StoryEditorOCM
Dalmacijadigli sve na noge

HKA uspjela zaštititi autorska prava Dinka Kovačića za bolski Hotel Bretanide

Piše PSD
12. travnja 2016. - 14:54
bretanide00

Hrvatska komora arhitekata uspjela je pomoći u zaštiti autorskih prava arhitekta akademika Dinka Kovačića, koji je zahvaljujući promptnoj reakciji struke uključen u promišljanje novih potreba vlasnika i investitora Hotela Bretanide u Bolu na Braču, što vlasnik inicijalno nije smatrao potrebnim.

„Hrvatska komora arhitekata, između ostaloga, brani i štiti osnovna etička načela arhitektonske struke i javni interes društva.

Ovaj uspjeh HKA-a u zaštiti autorskih prava akademika Kovačića nadilazi učinke pojedinačne zaštite arhitektonskog djela, pravovremene zaštite autorskih prava i zaštite javnog interesa, jer senzibilizira javnost za očuvanje vrijednosti koje čine kvalitetu života i izgrađenog okoliša, a dugoročno doprinosi izgradnji osobne odgovornosti za prostor u kojem živimo“ - istaknula je, između ostalog, predsjednica Hrvatske komore arhitekata, Željka Jurković.

Pozivajući nadležna tijela i institucije na zaštitu arhitektonske baštine, kao bitne sastavnice kvalitete života, Komora je uputila dopise Ministarstvu kulture, Konzervatorskom odjelu u Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje, Općini Bol, te samom investitoru.

Potaknuti ovom inicijativom, u zaštitu djela akademika Kovačića stali su i Ministarstvo kulture, Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Udruženje hrvatskih arhitekata i Društvo arhitekata Zagreb, što je utjecalo na stav i daljnje korektno postupanje investitora.

Zahvaljujući pravovremenoj reakciji HKA-a i struke izvorni arhitektonski koncept Hotela Bretanide, koji spada u iznimna ostvarenja u hrvatskoj arhitekturi, ostao je sačuvan.

Hotel Bretanide izgrađen je 1985. i nadograđen 2005. godine. Upravo je taj hotel najizrazitiji i najosobniji primjer autorskog opusa arhitekta Dinka Kovačića, te kao takav apostrofiran i u Kovačićevoj nagradi za životno djelo, Vladimir Nazor.

Od brojnih kompleksa hotelske izgradnje na Jadranu ističe se kao jedan od najkvalitetnijih i još uvijek izvrsno očuvanih primjera ove arhitektonske tipologije.

Rad arhitekta Kovačića društveno je valoriziran najvišim domaćim i stranim stručnim priznanjima i nagradama, što ovom uspjehu arhitektonske struke daje dodatno značenje, a javnosti razlog za zadovoljstvo zbog očuvanja vrijednosti prostora u kojem živimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:54