StoryEditorOCM
ForumMILIJARDE PORUKA

Znate li što su kriptoaplikacije? Koristi ih Srpska pravoslavna crkva, ali i kriminalci. Ovo je velika priča o Sky Globalu!

Piše Eda Vujević/SD
31. kolovoza 2022. - 13:02

Vijest da su neki pripadnici Srpske pravoslavne crkve bili spremni financirati nabavu oružja kriminalnim klanovima u slučaju da su rezultati posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, oni iz 2020., imali neželjeni ishod za njih, uzburkala je i tako turbulentnu crnogorsku javnu scenu.

Vijest je prvi objavio tamošnji M portal, a ona se brzinom munje proširila cijelom regijom. S jedne strane, bizarna priča da svećenstvo naoružava lokalnu mafijašku bandu u političke svrhe, odnosno u svrhu organiziranja oružanog pokreta otpora demokratski izabranoj svjetovnoj vlasti, sama je po sebi jezovita.

S druge strane, premda spominjanje kriptoaplikacija na pametnim telefonima nije novost ni u Crnoj Gori, i premda je još prošle godine tu zemlju potresao skandal kad je uhićena bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, a koju je raskrinkala komunikacija njezina sina Miloša upravo preko SKY aplikacije, tema kriptoaplikacija očito nije iscrpljena. O čemu je uopće riječ?

image

Kriminalci i suvremena tehnologija idu ukorak

Afp

Priča je, barem za javnost, počela u proljeće prošle godine, kada je belgijska policija uhapsila 48 ljudi tijekom akcije bez presedana, nakon što su istražitelji provalili šifriranu komunikacijsku mrežu koju su koristili kriminalci.

Na 200 pretresa radilo je više od 1500 policajaca, uključujući specijalne jedinice, i to u nizu gradova u cijeloj zemlji.

Policija je zaplijenila 1,2 milijuna eura u gotovini, oružje, nakit, dijamante, policijske uniforme i luksuzne automobile.

Spriječeno na desetke zločina

Belgijski tužitelji rekli su tada da su istražitelji provalili u uslugu šifriranih poruka Sky ECC i presreli čak jednu milijardu poruka tijekom dvogodišnje istrage koja je dovela i do zapljene više od 17 tona kokaina, kao i do razotkrivanja nekoliko međunarodnih bandi specijaliziranih za trgovinu drogom.

Prošle godine su vlasti u Belgiji i još tri zemlje dodatno “provalile” još mafijaških skupina, koje su u zapadnu Europu isporučile kokain vrijednosti nekoliko milijardi dolara.

Istraga koja je počela kada je u Antwerpenu nađen kontejner s 2,8 tona kokaina otkrila je međunarodnu bandu koja je imala veze u najmanje četiri europske zemlje i u Južnoj Americi.

Nizozemska policija i tužiteljstvo zaplijenili su i 28 komada vatrenog oružja u lučkom gradu Rotterdamu, a već prije u istrazi presreli su na tisuće kilograma kokaina, heroina i hašiša.

Tada su vlasti Belgije i pridruženih zemalja objavile kako je širom svijeta stotine tisuća telefona opremljeno Sky ECC aplikacijom, a tada je server ECC isključen iz mreže po nalogu tužiteljstva.

Također, objavljeno je kako su policije i Europol tom akcijom, nadgledajući šifrirane poruke, uspjeli spriječiti na desetke planiranih zločina, uključujući otmice i ubojstva.

U srpnju prošle godine policija je provalila i u drugu šifriranu komunikacijsku mrežu, nazvanu “EncroChat”, te je nadgledala kriminalce dok su planirali isporuke droge, poslove s oružjem i atentate te utvrdili da su mnogi korisnici “EncroChata” prešli tamo sa Sky ECC-a.

image

A glavna meta organiziranog kriminala uvijek je - droga

Afp

Istina je da mnogi ljudi, pa i oni izvan kriminalnog podzemlja, traže šifrirane aplikacije za razmjenu poruka za sigurnu komunikaciju sa svojim suradnicima, prijateljima i obitelji.

Iako postoje i drugi načini zaštite vaših podataka, end-to-end enkripcija postala je standardna sigurnosna značajka u aplikacijama za slanje poruka za široku potrošnju i za poslovne korisnike.

Ove kriptoaplikacije rješenja su koja podržavaju prijenos šifriranih podataka. Enkripcija osigurava da su jedine strane koje mogu pristupiti sadržaju poruke one koje drže ključeve za dešifriranje – pošiljatelj i primatelj.

Stoga aplikacije za šifrirane poruke provode jedan od najpopularnijih i najstandardnijih protokola za zaštitu podataka.

Štoviše, potreba za sigurnom komunikacijom i šifriranim aplikacijama za razmjenu poruka tijekom godina se povećala s naglim usvajanjem hibridnih pravila rada.

Kao takve, šifrirane aplikacije za razmjenu poruka sada su norma u digitalnim radnim mjestima diljem svijeta.

Na primjer, više od 50 posto IT čelnika kaže da je smanjenje rizika kibernetičke sigurnosti njihov prioritet kada je riječ o digitalnoj transformaciji.

