StoryEditorOCM
Obalaneki novi maestral

Bespovratna EU sredstva preporodila su nekadašnji dječji dom: ‘Imali smo rekonstrukciju u svakom smislu‘

Piše Sara Šarić
8. rujna 2023. - 17:28

Iza prepoznatljive ograde duginih boja već desetljećima, o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, na splitskom području brine Dječji dom Maestral, odnosno danas, pod novim imenom "Centar za pružanje usluga u zajednici Maestral". Osim smještaja djece pruža i usluge boravka, savjetovanja i pomaganja, skrbi o trudnicama i majkama s bebom te djeci i mladima nakon izlaska iz skrbi.

Njihovi djelatnici svakodnevno se trude da svi korisnici Centra odrastaju u emocionalno pozitivnom ozračju, i što je najvažnije, da se svi osjećaju prihvaćeno, poštovano, sigurno i voljeno. S ciljem da budu ‘kuća-prijatelj obitelji i djece‘ koja je uvijek tu kad je trebaš, ali s još boljom, stručnijom i materijalnom podrškom, prije pet godina počeli su razmišljati o prijavi na EU projekte.

– Znali smo da želimo ići u smjeru unaprjeđenja provedbe procesa transformacije i deinstitucionalizacije, odnosno da se što manje djece smještava u ustanovu u vidu smještaja, a da širimo usluge savjetovanja i pomaganja te uslugu poludnevnog boravka kako bi se spriječila institucionalizacija – objašnjava psihologinja, psihoterapeutkinja i ujedno ravnateljica Centra, Jelena Burazin te ističe kako dobrim radom svojih prethodnika te suradnjom s lokalnom zajednicom danas u tu svrhu koriste šest stanova.

image

Jelena Burazin, ravnateljica "Centra za pružanje usluga u zajednici Maestral"

Vojko Basic/Cropix

Međutim, s obzirom na primijećenu dotrajalost i loše stanje infrastrukture, većina tih stanova trebala je renovaciju i bolju opremu, a Centru su nedostajala i vozila kako bi mogli pružati izvaninstitucionalne usluge.

S ciljem promicanja socijalne uključenosti i smanjenja nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastrukture, te razvoja mreže izvaninstitucijskih usluga i službi podrške u zajednici, 2020. godine započeli su projekt "Kuća prijatelj djece, mladih i obitelji".

Projekt je vrijedan 708.000 eura te je u potpunosti financiran bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”

image
Vojko Basic/Cropix

RENOVACIJA LOKACIJA

Projektom je planirana renovacija šest lokacija Centra, u iznosu od 351.317 eura, kako bi se uredili prostori za ljepši i ugodniji život njihovih postojećih korisnika usluga organiziranog stanovanja i boravka, ali i djece, mladih i obitelji za koje se procijeni da su potrebne usluge boravka ili psihosocijalne podrške. Projektom će se opremiti i svi prostori u što je uloženo 58.907 eura.

Najveći zahvat planiran je u samom sjedištu ustanove, u prizemlju centra "Maestral” u Splitu. Taj prostor kompletno renoviraju, uređuju i opremaju za pružanje usluga boravka za dvije grupe djece, te za usluge psihosocijalne podrške djeci, mladima i obiteljima u potrebi. Iz Centra ponosno ističu kako će završetkom projekta, u tim prostorima, moći pružati usluge za više od 30 djece iz obitelji u riziku s područja grada Splita, a rade i na pristupu za osobe s invaliditetom kako bi se građanima Splita osigurala pristupačnija usluga.

image

Radovi u Centru

Vojko Basic/Cropix

– Cilj je pomoći djeci dok još žive u svojim obiteljima koje su na neki način neadekvatne, ali imaju potencijal da unaprijede svoje funkcioniranje. Kroz pomoć djeci na boravku i istovremeno obitelji kroz usluge psihologa i socijalnog radnika, može se pomoći cijeloj obitelji i spriječiti potreba za institucionalizacijom djece – pojašnjava Burazin.

image

Radovi u Centru

Vojko Basic/Cropix
image

Uređenje prostorija
 

Vojko Basic/Cropix

Kompletno je renoviran i prostor obiteljskog savjetovališta u Kaštel Starom, u vlasništvu Grada Kaštela, koji djeluje već pet godina. Obogaćen veselim bojama, igračkama za djecu i njihovim crtežima, trenutno se još samo čeka na završno opremanje, a ravnateljica ističe kako brojne obitelji i pojedinci koriste usluge njihovih stručnih radnika zbog čega je ugodan i lijep prostor jako važan.

