StoryEditorOCM
Svijetdrastičan potez

Britanci na slobodu puštaju više od 5000 zatvorenika! Poznat je i razlog, građani su preplašeni

Piše vijesti sd
11. rujna 2024. - 15:38

Velika Britanija odlučila se za drastičan potez koji je izazvao negodovanje među građanima. Zbog prenapučenosti zatvora na slobodu puštaju više od pet tisuća zatvorenika.

Prijevremeno puštanje krenulo je u utorak kada je iz zatvora u Engleskoj i Walesu pušteno 1700 zatvorenika, a u ukupno će tijekom rujna i listopada zatvor napustiti 5500 osuđenika, piše BBC, prenosi Dnevnik.hr.

Uvjet za raniji izlazak je da su odslužili najmanje 40 posto svoje kazne, no isključeni su osuđenici za teška kaznenih djela nasilja s kaznom od četiri ili više godina, kao i seksualni prijestupnici, osuđenici za obiteljsko nasilje i takozvane povezane zločine, kao što su uhođenje, kontroliranje i prisilno ponašanje.

Prijestupnici koji služe doživotnu kaznu mogu biti pušteni tek nakon što Komisija za uvjetni otpust procijeni predstavljaju li i dalje rizik. Svakoga tko bude pušten nadzirat će Probacijska služba, a to bi moglo uključivati korištenje elektroničkih oznaka i policijskog sata.

image

Pušteni zatvorenici mogli bi dobiti elektroničke oznake  (ilustracija)

Afp

Podaci Ministarstva pravosuđa pokazuju da je ukupna populacija zatvorenika u Engleskoj i Walesu 6. rujna bila rekordno visoka, 88.521 zatvorenika. Ukupan broj ljudi koje zatvori mogu primiti je 89.619, ostavljajući slobodni kapacitet od samo 1098 mjesta, što je znatno iznad standarda.

Pritisak na sustav posljednjih je tjedana pojačan pritvaranjem osoba koje su bile uključene u nedavne nerede, kada je pritvoreno oko 250 ljudi. Procjenjuje se da će se broj zatvorenika do 2028. povećati za oko 17.000.

 

image

Pritisak na sustav posljednjih je tjedana pojačan pritvaranjem osoba koje su bile uključene u nedavne nerede, kada je pritvoreno oko 250 ljudi

Justin Tallis/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 15:48