StoryEditorOCM
Hajdukotvorene oči

Konačno je jasno da to nije bio Jakobušićev fetiš; imao je ozbiljan destruktivni plan, a Hajduk je sad u teškoj gabuli

Piše Pero Smolčić
29. kolovoza 2024. - 08:14

Bivši Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić lani je zaigrao na ‘sve ili ništa‘. Često je u medijima predstavljan kao ‘kockar koji riskira‘, jer je krenuo po titulu prvaka sa svim što je mogao i imao, čak i s onim što nije.

Titula prvaka postala mu je opsesija, imperativ, pa je, što je rijetkost za predsjednika nekog kluba, to sasvim javno i eksplicitno komunicirao. Titula mora doći. Obilo mu se to na kraju o glavu kada su članovi Hajdukovog Nadzornog odbora dočekali rezultatski kiks da mu napudraju nos i nasapunaju dasku. 

No, nije titula prvaka bila samo Lukin fetiš, a sve je povezano s - Dinamom.

image

Slavlje Dinama

Goran Mehkek/Cropix

Glavni je Hajdukov rival u domaćim vodama upravo ‘upao u kesu‘.

Od samog plasmana u Ligu prvaka, Dinamu je odmah zagarantirano 18,62 milijuna eura. Iznos je to koji će dobiti svaki klub u novom formatu natjecanja, u koji će se ugurati 36 klubova, odnosno četiri više od dosadašnjeg modela. Osim što će svaki klub podijeliti tu početnu naknadu, koju je Uefa nazvala "prvim stupom financiranja", klubovi će prihode moći začiniti kroz još dva stupa. "Drugi stup" se, pak, odnosi na učinak u prvoj, „ligaškoj“ fazi Lige prvaka, gdje svaki klub može zaraditi dodatni 2,1 milijun eura po pobjedi ili 700 tisuća eura po remiju.

Ujedno, nakon što završi prva faza, nakon koje će klubovi biti poredani od 1. do 36. mjesta, dijelit će se i bonus za poredak, u kojemu će na raspolaganju biti 666 jednakih dionica, a svaka iznosi 275 tisuća eura. Podjela se temelji na principu da posljednji, 36. klub nakon „ligaške“ faze dobiva jednu dionicu, a prvoplasirani njih 36. Usto, nakon prvih osam utakmica u novom formatu najboljih osam momčadi izborit će izravan plasman u osminu finala i zaraditi dodatna dva milijuna eura, dok će momčadi između devetog i 16. mjesta biti bogatije za milijun eura.

Treća stepenica financiranja, koju je Uefa nazvala "vrijednosnim stupom", odnosi se na kombinaciju marketinga, tržišnog rejtinga i klupskog koeficijenta. On se dijeli na europski i neeuropski dio, odnosno na prodaju medijskih prava na tržištima Uefe (europski dio) i svim ostalim tržištima (neeuropski).

U konačnici, prema procjenama, Dinamo bi nakon nove avanture u Ligi prvaka mogao biti bogatiji za 30-ak milijuna eura, možda još i više.

Dinamo je tako praktički samo od Lige prvaka osigurao cijeli Hajdukov proračun.

image

Lukša Jakobušić

Tom Dubravec/Cropix

Kako to izgleda na Poljudu? Prošle godine splitski je klub potrošio rekordna 32 milijuna eura, a uprihodio nešto više od 19 milijuna. Gubitak je iznosio 12,5 milijuna eura, ali minus je obrazložen činjenicom da nije knjižen transfer Vuškovića u Tottenham.

Znači, Hajduk teško ‘kuburi‘ i s ta 32 milijuna, što je Dinamo, koji je ionako imao veći proračun, sada uprihodio samo od Europe.

Jasno je da će milijunčići koji će sretno zveckati po maksimirskoj blagajni u klub dovoditi sve bolje igrače, a Dinamo će postati još ozbiljniji ‘igrač‘ na europskog tržištu. A Hajduk? Vrebat će iz prikrajka neki unutrašnji raspad ‘modrih‘.

Stoga je sada sasvim plastično jasno i onima kojima to nije bilo da je Jakobušićeva osnovna misija bila - destrukcija. Blokirati Dinamo. Bi li Hajduk kao prvak došao do grupne faze, više - manje, ali ključ je bio zaustaviti Dinamo u lovu na bogatstvo. Nije uspio. Ni on, ni Hajduk generalno. I sada su tek u problemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 13:01