StoryEditorOCM
Košarka1. kolo aba lige

Split poražen na Gripama: Žuti preokrenuli utakmicu, pa prosuli devet poena razlike

Piše Iva Majić
21. rujna 2024. - 20:40

Split je izgubio 74:79 protiv Igokee u 1. kolu AdmiralBet Aba lige. I dok se većina ljubitelja sporta u subotu navečer našla na Poljudu, vjerni obožavatelji košarke, unatoč porazu Žutih, imali su što vidjeti na Gripama. Očekivao se solidan i jak protivnik, ali dobar otpor pružili su domaćini, čak i imali pobjedu u svojim rukama.

Prva četvrtina prošla je u egalu, 14:14, a u idućoj dionici Igokea je pokazala malo više, pa se na duži predah otišlo s 35:32 u korist gosta.

Puno je novih igrača, rotirao je trener Rimac, tražio dobitnu kombinaciju, a onda ju je, barem na trenutak, našao u trećoj četvrtini. Najprije je za 45:45 pogodio Benson, što je i bila najava preokreta Žutih, koji su držali minimalnu prednost, iako su gosti uspjeli u dva navrata doći do izjednačenja, za 50:50 pogodio je Jeremić, a za 55:55 Pušica.

image
Jakov Prkic/Cropix

Raspoloženi Shorter

No, izgledalo je tada da Split neće pustiti gostima, kada je „za tri” pogodio Shorter, a dva puta za dva poena precizan je bio i Kučić, te je Split treću četvrtinu zaključio s vodstvom od 63:59.

Vuko je otvorio zadnju četvrtinu s tri poena, a dobro raspoložen kapetan domaćina podebljao je vodstvo na 68:59 i podigao publiku na noge, koja se nadala pobjedi na otvorenju sezone, ali nakon toga su Žuti stali. Prosuli devet poena prednosti. Još je samo pogodio Shorter, jedno od slobodnih bacanja, ali to je bilo sve od Splita za prvo izdanje u sezoni. Osam i pol minuta igre, samo jedan poen, uz dvije trice Milosavljevića odvelo je utakmicu u drugom smjeru. 

Premda su u trećoj četvrtini Žuti stekli prednost, na kraju su sve prokockali. Igokea je napravila seriju 19:1 u zadnjoj četvrtini i pokazala se kao zrelija i uigranija momčad. Za pohvalu je kod domaćina bio skok u napadu, 21 ukupno, u tom segmentu su u potpunosti nadigrali Igokeu koja je ostala na samo pet.

Najbolji kod domaćina bili su Shorter sa 17 poena, Jordano s 14 te Škara s 11. Kod gostiju je najraspoloženiji bio Jones s 13 poena, a po 10 su ubacili Milosavljević i Simanić.

Jusup na Gripama

Tribine nisu bile pune, ali solidno ispunjene. Na Gripe je u pratnji žene stigao i Danijel Jusup. Nije mirno gledao utakmicu, ništa ne prepušta slučaju trener Zadra, jer njegova momčad za koji dan (u srijedu, 25. rujna) igra protiv Igokee. Stalno je nešto „piskarao” po papirima, a vjerujemo da to nisu bile rečenice tipa „dragi dnevniče...”. Jasno, analizirao je Jusup budućeg protivnika. Valjalo bi nastaviti u pobjedničkom nizu. Podsjetimo, hrvatski prvak bio je uspješan dan ranije protiv Cibone u Draženovom domu. Uvjerljivo su nadigrali domaćina s 87:69.

image

Trener Zadra, Danijel Jusup.

Jakov Prkic/Cropix

Podršku Žutima na otvaranju sezone došli su dati i splitski olimpijci i paraolimpjci: Barbara Matić, Lena Stojković, Luka Baković, Anđela Mužinić i Dino Sinovčić.

image

Splitski olimpijci i praolimpijci: Luka Baković, Lena Stojković, Dino Sinovčić i Anđela Mužinić.

Jakov Prkic/Cropix

Split u sljedećem kolu gostuje kod Budućnosti (subota 28. rujna), a Igokea u srijedu igra protiv Zadra.

SPLIT – IGOKEA 74:79 (14:14, 18:21, 31:24, 11:20)

1. kolo AdmiralBet ABA Regionalne lige

Split, Gripe. Gledatelja: 300

SPLIT: Shorter 17, Jordano 14, Katić 2, Tišma 4, Kučić 5, Vuko 6, Škara 11, Pavin, Benson 6, Kapusta 5, Ljubičić 4

Trener: Slaven Rimac

IGOKEA: Anim 4, Radošić 4, Gavrilović 8, Jones 13, Pušica 9, Ilić, Stanković, Milosavljević 10, Simanić 10, Marić 6, Carter 6, Jeremić 9

Trener: Nenad Stefanović

Boriša Simanić u igri nakon 388 dana

Borišu Simanića (26) Srbija je prije godinu dana, tijekom i nakon SP-a, slavila kao heroja koji je za slavu košarkaške reprezentacije podnio gotovo ultimativnu žrtvu. Nakon što je u duelu sa suparnikom iz Južnog Sudana osjetio jaku bol, krilni centar morao je izaći iz igre. Onda je hitno prebačen u bolnicu u Manilli.

Tamo su mu prvom operacijom jedva spasili život, ali mu je zatim, da bi preživio, novim zahvatom morao biti odstranjen bubreg. Filipinski kirurzi koji su ga operirali izjavili su da se kod Simanića radilo o minutama kada je u pitanju bilo spašavanje njegovog života. Bubreg mu je morao biti odstranjen jer je zbog gubitka 2.5 litara krvi bio životno ugrožen. 

Nakon toga je heroj Srbije imao problema s pronalaskom kluba, a nedavno je potpisao za Igokeu, da bi nakon 388 dana prvi put zaigrao na Gripama protiv Splita.

Srpski košarkaš u utakmici izgubio bubreg, doktor Jurica Rakić objasnio: ‘Sportaši su zbog ovoga ugroženiji od drugih‘

image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 22:04