StoryEditorOCM
4 kantuna"ISPARI" 70 POSTO

Dva ugovora zadarskog "Vodovoda": 30 milijuna za sanaciju gubitaka vode u Zadru, Bibinjama i Sukošanu, a 22,5 za rekonstrukciju crpne stanice Dolac

Piše P.O.
18. svibnja 2022. - 22:06

Zadarski „Vodovod” je već desetljećima među najvećim „gubitašima vode” u Hrvatskoj, a i po sadašnjim procjenama u sustavu se netragom izgubi skoro 70 posto iscrpljene vode. Zato je kao velika vijest u gradu odjeknula informacija o potpisivanju ugovora o 30 milijuna kuna koje će u naredne tri godine „Vodovod” utrošiti u „implementaciju projekta sustava upravljanja gubicima vode”.

-Od tih 30 milijuna kuna, država je preko Hrvatskih voda i nadležnog ministarstva osigurala 80 posto iznosa, dok će preostalih 20 posto pasti na proračune jedinica lokalne samouprave na čijem se području rješavaju gubici, pojašnjava Tomo Matek, direktor „Vodovoda”.

Analize su pokazale da bi za sanaciju svih gubitaka „Vodovodu” trebalo 100 milijuna kuna, a pritom su kalkulacije rađene prije nego što su cijene eksplodirale. Zato će „Vodovod” u sanaciju gubitaka krenuti u fazama, a ovih 30 milijuna kuna bit će utrošeno na otkrivanje i sanaciju gubitaka u cjevovodima na području Grada Zadra i općina Bibinje i Sukošan, dakle na području na kojemu su gubici ionako najveći, jer se procijenilo da pola od svih gubitaka vode otpada na gubitke na području Grada Zadra.

-Sklopljen je okvirni sporazum s tvrtkom „IMGD” iz Samobora na iznos od 29.452.492 kuna na rok od tri godine. Okvirni sporazum za nadzor može biti sklopljen po isteku roka mirovanja 26. svibnja i to s tvrtkom „H5”iz Sesveta u iznosu od 268.425 kuna, kaže direktor Matek.

Projektom Programa za smanjenje gubitaka očekuje se realizacija izgradnje 50 mjernih i mjerno regulacijskih okana za kontrolu rada i ispravnosti opreme i uređaja i prilagođavanje funkcionalnosti svih raspoloživih rješenja realnim uvjetima u sustavu.

Također se očekuje da se u ugovorenom prijelaznom razdoblju provodi i aktivnosti aktivne kontrole curenja (traženje neprijavljenih curenja) u novoizgrađenim zonama i sanacije mjesta curenja. U konačnici očekuje se provedba izgradnje okana, puštanja u rad i kasnije održavanje novo uspostavljenih zona (uključujući i aktivno djelovanje kroz traženje curenja i sanacije istih) ostvarenje smanjenje gubitaka vode ali i uspješno usvajanje znanja i vještine djelatnika društva koji će dalje biti u stanju samostalno kontrolirati gubitke vode.

Istovremeno, „Vodovod” je potpisao i ugovor o rekonstrukciji Crpne stanice Dolac: posao vrijedan 22,5 milijuna kuna dobila je zajednica ponuditelja Tvornica turbina Karlovac i Končar-inženjering iz Zagreba, dok se čeka ugovor o nadzoru s „H5” težak skoro 300.000 kuna.

Crpna stanica Dolac je glavna crpna stanica kojom se dopremaju vode s vodozahvata na području Zrmanje, a zahvaćene količine vode sa zrmanjskih izvorišta se kreću oko 15,7 – 18,5 milijuna kubika godišnje. Obzirom na izdašnost, vodozahvati Muškovci i Berberov buk su danas najvažniji za osiguranje uredne vodoopskrbe zadarskog vodoopskrbnog sustava.

Zahvatom je predviđena rekonstrukcija CS Dolac u naselju Muškovci s rekonstrukcijom crpnih agregata, elektroenergetske stanice, sustava automatskog kloriranja i građevinskim uređenjem. Planirani radovi nužni su zbog dotrajalosti crpne stanice koja je puštena u rad 1981. godine.

-Temeljem ranije analize vodoopskrbnog sustava sa zahvatom na rijeci Zrmanji i bilancama potrošnje potencijalnih potrošača pitke vode, došlo se do podataka da kapacitet crpne stanice Dolac treba povećati. S obzirom na starost crpki i opreme, otprilike 40 godina, intenzivan rad, te slabu održavanost tijekom Domovinskog rata, osnovna je ideja da se crpnu stanicu zamijeni novom, većeg kapaciteta, zaključuje direktor „Vodovoda” Tomo Matek.

05. srpanj 2024 00:10