StoryEditorOCM
ObalaPET ZVJEZDICA

Najveći turistički kompleks u srednjoj Dalmaciji doživjet će renesansu, pogledajte kako će izgledati s milijunima eura

Piše Sandra Barčot
14. siječnja 2024. - 12:21

Iako su po ugovoru planirali u kamp Omiš uložiti između 5 i 6 milijuna eura i cijelu priču "zaokružiti" s novim turističkim objektom kategorije četiri zvjezdice, istarska tvrtka "Rudan" kao "friški" koncesionar tog turističkog prostora, odlučila je udvostručiti svoju investiciju, te podignuti još jednu zvjezdicu buduće usluge.

Smjernice ulaganja od 10 do 12 milijuna eura trebalo je iznijeti i na sjednici Gradskog vijeća Omiša budući da se radi o važnim infrastrukturnim investicijama za sam grad i njegove stanovnike, ali po svemu sudeći svi se slažu u jednom – grad na ušću Cetine želi biti destinacija kvalitetnih gostiju, žele izbjeći epitet lokacije masovnog turizma.

- U tom smjeru ide i naša investicija u kamp na predjelu Ribnjak, premda smo po ugovoru dužni imati ponudu od četiri zvjezdice, no iskustvo minule sezone, koju smo, moramo priznati, dočekali nespremni, pokazalo je kako kvalitetni gosti žele birati Omiš za svoj odmor – tvrdi Goran Fabris, član Uprave tvrtke iz Žminja, koja je krajem 2022. godine dobila 20-godišnju koncesiju za kamp, uz fiksni dio godišnje naknade od 711 tisuća eura.

image
Lea Sošić/‘Rudan‘

Pokazujući nam projekciju novog izgleda kampa, Fabris podsjeća na probleme koje su ih pratili tijekom prve sezone njihova upravljanja tim turističkim kompleksom.

- Na kraju smo izuzetno zadovoljni rezultatima ostvarenima u 2023. godini, iako moramo priznati da smo samu sezonu, zbog objektivnih okolnosti vezanih uz preuzimanje i otvaranje, dočekali nespremni.

Radnicima pripada najveći dio zasluga za ostvarene rezultate s obzirom na to da je u špici sezone bio primjetan manjak djelatnika, što je u prvom redu bilo uvjetovano kasnim zapošljavanjem, ali i objektivnim problemima vezanim uz nedostatak radne snage.

Samo zahvaljujući njihovu razumijevanju i spremnosti da odrade izuzetno napornu sezonu uspjeli smo na relativno zadovoljavajući način odgovoriti na sve izazove – otkriva nam prvi čovjek kampa Omiš, pa najavljuje novu poslovnu politiku:

- Nakon ovogodišnjih iskustava i upoznavanja s destinacijom, uvjereni smo da kamp, ali i Omiš kao odredište u cjelini, imaju mnogo veći potencijal od onoga koji smo sagledavali prilikom donošenja odluke o zakupu. Najavljena izgradnja marine, a nadamo se i hotela u našem neposrednom susjedstvu, potvrda su ovih naših razmišljanja, te smo zbog toga odlučili gradskim vijećnicima prezentirati naš projekt kampa s pet zvjezdica!

Radi se o značajnom iskoraku u odnosu na važeći ugovor o zakupu, temeljem kojega smo do početka sezone 2028. dužni osigurati kategorizaciju od četiri zvjezdice. Uvjereni smo kako se radi o svojevrsnoj "win-win" situaciji u kojoj mi kao zakupodavac, kamp kao takav, ali i destinacija u cjelini činimo značajan iskorak i na određeni način definiramo novi smjer razvoja - dodaje Fabris.

image
Lea Sošić/‘Rudan‘

Naš sugovornik dodaje kako sama visoka kategorizacija povlači za sobom i određene zahtjeve koje nisu u mogućnosti zadovoljiti bez podrške lokalne vlasti.

- Cilj naše prezentacije bio je upoznavanje gradskih vijećnika s razvojnim planovima i namjerom da kamp već za sezonu 2025. dovedemo na četiri zvjezdice, a najkasnije do kraja 2027. i na pet zvjezdica. Ukupna vrijednost investicije iznosit će od 10 do 12 milijuna eura, a kamp će u konačnici imati gotovo 15 posto manji kapacitet, ali i značajno kvalitetniju publiku.

To u prijevodu znači manje gostiju, manji pritisak na komunalnu infrastrukturu, kvalitetnije goste i više financijske prihode. Nije naodmet naglasiti da sva naša ulaganja u infrastrukturu, nakon završetka zakupa, ostaju gradu, što je svojevrsni bonus, budući da je prethodni plan ulaganja i privođenje kampa na kategoriju četiri zvjezdice je predviđao investiciju od 5 do 6 milijuna eura – podvlači član "Rudanove" Uprave.

Što to ulaganje znači za prostor na Ribnjaku? Osim prostranijih, modernijih i funkcionalnijih smještajnih jedinica, kamp će imati i takozvanu vodenu zonu s bazenom, toboganima (bazen od 300 četvornih metara, dječji bazen od kvadrata, ali i zatvoreni bazen od 100 kvadrata, te saune i hidromasažni prostor).

U planu su i veliki zabavni park, sportska igrališta, dječji park, novouređeni sanitarni čvorovi s grijanim prostorima, restoran s ostalim raznim ugostiteljskim sadržajima...

Mnogo ulaganja za odmor kvalitetnijih i platežno moćnijih gostiju, ali i samim Omišana budući da pristup plaži, javnom pomorskom dobru, i dalje mora ostati neometan za sve.

image
Lea Sošić/‘Rudan‘
image
Lea Sošić/‘Rudan‘
image
Lea Sošić/‘Rudan‘
image
Lea Sošić/‘Rudan‘
image
Lea Sošić/‘Rudan‘
image
Lea Sošić/‘Rudan‘
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 08:57