StoryEditorOCM
Zadar plusFOTOREPORT

Fred Wesley, trombonist Jamesa Browna, sinoć otvorio osmi Zadar Jazz & Blues festival rasprodanim koncertom, funk New JB‘s-a podigao publiku na ples

Piše M. Kalajžić
28. srpnja 2022. - 11:03

Rasprodanim koncertom Freda Wesleya & The New JB's (USA), sinoć je otvoren osmi po redu trodnevni festival Zadar Jazz & Blues koji se održava od 27. do 29. srpnja na otvorenoj terasi ispred Muzeja antičkog stakla Zadar.

Fredu Wesleyu ovo je drugi nastup na zadarskom festivalu koji je u proteklih sedam godina okupio renomirane svjetske glazbenike poput Briana Augera, Triloka Gurtua, Erica Bibba, Dobet Gnahoré...

Legendarni trombonist dugi niz godina surađivao je sa Jamesom Brownom, bio je stalni član The JB's, sastava kojega su redom činili glazbenici koji su svirali s Brownom. Kasnije je svirao u funk kolektivu Parliament-Funkadelic, objavljivao samostalne albume i surađivao s najvećim imenima svjetske glazbene scene.

Fred Wesley okupio je The New JB's s kojima još uvijek "proizvodi" nevjerojatno zapaljivi funk koji pokreće publiku i tjera je na ples, što se sinoć, na zbilja prekrasnoj otvorenoj pozornici ispred Muzeja antičkog stakla i dogodilo. Publika se neko vrijeme gibala u stolcima prateći funk ritmove, a onda je ustala i jednostavno - zaplesala. Jer funk i jest pokret, ples, život. Izveo je Wesley sinoć i poneki blues, pa čak i skladbe uronjene u jazz, kombinirajući ih s organskim funkom kojega s izvrsnim bendom svira s nevjerojatnom lakoćom, temeljenoj na desetljećima nastupanja s najvećim imenima toga žanra. Bio je to pravi - house party!

Večeras 28. srpnja nastupit će Ratko Zjaca Nocturnal Four feat: John Riley ( CRO-USA-SLO-ITA). Ratko Zjaca nagrađivani je gitarist, skladatelj, izvođač i pedagog. Surađivao je i snimao s Benny Baileyem, Garyijem Peacockom, John Patitucciem i drugim velikanima.

Na koncertu u Zadru nastupit će s John Rileyom, jednim od najpoznatijih jazz bubnjara i edukatora današnjice koji je surađivao sa svjetskim glazbenicima poput Stana Getza, Milesa Davisa, Milta Jacksona, Dizzyja Gillespieja i drugih.

U petak, 29. srpnja gostuje Celia Kameni, francuska pjevačica kamerunskog podrijetla koju kritičari nazivaju novom nadolazećom zvijezdom jazza. Djelila je pozornicu s poznatim umjetnicima kao što su DeeDee Bridgewater, China Moses, Liz Mc Comb, Bill Mobley, André Ceccarelli, Michel Hausser itd. Kritičari je nazivaju novom nadolazećom zvijezdom jazza. U Zadru će nastupiti s multitalentiranim Elio Coppola Triom sastavljenim od glazbenika koji su prepoznatljivi ne samo u Europi, već i u Sjedinjenim Državama, posebno na jazz sceni New Yorka gdje nastupaju u najpoznatijim jazz klubovima.

Svi koncerti započinju u 21.30 sati.

26. travanj 2024 23:58