StoryEditorOCM
SvijetANKETA

Kajanje zbog Brexita, ali kasno Marko na Kosovo stiže: većina Britanaca sada bi glasala za povratak u Europsku uniju

Piše Damir Pilić
17. kolovoza 2024. - 13:43

Da se u Britaniji održi novi referendum za ponovni ulazak u Europsku uniju, rezultat bi bio drugačiji nego prije osam godina. Kako je ovog tjedna pokazala anketa YouGova, uvjerljiva većina britanskih građana, njih 59 posto, danas bi glasala za članstvo zemlje u EU-u, dok bi protiv bilo 41 posto građana. Podsjetimo, na izvornom referendumu, održanom u lipnju 2016. godine, građani Britanije su se tijesnom većinom (52:48) odlučili za izlazak iz Europske unije, što je finalizirano 2020. godine. Na taj referendum izašlo je gotovo tri četvrtine britanskih glasača: odaziv je bio preko 72 posto. Pritom ni tada nisu svi sastavni dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva željeli izlazak iz EU-a.

image
/Shutterstock

Ta želja bila je izražena samo u Engleskoj (53:47) i Walesu (52,5:47,5), dok su građani Sjeverne Irske (44:56) i osobito Škotske (38:62) većinski bili protiv napuštanja EU-a. Međutim, ove potonje nadglasali su Englezi. I tako se dogodio Brexit. Danas, osam godina kasnije, situacija se promijenila. Sada je rezultat na generalnom britanskom uzorku najsličniji rezultatima koji su te 2016. postignuti u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj: sada bi i većina svih Britanaca glasala onako kako je prije osam godina glasala većina Sjevernih Iraca i Škota.

Ali sada je kasno: baka s eurounijskim kolačima davno je prošla i iščezla u magli u Kanalu, gluha za anketne vapaje današnjih Britanaca koji su u međuvremenu postali svjesni egzistencijalne pogreške što su je počinili prije osam godina.

Nacionalistička euforija

Iz današnje perspektive, vrijedi se prisjetiti atmosfere koja je prije osam godina, nakon što su objavljeni rezultati referenduma, zavladala u Engleskoj i onim dijelovima Britanije koji su većinski glasali za izlazak iz EU-a. Ljudi su slavili po ulicama, uvjereni da su Brexitom upravo izglasali bolju budućnost, vlastiti prosperitet i povratak makar dijela stare slave nekadašnjeg Carstva „u kojem sunce nikad ne zalazi”.

Malotko od referendumskih pobjednika je tada slušao skeptične komentare stručnjaka koji su upozoravali da će Brexit biti i ekonomski i politički katastrofalan i skup za London. Nacionalistička euforija zamaglila je svijest i razum dovoljnog broja Britanaca i oni su radosno, bez imalo dugoročnog razmišljanja, pohrlili u tu katastrofu. Osam godina kasnije jasno je da su ti eksperti bili u pravu. U izvještaju Bloomberga iz veljače ove godine, temeljenom na studiji ekonomista iz američke investicijske banke Goldman Sachs, ističe se kako je Brexit smanjio stvarni BDP Britanije za oko pet posto, te je doveo do situacije u kojoj su gospodarski pad i porast životnih troškova srozali životni standard britanskih građana.

image

Nigel Farage, tip koji je i pokrenuo cijeli hajku na EU

Oli Scarff/Afp

Paralelno s time, Britanija je izgubila i političku snagu i utjecaj koji je ranije imala: od jedne od ključnih članica Europske unije, koja je itekako imala utjecaja na odluke u Bruxellesu, postala je dobrovoljni izgnanik kojeg više nitko u Europi ne pita za mišljenje.

Stoga ne čudi da je ishod ovotjedne ankete suprotan ishodu referenduma iz 2016. godine. Neki bi iz toga možda zaključili kako je vrijeme da Britanija organizira novi referendum po tom pitanju. Međutim, sudeći po javno iznesenim stavovima vladajuće Laburističke stranke, to se neće dogoditi, barem ne u bliskoj budućnosti.

Anketno otrežnjenje

Kako piše list Politico, novi britanski laburistički premijer Keir Starmer – čija je partija na nedavnim izborima uvjerljivo okončala 14-godišnju vladavinu konzervativaca - naglasio je da laburisti pod njegovim premijerskim vodstvom neće inicirati novi referendum o pridruživanju zemlje Europskoj uniji, niti će poduzimati ikakve korake prema tom pridruživanju. Štoviše, Starmer je izričito rekao da se povratak Ujedinjenog Kraljevstva u Europsku uniju neće dogoditi za njegova života.

image

Novi britanski premijer Keir Starmer

Toby Melville/Afp

Međutim, spomenuta anketa YouGova također je pokazala da britanski građani većinski podržavaju bliže odnose Britanije s EU-om koji ne uključuju formalno ponovno pridruživanje bloku, niti njegovom jedinstvenom tržištu ili carinskoj uniji. Bliže odnose Londona s Bruxellesom u anketi je podržalo više od 60 posto ispitanika, a tome se usprotivilo njih svega 17 posto, dok 20 posto ispitanika nije bilo sigurno. Otprilike u tom smjeru ide i objavljeni manifest laburista, u kojem se, među ostalim, obećava obnova trgovinskih i investicijskih odnosa Ujedinjenog Kraljevstva s EU-om.

Politico navodi da je novi laburistički ministar vanjskih poslova David Lammy upravo iz tih razloga za svoje prve inozemne destinacije nedavno odabrao Njemačku, Poljsku i Švedsku, „kako bi pokušao signalizirati resetiranje odnosa nakon napetog razdoblja pod konzervativcima”. Anketa YouGova pokazuje da većina britanskih građana podržava takva nastojanja laburista.

Na neki način, ovo anketno otrežnjenje tih odmetnutih britanskih građana predstavlja dobru političku reklamu za Europsku uniju. Koliko god je kritizirali zbog njezinih tisuću mana, pokazuje se da je bolje biti unutra nego vani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 06:04