StoryEditorOCM
ĐiradaNE PROPUSTITE

Svečenim koncertom na Forumu nedjelju se otvaraju glazbene večeri u Sv. Donatu, evo kakav vas program očekuje

Piše A. V. Š.
3. srpnja 2024. - 08:33

Glazbene večeri u Sv. Donatu već tradicionalno se otvaraju svečanim koncertom na Forumu, koji je uvijek poseban događaj za Zadar i njegove posjetitelje. Uz Mozartovu uvertiru operi Otmica iz saraja i Haffner-simfoniju, vrhunac večeri je izvedba Pop-koncerta Igora Kuljerića, recentni projekt Simfonijskog orkestra HRT-a i njihovog solo trubača Vedrana Kocelja koji je taj koncert snimio upravo s dirigentom Pavlom Zajcevom i za to osvojio nagradu Porin. Igor Kuljerić pripada zadarskom kulturnom krugu, no njegove inspiracije protežu se od lokalnih, duboko ukorijenjenih glagoljaških odzvuka sve do suvremene izvođačke prakse – rocka, jazza i popa.

LA LYRA

PONEDJELJAK, 08. 07. | 21:00 | CRKVA SV. DONATA | ULAZNICE

Ciklus Suvremenost rane glazbe

Pino De Vittorio, vokal

Fabio Accurso, lutnja, colascione

Domen Maričič, viola da gamba

Massimiliano Dragoni, udaraljke

Bor Zuljan, lutnja, vihuela, chitarrino, umjetničko vodstvo

La Lyra, mitološki arhetip čarolije, utjelovljuje humanistički ideal. To ime nosi ansambl koji okuplja različite projekte, osmišljene i vođene od strane svojevrsnog revolucionara lutnje Bora Zuljana, čiji, originalni i rijetko slušani programi, prožeti improvizacijom, spajaju kreativni pristup s istraživanjem, očaravajući publiku svojom magijom i živahnošću. Njegovo kritičko izdanje Gorzanisove Druge knjige o lutnji objavilo je Slovensko muzikološko društvo, što je rezultiralo nagrađenim CD-om La barca del mio amore s glazbom istog skladatelja, u kojem su sudjelovali La Lyra i talijanski tenor i glumac Pino De Vittorio, koji ima dugu i plodnu karijeru na glazbenom polju, posebice na području stare glazbe i u glazbenoj tradiciji Puglie. 

UNESCO MUSICA

UTORAK, 09. 07. | 19:00 | KONCERTNA DVORANA BRAĆE BERSA | ULAZ SLOBODAN

Duo Viridian

Sofia De Martis, violina

Matteo Di Bella, klavir

Pobjednici 12. Međunarodnog glazbenog natjecanja Palmanova

Glazbene večeri u Sv. Donatu drugu godinu zaredom održavaju koncert pobjednika uglednog međunarodnog natjecanja u talijanskoj Palmanovi, i to na datum obilježavanja upisa zadarskih bedema na listu svjetske baštine UNESCO-a. Ove godine predstavit će se Duo Viridian, osnovan 2023. u klasi Alessandre Carani, a trenutno djeluje pod vodstvom Franca Calabretta pri Konzervatoriju G. Tartini u Trstu. Ove su godine osvojili apsolutnu prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju "Prospettive Musicali 2024" u Rubanu (Padova), a u Palmanovi su osvojili apsolutnu prvu nagradu u kategoriji komorne glazbe, kao i nagradu publike. Na programu su djela Schuberta, Beethovena i Saint-Saënsa.

05. srpanj 2024 08:34