StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI VODOVOD ČEKA POTVRDU HRVATSKIH VODA

Projektnim zadatkom teškim 300-400 milijuna protiv gubitaka vode od čak 70 posto!

Piše P.O.
6. veljače 2017. - 19:00
zd-vodovod_zgrada3012

Zadarski Vodovod čeka da Hrvatske vode potvrde nekoliko godina pripremani projektni zadatak kojim bi lokalni komunalac krenuo u "završnu borbu" s gubicima vode, ali i vodoopskrbu otoka, sanaciju postojećih cjevovoda u vodosprema, te izgradnju pročišćavača na izvorištu Muškovci. Cijeli bi taj zahvat, procjenjuje se, mogao stajati između 300 i 400 milijuna kuna.

-Kada Hrvatske vode potvrde naš projektni zadatak, raspisali bismo natječaj za izradu studije izvodljivosti nakon čega bi se moglo pristupiti projektiranju, ishodovanju potrebnih dozvola i apliciranju prema fondovima Europske unije, kaže direktor Vodovoda Tomo Matek.

Gubici vode zadarskog Vodovoda već se godinama procjenju na 63 do čak 70 posto, ali su u te astronomske gubitke uračunate i ukradena i nefakturirana voda, dakle voda koja je potrošena, ali ne i plaćena.

-Ove godine planiramo utrošiti od sedam do osam milijuna kuna naših vlastitih sredstava za rekonstrukciju cjevovoda i objekata, te ugradnju opreme. U tome su i trenutne ugradnje mjerne regulacijske opreme u Foši kojom kontroliramo tlak i gubitke u cjevovodu, kaže Matek.

U Vodovodu za pred 15-ak dana započeli pola milijuna kuna vrijedni radovi na uređenju "šalter sale" na mjestu nekadašnje radničke menze i kuhinje. Očekuje se da će radovi biti dovršeni za 2,5 mjeseca, a u "šalter sali" će na jednom mjestu biti blagajne, šalter za priključke, protokol, naplata i reklamacije.

Direktor Matek navodi da je Vodovod dobio i certifikat Bureau Veritasa (ISO 22000:2005) kao svojevrsno priznanje za dosadašnji način rada u zadarskom komunalcu.

-Da, to je prizanje nezavisne, vanjske kuće, a u procesu dobivanja certifikata detaljno su provjereni računovostvo, javna nabava, laboratorij, naši objekti i uređaji, te kompletan rad poduzeća, zadovoljan je Matek.

P.O.


 

 

05. srpanj 2024 00:57