StoryEditorOCM
Biznistržište zadovoljno

Svijet snižava kamate, poznato je i kako će se to odraziti na Hrvatsku: ‘Globalni rast usporava...‘

Piše Vijesti SD
23. rujna 2024. - 07:43

Kako inflacija popušta diljem svijeta i polako se primiče zacrtanom cilju od 2 posto, monetarne vlasti snižavanjem kamatnih stopa pokušavaju sada oživiti usporenu ekonomiju. Hrvatsko gospodarstvo pak raste i brže od očekivanja.

Nakon što je prošlog tjedna Europska središnja banka već po drugi put snizila kamatne stope, ovoga tjedna i američki Fed počeo je s popuštanjem monetarne politike. I odmah je srezao kamatne stope za pola postotnog boda, najavivši još pola boda spuštanja kamata do kraja godine, piše HRT

Smanjuje se strah od inflacije, a povećava od usporavanja gospodarstva, pa američki Fed ubrzano spušta kamatne stope.

image

.

Shutterstock

Podupiranje zaposlenosti i tržišta rada

- Inflacija je znatno smanjena sa 7 posto, što je bio vrhunac, na samo 2,2 posto u kolovozu. Sada smo posvećeni održavanju snage našeg gospodarstva, prije svega podupiranjem zaposlenosti i snažnog tržišta rada, kaže predsjednik Vijeća guvernera FED-a Jerome Powel.

I Europska središnja banka snižavanjem kamatnih stopa fokus postupno prebacuje s inflacije na gospodarski rast.

- Očekujemo da će oporavak s vremenom ojačati jer rastući realni prihodi omogućuju kućanstvima veću potrošnju. Postupno popuštanje monetarne politike trebalo bi poduprijeti potrošnju i investicije. Izvoz bi također trebao potaknuti oporavak gospodarstva, poručila je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.

image

Christine Lagarde

Daniel Roland/Afp

Pozitivne reakcija od Wall Streeta do Frankfurtske burze

Od Wall Streeta do Frankfurtske burze, pozitivne su reakcije ulagača i analitičara.

- Naravno, ljudi se sada nadaju dodatnom smanjivanju kamata u idućim mjesecima. To je dobro za dionice jer to znači da tvrtke mogu zaraditi znatno više novca zbog nižih kamata. A to može biti i dodatan poticaj za tržište rada, tumači Oliver Roth, glavni voditelj trgovanja, ODDO BHF.

- Svi pokazatelji govore da je tržište zadovoljno zbog smanjenja kamata jer zna se da će to potaknuti ulaganja, ali i zapošljavanje, dodaje direktur Instituta za globalne financije Fariborz Moshirian.

image
Paul Zinken/Dpa Picture-alliance Via Afp

Utjecaj usporavanja na Hrvatsku

Usporavanje europskog, ali i svjetskog gospodarstva ne bi trebalo znatnije utjecati na Hrvatsku, smatraju u Svjetskoj banci.

- Globalni rast usporava, usporava i rast europskog gospodarstva i to će utjecati i na rast u Hrvatskoj. Ali on ostaje pozitivan i u srednjem roku, tvrdi direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehan Arulpragasam.

Hrvatska bi prema najnovijim prognozama HNB-a ove godine trebala rasti čak 3,6 posto, a idućih godina oko 3 posto. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 07:44