StoryEditorOCM
ObalaDr. sc. IRIS URLIĆ

Makarka dobila titulu primarijusa; samozatajna liječnica vodi ambulantu za dječju oftalmologiju KBC-a Dubrava u Zagrebu

20. siječnja 2024. - 17:00

Doktorica znanosti i specijalistica oftalmologije, 51-godišnja Makarka Iris Urlić koja stanuje i radi u Zagrebu, nedavno je zasluženo dobila titulu primarijusa, najvišeg profesionalnog naslova koji Hrvatska liječnička komora i ministar zdravstva Republike Hrvatske dodjeljuje iskusnim liječnicima specijalistima koji imaju najmanje 10 godina rada u svojstvu specijalista na određenom području specijalizacije te objavljene stručne i znanstvene radove i uspješne rezultate u svojoj specijalnosti i radnom okruženju.

Kako nam je pojasnila dr. Urlić, uvjet za primarijat je i doprinos unaprjeđenju zdravstvene zaštite te doprinos na stručno organizacijskom, obrazovnom i razvojnom području sustava zdravstvene zaštite.

Stalno napreduje

Liječnica primarijus specijalist oftalmolog Urlić, osnovnu školu je završila u Makarskoj, maturirala je u Americi, a Medicinski fakultet je 1991. godine završila u Zagrebu i danas radi u Zavodu za oftalmologiju Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, voditeljica je ambulante za dječju oftalmologiju i strabologiju i ambulante za kontaktne leće te izvodi i korektivne operativne zahvate.

image

Klinički bolnički centar Dubrava u Zagrebu

 

Goran Mehkek/Cropix

Koordinatorica je Nacionalnog preventivnog programa za otkrivanje slabovidnosti kod četverogodišnje djece i aktivno sudjeluje u radu na poboljšanju zdravstvene usluge u matičnoj bolnici u sklopu više povjerenstava.

Tijekom pandemije i proglašenja KB Dubrava Primarnim respiracijskim intenzivističkim centrom, radila je s bolesnicima oboljelima od COVID-a 19, a inače sudjeluje na domaćim i međunarodnim stručnim i znanstvenim skupovima te je autorica i suautorica znanstvenih i preglednih članaka te kongresnih priopćenja.

Nakon stjecanja akademskog naziva doktor znanosti, izabrana je u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika u znanstvenom području biomedicine i zdravstva na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Makarka sa zagrebačkom adresom je kao liječnica specijalistica oftalmolog od 2005. do 2020. godine radila u Poliklinici Ghetaldus oftalmologija Zagreb u kojoj je tri godine obavljala i dužnost pomoćnika ravnatelja.

Četverogodišnji specijalistički staž iz oftalmologije je obavila u Klinici za očne bolesti, KBC Zagreb – Rebro, a kako nam je kazala, na početku svoje liječničke karijere radila je kao liječnik u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče u Zagrebu.

Sudska vještakinja

Jednogodišnji pripravnički staž samozatajna i skromna Makarka 1998. godine je odradila u Domu zdravlja Makarska te je prva liječnička iskustva koja su joj bila od neprocjenjive važnosti za njezin daljnji rad, baš stekla radeći u rodnom gradu, a staž je odradila i u KBC-u "Sestre milosrdnice".

Prije negoli je nedavno postala primarijus, dr. Urlić je izabrana u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika u znanstvenom području biomedicine i zdravstva – polje kliničke medicinske znanosti na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Naziv doktorica znanosti stekla je 2020. godine na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2013. godine upisala je poslijediplomski sveučilišni studij za stjecanje naziva doktora znanosti, dok je 2005. godine položila specijalistički ispit iz Oftalmologije te stekla naziv specijalist oftalmolog.

Urlić je pri Hrvatskoj liječničkoj komori osposobljena za obavljanje poslova sudskog vještačenja iz područja oftalmologije. Važno je napomenuti i da je makarska vrhunska liječnica sa zagrebačkom adresom, kći pokojnog Hrvoja Urlića, direktora nekadašnjih Hotela Makarska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 06:49