StoryEditorOCM
ForumCOVID 2023.

Hoćemo li opet morati nositi maske? Cirkuliraju tri nova soja koronavirusa, evo koji su simptomi i kako se testirati

Piše vijesti sd
25. rujna 2023. - 17:20
Korištenje maski za lice preporučuje se osoblju, posjetiteljima i pacijentima zdravstvenih ustanova i svima u domovima za starije i bolesne kada nije moguće održavati fizički razmak veći od metar i pol (ilustracija)Tom Dubravec/Cropix

Dok smo bili okupirani vijestima o broju dolazaka i noćenja, s pripadajućim toplinskim udarima, kao i onima koje donosi noćni život turista, krajem sezone počele su se pojavljivati vijesti o broju oboljelih od Covida-19.

Uz pripadajući broj oboljelih, išao je i određeni broj hospitaliziranih, kao i umrlih. O tome su govorili i poneki liječnici, dok su farmaceutske tvrtke izvještavale o radu na novome cjepivu. Sve su to bili jasni znakovi da je Covid-19 još uvijek prisutan.

Svijetom cirkuliraju tri nova soja koronavirusa koja imaju znatne promjene na šiljastom proteinu, što im omogućava da izbjegavaju imunitet stečen preboljenjem i cijepljenjem. Zbog toga se od ljeta posvuda u svijetu, pa i u Hrvatskoj, bilježi porast oboljelih od bolesti Covid-19.

Koronavirus sada cirkulira među nama kao i brojni ostali virusi. Među aktualnim identificiranim podvarijantama virusa, najčešće se nalaze XBB.1.5 i njemu slične podvarijante, piše Večernji list.

image

Svijetom cirkuliraju tri nova soja koronavirusa koja imaju znatne promjene na šiljastom proteinu, što im omogućava da izbjegavaju imunitet stečen preboljenjem i cijepljenjem (ilustracija)

/Shutterstock

Simptomi koronavirusa sada su grlobolja, kašalj, curenje iz nosa, malaksalost, bolovi u mišićima i povišena temperatura. Kliničke slike u većini su slučajeva blage i teško je na temelju njih razlučiti o kojoj se respiratornoj bolesti radi.

Brzi antigenski testovi trebali bi otkriti i najnovije varijante koronavirusa, samo što je njihova osjetljivost nešto manja od PCR-a te se u slučaju simptoma preporučuje testiranje ponoviti nakon 48 sati ili napraviti PCR.

Liječenje je za većinu kao i kod ostalih respiratornih bolesti. Uputno je ostati kod kuće nekoliko dana.

Cijepljenje protiv Covida-19 počelo je prošlog tjedna i preporučuje se starijima od 65 godina naviše, kroničnim bolesnicima i drugim pojačano izloženim i osjetljivim skupinama.

image

Brzi antigenski testovi trebali bi otkriti i najnovije varijante koronavirusa, samo što je njihova osjetljivost nešto manja od PCR-a te se u slučaju simptoma preporučuje testiranje ponoviti nakon 48 sati ili napraviti PCR (ilustracija)

Nikola Vilić/Cropix

Većini se preporučuje cijepljenje (ili docjepljivanje) jednom dozom varijantnog cjepiva XBB.1.5, neovisno o tome jesu li cijepljeni ili su preboljeli Covid-19 te neovisno o tome kojom su vrstom cjepiva cijepljeni.

Korištenje medicinskih maski ili maski za lice preporučuje se osoblju, posjetiteljima i pacijentima zdravstvenih ustanova i svima u domovima za starije i bolesne kada se nalaze u zatvorenom prostoru s više ljudi u kojem nije moguće održavati fizički razmak veći od metar i pol. Svaka ustanova može i obvezati određene kategorije na nošenje maske, piše Večernji list.

Poslije svega što smo prošli u pandemiji navedene mjere čine se blagima. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati na jesen kada se povučemo u zatvorene prostore.

image

Većini se preporučuje cijepljenje (ili docjepljivanje) jednom dozom varijantnog cjepiva XBB.1.5, neovisno o tome jesu li cijepljeni ili su preboljeli Covid-19 te neovisno o tome kojom su vrstom cjepiva cijepljeni

Nikša Stipaničev/Cropix
27. travanj 2024 08:25