StoryEditorOCM
4 kantuna‘MASKE SU PALE‘

Dukić: Ustraju u blokadi sredstava Zadrana za kvalitetniji i sadržajniji život svih, ali svojih se naknada i dalje ne odriču. Bezobrazno!

Piše Zadarski.hr
26. lipnja 2024. - 18:16

Gradonačelnik Branko Dukić komentirao je skidanje prijedloga Proračuna Grada Zadra za 2024. godinu s Dnevnog reda Gradskog vijeća u režiji nehadezeovske većine.

- Vijećnici SDP-a, Akcije mladih i Nezavisne liste Enija Meštrovića na današnjoj su sjednici konačno javno i bez uvijanja preuzeli odgovornost za blokadu proračuna. Naime, kako su proračun uvjetovali prostornim planom, predstavnici Zavoda za prostorno planiranje koji izrađuju 5. izmjene i dopune PPU Grada Zadra detaljno su i potpuno izvijestili vijećnike o zakonskoj proceduri izrade tog dokumenta, podnijeli izvješće o tijeku izrade, najavili obvezne korake u proceduri i najavili najkraći mogući rok dovršetka tog dokumenta tijekom rujna ove godine. Tada su maske konačno pale, a srama nestalo.

Iako su prihvatili i u potpunosti razumjeli zakonske obveze izrade Plana, Radeta, Rubeša i Meštrović ostali su čvrsto pri svojoj odluci o blokadi proračuna po svaku cijenu. I objasnili građanima Zadra zašto. U raspravi su jasno naglasili kako je njihov konačni cilj blokada gradskih sredstava do idućih lokalnih izbora kada će oni moći njime raspolagati i trošiti kako oni žele. Još samo trebaju pobijediti! I nije ih briga što taj novac pripada građanima, sada i odmah, a ne njima. Štoviše, ustraju u blokadi sredstava koje građani izdvajaju za kvalitetniji i sadržajniji život svih u Zadru, ali svojih se naknada i dalje ne odriču. 

Njihova poruka korisnicima proračuna je jasna – od proračuna za ovu godinu neće biti ništa. Ništa neće biti ni od početka gradnje dječjih vrtića, ulaganja u školsku opremu, nabavke besplatnih radnih bilježnica; ništa od dovršetka izgradnje gradskog groblja, prometnica, parkova. Ništa od financijskih potpora udrugama na području socijalne skrbi, kulture, športa. Ništa od umirovljeničkih božićnica, obnove Veslačkog doma, veće potpore KK Zadru. Zato jer su tako odlučili Radeta, Meštrović i Rubeša. Sebično, egoistično, bezobrazno.

Sada se više ne mogu opravdavati vlastitim neznanjem, nema više ni novih njihovih laži. Nije ih bilo briga za vlastite proračunske prijedloge i amandmane, nije ih briga ni za donošenje prostornog plana. Samo neviđena destrukcija i nemjerljiva taština. 

Ja sam danas iscrpio i posljednju mogućnost da građani napokon dobiju svoj proračun. Prijedlog proračuna im je spreman i čeka ih u pisarnici. Ako progutaju vlastiti ego, prihvate odgovornost za građane i grad, mogu Zadar izvesti iz blokade već sutra, poručuje gradonačelnik Dukić. 

28. lipanj 2024 19:11