StoryEditorOCM
KnjigePredstavljen program

Tako šibenske, a tako svjetske - počinju Škure. Festival koji vole nagrađivani i prevođeni autori, književni klasici i početnici

Piše Marija Lončar
18. rujna 2024. - 14:15
Knjizevnica Olja Runjic i glumac Leon Lucev, na predstavljanju programa 4. izdanja Medjunardnog festivala suvremene knjizevnosti SKURE Sibenske knjizevne ure.  Niksa Stipanicev/Cropix

Četvrtak, petak i subota u Šibeniku su rezervirani za četvrto izdanje Šibenskih književnih ura - Škura, međunarodnog festivala suvremene književnosti koji ovaj grad tijekom ta tri dana od 19. do 21. rujna nakratko stavlja u epicentar najvažnijih kulturnih, tj. književnih događanja u Hrvatskoj, a i šire. I to ne samo po broju promocija, tribina, razgovara, radionica koje festival donosi svake godine kao i autora, pisca i spisateljica, pjesnika i pjesnikinja, književnih kritičara i teoretičara, profesora i znanstvenika koje ugošćuje, već i po jedinstvenoj pjesničkoj nagradi koju je festival pokrenuo – Nagradi "Stjepan Gulin". Nazvana je po velikom, ali pomalo marginaliziranom šibenskom pjesniku, pravniku po struci, uvrštenom u mnoge antologije suvremenog hrvatskog pjesništva, dobitniku Goranova vijenaca za životno djelo. Osnivačica i umjetnička direktorica Škura Olja Runjić pokretanjem te nagrade željela je na neki način oteti zaboravu Gulinovo ime i njegovo stvaralaštvo, pa je nagrada dobila i međunarodni karakter i jedina je, kako Runjić ističe, regionalna pjesnička nagrada. Na nju se, osim autora iz Hrvatske, mogu prijaviti i pjesnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Proglašenje ovogodišnjeg pobjednika najavljeno je u subotu, 21. rujna, a finalisti nagrade, kako je podsjetila Runjić na predstavljanju programa ovogodišnjih Škura, su: Andrijana Kos Lajtman, Antej Jelenić, Nada Topić, Marko Pogačar koji je već bio laureat "Gulina" i to na prvim Škurama te Bora Ćosić (92), hrvatski i srpski pisac, esejist i prevoditelj koji prvi put dolazi u Šibenik, na Škure.

image


Na fotografiji: Olja Runjic.
 

Niksa Stipanicev/Cropix

O Ćosićevom bogatom i nagrađivanom književnom stvaralaštvu prevedenom na mnoge jezike i njegovoj najnovijoj zbirci pjesama Profane koja ga je i dovela u finale "Gulina", bit će riječi u subotu, na završnoj večeri Škura.

Inače, program Škura i ove će se godine održavati na Maloj loži, no u slučaju kiše sav program seli se na Narodni odjel Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić".

-Program Škura u četvrtak otvaraju dvije sjajne pjesnikinje Lidija Deduš i Mediha Šehidić. Mediha je porijeklom iz BiH-a i već 30 godina živi u Beču. Njezine su knjige čitane, hvaljene i prevođene, a s nama je ponovo i Lidija Deduš s knjigom "Ja se zovem Lidija Deduš" koja je, mogu slobodno reći, ove godine bila Frakturin hit. U Šibenik nam prvi put dolazi i suvremeni književni klasik Mile Stojić i predstavit ćemo njegova sabrana djela – rekla je Rnjić.

Istaknula je i kako će na ovogodišnjim Škurama biti predstavljena antologija moderne poezije Od Matoša do Maleša Tomislava Brleka. Među ostalim, tu su još i Tea Tulić, ovogodišnja dobitnica t-portalove nagrade za najbolji hrvatski roman te Monika Herceg ovogodišnja dobitnica dviju najvažnijih europskih pjesničkih nagrada: Europska pjesnikinja slobode, u žiriji koje je bila i poljska nobelovka Olga Tokarczuk, te nagrade Vilenica za mlade autore.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Na Škure dolazi i Miljenko Jergović s romanom Rat te Jurica Pavičić koji će predstaviti najnoviji roman Žigice. Festival će ugostiti i Davora Špišića, Natašu Govedić, Želimira Periša, Julijanu Adamović...

Osim službenog, Škure imaju i svoj off program. I ove godine održat će se u petak prijepodne na sklama između Muzeja grada Šibenika i krstionice, a riječ je o programu namijenjenom svima onima koji čitaju i pišu, pjesnicima amaterima, onima koji do sada nisu imali prilike ili hrabrosti da javno nastupe. Svake godine, podsjetila je Runjić, zanimanje sudionika za ovaj dio Škura sve je veći.

-Ovo je program do kojeg nam je posebno stalo. Meni je jedan od najdražih. I ovim programom trudimo se skinuti književnost s elitističkog trona te želimo pokazati kako ona nije zabava samo za odabrane. Zato nam je važna ta reakcija i komunikacija s publikom – rekla je Runjić.

Off program je i radionica "Glumac ima vremena za..." koju vodi Leon Lučev s glumicom i suprugom Jelenom Graovac Lučev od prvog izdanja Škura. Ove godine, zbog glumačkih obveza u Zagrebu svoje supruge, Lučev će je voditi sam, no zanimanje polaznika veće je nego ikada.

image


Na fotografiji: Leon Lucev.
 

Niksa Stipanicev/Cropix

-U radionici sudjeluju i penzioneri i studenti glume i režije. Dolaze novi ljudi i oni koji u radionicu dolaze već četiri godine. Ove godine bavimo se Monikom Herceg, zato što je volim i što je sjajna pjesnikinja. Moj model rada uvijek je isti kao i kada sam radio i kada sam vodio master classove. I ovaj put dva dana ćemo raditi 8-9 sati dnevno, a trećeg dana, u subotu, samo prijepodne, a popodne je prezentacija radionice – rekao je Lučev dodajući kako su Škure festival koji po svom sadržaju i reakciji samih autora i sudionika nadilazi lokalne, šibenske okvire. Stoga je, smatra Lučev, važno da festival, osim podrške koju dobiva od Grada Šibenika te gradske i županijske turističke zajednice, podršku dobije i na široj razini.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
18. rujan 2024 14:44