Osim u radu s djecom i mladima u savjetovalištu će krenuti i s edukacijom roditelja o prevenciji rizičnih ponašanja djece, nasilju te svim aktualnim temama vezanim za djecu i mlade.

image

Psihologinja Maja Đolonga i socijalna radnica Magdalena Katičin

Sasa Buric/Cropix
image

Preuređeni prostor obiteljskog savjetovališta u Kaštel Starom

Sasa Buric/Cropix

Centar Maestral je, kako bi osigurao djeci, mladima i obiteljima u potrebi, na što većem području, usluge savjetovanja i poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške, prijavom na dva europska projekta te uz pomoć Grada Imotskog 2022. otvorio novo i jedino savjetovalište na tom području. 

– Uzme li se u obzir da je razina dostupnosti socijalnih usluga bila takva da uopće nisu postojale, tim je ovaj projekt više važan za naš kraj i naše sugrađane. Time je omogućena socijalna uključenost i smanjenje nejednakosti u dostupnosti socijalnih usluga, te prvenstveno osigurana dostupnost podrške obiteljima i djeci s našeg područja koja im je itekako potrebna. Samim time podigla se i razina kvalitete rada u sustavu socijalne skrbi na širem području Imotske krajine. Na ovaj način ojačana je  obitelj, nukleus našeg društva, te prevenirana institucionalizacija i izdvajanje djece iz obitelji, a roditeljima je pružena podršku i omogućen kontinuiran rad na jačanju roditeljskih vještina - ističe prof. psihologije Anamarija Lončar, voditeljica Područnog centra Imotski.

Prostor savjetovališta je osiguran zahvaljujući suradnji s Hrvatskom zavodu za socijalni rad, PU Imotski te Gradu Imotskom i Franjevačkom samostanu, a preuređen je sredstvima projekta „Kuća prijatelj, djece, mladih i obitelji“ u iznosu od 100.000 eura.

– Bila je potrebna potpuna rekonstrukcija; od zapuštenog skladišnog prostora do ugodnog prostora za naše korisnike usluge boravka i usluge psihosocijalne podrške – kaže Burazin te naglašava kako je više od 20 djece koristilo njihove usluge na tom prostoru, kao i više od 50 obitelji iz tog područja.

image
Sasa Buric/Cropix

Projektom je obuhvaćena i kompletna renovacija stanova te opremanje prostora za potrebe pružanja usluge organiziranog stanovanja uz povremenu podršku. Po završetku radova će u stan, koji je Centar dobio od Splitsko-dalmatinske županije, useliti dvoje, a u stan ustupljen od strane Grada Kaštela, troje osamnaestogodišnjaka.

Radi se i na preuređenju i opremanju još jednog prostora u Splitu za potrebe pružanja usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku. Stan je u vlasništvu fizičke osobe, a najam za stan osigurava Grad Split.

Prilikom planiranja projekta predvidjela se i nabavka triju vozila za pružanje izvaninstitucijskih usluga u iznosu od 50.716 eura. Zbog stanja na tržištu automobila, kaže Burazin, za sad je nabavljeno samo jedno vozilo, ali do kraja projekta nadaju se nabaviti preostala dva, kako bi svojim korisnicima omogućili i pružili kvalitetniju skrb.

