StoryEditorOCM
Domaći nogometšibenčanin u milanu

Šesnaestogodišnjak ostvario senzacionalan transfer iz Šibenika u Inter, njegov otac: ‘Dajemo ga u sigurne ruke‘

Piše Davor Trutin/SN
19. rujna 2024. - 22:23

Odlazak šesnaestogodišnjeg Šibenikovog talenta Dominika Kartela u redove milanskog Intera prilično senzacionalno je odjeknuo hrvatskim sportskim eterom. Ne događa se svaki dan da jedan igrač iz Hrvatske potpiše za tako slavni klub, posebice ne iz Šibenika. Stoga ova priča sigurno zaslužuje i dodatni medijski prostor.

"Transfer nadarenog veznjaka Dominika Kartela u jedan od najprestižnijih europskih klubova poput Intera iz Milana predstavlja ne samo veliko priznanje za samog igrača, već i za cijeli stručni kadar HNK Šibenik, koji je od samog početka vjerovao u njegov talent i posvećenost. Ovaj uspjeh svjedoči o kvalitetnom radu u omladinskoj školi Šibenika, koja iz godine u godinu proizvodi nove nogometne dragulje", poručili su iz HNK Šibenika te nastavili:

"Za Dominika, ovaj transfer je ostvarenje dječačkog sna i otvara vrata na najvećoj svjetskoj sceni. Igrati za Inter, klub s bogatom poviješću i tradicijom, prilika je koju će nadareni veznjak Dominik iskoristiti za daljnji razvoj svojih vještina i stjecanje iskustva na najvišoj razini. Svi u klubu, ali i šira javnost, vjeruju da će se Dominik u Italiji uspješno nositi s izazovima i dodatno izbrusiti svoj talent", poručili su sa Šubićevca, pišu Sportske novosti.

Odlazak talentiranog klinca sa Šubićevca sigurno predstavlja čast mladom igraču prvenstveno, klubu, ali i obitelji Kartelo. Otac Marko je negdašnji istaknuti prvotimac Šibenika, kapetan, ali odnedavno i voditelj omladinske škole HNK Šibenik, što cijeloj ovoj priči daje dodatnu dimenziju.

- Kao roditelj ovaj odlazak Dominika u Inter doživljavam kao jednu veliku čast, priznanje, ali i veliki izazov za mladog momka, brže sazrijevanje svakako u svakom smislu. U sportskom smislu smatram da Inter pruža Dominiku nešto što ovdje ne bi imao ni približno. Ponajprije u smislu organizacije treninga, ali i školovanja, što je meni kao roditelju itekako važno. On će sto posto biti fokusiran na trening i školu, to je jedan savršeni organizacijski sustav, od trening kampa, uvjeta za rad, individualnog pristupa. Ja i moja supruga smo ostali impresionirani onim što smo vidjeli tijekom trodnevnog boravka u Milanu, uvjerili su nas da Dominika ostavljamo u sigurne ruke, ustvari, oni su sada na neki način njegovi roditelji. Imaju sve u kampu, koji je izoliran, postoji portir na ulazu, potom osoba koja je zadužena za svaki kat u kampu. Prehrana, ma sve je organizirano do u detalj, na igračima je samo da provode ono što je zadano - kaže nam Marko Kartelo.

Svjestan je, međutim, da priča ima i drugu stranu. Odlazak mladog momka u tako slavan klub može imati i suprotan efekt, ali Kartelo otac u jedno je siguran.

- Znam za dosta i pozitivnih i manje pozitivnih strana ovakvih transfera. Ja znam da će Dominik u Interu imati savršenu priliku za napredak, brže nogometno sazrijevanje, ali i ljudsko. Inter se pobrinuo i za školu, Dominik je upisao srednju školu za marketing i financije na talijanskom jeziku, koja je praktički u istom kampu, preko puta dvorišta, i opet je sve savršeno organizirano. Inter nije klub koji će raditi preko noći, Dominik će igrati sada za U17 momčad, pa vjerojatno za U18, a tek onda za juniore u Primaveri. Dakle, nema preskakanja stepenica. Radit će dosta individualno, sve će mu biti isplanirano. A hoće li jednog dana postati reprezentativac, igrati u Serie A, B ili C to nitko ne zna. Ono što znam jest to da su skauti Intera u Dominiku prepoznali talent, nešto što ga razlikuje od drugih iz njihove perspektive. Interov čovjek je boravio u Šibeniku par dana, pogledao ga u nekoliko utakmica i, kako mi je kazao, svidio mu se u deset minuta. Oni vole visoke, mršave igrače, s odličnom koordinacijom, smislom za igru, nogometnom inteligencijom, promišljanjem igre. Njihovi su kriteriji takvi i moram vam priznati da sam više naučio od tog skauta Intera u dva-tri dana nego u sve vrijeme dosad koliko radim u tom poslu - kazao nam je otac Kartelo, koji istovremeno nerado priča o tome kako takvog talenta netko ranije nije prepoznao na Šubićevcu i usmjerio ga prema prvoj ekipi kao neke ranije slučajeve.

A Dominik nije anonimac, bio je na širem popisu U15 reprezentacije dva puta, prvotimac u dalmatinskim selekcijama, standardan u kadetima Šibenika, gdje su ga Interovi skauti i pronašli. Ali, to je neka druga priča. U ovoj će Šibenik ostati (pre)rano bez jednog očitog talenta, ali s druge strane imat će tu čast da je jedan Inter iz Milana u njegovom dvorištu "iskopao grumen zlata". A i klub će nešto zaraditi iz ovog transfera, navodno nekoliko stotina tisuća eura s bonusima...

Inače, Dominik se u Milanu nalazi već nekoliko tjedana. Imao je čast biti sakupljač lopti na utakmici Serie A između Intera i Atalante na legendarnom San Siru, a uskoro će to biti i na utakmici Lige prvaka. Poželimo mu, dakako, da jednom zaigra u dresu Nerazzurra za prvu momčad slavnog kluba...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 22:28