StoryEditorOCM
ForumDOBRO JE ZNATI!

Kako pravilno prati zaštitne maske? Na nošenje smo se navikli, no treba usvojiti i pravila o održavanju: pazite se ovih grešaka, otvaraju vrata virusu

Piše PSD
28. travnja 2020. - 19:46

Iako mjere prevencije širenja zaraze koronavirusom u zemlji pomalo popuštaju, još uvijek je u određenim situacijama preporučljivo nositi zaštitne maske. 

Nakon početnih 'borbi' za maskama kojih je svugdje i svima nedostajalo te njihovih 'astronomskih' cijena, oni dosjetljiviji i spretniji s iglom i koncem problemu su doskočili izradom vlastitih primjeraka, a pamučne 'kućne' verzije - osim što su bile dostupnije i jeftinije, mogle su se i višekratno korisitit.

Na neke od maštovitijih i jednostavnijih načina izrade vlastitih zaštitnih maski smo vas i mi uputiti, no jedna stavka koja se vezuje uz višekratno korištenje maski mnogima je bila ipak ključna. Riječ je naravno o pravilnom pranju i dezinficiranju istih. 

'Uradi sam' maskice

Prilikom izrade vlastitih zaštitnih maski, iz tekstilnog laboratorija Good Housekeeping Institute preporučuju korištenje isključivo stopostotnog pamuka kroz kojeg možete i vi i vaša koža nesmetano disati, a pri tome savjetuju da kod odabira materijala izbjegavate onaj s rjeđom teksturom kako se njegovim rastezanjem ne bi stvorile praznine kroz koje mogu ući razni nepoželjni virusi.

No, izrada maske samo je djelomična zaštita, posebice kada je u pitanju ona s 'višekratnim' prefiksom. 

Postoje različita izvješća o tome koliko se dugo koronavirus može zadržati na pojedinim materijalima, pa tako i na tkanini od koje se prave maske, a iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti CDC savjetuju da se prilikom pranja zaštitnih maski prema njima odnosite kao prema svome rublju i uvijek imate na umu da postoji šansa da se na njima nalazi nepoželjni virus.

Postupak čišćenja

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti CDC dao je opće smjernice o tome kako pravilno očistiti većinu maski od tkanine:

- zaštitne maske koje se koriste za prekrivanje lica treba redovito čistiti i dezinficirati, ovisno o intenzitetu korištenja

- perilica za rublje trebala bi biti dovoljna za adekvatno pranje zaštitnih maski

- osoba koja nosi zaštitnu masku trebala bi paziti da ne dodiruju oči, nos i usa prilikom namještanja ili skidanja maske, a potom bi trebali odmah temeljito oprati ruke.

Međutim, treba uzeti u obzir da nisu sve maske, posebice one sašivene ili napravljene kod kuće, od istog materijala. Carolyn Forte, direktorica laboratorija Goodhousekeeping Instituta zbog toga predlaže da se svi tipovi višekratnih maski za lice peru na visokim temperaturama u perilici rublja i suše na suncu - kada god je to moguće,kako biste bili sigurni da ste napravili ispunili sve higijenske uvjete. 

One delikatnije maske, koje su šivane rukom, možda ne bi dobro podnijele pranje u perilici, pa se preporučuje prati ih u vrućoj vodi s deterdžentom.

Premda postoje neke druge metode čišćenja, popularne na internetu, koje predlažu da očistite maske za lice stavljajući ih u mikrovalnu pećnicu, štednjak ili posudu s kipućom vodom, Forte ih ne preporučuje jer nisu tako učinkovite kao standardno pranje i sušenje. 

Vrijeme za čišćenje

Uz pravilno pranje zaštitnih maski, bitno je znati i kada je trenutak u kojem ne bismo više smjeli nositi na licu te bismo ih trebali adekvatno oprati.

Ne postoje točne smjernice niti pravila koliko često bi netko trebao čistiti masku koju nosi, budući da to ovisi isključivo o individualnom ponašanju i intenzitetu korištenja same maskice, no ako želite biti jako oprezni - maskicu za lice očistite nakon svake upotrebe, ili još bolje, nakon svakih nekoliko sati nošenja. 

Štite li?

Jedine maske koje pružaju adekvatnu zaštitu od koronavirusa su one s FFP3 i P100 certifikatom. Pamučne i kiruške maske ne štite od aerosolnih čestica kojima se prenosi virus te niste zaštićeni od koronavirusa ako ih koristite.

Ipak, pamučne i kiruške maske zadržavaju kapljice te ih trebaju koristiti bolesne osobe kako bi se ograničio domet kapljica koje nastaju prilikom kihanja, kašljanja i govora, a kojima se najčešće širi virus.

17. lipanj 2024 13:50