StoryEditorOCM
SvijetBITKA IZA LINIJA

Utrka u naoružanju: zapadni lideri zabrinuti - vojni analitičari poručuju da bi ovo bi moglo odlučiti rat u Ukrajini...

Piše Iva Badanjak/JL
27. svibnja 2024. - 19:09

Rusija proizvodi topničke granate oko tri puta brže i najmanje četiri puta jeftinije od zapadnih saveznika Ukrajine.

Rusija će do kraja ove godine proizvesti gotovo 4,5 milijuna komada topničkog streljiva, dok će SAD i Europska unija zajedno proizvesti oko 1,3 milijuna, pokazuje istraživanje konzultantske tvrtke Bain&Company, koje je prvi objavio Sky News, prenosi Jutarnji list.

Prosječna cijena topničkog streljiva kalibra 155 mm, granata koje najčešće koriste članice NATO-a, iznosi oko 4000 dolara po komadu. Usporedbe radi, Rusija za svoje oružane snage proizvodi granate od 152 mm po cijeni od oko 1000 dolara.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius nedavno je upozorio da Rusija već proizvodi više oružja i vojne opreme nego što joj je potrebno za rat protiv Ukrajine te da ubrzano puni svoja skladišta oružjem. Zapovjednik estonskih obrambenih snaga Martin Herem u intervjuu za Bloomberg je još početkom godine ocijenio da je NATO podcijenio resurse i osoblje koje Rusija ima na raspolaganju. Herem je upozorio da bi Rusija mogla biti u poziciji da se uključi u "agresiju manjeg opsega" protiv država NATO-a ako se njezini resursi više ne budu koristili u Ukrajini.

image

Vojnici ukrajinske 63. brigade pucaju topničkim projektilima na ruske položaje u Donjeckoj oblasti 

Wojciech Grzedzinski/Anadolu Via Afp

Vojni stručnjaci sve više ističu da bi proizvodne linije u konačnici mogle odlučivati o ishodu rata u Ukrajini.

Osim opsežne domaće proizvodnje, Rusija također uvozi streljivo i opremu iz Sjeverne Koreje, Kine i Irana. Samo prošle godine Iran je u Rusiju poslao najmanje 300 tisuća topničkih granata. Sjeverna Koreja je od rujna u Rusiju poslala oko 6700 kontejnera s više od tri milijuna topničkih granata kalibra 152 mm ili 500.000 granata kalibra 122 mm. Kina također pruža ogromnu potporu ruskoj obrambenoj industriji, u obliku zaliha mikroelektronike, što Rusiji omogućuje bržu proizvodnju oružja.

Nestašica streljiva dugo je bila razlog za zabrinutost u Ukrajini, a eskalirala je ove godine kad EU nije ispunila svoje obećanje da će Ukrajini isporučiti milijun topničkih granata, a unutarnjopolitičke razmirice u Washingtonu dovele su do ozbiljnog kašnjenja paketa pomoći vrijednog 61 milijardu dolara.

image

Posada minobacača kalibra 120 mm puca na ruske položaje 

Wojciech Grzedzinski/Anadolu Via Afp

Spora proizvodnja topništva i blokada isporuke vojne pomoći spriječile su napredak Ukrajine na bojnom polju. Ukrajinski vojnici upozoravaju da na njihov svaki ispaljeni metak Rusija ispali barem pet.

Poručnik 57. brigade u Harkivskoj oblasti, gdje je Rusija pokrenula novu ofenzivu 10. svibnja, rekao je za Sky News da njegovi vojnici moraju vješto baratati svojim zalihama i koristiti ih samo kad su sigurni da će pogoditi metu. "Često sa samo jednom, dvije ili tri granate možemo potpuno uništiti metu", kazao je ukrajinski poručnik Kostjantin.

image

Volodomir Zelenski

Shutterstock

Podsjetimo, nekoliko država članica EU i zemalja izvan bloka poduprlo je češku inicijativu, predloženu u veljači ove godine, za nabavu 800 tisuća granata za Ukrajinu. U ožujku je Bruxelles dodijelio 500 milijuna eura europskim kompanijama da bi do kraja povećale svoje proizvodne kapacitete na dva milijuna granata godišnje, a Ukrajina će također započeti s domaćom proizvodnjom granata od 155 mm prema NATO-ovim standardima, najranije u drugoj polovini ove godine,  prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 15:31