StoryEditorOCM
HajdukIma izać

Perišić danas može otići s Poljuda, a u ludoj teoriji može doći i do obrata za kojeg su šanse nakon svega u promilima

Piše Krešimir Milić
29. kolovoza 2024. - 06:52

Tko je prav, a tko kriv nećemo suditi jer činjenica je da nevinih u cijeloj priči nema. Ima zato razočaranih jer više se očekivalo, da ne kažemo iščekivalo, kad je svaki trenutak bilo vrime, a kad je vrime došlo postalo je nevrime. Dolazak ili povratak, kako vam je draže, Ivana Perišića u Hajduk trebao je biti jedan od najvećih svih vremena, ali spletom okolnosti pretvorio se u veliki fijasko ovog vremena. 

- Nije bitno što sam obećao drugima, obećao sam odavno sam sebi da ću se vratiti u Hajduk. Proveo sam u Hajduku sedam godina i nisam debitirao u službenoj utakmici. Moj povratak se mora dogoditi. Bit će uskoro, ne znam točno kad. Moram odraditi minimalno jednu sezonu s našim Bilima. Pa da osvojimo titulu i da izgori Omiš, Split i cijela Dalmacija - bilo je obećanje koje je Perišić dao nakon Katara krajem 2022. godine.

Ispunio je obećanje da će se vratiti u Hajduk, debitirao je i zabio gol u službenoj utakmici, ali po trenutnoj situaciji ostaje kratak za ova dva druga. 

Za neke je tome razlog svađa s trenerom Gennarom Gattusom, a za neke tvrdnja da je njegov povratak bio s figom u džepu. Istina je negdje na sredini, a činjenica je i da se u njegovom ugovoru našla ugrađena klauzula po kojoj od 29. kolovoza može napustiti Hajduk u transferu vrijednom 200 tisuća eura. 

Obećanje ili prilika?

Baš zbog te klauzule i činjenice da je u Hajduk došao s teškom ozljedom mnogi su sumnjali u iskrenost Perišićevih obećanja. Taj dio gledao je na njegov dolazak kao da je iskoristio priliku da se na Poljudu rehabilitira za Euro te da dobije minutažu raspoređenu onako kako on želi. I istina je da gotovo ne postoji klub koji bi pristao na uvjete koje je Perišić tražio, ali je i dodatna činjenica da je došao s jedne razine profesionalnosti do koje Hajduk tek treba doći i upitno je kad će. Nije to omalovažavanje nego činjenica da Hajduk danas infrastrukturom, uvjetima rada i rezultatima ne može parirati ni klubovima trećeg europskog ranga. To je po mnogima bio i jedan od razloga određene frustracije za Perišića koji je očekivao i htio više, a da ni sam nije pokazao toliko od oporavka. 

image

Ivan Perišić

Hnk Hajduk Split/
image

Ivan Perišić

Hnk Hajduk Split/

Njegova forma nije bila ni blizu one razine na kojoj je bio prije ozljede, a još manje zadovoljavajuće za razinu Europskog prvenstva. Najbolje igre nije pružao ni za Hajduk od početka ove sezone, a malu minutažu koju je dobivao Gattuso je pravdao time da mu je Perišić ranije najavio odlazak iz Hajduka, no da mu je svejedno dao igrati iz poštovanja. 

Između njih dvojice situacija je došla do vrhunca uoči utakmice protiv Lokomotive kad se dogodila svađa za koju se uvjeravalo da je benigna, ali ishod je pokazao drugačiju sliku. Perišić je suspendiran, a onda se i oglasio na društvenim mrežama objavom u kojoj je ukratko napisao kako neće remetiti mir momčadi uoči utakmice, ali da o onom što se dogodilo može nakon. No preduhitrio ga je Gattuso izjavom da mu je Perišić još na početku mandata najavio odlazak i time ostavio mali manevarski prostor za Ivana čiji se povratak potom protumačio kao ‘brak iz interesa‘. Bez obzira je li tako bilo od početka ili je odlučio naknadno, nije zaslužio hajku, ni doživjeti neugodnosti, uvrede i prijetnje kakve je dobivao.

Sportski direktor

To je naglasio u epilogu ovog slučaja i sportski direktor Nikola Kalinić, od kojeg se zapravo očekivalo da od početka cijelu situaciju bolje iskomunicira, još puno ranije od epiloga, ako se već nije mogla drugačije riješiti.

- Znalo se od prvog dana da Ivan vjerojatno ostaje do kraja ljeta. Nažalost, u posljednjih nekoliko dana došlo je do nesuglasica koje su rezultirale sporazumnim dogovorom te su obje strane u mirnom tonu zaključile kako se suradnja neće nastaviti. U narednim danima ćemo donijeti odluku hoće li razlaz biti u formi transfera ili sporazumnog raskida ugovora - izjavio je između ostalog Kalinić na situaciju oko Perišića i najavio njegov odlazak koji od 29. kolovoza do 5. rujna (op. a. koliko vrijedi vremenski klauzula) može priuštiti bilo tko s 200 tisuća eura na računu. 

image
Duje Klarić/Cropix

Perišić s Hajdukom ima ugovor do kraja sezone, a u nekoj ludoj teoriji to znači da može i do kraja njega ostati. Naime, ako za Perišića nitko ne plati ovu unaprijed određenu cifru, što je teško za očekivati, u teoriji može ostati na Poljudu do kraja ugovora. A u još luđoj teoriji može se dogoditi već viđeno na Poljudu, da u tom slučaju dođe do međusobnog oprosta i vrati se u kadar prve momčadi, otprilike kao i otpisani dvojac Benrahou-Dajaku. 

Samo to su lude teorije za čije ostvarenje se mogućnosti broje u promilima, a u praksi stvari stoje drugačije i vjerojatnije je da će Perišić uskoro biti predstavljen u dresu novog kluba. Gdje će to biti, ne zna još nitko sa stopostotnom sigurnošću, tek da mu je neispunjena želja ostala zaigrati u Španjolskoj. Ono što se zna da ova priča nije trebala završiti u taktovima hita Severine i Borisa Novkovića koji nam zvoni u uhu cijelo vrijeme na spomen ovog slučaja, a moglo je stvarno proći sve bez pitanja tko je kriv s drugačijim epilogom kakvog su očekivali navijači. A možda kad se sve realno sagleda i nije. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 13:02