StoryEditorOCM
Strani nogometneprimjereni sadržaj

UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije zbog navodnog neprimjerenog ponašanja njegovih navijača

Piše Sport SD
17. lipnja 2024. - 20:47
Navijači Srbije istakli su ”zastave, slogane i povike... s političkim, šovinističkim i rasističkim porukamaIna Fassbender/AFP

UEFA je u ponedjeljak priopćila da je pokrenula disciplinski postupak protiv Nogometnog saveza Srbije (FSS) zbog navodnog neprimjerenog ponašanja njegovih navijača nakon utakmice te zemlje protiv Engleske na Euru 2024.

Optužbe protiv FSS-a uključuju "bacanje predmeta" i "prenošenje provokativne poruke neprimjerene sportskom događaju", stoji u priopćenju europskog nogometnog tijela.

Nadzorno, etičko i disciplinsko tijelo UEFA-e (CEDB) odlučit će o tome u dogledno vrijeme, dodaje se.

U međuvremenu su Kosovo i Srbija uložili žalbe jedno protiv drugog UEFA-i zbog iste utakmice.

Srbija je rekla da je kosovski novinar navodno napravio albanski nacionalistički znak, dok se Kosovski nogometni savez (FFK) žalio zbog, kako je nazvao, "rasističkih poruka" srpskih navijača.

Navijači Srbije istakli su "zastave, slogane i povike... s političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova", stoji u priopćenju FFK.

"Nesmetano prikazivanje takvih poruka... na velikom događaju kao što je Euro 2024. je besmisleno i apsurdno", navodi se i poziva na stroge disciplinske mjere protiv svog srpskog vršnjaka, nazivajući ga "ponavljačem".

I Kosovo i Srbija rekli su da su se incidenti dogodili prije i tijekom utakmice Eura 2024. između Srbije i Engleske u nedjelju, koju je Engleska dobila 1-0.

Veze između dvaju balkanskih susjeda vrlo su napete i napetosti se često prelijevaju u svijet sporta.

Desetljeće nakon rata između etničkih albanskih pobunjenika koji su tražili neovisnost Kosova i srpskih snaga -- u kojem je ubijeno oko 13.000 ljudi, uglavnom etničkih Albanaca -- Priština je 2008. proglasila neovisnost od Beograda.

Srbija još ne priznaje potez koji je prihvatilo oko 100 zemalja.

Unatoč lobiranju Srbije protiv prijema, Kosovo je 2016. godine postalo punopravni član UEFA-e i FIFA-e.

Kosovo se nije uspjelo kvalificirati za Euro 2024.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 22:02