StoryEditorOCM
Domaći nogometvatrena atmosfera

Hrvatska je dominirala na tribinama, podrška navijača bila je nevjerojatna, iz sveg grla se bodrilo Vatrene

Piše Frane Vulas, Sport SD
24. lipnja 2024. - 12:38

- Zovi, samo zoviiii, svi će sokoloviii – odzvanjalo je stadionom u Leipzigu. Samo što je do utakmice u tim trenucima bilo ostalo još cijelo jedno poluvrijeme, 45 minuta. Uzbuđenje je među hrvatskim navijačima tada izazvao običan izlazak vratara „kockastih” na zagrijavanje. A kada je pola sata prije početka susreta na travnjak izašla cijela momčad Hrvatske, stadionom se čulo skandiranje:

- Hoćemo pobjedu! Hoćemo pobjedu!

image
Ante Cizmic/Cropix

Treslao se već u tim trenucima stadion RB Leipziga. Emocije su na najjače krenule već pola sata prije početka susreta. Hrvatski navijači koji su bili u velikoj brojčanoj nadmoći u odnosu na talijanske kolege su imali vrlo emotivnu izvedbu. Iz tridesetak tisuća grla na stadionu koji prima četrdesetak tisuća gledatelja istovremeno se orila „Moja domovina”. Koga od Hrvata na stadionu u tim trenucima to nije dirnulo u srce, ili kasnije dok su uglas pjevali „Lijepu našu”, taj je zaista hladan kao led na brijegu na koji je naletio Titanic.

Dominirale su crveno-bijele „kockice” na tribinama nad „Azzurima”. Kako je turnir odmicao, tako je sve manje hrvatskih navijača bilo na stadionima. Razlog je jednostavan, osjetno manji kapaciteti stadiona u Hamburgu odnosno Leipzigu u odnosu na Olimpijski u Berlinu. Međutim, što se atmosfere tiče bilo je baš obrnuto. Iz utakmice u utakmicu reprezentacije Hrvatske je i atmosfera bila sve bolja. Dijelom je tome kumovao veći broj navijača, a manje običnog naroda ili „Instagram navijača”. Grla se nisu štedjela, dlanovi su se više koristili za pljeskanje, manje za opalit selfie. No, svakako je tome doprinijela i dobra akustika stadiona u Leipzigu. A ujedno su i tribine bliže travnjaku nego u glavnom gradu.

image
Ante Čizmić/Cropix

I na ovom susretu navijačke skupine bile su na gotovo istom mjestu. S te pozicije, iza gola kojeg je u prvom poluvremenu čuvao hrvatski vratar Dominik Livaković, treći put zaredom na Euru pjesma nije prestajala tijekom cijelog susreta. To je možda i najveći dobitak ovog Eura. Hrvatski tifosi opet svi zajedno na najvećoj sceni. Tamo su svoje transparente objesili Torcida, Kohorta, Šibenski Funcuti, Ultras Vinkovci... Znali su hrvatski navijači svako toliko zapaliti i poneku baklju, da užgaju dodatno atmosferu. Neke su i završile uz teren. Poneka je pritom plastična čaša bačena prema travnjaku. Opet će neka kazna UEFA-e olakšati račun Hrvatskog nogometnog saveza.

Svaki put kada bi talijanski navijači pokušavali povesti svoju pjesmu ili nešto skandirati, ostalo bi uglavnom samo na pokušaju. Iz tisuća hrvatskih grla čuli su se zvižduci koji su ih ometali. Navijačka utakmica u Leipzigu uvjerljivo je pripala Hrvatima, u svakom smislu.

image
Ante Čizmić/Cropix

Nevjerojatno je da su hrvatski navijači već cijelu nedjelju do kasno u noć, pa potom i cijeli ponedjeljak radili „show” po gradu do večernjeg susreta. Posebno je impresivan bio korteo kojim se na tisuća navijača zajedno od fan zone na Wilhelm-Leuschner Platzu uputilo na nekoliko kilometara dugu šetnju prema stadionu uz jaku policijsku pratnju. A opet je svejedno ostalo i više nego dovoljno goriva i snage i za utakmicu. Da je to nekakav kriterij, da kojim slučajem postoji i takvo prvenstvo, Hrvati bi kao prvi u skupini navijački sigurno prošli u drugi krug Eura.

21:18 - Nekoliko plastičnih čaša palo je, ili je bačeno, s gornje etaže stadiona na donju, na dio gdje je novinarska loža. Nije se moglo dobro vidjeti s pozicije na kojoj se nalazimo, ispod gornje etaže. Pogođena je nekolicina čini se talijanskih kolega, ili barem pripadnika sedme sile koji nisu predstavnici hrvatskih medija. Razljutio je kolege taj incident. U pitanju su one tvrđe povratne plastične čaše i par desetaka metara visine s kojih su padale. Uslijedila je moglo bi se reći rasprava, traženje rukama objašnjenja s "kata iznad". Očito nisu bili zadovoljni odgovorom ili reakcijom, pa su zatražili intervenciju od zaštitara.

20:50 - Počinje, stadion je naš, pun ‘kockica‘, na tribinama smo pobijedili.

image
Ante Čizmić/Cropix

20:09 - Stigla je i Magdalena Keškić, konkurentica Ivane Knoll, sa zečjim ušima.

image
Ante Cizmic/Cropix

20:08 - Ne bojimo se ničega, samo propuha, piše na jednom hrvatskom šalu. Da, taj prokleti propuh. I voda odmah nakon sladoleda, jako opasno. Opasnije od Talijana.

image
Ante Cizmic/Cropix

19:30 - Navijači lagano ulaze na tribine i popunjavaju svoja mjesta

18:52 - Koliko dolazi hrvatskih navijača na stadion dokaz je da mimo kortea na stadion stiže i rijeka navijača iz drugog pravca, drugom cestom! Navijači su skandirali izborniku Zlatku Daliću.

image
Frane Vulas

18:40 - Podršku Vatrenima poslali su i hrvatski košarkaški reprezentativci, koji se pripremaju za nastup na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre.

