StoryEditorOCM
Zadar plusUSPON DO VRHA

BBC opisao Modrićev put od čuvanja koza do legende: “Trebao bi se kandidirati za predsjednika”

Piše Zadarski.hr
24. lipnja 2024. - 16:50

Hrvatska će večeras od 21 sat u Leipzigu tražiti prolaz u nokaut fazu, a za to je potrebna pobjeda protiv Italije, piše N1.

Uoči ovog dvoboja BBC je objavio veliki tekst o kapetanu Vatrenih Luki Modriću i njegovom usponu do vrha.

Modrićeva veličina pojačana je činjenicom da je postignuta na način za koji mnogi vjeruju da odražava vlastiti uspon Hrvatske prema neovisnosti i konačnoj pobjedi. A kakvo je to putovanje bilo…

Od čuvanja koza do statusa legende

Modrić je omiljen diljem Hrvatske, a osobito u Zadru, gradu svog djetinjstva.

“Modrić bi se trebao kandidirati za predsjednika”, rekao je jedan Zadranin za BBC. “Nećemo imati takvog poput njega još 100 godina.”

BBC dalje opisuje Modrićev uspon, podsjećajući kako je kao pretogodišnjak čuvao djedove koze, a sate bi kratio igrajući se loptom.

Unatoč takvoj pozadini, Modrić se uspio prometnuti ne samo u nacionalnu sportsku legendu nego je postao jedan od najvećih nogometaša svoje generacije.

Ratni put

Kada je izbio Domovinski rat, njegova je obitelj bila prisiljena pobjeći nakon što su srpski pobunjenici ubili njegovog djeda, a njihov dom spalili do temelja. Sljedećih sedam godina Modrić je s obitelji živio kao izbjeglica po zadarskim hotelima.

I sam Modrić je rekao jednom prilikom, prisjećajući se djetinjstva, da se ne sjeća nijedne svoje fotografije bez lopte.

Modrić je kao 16-godišnjak potpisao ugovor s akademijom zagrebačkog Dinama. BBC piše da je Modrić bio autsajder u svakom trenutku svog razvoja. Sumnjali su u njega i nikad ga nisu doživljavali kao zvijezdu.

“Proveo je svoju karijeru dokazujući ljudima da su u krivu”

Dinamo ga je poslao na posudbu u bosanskohercegovački Zrinjski Mostar. Modrić je veći dio svoje karijere proveo dokazujući ljudima da su u krivu. S 19 godina poslan je na posudbu u hrvatski Inter Zaprešić.

Na kraju je po povratku pokazao dovoljno tijekom četverogodišnjeg boravka u klubu u kojem je zabio 31 gol i imao 29 asistencija da privuče pozornost raznih klubova diljem Europe, uključujući Barcelonu, Arsenal i Chelsea. Do odlaska u Spurse u proljeće 2008. osvojio je tri naslova prvaka Hrvatske.

Izazovan početak na Otoku i Španjolskoj

Modrić je 2008. potpisao za Tottenham za 16,5 milijuna funti (oko 19,5 milijuna eura) i postao tada rekordno pojačanje kluba, ali u početku se mučio i mnogi su ga smatrali nedovoljno fizički jakim za surovu Premier ligu.

I ponovno je kritičarima dokazao suprotno, a onda se našao na radaru Real Madrida. Na kraju te prve sezone, u anketi koju su organizirale madridske novine Marca, navijači Reala izglasali su ga kao najgore strano pojačanje ikada u klubu.

Mourinho je bio jedan od prvih koji je uočio njegovu sposobnost da prodrma igru već s prvim dodirom i spriječi momčadi poput Barcelone da dominiraju svojim visokim pritiskom. Ljudi su ubrzo shvatili da je on protuotrov za igru ​​visokog presinga, brzog vraćanja posjeda lopte koju je Barcelona jako voljela. I tada je počeo rasti i njegov status u španjolskom klubu.

Luka je s Realom osvojio 26 trofeja, uključujući četiri naslova La Lige i šest Liga prvaka.

Tihi lider Hrvata

Modrića u reprezentaciji opisuju kao tihog vođu. Njegova želja da idalje igra za svoju zemlju je ono što ga izdvaja od njegovih suvremenika i također objašnjava zašto uživa status ikone.

Nakon Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji, igrači poput Marija Mandžukića, Danijela Subašića i Vedrana Ćorluke odlučili su završiti karijere u reprezentaciji, ali Modriću to nikad nije bila opcija.

Mnogi smatraju da je njegov utjecaj na igru ​​i hrvatski nogomet toliki da ne treba zabijati golove i asistirati da bi bio najvažniji igrač na terenu.

BBC podsjeća i na skandal – 2018. godine optužen je za davanje lažnih izjava na suđenju za poreznu utaju Zdravku Mamiću, bivšem izvršnom direktoru zagrebačkog Dinama.

Hrvati hvale svoje prvake kako bi dali primjer mladima, ali i kako bi učvrstili osjećaj da je njihova zemlja posebna, jaka i nepobjediva. Sve to znači i da ništa iz prošlosti ne može ukaljati njegov ugled u očima njegovih sunarodnjaka, piše N1.

24. lipanj 2024 16:50