StoryEditorOCM
4 kantunaZAPADNI PRAVAC

Uspostavljena normalna vodoopskrba Petrčana, problem je što se zbog "uskog grla" na Žmirićima ne zna kad će opet puknuti cijev...

Piše M. K.
20. lipnja 2024. - 21:41

Vodoopskrba u Petrčanima normalno je uspostavljena nakon što je u utorak i srijedu bila povremeno obustavljena zbog hitnih radova na vodoopskrbnom sustavu. Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju bile su smještene u mjestu što sigurno nije dobra slika za turiste koji se odmaraju na tom području. Ipak, nakon obustava voda je normalno potekla i stanje je sad regularno, doznajemo dobru vijest od direktora Vodovoda Tomislava Mateka.

- Jučer je to sanirano. Svi imaju vodu, doduše smanjenim protokom u odnosu na normalno stanje zbog obustavljenih radova na Žmirićima gdje je na jednom dijelu cjevovoda umjesto promjera fi 500 ostao fi 300. Zbog tog bajpasa, "uskog grla" kroz koji protiče voda prema tzv. zapadnom pravcu, nastojimo preusmjeravati vodu drugim pravcima kako bi održali normalnu vodoopskrbu potrošačima. Mogu se dogoditi izolirana puknuća što ne možemo znati, odnosno jedino što možemo je reagirati ukoliko se dogode, a to opet ovisi o potrošnji odnosnu broju turista koji budu boravili na tom području. U tom se slučaju smanjuje protok i manja količina vode dotiče - ističe Matek.

U Kožinu je problem što se zbog nedostatnog tlaka i povećane potrošnje na Viru događa ispadanje crpne stanice i automatski se isključuje.

- Jutros smo promijenili režim rada crpne stanice na Viru, na način da noću više punimo, a danju isključimo crpnu stanicu. Tako stabiliziramo tlakove i za sad nam ide dobro, jedino što smo jutros imali neki gubitak u Kožinu pa je jedno vrijeme to područje bilo bez vode, ali sad je opet došla. Završena je rekonstrukcija vodospreme Nin - Straža i danas ćemo tu vodu pustiti i nadamo se s te strane pustiti vodu prema Privlaci i Ninu, te tako rasteretili pravac od Žmirića. To ćemo napraviti tijekom noći, a onda pratiti sustav i vidjeti što će se događati, ne možemo to unaprijed znati. To je novi cjevovod koji je bio u izgradnji i dovršen je, ali problem je taj dio na Žmirićima koji je ostao improviziran, na to ćemo morati paziti i po potrebi intervenirati čitavo ljeto. Kad se to dovrši i uspostavi cjevovod u punoj dužini, taj će problem biti riješen. Molim građane ukoliko bude nekih iskakanja odnosno gubitaka vode uslijed pucanja cjevovoda da se strpe. Odmah ćemo to odraditi na terenu, ali bit će potrebno strpljenja - ističe Matek.

Sitacija s vodoscrpilištima za tzv. visoku zonu grada je dobra, vode za sada ima dosta i nema problema, dodao je.

25. lipanj 2024 13:10