18:21 - Hrvatski navijači su novi/stari hit Eura. Navijači u korteu pjevaju: ‘Večeras je naša fešta...‘. Brojno je i policijsko osiguranje, ali sve protiče mirno. Poleti tu i tamo u zrak od uzbuđenja koja plastična časa s pivom ili boca, proliven je i vaš reporter, ali lako za to. U jednom trenutku dio navijača u korteu poveo je pjesmu, ustašku koračnicu: ‘Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana...‘.  Brzo je promijenjen repertoar.

18:10 - Spektakularnim korteom desetine tisuća hrvatskih navijača dolazi na stadion u Leipzigu. Skandiraju: ‘Hoćemo pobjedu!‘

18:02 - Desetine tisuća hrvatskih navijača će se zajedno u korteu uputiti prema stadionu. Ulica je potpuno morala biti zatvorena. Prvo je njemačka policija zatvorila ulicu u jednom smjeru, ali zbog broja navijača morala je zatvoriti i drugi smjer.

image
F. V.
image
F. V.

17:41 - Početak kortea hrvatskih navijača prema stadionu najavljen je za 18 sati. Navijači se okupljaju. Tu su i policijski helikopteri koji sve nadziru.

image
Screenshot/Instagram
image
Screenshot/Instagram

17:36 - Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Instagramu je još jednom izrazila svoju podršku hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

‘Danas na putu iz Budimpešte za London, ali uvijek uz vas i s vjerom uz vas, Vatreni! Samo hrabro i odlučno do pobjede večeras!‘ napisala je Grabar-Kitarović u svojoj objavi na Instagramu.

Uz svoj izraz podrške objavila je dvije svoje fotografije u košulji na ‘hrvatske kvadratiće‘.

17:20 - Luda je atmosfera među hrvatskim navijačima u Leipzigu. Vjeruju u da Hrvatska može do svih bodova večeras protiv Italije i novog velikog uspjeha. Već standardne navijačke pjesme isprekidane su skandiranjem: Hoćemo pobjedu!

16:30 - Tisuće hrvatskih navijača okupile su se u fan zoni na Wilhelm - Leuschner Platzu, u blizini Marktplatza u Leipzigu. Zabavlja ih Tiho Orlić. Atmosfera je odlična. Ovdje se planira razvijanje velike hrvatske zastave navijača iz Crikvenice. Potom slijedi korteo do stadiona.

15.57 - Jedini pravi hrvatski izbornik stigao je u Leipzig! Svaka čast Zlatku Daliću, ali on ne može stati u istu rečenicu s Denom izbornikom hrvatskih huligana. Pojavio se Dena aka Bernard Perić među civilima. Tražili su ga više puta zajedničku fotografiju nego Ivanu Knoll i Luku Modrića zajedno. Evo što je za Slobodnu poručio.

15.30 - U Leipzig je stigao i Cristiano Ronaldo, ali ne onaj pravi već je riječ o jednom od ‘dvojnika‘ popularnog nogometaša koji mu izgledom dosta liči. 

- Daj dvi slike i osobnu, registrirat ćemo te - vikali su mu hrvatski navijači.

15.00 - Dio hrvatskih navijača je na putu do Leipziga zastao u češkim gradovima na "okrijepu", Prag je udaljen svega 200 km, pa dio njih u Češkoj ima svoje "baze". Stizalo se iz svih krajeva Njemačke, Austrije. Naravno i Hrvatske. Da je grad pun hrvatskih navijača vidjelo se i na parkirnim mjestima i u garažama gdje dominiraju hrvatske registarske pločice.

Mnogo hrvatskih navijača je u grad stiglo bez ulaznice. Stoga će dobar dio njih utakmicu pratiti u navijačkoj zoni na Augustusplatzu.

"Nažalost, nismo uspjeli, nadamo se da će se za osminu finala otvorit nešto ulaznica," kazala su dvojica Osječana.

U "fan zoni" su dva velika ekrana, jedan od površine 84 kvadratna metra, a drugi 21 kvadratni metar. Prostor može primiti oko 15.000 ljudi, a ulaz je besplatan.

13.15 - Na glavnom trgu u Leipzigu Marktplatzu je od jutarnjih sati ludnica. Hrvatski navijači su već do podne bili u velikom broju i u elementu. Pjeva se, skandira, pale baklje... Talijani su malobrojni i tihi kao bubice. Ponovili su i Hrvati bazu sa špagetima. Slomili su špagete da pokažu kako će Azzurri večeras proći na stadionu.

12:38 - Na glavnom trgu u Leipzigu Marktplatzu je od jutarnjih sati ludnica. Hrvatski navijači su već do podne bili u velikom broju i u elementu. Pjeva se, skandira, pale baklje... Talijani su malobrojni i tihi kao bubice. Ponovili su i Hrvati bazu sa špagetima. Slomili su špagete da pokažu kako će Azzurri večeras proći na stadionu.

12.29 - U Leipzigu je i mlado i staro, a jedan je navijač usred gužve i gungule u invalidskim kolicima, ništa ga nije moglo zaustaviti.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

12.24 - Ori se navijačka pjesma u centru Leipziga.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Screenshot/Instagram
image

Dena izbornik i djevojke u prolazu

Frane Vulas/
image
F. V.
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Screenshot/Instagram
image
Frane Vulas
image
Frane Vulas
image
Frane Vulas
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
F. V.
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 23:09