Projekt, kažu nam, trebaju završiti do kraja godine. Građevinski radovi završavaju kroz desetak dana, a onda slijedi opremanje. Sve mjere su uzete i namještaj se izrađuje, a oprema čeka ugradnju. Uz još i nabavku preostala dva vozila, napravit će se financijska revizija projekta i održati završna konferencija koju će organizirati Splitsko-dalmatinska županija, njihov partner na projektu.

NOVI I BOLJI ŽIVOT ZA DJECU I MLADE

– Projekt je značajan jer promiče socijalnu uključenost i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama na širem području naše županije, te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastrukture  – pojašnjava Burazin i ističe kako je cilj da svaka obitelj na području naše županije može imati slične usluge kao i oni u većim gradovima.

– Našoj djeci i mladima koji će živjeti u preuređenim stanovima sigurno će svakodnevica biti ljepša i ugodnija. Kroz opremanje naših prostora nastojali smo da imaju osiguranu kvalitetu života. U prostorima dva savjetovališta i našeg sjedišta, korisnici usluga boravka i psihosocijalne podrške imat će ugodniji prostor pri korištenju naših usluga. Svi naši korisnici imaju brojne traume i sigurno je lakše otvoriti se stručnjacima u primjereno opremljenim prostorima, nego u derutnim kutcima, neprimjerenim za proradu trauma i provedbu rada – nastavlja Burazin.

image
Sasa Buric/Cropix
image

Ravnateljica Jelena Burazin s kolegicama koje rade na projektu
 

Vojko Basic/Cropix

– Naši stručni radnici će imati primjerene uvjete za rad. Svakako je njihov rad jako zahtjevan stoga nam je drago da im možemo projektom osigurati pristojne, vedre i uredne prostore. Naši suradnici iz nekadašnjeg centra za socijalnu skrb – HZSR, su zadovoljni da Centar Maestral pruža brojne usluge na koje oni mogu uputiti svoje korisnike i osobe u potrebi – govori ravnateljica te objašnjava kako sve za sve njihove usluge i aktivnosti uputnice daje upravo HZSR.

NEOPISIVA DOBROBIT BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Ovo nije prvi EU projekt koji provode u Maestralu. Prijavom na ovaj projekt paralelno su prijavili još jedan - „Pružimo ruku podrške djeci, mladima i obiteljima” koji je završen početkom ljeta ove godine.

Projekt je također je financiran sredstvima Europske unije, s ukupnom vrijednosti 702.000 eura u kojem su provodili aktivnosti razvoja i širenja izvaninstitucijskih socijalnih usluga za djecu, mlade i obitelji poput usluge organiziranog stanovanja, usluge psihosocijalne podrške, poludnevnog boravka te aktivnosti jačanja kapaciteta stručnjaka za pružanje izvaninstitucijskih usluga.

Zaposleno je šest stručnjaka koji su izvrsno provodili projekt i pokazali važnost mobilnih timova i usluge boravka u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nakon završetka projekta, nastavilo financirati sve stručne radnike i omogućilo nastavak provođenja svih usluga.

– Smatram da je Maestral ovim projektom i paralelno provedenim ESF projektom uistinu omogućio pomoć obiteljima, djeci i mladima u najudaljenijim mjestima naše županije, pa je time i lokalna zajednica dobila mnogo – ponosno će Burazin.

– Neopisiva je dobrobit EU projekata i bespovratnih sredstava na kvalitetu života naših korisnika, ali i zahtjevnosti u provedbi projekata pojedinih zaposlenika Centra Maestral koji, uz svoj rad, moraju intenzivno raditi i na temeljitoj provedbi projekta – zaključuje ravnateljice te dodaje:

– Ovim putem se od srca zahvaljujem djelatnicima u računovodstvu i upravi što su bili spremni uhvatiti se dodatnog posla za dobrobit naše djece, mladih i obitelji. Zahvaljujem i partnerima Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Kaštelima, kao i svim suradnicima na projektu. Bez puno dobrih ljudi teško bi se usudili, a onda bi uskratili našu djecu za lijepe prostore, vozila i kvalitetne usluge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 13:58