StoryEditorOCM
DalmacijaINSPEKTORI GDJE STE?

Država 'divlje gradi': bager ruje po zaštićenom otoku Palagruži

Piše PSD.
30. lipnja 2013. - 14:59
Malobrojne komiške ribare, koji love u akvatoriju Palagruže, ovih su dana neugodno iznenadile gomile građevinskog materijala, bačve goriva, improvizirana žičara i bageri na žalu Palagruže i na brdu Mondefušt na istočnoj strani otoka na kojemu nekoliko radnika već danima obavlja građevinske radove. Radovima na Palagruži bili su zatečeni i sudionici ovogodišnjeg Festivala mora “Rote palagruzone 2013.” koji su prije nekoliko dana pohodili ovaj rajski otok.

Ribari su o radovima prvo obavijestili biologinju Jasnu Antolović, voditeljicu grupe “Sredozemna medvjedica” čiji članovi već 19 godina provode monitoring flore i faune sustavno obilazeći Palagružu, stanište sredozemne medvjedice, zakonom zaštićene nacionalno vrijedne endemske vrste sisavaca u Jadranu.

- Nedopustivo je da se bez studije utjecaja na okoliš i građevinske dozvole na Palagruži izvode bilo kakvi radovi - kazala nam je Antolović, te dodala: - Grad Komiža i gradonačelnica nisu smjeli olako prihvatiti takvu ideju, ali izgleda da je već sve prihvaćeno. Komiška javnost uopće nije informirana i nama je kao članovima Grupe “Sredozemna medvjedica” neprihvatljivo da se na Palagruži, dragulju Jadrana, izvode građevinski radovi, i to bez znanja javnosti.

Antolović podsjeća da je 2008. godine Grupa “Sredozemna medvjedica”, jedina u Hrvatskoj, na temelju svojih projekata monitoringa špilja i vrste, izradila crteže, tlocrte i presjeke više od 70 špilja staništa sredozemne medvjedice koje se nalaze na teritoriju RH (među njima su i one na Veloj i Moloj Palagruži), a koje su ušle u projekt “Natura 2000”, i u kojem su predstavljene kao zaštitarski dio šireg, europskog projekta za očuvanje sredozemne medvjedice. (“Natura 2000” je najveća koordinirana mreža područja očuvanja prirode u svijetu.

Kada Hrvatska postane članica Europske unije, svoju će bogatu biološku i krajobraznu raznolikost uključiti u tu nevjerojatnu mrežu i postati ključna kockica u europskoj slagalici).

Bazne stanica i za civile?

Odgovor na upit što se ovih dana gradi na Palagruži zatražili smo od Tonke Ivčević, gradonačelnice grada Komiže čiji je sastavni dio i otok Palagruža, koja nam je kazala:

- Ovo je jedna od 125 baznih stanica koje se moraju izgraditi na području cijele Hrvatske prije njezina ulaska u EU kako bi se kvalitetno kontrolirala državna granica, odnosno buduća granica EU-a. Već ih je izgrađeno 120, a preostalih pet grade se na otocima, a jedan od njih je Palagruža. Očekuje se da će radovi na baznoj stanici na Palagruži i njeno stavljanje u funkciju biti početkom srpnja, što će omogućiti MUP-u RH kontrolu ovog dijela obalnog pojasa.
Građevinski materijal i spaljeno smećena otoku
A na upit hoće li se bazna stanica na Palagruži moći koristiti i u civilne svrhe, jer na otoku i oko njega nema signala za mobitele, Ivčević je odgovorila:

- Poslala sam upit MUP-u da svakako razmotri tu mogućnost, jer bi to puno značilo, prvenstveno za naše komiške ribare, te za sigurnost svih putnika i brodova koji plove ovim akvatorijem i nadam se da će MUP imati razumijevanja za naše potrebe.

NAPISAO I SNIMIO: BOGOLJUB MITRAKOVIĆ

Spomeničko područje

Na jedinoj kamenoj kući na žalu Palagruže stoji ploča na kojoj na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku piše: “Otočje Palagruža zakonom je zaštićeno spomeničko područje.

Strogo je kažnjivo odnositi ili uništavati prirodne i kulturne vrijednosti. Čuvajmo Palagružu. Molimo, ne zaboravite pokupiti vaše otpatke“. U potpisu stoji: Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša RH, “Plovput” Split i Arheološki muzej Split.

Smeće spaljuju na otoku

Kao i proteklih godina, iza svjetionika i meteorološke postaje na Palagruži i dalje se spaljuje smeće iz svjetionika u kojemu ljeti, uz svjetioničare, borave i turisti. O tome Jasna Antolović kaže:

- Pohvalno je što “Plovput” iznajmljuje prostor svjetionika turistima, ali zabrinjava druga strana te priče, jako prljava strana, da se smeće sa svjetionika spaljuje na otoku. Na to smo upozoravali kao Grupa još prije 6-7 godina, ali je očito kako ta praksa traje i dalje. Upozoren je “Plovput”, ljudi u Ministarstvu mora, izgleda da je sve uzalud. kaže Antolović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 00:52