StoryEditorOCM
ĐiradaMJEŠTANI NA NOGAMA

Organizira se veliki prosvjed; "Pozivamo sve hrabre Privlačane da se uključe u raspravu i pridonesu u odlučivanju o budućnosti ovog divnog kraja!"

Piše Zadarski.hr
21. srpnja 2023. - 11:14

Nastavlja se poziv na skup za osvješćivanje javnosti o idejnom projektu uređenja Uvale Livadica, Donje Sebačevo u Privlaci, poručuju danas organizatori ovoga skupa.

- Skup će se održati unatoč prijetnjama i pritiscima koje su se pojavile prema aktivistkinjama i aktivistima. Ovo je kritičan trenutak za stanovnike Privlake jer odlučuju o budućnosti ovog prelijepog područja, a skup će se održati 22. srpnja u 18 sati na Plaži Livadica; ulicom Ulica Grgura Ninskog, uz šumu, pratite znakove Love Privlaka u srcu - naveli su u pozivu. Priopćili su i slijedeće:

"Idejni projekt pod nazivom Vita Projekt naišao je na kontroverze među građanima Privlake. Planirana prevelika izgradnja, s novim kapacitetima koji će ugostiti minimalno tisuću novih kreveta u sljedećih 2-3 godine, te izgradnja luke za potrebe gostiju, stvaraju zabrinutost među lokalnim stanovnicima.

- Nemoguće je zamisliti da bismo mogli utrpati Velebit u bocu!  Ali, to preuveličavanje ima za cilj jasno ukazati na posljedice ovog projekta - izjavila je dr. Stela Sušac – Pavić, jedna od organizatorica prosvjeda.

- Skup s ciljem podizanja svijesti o Vita Projektu postavlja pitanja o vrijednostima i prioritetima koje većina stanovnika Privlake podržava. Mnogi se pitaju znaju li mještani za sve probleme, negativnosti i sumnje koje ovaj projekt može donijeti njihovom mjestu. Osim toga, pitanje koje dominira raspravama je podržavaju li stanovnici ovakav razvoj projekta koji bi mogao dramatično promijeniti njihov raj, njihovo Sebačevo, koje svi toliko vole.” – kazala je dr. Sušac – Pavić.

Na skupu će biti i rješenja predstavljena za dva moguća smjera projekta. Prvo, podržati prijedlog Općine i sagraditi 15.000 m2 nove Uvale i Luke, što će dovesti do prekomjerne gradnje, ali uz samo 7 parkirnih mjesta za domaće stanovnike. Druga opcija je prilagoditi izgradbene kapacitete u Uvali, sačuvati autohtonost i mediteranski ugođaj koji Privlaku čini posebnom, sačuvavši pješčane plaže i pješćano morsko dno. Prijedlog su drvena sunčališta koja ne zahtjevaju mijenjanje prirodnih značajki obale i bezumno betoniranje i nasipanje obale.

- Čudim se kako neki ne vide što će nepovratno biti izgubljeno za nešto novo, nepopravljivo i nekvaliteno - kaže jedan od stanovnika. Mnogi se pitaju želi li zajednica prihvatiti prenapučenu obalu bez mira i odmora, umjesto očuvanja prirodnih ljepota i tradicionalne atmosfere.

U ovom trenutku, odgovornost leži na Privlačanima da se ujedine i donesu odluku koja će oblikovati budućnost Uvale Livadica, Donjeg Sebačeva i čitave Privlake. Potrebno je otvoreno i transparentno raspravljati o svim aspektima ovog projekta kako bi postigli najbolji mogući ishod za cijelu zajednicu.

Naša priroda i obala su neprocjenjivo blago koje ne smijemo dopustiti da uništimo. Poštivanjem hrvatskih i europskih zakona te prilagodbom planova razvoja našem mediteranskom identitetu, možemo sačuvati ono što nas čini jedinstvenima.

Stoga, pozivamo sve hrabre i neustrašive Privlačane da se uključe u raspravu, podrže svoje susjede i pridonesu u odlučivanju o budućnosti ovog divnog kraja. Jer samo zajedničkim naporima možemo osigurati očuvanje prirode i obale koju volimo, ostavljajući nasljedstvo koje će naši unuci s ponosom gledati.

Mi smo 22. srpnja u 18h u Uvali Livadica, Donje Sebačevo u Privlaci. Za one koji dolaze iz smjera Zadra; ulicom Grgura Ninskog, skretanje u lijevo prije kampa, uz šumu, prateći znakove Love Privlaka u srcu", priopćeno je u petak.

03. srpanj 2024 12:56