StoryEditorOCM
OstaloRONJENJE NA DAH

I Splićanin Toma Čelar briljirao na Svjetskom prvenstvu na Korzici

12. rujna 2024. - 12:26

Iz francuske Korzike, iz Ajaccia, gdje se održava 32. AIDA svjetsko prvenstvo u ronjenju na dah u dubinu, s dobrim vijestima nastavio se javljati član hrvatske reprezentacije Toma Čelar iz Splita koji je zaronio 50 metara u ovoj disciplini u svojem prvom zaronu na svjetskim prvenstvima.

Nakon pet dana natjecanja u dvije različite discipline i dalje nam stižu odlične vijesti.

– U prvoj disciplini CNF (ronjenje s konstantnim opterećenjem bez peraja), ujedno i najzahtjevnijoj disciplini, zaronio sam 50 metara na dah čime sam se plasirao među 16 najboljih ronioca na svijetu i donio vrijedne bodove za reprezentaciju. U drugoj disciplini ronjenje s konstantnim opterećenjem s perajama, zaronio sam 54,2 metra u dubinu te sam u iščekivanju discipline FIM za koju sam se najviše pripremao – kaže nam Toma Čelar.

U istoj disciplini kolega iz reprezentacije Petar Klovar osvojio je zlatnu medalju, a Vitomir Maričić srebrnu, dok je Petar također i u CWBF-u osvojio brončanu medalju.

– Izuzetna mi je čast što sam na poziv izbornika hrvatske reprezentacije u ronjenju na dah u dubinu Donata Faragune i sam postao članom ekipe koja se na posljednjem svjetskom prvenstvu okitila zlatom u ukupnoj konkurenciji – napominje Toma Čelar.

image

Toma Čelar iz Splita

Privatni arhiv

Priča je započela kada ga je Vitomir Maričić nakon bazenskog državnog prvenstva u ronjenju na dah, održanom na bazenima riječke Kantrida u ožujku, pozvao na državno prvenstvo u ronjenju na dah u dubinu, održano na Plavniku od 28. svibnja do 1. lipnja, gdje je osvojio brončanu medalju u disciplini CWTB. Ostalo je, ističe Toma, povijest.

– Zahvaljujući podršci predsjednice matičnog ronilačkog kluba Split, legende hrvatskog ronjenja na dah i mentorice Vedrane Vidović, trenera i prijatelja Tome Vrdoljaka, višestrukog rekordera te trenera hrvatske reprezentacije i predsjednika Aida Hrvatska, najtrofejnijeg hrvatskog ronioca na dah i rekordera Vitomira Maričića, unatoč ograničenom vremenskom periodu uspjeli smo organizirati treninge na najvišem nivou u splitskom akvatoriju te pripremni kamp na Lastovu, u Zaklopatici – kaže nam Toma Čelar, te dodaje kako nakon dva zapažena zarona puni entuzijazma očekuju treću disciplinu u kojoj napadaju još veće dubine.

– Na kraju bih samo želio naglasiti da ovo ne bi bilo moguće bez podrške supruge Mirke, djece Petre i Dorijana, nesebične pomoći poslodavca Grada Splita (kolega, pročelnice, oba zamjenika i samoga gradonačelnika), prijatelja iz Splita i iz studentskih dana u Zagrebu. Nadam se da ćemo ovim uspjehom popularizirati ovaj prekrasan sport i staviti ga na mapu ravnopravno s drugim popularnim sportskim disciplinama – uvjeren je Toma Čelar, uz poznati ronilački usklik: "Siguran zaron!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 13:13