StoryEditorOCM
Zadar plusSUPERSESSION UŽIVO

Blueseri kreću u "obračun" s glazbenim neukusom: nakon 10 godina u klubu Guma obnavlja se Forum Blues bar, večeri petkom otvaraju zadarski gitaristi

Piše Zadarski.hr
18. siječnja 2023. - 16:52

Idućeg petka, 27. siječnja, na zadarskoj Kalelargi dogodit će se „Obračun gitarista”. U obližnjem klubu Guma, „obračunat” će se ponajbolji zadarski blues gitaristi, ali neće "potezati pištolje" jedni na druge, već električne gitare u blues-rock supersession showu.

Obnova je to Forum Blues bar večeri petkom, proizišlih iz radijske emisije Blues bar koja se na zadarskom Radiju 057 emitira već 14. godinu. Autorski dvojac Andrija Prović i Mišel Kalajžić pokrenuli su sad već davne 2013. godine Forum Blues bar večeri petkom kao produžetak radijske emisije u obliku nastupa blues-rock-jazz bendova, a deset godina kasnije, večeri se obnavljaju u klubu Guma, za sada jednom mjesečno.

- Kao prije deset godina i sad ćemo se držati istih „postulata”. Svirke će počinjati u ranijem terminu, već oko 21.30 sati, znači u večernjim, a ne noćnim satima, ali će se druženje nastaviti i iza ponoći uz dobru glazbu iz bogate blues rock arhive. Isto tako, bendovima koji nastupaju kao i prije deset godina jamčimo potpunu kreativnu slobodu u smislu izvedbenog i umjetničkog izražavanja. Neka se oslobode i sviraju slobodno i bez ikakvih pritisaka, želja nam je da svi skupa uživamo u dobrim izvedbama – kaže Andrija Prović.

image

Forum Blues bar

Blues Bar Zadar/Slobodna Dalmacija

Nakon deset godina od pokretanja Forum Blues bara, dobili su, ističe, poziv od Turisthotela da opet ožive Forum Blues bar večeri koje su zadarskoj publici ostale u dobrom sjećanju unatoč skromnim tehničkim uvjetima u tadašnjem kafiću Forum na Kalelargi.

- Vraćamo se, rekli bi tvorci krimi serija, nakon deset godina opet na isto „mjesto zločina” gdje smo pokušali kreirati zadarsku blues, jazz i rock scenu. U klubu Guma tehnički su uvjeti sad na zavidnoj razini u odnosu na naše početke od prije desetak godina u kafiću Forum gdje je zapravo sve bila jedna entuzijastična improvizacija, ali koja je ipak izazvala dobar interes tadašnje publike. Pruženu ruku za suradnju Turisthotela jednostavno nismo mogli odbiti, jer najlakše se praviti pametan i kritizirati da štošta toga ne valja u gradu, ali ako si u prilici da to nešto promijeniš, zašto to odbiti? Prihvatili smo izazov iako smo deset godina svi skupa stariji, ali veseli nas što su nas se prijatelji iz Turisthotela opet sjetili i što ćemo zajedno pokušati kreirati glazbenu scenu Zadra koja, pokazalo je vrijeme, nedostaje gradu, a koju zadarska publika očekuje i zaslužuje. Treba to reći naglas, pokušaj je to i obračuna s glazbenim neukusom koji je zavladao Zadrom u zadnje vrijeme, ali krenut ćemo za sada skromno. Računamo i na zadarsku publiku koja je uvijek imala uho za dobre stvari i koja nas podržava u radijskoj emisiji koja se održala evo već skoro 15 godina, što je, složit ćemo se svi, već malo teža „dijagnoza” nas dvojice. Za prvi Forum Blues bar u petak 27. siječnja, rekreirat ćemo zadnje izdanje prve godine Forum blues bara iz 2013. godine u kojemu smo okupili četvoricu zadarskih gitarista koji su uz pratnju benda uživo ukrstili instrumente u jam večeri Supersession: Obračun gitarista, u zajedničkoj izvedbi svevremenskih blues rock standarda. Bila je to nezaboravna večer tog petka 2013. godine i uvjereni smo da će jednako dobro biti i deset godina kasnije u klubu Guma, reći će Prović.

Supersession: Obračun zadarskih gitarista

Obračun gitarista 27. siječnja u petak u klubu Guma otvorit će zadarski supersession bend u sastavu: gitaristi Ivan Petani, Ante Škara, Renato Babić i Gordan Barešić Bare, Luka Klečina bas, Frane Profaca bubanj, Renato Babić i Gordan Barešić Bare vokali, te gost Ljubo Benini vokal. Ulaz je slobodan, baš kao i glazba koju će izvoditi.

30. travanj 2024 02:00