StoryEditorOCM
Regional2. SVJETSKI KONGRES

Longin: Nasuprot nekontroliranom bujanju masovnog turizma, Zadarska županija je definitivno pogodan prostor za uspješan razvoja sportskog turizma!

Piše Promo/zadarski.hr
27. travnja 2023. - 21:02

U Petrčanima kod Zadra održava se 2. Svjetski kongres sportskog turizma pod nazivom "Tourism & Sports United for Sustainability", u zajedničkoj organizaciji Vlada RH i Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Ministarstvo turizma i sporta glavni je koordinator aktivnosti kongresa koji je okupio više od tristo stručnjaka iz cijelog svijeta, a otvorio ga je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

- Često naglašavamo kako su uz našu kulturu i baštinu upravo turizam i sport dva stupa brendiranja Hrvatske i naše međunarodne prepoznatljivosti u svijetu. Drago mi je da su se u vrijeme pripremama za najintenzivniji dio turističke sezone u Zadru okupili svi ključni dionici sporta i turizma kao i mnogi međunarodni stručnjaci i predstavnici najvažnijih centara sportskog razvoja, kazao je premijer dodajući kako će 2023. godina biti iznad svih rekorda i po dolascima i po prihodima.

Prisutnima su se obratili i glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili, zamjenik ministra vanjskih poslova Kraljevstva Saudijske Arabije Sultan Almusallam te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac dodajući kako se kontinuirano radi na podizanju kvalitete sportskog sustava, infrastrukture i zakonske osnove.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Zadarski župan Božidar Longin poručio je sudionicima kongresa kako se nalaze u rodnoj županiji Luke Modrića, Dominika Livakovića i još nekoliko naših proslavljenih nogometaša, zlatnih olimpijaca u jedrenju, legendarnih košarkaša, skakača u vodu i brojnih drugih uspješnih sportaša…

- Iako su turistički rezultati na našem području sve bolji, postavlja se pitanje upravo održivosti ovoga tipa turizma u kojem raste broj posjetitelja, a s time i pritisak na infrastrukturu. Stoga je važno raditi na podizanju kvalitete ponude s ciljem privlačenja što kvalitetnijih gostiju. Selektivni oblici turizma, uz podizanje kvalitete smještaja, ono je u što se isplati ulagati. Sportski turizam upravo je jedan od njih, istaknuo je Longin dodajući kako je Zadarska županija definitivno pogodan prostor za planiranje uspješnog razvoja sportskog turizma.

- Riječ je o tipu turizma s velikim potencijalom i stoga je izuzetno značajno održavanje ovoga kongresa koji će stručnjacima iz obaju područja pružiti priliku za razmjenu znanja, inovativnih ideja i najboljih praksi. Za sportski turizam važna su profesionalna natjecanja jer, osim sportaša i njihovih timova, privlače i veliku potencijalnu publiku, što pozitivno utječe kako na ekonomski učinak tako i na produljenje sezone.

image

Bozidar Longin, župan
 

Jure Miskovic/Cropix

Zadarska županija je definitivno pogodan prostor za planiranje uspješnog razvoja sportskog turizma. Bili smo domaćini brojnih međunarodnih natjecanja, svjetskih i europskih prvenstava, u prvom redu onih košarkaških i jedriličarskih, jer sportski turizam traži prije svega kvalitetnu infrastrukturu. A upravo su Športski centar Višnjik i Jedriličarski klub Uskok odličan primjer kako ta infrastruktura treba izgledati – naglasio je te nastavio:

- Nogometaši su nas proslavili diljem svijeta i upravo tu vidimo priliku za dodatan iskorak, naravno uz potrebni razvoj infrastrukture. Pozdravljam i pokretanje međunarodnog turnira u čast Hrvoja Ćustića koji je organiziran uz veliki doprinos Hrvatskog nogometnog saveza. Također, jedan od konkretnih primjera razvoja sportskog turizma je utrka Wings for life koju će Zadar ugostiti kroz desetak dana, a u naš grad iz godine u godinu dovodi više tisuća natjecatelja iz cijelog svijeta.

Uz to, domaćini smo biciklističke utrke Cro race, kao i niza rekreativnih natjecanja od kojih je možda i najpoznatiji Škraping na otoku Pašmanu. Veliki je i potencijal avanturističkog turizma, posebno penjačkog sporta na obroncima NP Paklenica koji već sada okuplja tisuće gostiju iz Hrvatske i inozemstva. Dakle, očito je da postoji veliki prostor za rad u pravom smjeru. Uvijek je važno misliti na cilj, a on uključuje kvalitetnu strategiju i promišljanje o održivosti razvoja, nasuprot nekontroliranom bujanju masovnog turizma koji dugoročno može donijeti samo štetu – poručio je zadarski župan Božidar Longin.

image

Premijer Andrej Plenković i ministrica turizma NIkolina Brnjac

Luka Gerlanc/Cropix
15. lipanj 2024 07:10