se da mjesta u kojima se otvaraju vrtići imaju sigurnu budućnost jer u njima mlade obitelji pronalaze svoje utočište, a to se upravo događa u toj općini na otoku Čiovu, koja nema straha od pada nataliteta.

Izgradnja predškolskog objekta bio je jedan od prioritetnih projekata aktualne vlasti predvođene načelnikom Ivicom Radićem, kojemu je ovo treći mandat na toj dužnosti. Od...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 09:30