StoryEditorOCM
KalelargaOBJAVLJENA PRESUDA

Danas je i službeno počeo teći rok od 45 dana u kojem Gradsko vijeće mora donijeti proračun za ovu godinu! U protivnom riskira da bude raspušteno

Piše I. I.
24. srpnja 2024. - 20:20

Danas je u Narodnim novinama objavljena presuda Visokog Upravnog suda kojom je ukinut zadarski proračun.

To znači da je i službeno počeo teći rok od 45 dana u kojem Gradsko vijeće mora donijeti proračun za ovu godinu. U protivnom riskira da bude raspušteno. 

Što se u tom roku od 45 dana može dogoditi? 

Prije svega, treba se održati sjednica Gradskog vijeća na kojoj će 27 vijećnika odlučivati o prijedlogu proračuna. Taj prijedlog proračuna može biti sličan onom koji se već našao pred gradskim vijećnicima i nije dobio zeleno svjetlo, a može se naći sasvim novi prijedlog, na kojeg će vijećnici moći ulagati amandmana. Zakonite, ali i nezakonite, kao i do sada. 

Donošenje proračuna za 2024., odnosno za četiri mjeseca do kraja godine, ima tako minimalno četiri moguća scenarija. O tome koji će scenarij prevladati, građani će saznati najkasnije sredinom kolovoza, kada predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić planira sazvati iduću sjednicu. 

Za proračun kojeg je ukinuo VUS, glasali su HDZ i nezavisni vijećnici Enija Meštrovića, a proračun je sadržavao nezakonite amandmane nezavisnih i Akcije mladih.

Na toj famoznoj prosinačkoj sjednici za proračun se glasovalo čak tri puta. Pod izlikom da tehnika nekim gradskim vijećnicima nije bila u funkciji, predsjednik Vijeća je prva dva glasovanja poništio. To je izazvalo revolt kod Akcije mladih koja se "pokupila" iz gradske vijećnice, no iz trećeg puta krnji zadarski proračun je prošao. 

image

Narodne novine

/Slobodna Dalmacija

Gradonačelnik Branko Dukić pokušavao je nakon toga u više navrata ispraviti nezakonitosti u proračunu koje je podržala i njegova stranka HDZ, ali u tome nije uspio. Na izvanrednoj sjednici održanoj 28. prosinca pojavili su se samo HDZ i SDP, no HDZ nije uspio dobiti potrebnu većinu. Gradonačelnik je nakon toga, drugu godinu za redom, aktivirao akt o obustavi proračuna i krenula je farsa u kojoj se našao peti grad u državi. Jedini grad u povijesti hrvatske demokracije koji ovoliko dugo diše na aparatima, točnije na kvartalnim odlukama o nužnom financiranju rashoda i izdataka, koje bi mogle potrajati do početka iduće godine.

U našoj analizi pogledajte četiri moguća scenaija za izlazak iz ove tužne priče, kad se novi prijedlog proračuna nađe pred gradskim vijećnicima od kojih 11 ima HDZ i partneri, a 16 opozicija.

05. listopad 2024 03:26