Način rada

Kako funkcioniraju aplikacije za šifrirane poruke? One, jednostavno rečeno, koriste proces kodiranja informacija kako bi spriječile bilo koga da pregleda njihov sadržaj i, kako privatnost podataka postaje sve važnija tema, enkripcija “s kraja na kraj” postala je gotovo standardni protokol za zaštitu podataka.

Međutim, enkripcija “s kraja na kraj” ne znači potpunu privatnost i zaštitu podataka. Da, ona onemogućuje čitanje poruke ako je presretnu, ali šifrirane aplikacije za razmjenu poruka osiguravaju da su poruke šifrirane samo u prijenosu. Što to znači?

To znači da pružatelj usluge i dalje može pristupiti podacima i čitati podatke - osim ako se nije obvezao da to ne čini. Neke šifrirane aplikacije za razmjenu poruka izričito kažu da ne pohranjuju podatke ni metapodatke na svojim poslužiteljima niti ih prodaju trećim stranama.

No policijski proboj u Sky Global, koji je tvrtka “majka” za Sky ECC, tu je tvrtku sa sjedištem u Kanadi doslovno bacio na koljena.

U SAD-u su vlasti izdale naloge za uhićenje Kanađana koji stoje iza Sky ECC-a zbog reketiranja, poticanja i pomaganja zlonamjernih aktivnosti, posebice omogućavanja šifrirane komunikacije tijekom distribucije ilegalnih droga.

Jean-Francois Eap, glavni izvršni direktor Sky ECC-a, optužen je za urotu i iznuđivanje radi distribucije kokaina, heroina i meta, zločina za koje se u Sjedinjenim Državama kažnjava doživotnom kaznom.

Sky ECC i dalje opovrgava da je policija provalila šifrirane poruke na njegovoj komunikacijskoj usluzi te tvrdi da je nizozemska policija istražila lažni Sky ECC, čiju je krivotvorenu verziju plasirao njihov nezadovoljni preprodavač, čija su prava preprodaje ukinuta u rujnu 2019., nakon ponovljenih kršenja pravila za preprodavače Sky ECC-a.

image

Nelegalna prodaja oružja veliki je izvor zarade kriminalnim klanovima

Afp

Ipak, članovi Sky ACC bratstva su se osuli. Dio ih je FBI lukavo primamio tobože novom aplikacijom pod nazivom Anom, koju je kreirao upravo Federalni biro, što je rezultiralo s više od 500 uhićenja u Sjedinjenim Državama, Europi i Australiji.

Stoga, ne bez osnove, Jean-Francois Eap tvrdi kako su se i on i njegova tvrtka našli kao pijuni u igri FBI-ja, ni krivi ni dužni, jer je njihova aplikacija namijenjena svima, a ne samo kriminalcima.

Zagovornici kibernetičke sigurnosti i tehnološke tvrtke priznaju da end-to-end enkripcija olakšava kriminalne aktivnosti, ali kažu da je to prihvatljiv kompromis jer obične korisnike također čini daleko bolje zaštićenima od hakiranja i invazije na privatnost te od nadzora autoritarnih režima.

Kriminalni element je - malen

Međutim, FBI je priznao da je tajno upravljao Anomom, koji je koristila i lažna galerija navodnih kriminalaca uključujući plaćene ubojice, krijumčare kokaina i heroina i trgovce oružjem.

Potražnja za Anomom “eksponencijalno je porasla” nakon zatvaranja Sky Globala, navelo je Ministarstvo pravosuđa u priopćenju za javnost. U izjavi pod prisegom kasnije, dužnosnici FBI-ja su rekli da se oko 6000 korisnika pridružilo Anomu, što je bila “izravna posljedica optužbi protiv Sky Globala”.

To Eapovoj tvrtki daje temelj za daljnju sudsku bitku. Oni priznaju da su dileri droge i drugi kriminalci koristili njezinu aplikaciju bez znanja tvrtke. No, kažu da su dali sve od sebe da ih drže podalje.

Činjenica da je samo oko 6000 korisnika tvrtkine aplikacije migriralo na Anom znak je, po njima, da je kriminalni element bio relativno mali, naveli su u podnesku sudu.

”Činjenica da se tehnologija može koristiti u nezakonitu svrhu ne znači i da je tehnologija dizajnirana ili namijenjena za tu svrhu”, navodi se u podnesku.

Sky Global također tvrdi da ih država maltretira na način na koji veći igrači nikad ne bi bili zlostavljani..

image

Nelegalna prodaja oružja veliki je izvor zarade kriminalnim klanovima

Afp

”Ono što se ovdje dogodilo je ekvivalent situaciji u kojoj bi Vlada zaplijenila i zabranila Apple.com jer trgovci drogom koriste značajke enkripcije njihova iPhonea za međusobnu komunikaciju”, navodi se u podnesku.

”Takva zapljena nikada ne bi bila dopuštena kad je u pitanju Apple ili bilo koja druga visokoprofilna tehnološka tvrtka.”

Teško je reći da su posve u krivu...

Premda, teško da će napori Sky Globala da se na sudu izbori za povratak svog dobrog imena značiti išta na brdovitom Balkanu. S aplikacijom ili bez nje, mafijaške bande, kao što je i ona škaljarska, pronalaze načine za komuniciranje s najvišim društvenim autoritetima.

Primjerice, sa Srpskom pravoslavnom crkvom po principu - mi vama oružje, a vi nama oprost grijeha. I novac, naravno!

27. travanj 2024 23:28