StoryEditorOCM
KalelargaDO KRAJA GODINE?

Na prostorni plan stigle 594 primjedbe. Rubeša optužio Gverića za provizije, a Dukić mu replicirao: "Ovaj grad ti želiš devastirati!"

Piše I. I.
26. lipnja 2024. - 22:12

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije, Stjepan Gverić, gradskim vijećnicima je na sjednici Vijeća trebao objasniti u kojoj su fazi pete izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Zadra (PPUGZ).

Kazao je kako Zavod i dalje odgovara na primjedbe građana pristigle na prostorni plan te kako su na javnu raspravu stigla 394 podneska koji sadrže ukupno 594 primjedbe. 

- 41 posto zahtjeva se odnosi na izmjene uvjeta gradnje, 31 posto na korekcije prometnica, 24 posto na širenje građevinske zone i 1 posto na turizam. Oni prijedlozi i primjedbe koje se ne tiču osnovnih ciljeva zbog koje se rade izmjene će biti odbijeni. 

Veliki broj primjera je dosada obrađen, a tek ćemo vidjeti hoće li ponovno trebati provoditi javnu raspravu. Javna rasprava se ponovno provodi ako se promjeni namjena površina ili ako se utječe na vlasničke odnose. Tek po dobivanju suglasnosti od Ministarstva ovaj prijedlog može ići na Gradsko vijeće. Ako se prijedlog na gradskom vijeću amandmanima izmjeni, prije glasanja je ponovno potrebno tražiti suglasnost Ministarstva, kazao je ravnatelj Gverić dodajući kako bi se prostorni plan pred vijećnicima mogao naći na jesen.

Davor Karlović (HDZ) konstatirao je kako donošenje izmjena i dopuna PPUGZ teče u najboljem redu i kako nema nikakvog odugovlačenja, Marjana Botić (Akcija mladih) tražila je da se ubrza proces odgovora na primjedbe građana, Daniel Radeta je upitao jesu li u izmjenama i dopunama obuhvaćene sve odrednice novog pravilnika o prostornom planiranju, dok se Ante Rubeša (Akcija mladih) obrušio na ravnatelja Gverića. 

- Mislio sam da ste vi stručna osoba, a ne politička. Niste to svojom voljom, već njihovom provizijom, vikao je Rubeša s govornice nakon čega mu je predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić oduzeo riječ. 

Gradonačelnik Branko Dukić je rako kako njegov vid komunikacije nije primjeren.

- Ti radiš ruglo i s proračunom i prostornim planom. Ovaj grad ti želiš devastirati. Ovo što radiš je samo izlika kako ne bi glasao za proračun, zaključio je Dukić. 

26. lipanj 2024 22:13