StoryEditorOCM
RegionalMORE DOŠLO DO GRLA

Privlaka priprema veliki prosvjedni skup 22. srpnja: "Zaštitimo uvalu Livadica, Idejni urbanistički plan Općine prijeti joj potpunim uništenjem!"

Piše Dr. Stela Sušac-Pavić
14. srpnja 2023. - 17:07

U Privlaci se priprema veliki prosvjedni skup zbog zahvata koji se pripremaju u uvali Livadica.

- Najavljujemo javno okupljanje 22. Srpnja u 18 sati kod Vile Rustike, Ulica Grgura Ninskoga, Donje Sebačevo prema moru, plaža Livadica.

Okupljanjem skrećemo pozornost javnosti na Idejni urbanistički plan Općine Privlaka u predjelu Sebačeva i Batalaže u uvali Livadica.

Ovim planom predviđa se upotreba neautohtonih građevinskih materijala i obimna iskapanja plitkog pješčanog područja, što rezultira potpunim uništenjem svih staništa pješćanog plićaka, po kojima je Privlaka prepoznatljiva.

Ukupna površina zahvata obuhvaćena planom (kopno + more) iznosi 15.110 četvornih metara. Ukupna površina kopnenog dijela iznosi 6.265 četvornih metara, od čega je 200 četvornih metara već postojeće kopno, dok se ostalih 6.065 četvornih metara smatra novim kopnom. Ukupna površina morskog dijela obuhvaća 8.845 četvornih metara, pod izlikom „uređenje plaže“.

Takav pristup "uređenju plaža" dugoročno će imati štetne posljedice na na naše nasljeđe koje po arheološkim nalazima u uvali Livadica datira još iz 1. stoljeća.

Ukoliko ovako štetan zahvat prođe, dugoročno i nepopravljivo će naštetiti po pitanju ekolgije, gospodarstva, tradicije i prepoznatljivost našeg područja.

Očuvanje autohtonog krajolika i održavanje prirodnog okoliša na kopnu i u moru postali su najvažniji čimbenici koji potiču turizam. S druge strane, pretjerana izgradnja postaje neprivlačna za europske turiste i smanjuje kvalitetu života lokalnom stanovništvu.

image

Uvala Livadica

Skup Građana Privlake/Slobodna Dalmacija

Glavni problem uvale Livadica je erozija tla uzrokovana postavljanjem šetnice u more, što je rezultiralo ekocidom biljnih vrsta. Neophodno je da se cijela šetnica konačno projektira prema stručnim smjernicama kako bi se osiguralo očuvanje autentičnosti plaže. Javnost također treba biti obaviještena o detaljnom Urbanističkom planu - navodi se u pozivu.

- Izuzetno je važno da štitimo mir. Mir je najtraženija misao i najvrjednije blago čovječanstva. Ako dopustimo da se ovaj raj zatrpa, to znači da smo pristali oduzeti mu mir.

Vječni članovi vijeća Privlake ključni su za ovu akciju. Moramo osigurati da nas oni predstavljaju i zauzmu stav protiv uništenja rijetke pješčane uvale u Hrvatskoj. Ova borba ima nacionalni značaj i ima za cilj potaknuti male zajednice na aktivno sudjelovanje u lokalnoj vlasti. Vijećnici drže ključ; oni nas moraju predstavljati! “ – riječi su doktorice Stele Sušac – Pavić, jedne od voditeljica kampanje.

Upravo paralelno s ovakvim bezumnim projektom, na nivou EU donešena je Uredba za obnovu prirode! Tom Uredbom pokušava se stati na kraj bezumnim uništavanjem prirodnih bogatstava. Naša Privlaka na putu je da ovako lošim korištenjem naših resursa, trajno budućim generacijama onemogući kvalitetan opstanak. Svi naši resursi su na rubu prepolovljenosti, a vlast bezumno turizam promovira kao monokulturu koja uništava prirodu i društvo, kako naše Privlake, tako i šire.

Paralelno s Uredbom za obnovu prirode na nivou EU, kod nas odustalo se od suludih odredbi Zakona o pomorskom dobru kojim je spriječeno otimanje i uništavanje plaža, te se izričito zabranjuje nasipanje i nekontrolirano dohranjivanje plaža.

Izuzetno je važno da štitimo mir. Mir je najtraženija misao i najvrjednije blago čovječanstva. Ako dopustimo da se ovaj raj zatrpa, doprinosimo nemiru u našem selu, gradu i državi.“ – još jednom naglašava dr Stela Sušac – Pavić.

 

03. srpanj 2024 08:02